– Ingen skal ødelegge hjernen min

AKER BRYGGE (NRK.no): Sjakkener Magnus Carlsen tør ikke bruke mentale trenere. Han frykter de skal stoppe suksessen hans.

Magnus Carlsen

I starten av november reiser Magnus Carlsen til India for å spille en rekke kamper mot Viswanathan Anand for å avgjøre VM-tittelen.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Mens andre toppidrettsutøvere kaster seg etter mentale trenere, trekker Magnus Carlsen seg tilbake alene.

Han er redd for hva en mental trener skal gjøre med psyken hans - som ifølge manageren er en av Carlsens sterkeste sider.

– Jeg er redd for å tulle med noe som fungerer bra, og frykter rett og slett at det skal ødelegge meg. Jeg har ikke lyst til at noen skal ødelegge hjernen min, sier Carlsen til NRK.no og legger til:

– Jeg hadde selvsagt prøvd det hvis jeg hadde trodd det ville vært positivt for meg.

Hemmelig treningsleir

Det er bare en drøy måned til den store og krevende VM-kampen mot indiske Viswanathan Anand i India.

Tirsdag stilte verdenseneren til et siste pressetreff før han trekker seg tilbake. Først til USA, deretter på en superhemmelig treningsleir «et sted på vei til India». Manager Espen Agdestein vil ikke røpe mer enn at det er varmt der og at det ligger i en tidssone nær India.

Agdestein og Carlsen

Manager Espen Agdestein (bak) er ikke i tvil om at Magnus Carlsen klarer å takle den mentale biten på egenhånd.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Da Carlsen møtte pressen på Aker Brygge tirsdag ettermiddag rakk han knapt si hei før et sjakkbrett på enden av bordet fanget oppmerksomheten hans. Ingen hadde enset det før Carlsen gikk bort å satte Kongen og Dronningen på rett plass. Så satte han seg.

– Sover godt

Manager Agdestein er ikke i tvil om at Carlsen klarer å takle den mentale biten på egenhånd.

– Magnus har en veldig god psyke. Det er en av de tingene som gjør at han kan klarer å være på topp. Han klarer for eksempel å sove om natten selv om presset er stort og det er en heksgryte rundt ham, sier Agdestein.

Da Carlsen var på rekogniseringstok i India for halvannen måned siden var det stor interesse rundt nordmannen og flere tusen indere samlet seg for å få en bit av 22-åringen.

Manageren er ikke redd det skal finte ut sjakkeneren.

– Han (Magnus) klarer å følge rutinene og ha lave skuldre. Det tror jeg er viktig, sier Agdestein.

Høgmo hyller mentale trenere

Mental trening er kanskje mer i vinden enn noen gang og senest mandag trakk Norges nye landslagssjef i fotball, Per-Mathias Høgmo, dette frem som en suksessfaktor.

– For meg har det vært en selvfølge å ha mentale trenere som en del av teamet, det har jeg hatt i 15 år, sa Høgmo.

– Det er viktig med tanke på tilstedeveærelse og mental tøffhet. Det er en del av fotballen og da må man systematisere det (mentale arbeidet, journ. anm.) i det daglige arbeidet.

Høgmo sier han vil knytte til seg idrettspsykolog Anne Marte Pensgaard fra Olympiatoppen så fort som mulig og at hun blir en viktig del av landslagets støtteapparat.

Overbevist om effekten

NRK.no har snakket med Øyvind Hammer (43), som er mental trener for blant andre skiskytterkongen Ole Einar Bjørndalen, om effekten av mentale trenere i idrettten.

Hammer har fått med seg at flere i idrettsmiljøet er skeptiske til bruken.

– Jeg er uenig. De aller fleste har for eksempel bekymret seg for ting som ikke blir noe av. Da har du brukt masse energi på noe som aldri dukket opp eller du ikke fikk gjort noe med. Hvis du hadde lært deg å tenke riktig, kunne du brukt den energien på de oppgavene som faktisk kommer, sier Hammer til NRK.no.

– Hvis du har to identiske idrettsutøvere både når det gjelder ferdigheter og mental styrke, hvor mange prosent forbedring kan han eller hun med mental trener ha?

– Det er vanskelig å si noe om. Men hvis de er like, vil det være stor effekt for den som har mental trener. Det er jeg helt overbevist om, sier Hammer som tidligere har vært tilknyttet rallyfører Henning Solberg og håndballaget Byåsen.

Endring ved motgang

Magnus Carlsen er imidlertid fornøyd med tingenes tilstand. Han har lyktes uten mental trener, og slik kommer det til å være så lenge han har suksess.

– Jeg vil nok merke hvis det skulle begynne å gå dårlig, smiler han lurt.

Siste nytt

 • Jansrud dropper verdenscupåpninga

  Kjetil Jansrud står over verdenscupåpninga i storslalåm i Sölden kommende helg, fordi han har piroritert fartsdisiplinene på trening. – Storslalåmformen ikke er helt der den skal være, sier landslagstrener Christian Mitter til NRK.

  SKI-ALPINE-WORLD-MEN-SUPER G
  Foto: ANDERS WIKLUND / AFP
 • Ustjugov skadet i rulleskiulykke

  Den russiske langrennsstjernen Sergej Ustjugov slo seg kraftig da han falt på rulleski i Val Senales mandag. Tirsdag er han på sykehus for videre undersøkelser av en vond tommel, opplyser Russlands landslagstrener Markus Cramer til NRK.

  Sergej Ustjugov
  Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix
 • Arsenal tok sin tiende strake seier

  Anført av en svært leken Mesut Özil tok Arsenal sin sjuende strake seier i Premier League da Leicester ble slått 3-1 på hjemmebane mandag. Med tre nye poeng klatret Arsenal opp på fjerdeplass i ligaen med sine 21 poeng.

  Mesut Özil
  Foto: Bogdan Maran / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
NRK Sport Live
NRK Sport Live
Sport i dag
Sport i dag
Sport og musikk: oppdateringer fra Mesterligaen i fotball