Carlsen om konkurrentene: – Jeg er fortsatt skuffa over dem

I morgen starter turneringen som avgjør hvem Magnus Carlsen møter i VM i New York. Tross alle problemene i fjor er Carlsen over 50 ratingpoeng foran hele VM-feltet.

Magnus Carlsen

IKKE IMPONERT: Magnus Carlsen, her under torsdagens pressetreff i Oslo.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

– Dette er en av årets viktigste turneringer for meg, selv om jeg ikke spiller selv, sier Magnus Carlsen til NRK.

Han snakker om den såkalte kandidatturneringen i russiske Moskva, som starter på fredag. Der skal åtte av verdens beste sjakkspillere gjøre opp om hvem som får møte Carlsen til VM-kamp i New York i november:

 • Tidligere verdensmester Vishy Anand fra India
 • Sterke Sergej Karjakin fra Russland
 • Karismatiske Peter Svidler fra Russland
 • «Sjakkmaskinen» Fabiano Caruana fra USA
 • Rappkjefta Hikaru Nakamura fra USA
 • Veteranen Veselin Topalov fra Bulgaria
 • Supertalentet Anish Giri fra Nederland
 • Den elegante veteranen Levon Aronian
VM-utfordrerne til Carlsen

UTFORDRERNE: En av disse åtte spillerne blir Carlsens VM-motstander i år: Sergej Karjakin, Veselin Topalov, Hikaru Nakamura, Levon Aronian, Anish Giri, Vishy Anand, Fabiano Caruana og Peter Svidler.

Foto: NTB scanpix

Vinneren av turneringen kommer til å prege Magnus Carlsens liv de neste åtte månedene. Hver dag kommer til å handle om å forberede seg på å slå denne ene spilleren.

Mener han er favoritt uansett

Men selv om alle de åtte er blant verdens mest kjente stormestere i sjakk, er ikke Carlsen spesielt avskrekket. Ingen av spillerne i feltet har nemlig over 2800 i rating, hvilket betyr at Carlsen med sine 2851 ratingpoeng er fullstendig overlegen.

Nærmeste utfordrer i VM-feltet er Fabiano Caruana, som er hele 57 poeng svakere enn nordmannen akkurat nå.

– Er du favoritt uansett hvem det blir?

– Ja.

– Hvorfor det?

– Akkurat nå spiller jeg mye bedre enn de andre, så enkelt er det. Jeg taper nesten aldri for tiden, og hvis jeg ikke taper i en VM-match, så trenger jeg bare én seier. Da sier det seg selv at jeg er favoritt, sier Carlsen.

– Jeg er fortsatt skuffa over dem

Carlsen møtte pressen i kontorlandskapet til Team Carlsen i Oslo sentrum torsdag formiddag. I samme rom og i samme stol satt han for ett år siden og klagde over at ingen av konkurrentene hans greier å utfordre ham skikkelig.

Verdensmesteren har lagt bak seg et turbulent år, et år med tabber og stor tilbakegang på verdensrankingen. Men likefullt har ikke konkurrentene greid å nærme seg nevneverdig.

– Jeg er fortsatt skuffa over dem. Hadde du snakket med meg for noen måneder siden, hadde jeg måttet spise de ordene ganske kraftig, men nå er jeg tilbake med en betryggende ledelse på verdensrankingen. Så det overrasker meg fortsatt litt at de andre ikke greier å vise mer stabilitet enn de gjør.

– Men som jeg sa forrige gang også, det er i høyeste grad deres problem, gliser han.

Du kan følge kandidatturneringen trekk for trekk på NRK.no fra fredag.

Siste nytt

 • Zverev rasende i Grand Slam-exit

  Andreseedede Alexander Zverev er ute av Australian open etter tap i strake sett mot Denis Shapovalov i 4. runde.

  Stillingen ble 6–3, 7–6, 6–3.

  Tyskeren gikk inn i turneringene som en av de største favorittene etter at Novak Djokovic ble sendt ut av Australia.

  Zverev regner seg en av verdens tre fremste spillere, sammen med Djokovic og verdenstoer Daniil Medvedev, og har satt seg som mål å vinne en Grand Slam-turnering og ta over tronen som verdensener i 2022. Nå blir det vanskelig.

  Denis Shapovalov vant nylig ATP-cup med Canada. Han er rangert som nummer 14 i verden og møter nå Rafael Nadal i kvartfinalen av Australian Open.

  Australian Open Tennis
  Foto: Tertius Pickard / AP
 • Nytt gull til Kleveland i X Games

  Snowboarder Marcus Kleveland (22) viser lovende OL-form og sikret seg nok en gullmedalje i X Games i Aspen i Colorado.

  Denne gang vant han big air-konkurransen. Tidligere lørdag ble det sølv i slopestyle, og fredag vant han øvelsen knuckle huck.

  Kleveland står med tre medaljer i årets X Games og har vunnet til sammen seks gull siden han deltok for første gang i 2016.

  (NTB)

 • Drømmedebut for Vindheim i Schalkes storseier

  Andreas Vindheim debuterte med et brak for Schalke i 5-0-seieren lørdag kveld. Bergenseren noterte seg for et mål og assist og var også involvert i to andre scoringer.

  Drøyt 20 minutter før slutt kom også Marius Lode inn for Schalke til sin andre kamp etter overgangen fra Bodø/Glimt.

  Vindheim har spilt for Sparta Praha i to og en halv sesong og er på lån i Schalke fram til sommeren med opsjon på kjøp. Han ble solgt til Sparta Praha etter å ha imponert i Malmö. Sesongen før det spilte han i Brann. (NTB)

  Andreas Vindheim
  Foto: PETER CZIBORRA / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal