NRK Meny
Normal

Carlsen om konkurrentene: – Jeg er fortsatt skuffa over dem

I morgen starter turneringen som avgjør hvem Magnus Carlsen møter i VM i New York. Tross alle problemene i fjor er Carlsen over 50 ratingpoeng foran hele VM-feltet.

Magnus Carlsen

IKKE IMPONERT: Magnus Carlsen, her under torsdagens pressetreff i Oslo.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

– Dette er en av årets viktigste turneringer for meg, selv om jeg ikke spiller selv, sier Magnus Carlsen til NRK.

Han snakker om den såkalte kandidatturneringen i russiske Moskva, som starter på fredag. Der skal åtte av verdens beste sjakkspillere gjøre opp om hvem som får møte Carlsen til VM-kamp i New York i november:

 • Tidligere verdensmester Vishy Anand fra India
 • Sterke Sergej Karjakin fra Russland
 • Karismatiske Peter Svidler fra Russland
 • «Sjakkmaskinen» Fabiano Caruana fra USA
 • Rappkjefta Hikaru Nakamura fra USA
 • Veteranen Veselin Topalov fra Bulgaria
 • Supertalentet Anish Giri fra Nederland
 • Den elegante veteranen Levon Aronian
VM-utfordrerne til Carlsen

UTFORDRERNE: En av disse åtte spillerne blir Carlsens VM-motstander i år: Sergej Karjakin, Veselin Topalov, Hikaru Nakamura, Levon Aronian, Anish Giri, Vishy Anand, Fabiano Caruana og Peter Svidler.

Foto: NTB scanpix

Vinneren av turneringen kommer til å prege Magnus Carlsens liv de neste åtte månedene. Hver dag kommer til å handle om å forberede seg på å slå denne ene spilleren.

Mener han er favoritt uansett

Men selv om alle de åtte er blant verdens mest kjente stormestere i sjakk, er ikke Carlsen spesielt avskrekket. Ingen av spillerne i feltet har nemlig over 2800 i rating, hvilket betyr at Carlsen med sine 2851 ratingpoeng er fullstendig overlegen.

Nærmeste utfordrer i VM-feltet er Fabiano Caruana, som er hele 57 poeng svakere enn nordmannen akkurat nå.

– Er du favoritt uansett hvem det blir?

– Ja.

– Hvorfor det?

– Akkurat nå spiller jeg mye bedre enn de andre, så enkelt er det. Jeg taper nesten aldri for tiden, og hvis jeg ikke taper i en VM-match, så trenger jeg bare én seier. Da sier det seg selv at jeg er favoritt, sier Carlsen.

– Jeg er fortsatt skuffa over dem

Carlsen møtte pressen i kontorlandskapet til Team Carlsen i Oslo sentrum torsdag formiddag. I samme rom og i samme stol satt han for ett år siden og klagde over at ingen av konkurrentene hans greier å utfordre ham skikkelig.

Verdensmesteren har lagt bak seg et turbulent år, et år med tabber og stor tilbakegang på verdensrankingen. Men likefullt har ikke konkurrentene greid å nærme seg nevneverdig.

– Jeg er fortsatt skuffa over dem. Hadde du snakket med meg for noen måneder siden, hadde jeg måttet spise de ordene ganske kraftig, men nå er jeg tilbake med en betryggende ledelse på verdensrankingen. Så det overrasker meg fortsatt litt at de andre ikke greier å vise mer stabilitet enn de gjør.

– Men som jeg sa forrige gang også, det er i høyeste grad deres problem, gliser han.

Du kan følge kandidatturneringen trekk for trekk på NRK.no fra fredag.

Siste nytt

 • Salah nærmer seg scoringsrekord

  Liverpools Mohamed Salah kan bli den spilleren gjennom tidene med flest mål i én og samme Premier League-sesong. Han har 28 seriemål på 31 kamper. Det er kun seks mål fra rekorden. Med sju gjenværende seriekamper kan Salah tukte rekorden, melder NTB.

  Mohamed Salah
  Foto: Paul Ellis / AFP
 • Disse jentene får gå i Tyumen

  Tiril Kampenhaug Eckhoff, Marte Olsbu, Synnøve Solemdal, Ingrid Landmark Tandrevold og Hilde Fenne får gå verdenscupavslutningen i Tyumen.

  World Cup Skiskyting kvinner 15 km
  Foto: Berit Roald / NTB scanpix
 • Bjørndalen med i troppen til Tyumen

  Ole Einar Bjørndalen får med seg Johannes Thingnes Bø, Tarjei Bø, Erlend Øvereng Bjøntegaard, Lars Helge Birkeland, Henrik L`Abée-Lund, Fredrik Gjesbakk og Vetle Sjåstad Christiansen til verdenscupavslutningen i Tyumen denne uka.

  Ole Einar Bjørndalen
  Foto: Sven Hoppe / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport i dag
Sport i dag