Hopp til innhold

Carlsen fikk juling: – Han spilte med ekstrem risiko

WIJK AAN ZEE (NRK) Magnus Carlsen gikk på et knusende tap mot Vishy Anands VM-hjelper på mandag. Motstanderen var forbløffet over Magnus Carlsens eksperimentelle spill.

Magnus Carlsen

Magnus Carlsen under partiet hvor han ifølge seg selv spilte 'for ambisiøst og fantasifullt'.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

– Dette er ikke noe gøy å spille dårlig... det er ikke det. Ikke topp, sier en stille Magnus Carlsen til NRK i minuttene etter sitt første tap i 2015.

Etter en rufsete start mistet verdensmesteren nærmest alle muligheter med en skjebnesvanger avgjørelse i det 28. trekket. Datamaskinene vurderte trekket som en diger tabbe.

– På det tidspunktet følte jeg at jeg hadde tatt tilbake inintiativet, men så ofret jeg en offiser. Jeg trodde det var bra, men det var en illusjon. Da jeg fortsatte å gjøre feil etter det, så gikk det sånn, sier 24-åringen.

Dermed har Carlsen bare ett poeng av tre mulige i starten av sin første turnering siden VM. Han ligger på tiendeplass av 14 spillere. Carlsens harde dom over sin egen prestasjon så langt i turneringen:

– Helt elendig.

– Et sjokkerende tap, istemmer NRK-kommentator Torstein Bae.

Radoslaw Wojtaszek

Polske Radoslaw Wojtaszek er det nærmeste man kommer en Carlsen-ekspert. Mandag stirret han selvsikkert inn i kameraet før partiet.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Ville ikke skylde på eksperimentering

Nordmannen har lovet å eksperimentere i 2015, og spilte ekstremt uvanlig allerede i de første trekkene på mandag.

– Jeg spilte altfor ambisiøst og fantasifullt i åpningen, sier Carlsen.

– Hvor mye av dette resultatet skyldes eksperimentering?

– Man må spille bra selv om man spiller fantasifullt. Men det var ikke det at jeg ikke fikk sjanser, jeg spilte bra i alle faser i dag, sier han.

Laster Twitter-innhold
Magnus Carlsen tapte i dag i en storturnering i Nederland. Se reaksjonene hans her. Intervjuer: Mads Nyborg Støstad Foto: Nils Fredrik Røren

VIDEO: Magnus Carlsen etter tapet.

Carlsen-kjenner

Polakken Radoslaw Wojtaszek var i hvert fall feil mann å leke med.

Wojtaszek er det nærmeste man kan kalle en Carlsen-ekspert: Han har nemlig vært en av Viswanathan Anands sekundanter i en årrekke. 27-åringen hjalp blant annet inderen under begge VM-kampene mot Carlsen. Polens beste spiller parerte Carlsens eksperimentelle åpning på mesterlig vis.

– Magnus spilte med ekstrem risiko. Jeg var forberedt på at han skulle gjøre noe sånt, og det tror jeg hjalp.

– Hjalp det at du har studert Carlsen i timesvis som sekundant for Anand?

– Ja, det må jo ha gjort det. Men jeg tror ikke denne seieren handler så mye om det. Dette er noe annet enn Sotsji.

– Dette føles enormt for meg. Dette er antagelig det største jeg noen gang har opplevd som sjakkspiller, avslutter Wojtaszek.

Magnus Carlsen

IRRITERT: Magnus Carlsen under mandagens parti mot Radoslaw Wojtaszek.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Sportsnyheter

Erlend Hustad

Full kok etter rødt kort – Jerv-treneren slakter dommeren

Det var dramatisk i Stavanger da Jerv-spiller Erlend Hustad fikk sitt andre gule kort. Eksperter mener Hustad har en god sak, men hoveddommeren står på sitt.

Siste nytt

 • Vindheim ferdig i Schalke

  Andreas Vindheim (26) er ferdig i Schalke etter å ha rykket opp til Bundesliga med den tyske storklubben.

  – Det var ingen enkel beslutning, spesielt etter et så suksessrikt år med opprykk og seriemesterskap i 2. Bundesliga, sier Schalke-direktør Rouven Schröder i en pressemelding.

  Vindheim vender tilbake til Sparta Praha. Bergenseren dro på lån i januar og spilte syv kamper for Schalke. Store deler av våren ble ødelagt av en skade i leggen.

  Vindheim
  Foto: INA FASSBENDER / AFP
 • Uenighet i Sveriges landslag

  Flere svenske langrennsløpere har ikke skrevet under på en ny avtale med skiforbundet foran kommende sesong, til tross for at lagene ble presenterte tirsdag.

  Med der var som ventet Frida Karlsson, som har noe å revansjere etter en svak OL-sesong.

  – Til neste år handler det om å finne en stabil form som kan holde sesongen ut. Jeg skal aldri mer være på bunnen, sa Karlsson på tampen av sist sesong.

  Tirsdag ble hun presentert blant de 14 som skal kjempe om edelt metall i VM i Planica i månedsskiftet februar/mars.

  Ifølge svenske medier er det imidlertid flere løpere som ikke er enig med skiforbundet foran sesongen. Fra før er det klart at sprintstjernen Linn Svahn skal satse mot VM utenfor landslaget.

  Veteranen Calle Halfvarsson er en av dem som ikke har skrevet under ennå.

  – Det er noen punkter i avtalen vi ikke er fornøyde med. Vi kan ikke bare akseptere alt, men jeg håper at vi ror noen ting i land i dag, sier han til Aftonbladet. (NTB)

  Vinter-OL i Beijing 2022: Langrenn 15 km klassisk menn
  Foto: Heiko Junge / NTB
 • Ingen Zucca-hjelp for Norge

  Norges største ishockeystjerne Mats Zuccarello reiser ikke til Finland for å slutte seg til den norske VM-troppen, sier landslagssjef Petter Thoresen til TV 2.

  Zuccarello og hans Minnesota Wild røk ut av NHL-sluttspillet i den første runden, og nordmannen var derfor aktuell for en reise til Finland for å delta i resten av verdensmesterskapet for Norge.

  Tirsdag bekrefter landslagssjef Petter Thoresen overfor TV 2 at det ikke blir noe av. «Zucca» har levert en god sesong i NHL, der han på veien har slått flere av sine egne poengrekorder.

  Før helgen uttalte Thoresen at det fantes «en liten sjanse» for at 34-åringen ville slutte seg til resten av hans tropp i Finland, men nå er løpet kjørt. Sist Zuccarello var på isen i en landskamp var i OL-kvalifiseringen i august i fjor.

  Da røk OL-drømmen for Norge med tap for Danmark i siste kamp. I etterkant avslørte NHL-stjernen at det kanskje var hans siste landskamp.

  Norge spiller sin neste VM-kamp mot Østerrike onsdag, før Tsjekkia, Sverige og USA venter i de tre siste. Norge kjemper for å unngå å rykke ned fra elite-VM. (NTB)

  NHL: Stanley Cup Playoffs-Minnesota Wild at St. Louis Blues
  Foto: Jeff Le / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 39 klipp
Sport
Spiller nå
Haalands karriere fra A til NÅ 03:44
Neste