Carlsen fikk juling: – Han spilte med ekstrem risiko

WIJK AAN ZEE (NRK) Magnus Carlsen gikk på et knusende tap mot Vishy Anands VM-hjelper på mandag. Motstanderen var forbløffet over Magnus Carlsens eksperimentelle spill.

Magnus Carlsen

Magnus Carlsen under partiet hvor han ifølge seg selv spilte 'for ambisiøst og fantasifullt'.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

– Dette er ikke noe gøy å spille dårlig... det er ikke det. Ikke topp, sier en stille Magnus Carlsen til NRK i minuttene etter sitt første tap i 2015.

Etter en rufsete start mistet verdensmesteren nærmest alle muligheter med en skjebnesvanger avgjørelse i det 28. trekket. Datamaskinene vurderte trekket som en diger tabbe.

– På det tidspunktet følte jeg at jeg hadde tatt tilbake inintiativet, men så ofret jeg en offiser. Jeg trodde det var bra, men det var en illusjon. Da jeg fortsatte å gjøre feil etter det, så gikk det sånn, sier 24-åringen.

Dermed har Carlsen bare ett poeng av tre mulige i starten av sin første turnering siden VM. Han ligger på tiendeplass av 14 spillere. Carlsens harde dom over sin egen prestasjon så langt i turneringen:

– Helt elendig.

– Et sjokkerende tap, istemmer NRK-kommentator Torstein Bae.

Radoslaw Wojtaszek

Polske Radoslaw Wojtaszek er det nærmeste man kommer en Carlsen-ekspert. Mandag stirret han selvsikkert inn i kameraet før partiet.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Ville ikke skylde på eksperimentering

Nordmannen har lovet å eksperimentere i 2015, og spilte ekstremt uvanlig allerede i de første trekkene på mandag.

– Jeg spilte altfor ambisiøst og fantasifullt i åpningen, sier Carlsen.

– Hvor mye av dette resultatet skyldes eksperimentering?

– Man må spille bra selv om man spiller fantasifullt. Men det var ikke det at jeg ikke fikk sjanser, jeg spilte bra i alle faser i dag, sier han.

Laster Twitter-innhold
Magnus Carlsen tapte i dag i en storturnering i Nederland. Se reaksjonene hans her. Intervjuer: Mads Nyborg Støstad Foto: Nils Fredrik Røren

VIDEO: Magnus Carlsen etter tapet.

Carlsen-kjenner

Polakken Radoslaw Wojtaszek var i hvert fall feil mann å leke med.

Wojtaszek er det nærmeste man kan kalle en Carlsen-ekspert: Han har nemlig vært en av Viswanathan Anands sekundanter i en årrekke. 27-åringen hjalp blant annet inderen under begge VM-kampene mot Carlsen. Polens beste spiller parerte Carlsens eksperimentelle åpning på mesterlig vis.

– Magnus spilte med ekstrem risiko. Jeg var forberedt på at han skulle gjøre noe sånt, og det tror jeg hjalp.

– Hjalp det at du har studert Carlsen i timesvis som sekundant for Anand?

– Ja, det må jo ha gjort det. Men jeg tror ikke denne seieren handler så mye om det. Dette er noe annet enn Sotsji.

– Dette føles enormt for meg. Dette er antagelig det største jeg noen gang har opplevd som sjakkspiller, avslutter Wojtaszek.

Magnus Carlsen

IRRITERT: Magnus Carlsen under mandagens parti mot Radoslaw Wojtaszek.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Siste nytt

 • BA: Norge søker håndball-VM i 2025

  Norge kommer trolig til å søke om å få arrangere håndball-VM for menn i 2025, sammen med Danmark og Kroatia, skriver Bergensavisen.

  – Vi har kommet såpass langt at vi er enige om hovedtrekkene i en modell for gjennomføring, inkludert fordeling av mesterskapet, sier generalsekretær Erik Langerud i Norges Håndballforbund til avisen.

  Håndball herrer Golden League-turneringen i Danmark
  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
 • NFF i blusstrøbbel

  Det europeiske fotballforbundet (UEFA) har innledet disiplinærsak mot Norges Fotballforbund for tilskueres bruk av bluss under kampen mot Færøyene.

  De første minuttene av EM-kvalifiseringskampen forrige uke ble det tent et stort antall bluss på en liten tribuneseksjon bak det ene målet på Ullevaal. Det var en markering i debatten om bruk av pyroteknikk på norske fotballtribuner, og det ble sunget «hater, hater NFF».

  Som ventet ble hendelsen rapportert av UEFAs kampinspektør, og forbundet må regne med en bot når disiplinærkomiteen behandler saken 12. desember (NTB)

  EM-kvalifisering fotball, menn: Norge - Færøyene
  Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
 • Moi ble månedens spiller

  Mohamed Elyounoussi måtte melde landslagsforfall på grunn av skade, men han har nå fått prisen som månedens spiller i skotsk eliteserie for oktober.

  25-åringen har imponert for Celtic den siste tiden. Han er leid ut til klubben fra Southampton denne sesongen i jakt på spilletid, og han har levert meget sterke prestasjoner. Han scoret fire seriemål i løpet av måneden (to mot Ross County, ett hver mot Aberdeen og St. Mirren) for laget som topper tabellen.

  – Det ligger gode prestasjoner bak dette, men fotball er en lagsport, så jeg må takke mine lagkamerater, sier Moi til Celtics nettsted. (NTB)

  Britain Soccer Scottish Premiership
  Foto: Steve Welsh / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal