Carlsen om konkurrentene: – Jeg er fortsatt skuffa over dem

I morgen starter turneringen som avgjør hvem Magnus Carlsen møter i VM i New York. Tross alle problemene i fjor er Carlsen over 50 ratingpoeng foran hele VM-feltet.

Magnus Carlsen

IKKE IMPONERT: Magnus Carlsen, her under torsdagens pressetreff i Oslo.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

– Dette er en av årets viktigste turneringer for meg, selv om jeg ikke spiller selv, sier Magnus Carlsen til NRK.

Han snakker om den såkalte kandidatturneringen i russiske Moskva, som starter på fredag. Der skal åtte av verdens beste sjakkspillere gjøre opp om hvem som får møte Carlsen til VM-kamp i New York i november:

 • Tidligere verdensmester Vishy Anand fra India
 • Sterke Sergej Karjakin fra Russland
 • Karismatiske Peter Svidler fra Russland
 • «Sjakkmaskinen» Fabiano Caruana fra USA
 • Rappkjefta Hikaru Nakamura fra USA
 • Veteranen Veselin Topalov fra Bulgaria
 • Supertalentet Anish Giri fra Nederland
 • Den elegante veteranen Levon Aronian
VM-utfordrerne til Carlsen

UTFORDRERNE: En av disse åtte spillerne blir Carlsens VM-motstander i år: Sergej Karjakin, Veselin Topalov, Hikaru Nakamura, Levon Aronian, Anish Giri, Vishy Anand, Fabiano Caruana og Peter Svidler.

Foto: NTB scanpix

Vinneren av turneringen kommer til å prege Magnus Carlsens liv de neste åtte månedene. Hver dag kommer til å handle om å forberede seg på å slå denne ene spilleren.

Mener han er favoritt uansett

Men selv om alle de åtte er blant verdens mest kjente stormestere i sjakk, er ikke Carlsen spesielt avskrekket. Ingen av spillerne i feltet har nemlig over 2800 i rating, hvilket betyr at Carlsen med sine 2851 ratingpoeng er fullstendig overlegen.

Nærmeste utfordrer i VM-feltet er Fabiano Caruana, som er hele 57 poeng svakere enn nordmannen akkurat nå.

– Er du favoritt uansett hvem det blir?

– Ja.

– Hvorfor det?

– Akkurat nå spiller jeg mye bedre enn de andre, så enkelt er det. Jeg taper nesten aldri for tiden, og hvis jeg ikke taper i en VM-match, så trenger jeg bare én seier. Da sier det seg selv at jeg er favoritt, sier Carlsen.

– Jeg er fortsatt skuffa over dem

Carlsen møtte pressen i kontorlandskapet til Team Carlsen i Oslo sentrum torsdag formiddag. I samme rom og i samme stol satt han for ett år siden og klagde over at ingen av konkurrentene hans greier å utfordre ham skikkelig.

Verdensmesteren har lagt bak seg et turbulent år, et år med tabber og stor tilbakegang på verdensrankingen. Men likefullt har ikke konkurrentene greid å nærme seg nevneverdig.

– Jeg er fortsatt skuffa over dem. Hadde du snakket med meg for noen måneder siden, hadde jeg måttet spise de ordene ganske kraftig, men nå er jeg tilbake med en betryggende ledelse på verdensrankingen. Så det overrasker meg fortsatt litt at de andre ikke greier å vise mer stabilitet enn de gjør.

– Men som jeg sa forrige gang også, det er i høyeste grad deres problem, gliser han.

Du kan følge kandidatturneringen trekk for trekk på NRK.no fra fredag.

Siste nytt

 • Ulset akkurat utenfor pallen

  Nils Erik Ulset endte på 4. plass på torsdagens normaldistanse i para-VM i skiskyting i Canada. Ulset, som alt har tatt et sølv, bommet to ganger. Han var et snaut minutt fra bronsen og tre minutter bak gullvinner Benjamin Daviet fra Frankrike.

  Nils Erik Ulset
  Foto: Berit Roald / NTB scanpix
 • Chelsea videre i Europaligaen

  Andreas Vindheim og Malmö tapte 3-0 mot Chelsea på Stamford Bridge torsdag kveld. Engelskmennene vant dermed 5-1 sammenlagt, og er videre i Europaligaen. Olivier Giroud, Ross Barkley og Callum Hudson-Odoi stod for hjemmelagets nettkjenninger.

  Europa League - Round of 32 Second Leg - Chelsea v Malmo
  Foto: Tony O'brien / Reuters
 • Storhamar slo Vålerenga

  Storhamar vant torsdag 4-3 over Vålerenga etter spilleforlengelse, og holder dermed liv i håpet om å bli seriemester i ishockey. Fire poeng skiller de to lagene før serieinnspurten. Storhamar har tre kamper igjen å spille, mens Vålerenga har fire.

  ISHOCKEY: Eliteserien menn 50 runde. Vålerenga Storhamar.
  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal