Hopp til innhold

Carlsen fikk aha-opplevelse midt i eget parti

BÆRUM (NRK): Magnus Carlsen gliste bredt etter å ha tatt seg til VM-finalen. Han hadde ikke bare finaleplass å glede seg over.

Magnus Carlsen

TIL FINALE: Magnus Carlsen etter å ha utspilt motstander Fabiano Caruana.

Foto: Jørund Wessel Carlsen / NRK

Torsdag starter den første VM-finalen i fischersjakkens historie når Carlsen møter amerikanske Wesley So i Bærum.

Carlsen startet med tap, men hadde siden få problemer med å beseire Caruana, rangert som nest best i verden.

– Jeg tror Carlsen var ganske sikker på seier mot Caruana, sier NRKs sjakkekspert Atle Grønn.

En helt ny dimensjon

I fjor spilte han uoffisiell VM-finale i fischersjakk, og Carlsens deltakelse i VM har vært avgjørende for at mesterskapet har opparbeidet seg stor status i sjakkverden. På mange måter har han vært en ambassadør.

– Jeg tror at alle spillerne elsker det. Og det føler jeg særlig etter det andre partiet i dag. Etter trekk seks til åtte satt jeg der og tenkte at «dette, dette er hvorfor vi spiller dette.» Hvis du går enten dit eller dit, så får du plutselig en langt bedre stilling. Det er ting du ikke ser i vanlig sjakk. Det gir spillet en helt ny dimensjon, sier Carlsen.

– Jeg vet ikke om Caruana opplevde det samme der og da, men akkurat det partiet viste hvorfor fischersjakk eksisterer på et høyt nivå. Du kan snakke med alle toppspillerne, alle elsker det, sier Carlsen.

Wesley So, Jan Nepomnjasjtsjij, Fabiano Caruana og Magnus Carlsen

TOPPSPILLERE: Wesley So, Jan Nepomnjasjtsjij, Fabiano Caruana og Magnus Carlsen under VM i fischersjakk.

Foto: Jørund Wessel Carlsen / NRK

Fra de nevnte trekkene, seks til åtte, gjorde «sjakkpila» et hopp fra 0,12 til 1,2 i fordel Magnus Carlsen. Han opparbeidet seg en klar fordel, og hadde Caruana i et jerngrep.

Senere økte han forspranget, og etter svært presist spill måtte Caruana gi opp etter 36 trekk.

– Han hadde kontroll hele tiden, han spilte overbevisende og utspiller sin motstander strategisk, kommenterte Torstein Bae.

– Arbeidskrevende

Atle Grønn er NRKs sjakkekspert og norgesmester i fischersjakk. Han kjenner seg igjen i Carlsens aha-opplevelse foran brettet.

Atle Grønn

NRK-EKSPERT: Atle Grønn.

Foto: Jørund Wessel Carlsen / NRK

– Det er hardt arbeid for å få dem. Du får ikke bruke den opparbeidede intuisjonen du har. Det er ganske arbeidskrevende å spille fischersjakk, men hvis du er interessert, er det ingenting som er morsommere.

– Han oppdager faktisk nye ting med sjakken og nye konstellasjoner som ikke inngår i de 100 000 mønstrene han har lagret i hukommelsen. Han har en langtidshukommelse, men oppdager helt nye ting i fischersjakken, sier Grønn.

Onsdag er det hviledag i VM. Finalen mellom Magnus Carlsen og Wesley So starter torsdag 17.00.

Sportsnyheter

Denne detaljen fikk keeperen til å rase: – Holdt på å svartne for meg

Det ble et vanvittig drama da Brann sendte Aalesund ut av cupen. Én spesifikk avgjørelse fikk Brann-keeper til å frese under straffekonken.

Siste nytt

 • West Ham tok sitt første trofé på 43 år – slo Fiorentina 2-1 i conferenceligafinalen

  West Ham sikret sin første tittel siden 1980 ved å senke Fiorentina 2-1 i finalen av conferenceligaen onsdag kveld.

  Europatriumfen er Londonklubbens første siden seieren i cupvinnercupen i 1964/65-sesongen.

  Avgjørelsen falt sent i Praha. Omtrent i det klokken tikket 90 minutter satte Jarrod Bowen inn matchvinnermålet etter en nydelig kontring.

  Onsdagens finale fikk en liten bismak da Fiorentina-kaptein Cristiano Biraghi fikk kastet en gjenstand i hodet etter om lag 33 minutter. TV-bildene vista at han fikk et blodig kutt. Man kunne også se at det lå en rekke ølglass på gressmatten der Biraghi hadde stått.

  Kampen ble stoppet i to minutter for å få skaden bandasjert.

  I andre omgang ble vondt til verre for Biraghi da han handset innenfor 16-meteren. West Ham ble tildelt straffe, og den satte Saïd Benrahma kontant i krysset.

  Ledelsen holdt de bare på i fem minutter. Giacomo Bonaventura dunket inn utligningen nede i venstre hjørnet, men det skulle ikke bli en italiensk tittel i Uefas tredjerangerte europacup.

  Før finalekampen i Praha kunne det tsjekkiske politiet melde om at en rekke Fiorentina-fans hadde angrepet en gjeng med West Ham-supportere.

  Tre West Ham-fans og en politimann ble skadet i hendelsen, mens 16 personer ble varetektsfengslet, opplyste politiet. (NTB)

  Czech Republic Soccer Conference League Final
  Foto: Petr David Josek / AP
 • Flere storoppgjør i cupens 4. runde

  Trekningen av 4. runde i cupen ble foretatt onsdag kveld. NFF serverte tre lokaloppgjør i kampene som spilles onsdag 28. juni:

  Kjelsås – KFUM Oslo

  Bodø/Glimt – Tromsø

  Gjøvik-Lyn – HamKam

  Stjørdals-Blink – Vålerenga

  Raufoss – Viking

  Sogndal – Sarpsborg 08

  Molde – Strømsgodset

  Brattvåg – Brann

  – Vi er fornøyde med ny hjemmekamp og en mulighet til å konkurrere med Hamar og Hamkam som har ligget lengst fremme i distriktet i flere år. Vi kommer til å gi dem kamp. Kristian Onsrud har familie med en stor historie i sportsklubben Gjøvik-Lyn, så vi gleder oss, sier Gjøvik-Lyn-trener Espen Haug til NRK.

 • Blodige scener i serieliga-finalen: Fiorentina-spiller truffet av gjenstand

  Serieliga-finalen mellom Fiorentina og West Ham ble stoppet da Fiorentinas Cristiano Biraghi ble truffet i hodet av en gjenstand like før pause. TV-bildene viser at Biraghi fikk et stort kutt i hodet og begynte å blø.

  – Dette er bare trist. Bare trist, sa Viasat-kommentator Roar Stokke underveis i kampen.

  TV-bildene viste at det lå en rekke ølglass på gresset rundt Biraghi etter hendelsen.

  Det var til slutt West Ham som vant finalen 2-1 og sikret sin første tittel siden 1980.

  Avgjørelsen falt sent i Praha. Omtrent i det klokken tikket 90 minutter satte Jarrod Bowen inn matchvinnermålet etter en nydelig kontring.

  Europa Conference League - Final - Fiorentina v West Ham United
  Foto: DAVID W CERNY / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
NRK forklarer: Rasismeskandalen i Spania 02:41
Neste