NRK Meny
Normal

Carlsen om konkurrentene: – Jeg er fortsatt skuffa over dem

I morgen starter turneringen som avgjør hvem Magnus Carlsen møter i VM i New York. Tross alle problemene i fjor er Carlsen over 50 ratingpoeng foran hele VM-feltet.

Magnus Carlsen

IKKE IMPONERT: Magnus Carlsen, her under torsdagens pressetreff i Oslo.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

– Dette er en av årets viktigste turneringer for meg, selv om jeg ikke spiller selv, sier Magnus Carlsen til NRK.

Han snakker om den såkalte kandidatturneringen i russiske Moskva, som starter på fredag. Der skal åtte av verdens beste sjakkspillere gjøre opp om hvem som får møte Carlsen til VM-kamp i New York i november:

 • Tidligere verdensmester Vishy Anand fra India
 • Sterke Sergej Karjakin fra Russland
 • Karismatiske Peter Svidler fra Russland
 • «Sjakkmaskinen» Fabiano Caruana fra USA
 • Rappkjefta Hikaru Nakamura fra USA
 • Veteranen Veselin Topalov fra Bulgaria
 • Supertalentet Anish Giri fra Nederland
 • Den elegante veteranen Levon Aronian
VM-utfordrerne til Carlsen

UTFORDRERNE: En av disse åtte spillerne blir Carlsens VM-motstander i år: Sergej Karjakin, Veselin Topalov, Hikaru Nakamura, Levon Aronian, Anish Giri, Vishy Anand, Fabiano Caruana og Peter Svidler.

Foto: NTB scanpix

Vinneren av turneringen kommer til å prege Magnus Carlsens liv de neste åtte månedene. Hver dag kommer til å handle om å forberede seg på å slå denne ene spilleren.

Mener han er favoritt uansett

Men selv om alle de åtte er blant verdens mest kjente stormestere i sjakk, er ikke Carlsen spesielt avskrekket. Ingen av spillerne i feltet har nemlig over 2800 i rating, hvilket betyr at Carlsen med sine 2851 ratingpoeng er fullstendig overlegen.

Nærmeste utfordrer i VM-feltet er Fabiano Caruana, som er hele 57 poeng svakere enn nordmannen akkurat nå.

– Er du favoritt uansett hvem det blir?

– Ja.

– Hvorfor det?

– Akkurat nå spiller jeg mye bedre enn de andre, så enkelt er det. Jeg taper nesten aldri for tiden, og hvis jeg ikke taper i en VM-match, så trenger jeg bare én seier. Da sier det seg selv at jeg er favoritt, sier Carlsen.

– Jeg er fortsatt skuffa over dem

Carlsen møtte pressen i kontorlandskapet til Team Carlsen i Oslo sentrum torsdag formiddag. I samme rom og i samme stol satt han for ett år siden og klagde over at ingen av konkurrentene hans greier å utfordre ham skikkelig.

Verdensmesteren har lagt bak seg et turbulent år, et år med tabber og stor tilbakegang på verdensrankingen. Men likefullt har ikke konkurrentene greid å nærme seg nevneverdig.

– Jeg er fortsatt skuffa over dem. Hadde du snakket med meg for noen måneder siden, hadde jeg måttet spise de ordene ganske kraftig, men nå er jeg tilbake med en betryggende ledelse på verdensrankingen. Så det overrasker meg fortsatt litt at de andre ikke greier å vise mer stabilitet enn de gjør.

– Men som jeg sa forrige gang også, det er i høyeste grad deres problem, gliser han.

Du kan følge kandidatturneringen trekk for trekk på NRK.no fra fredag.

Siste nytt

 • Graabak sliter – dropper samling

  Tidligere OL-vinner Jørgen Graabak får ikke kroppen til å fungere. Nå har 26-åringen droppet et planlagt høydeopphold med kombinertlandslaget og reist hjem for å finne ut hva som er galt, ifølge Adresseavisen.

  Jørgen Graabak
  Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
 • Olic tilbake for Kroatia

  Tidligere stjernespiss Ivica Olic er tilbake i Kroatias landslag. Han blir assistent for den nye landslagssjefen Zlatko Dalic. – Det er en ære å være del av Kroatias landslag igjen, denne gang i en annerledes rolle, sier Olic til forbundets nettsted.

  UEFA-CUP
  Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
 • Dømt for promillekjøring

  Nord-Irlands landslagssjef Michael O'Neill er fratatt førerkortet i 16 måneder og idømt en bot på 1300 pund for promillekjøring. O'Neill ble stoppet i utkanten av Edinburgh i september. Han blåste rødt, og hadde promille på tre ganger tillatt nivå.

  VM-kvalfiseringskamp i fotball, Norge - Nord-Irland (1-0).
  Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
4-4-2 Europa League: Zenit - Rosenborg