Carlsen fikk aha-opplevelse midt i eget parti

BÆRUM (NRK): Magnus Carlsen gliste bredt etter å ha tatt seg til VM-finalen. Han hadde ikke bare finaleplass å glede seg over.

Magnus Carlsen

TIL FINALE: Magnus Carlsen etter å ha utspilt motstander Fabiano Caruana.

Foto: Jørund Wessel Carlsen / NRK

Torsdag starter den første VM-finalen i fischersjakkens historie når Carlsen møter amerikanske Wesley So i Bærum.

Carlsen startet med tap, men hadde siden få problemer med å beseire Caruana, rangert som nest best i verden.

– Jeg tror Carlsen var ganske sikker på seier mot Caruana, sier NRKs sjakkekspert Atle Grønn.

En helt ny dimensjon

I fjor spilte han uoffisiell VM-finale i fischersjakk, og Carlsens deltakelse i VM har vært avgjørende for at mesterskapet har opparbeidet seg stor status i sjakkverden. På mange måter har han vært en ambassadør.

– Jeg tror at alle spillerne elsker det. Og det føler jeg særlig etter det andre partiet i dag. Etter trekk seks til åtte satt jeg der og tenkte at «dette, dette er hvorfor vi spiller dette.» Hvis du går enten dit eller dit, så får du plutselig en langt bedre stilling. Det er ting du ikke ser i vanlig sjakk. Det gir spillet en helt ny dimensjon, sier Carlsen.

– Jeg vet ikke om Caruana opplevde det samme der og da, men akkurat det partiet viste hvorfor fischersjakk eksisterer på et høyt nivå. Du kan snakke med alle toppspillerne, alle elsker det, sier Carlsen.

Wesley So, Jan Nepomnjasjtsjij, Fabiano Caruana og Magnus Carlsen

TOPPSPILLERE: Wesley So, Jan Nepomnjasjtsjij, Fabiano Caruana og Magnus Carlsen under VM i fischersjakk.

Foto: Jørund Wessel Carlsen / NRK

Fra de nevnte trekkene, seks til åtte, gjorde «sjakkpila» et hopp fra 0,12 til 1,2 i fordel Magnus Carlsen. Han opparbeidet seg en klar fordel, og hadde Caruana i et jerngrep.

Senere økte han forspranget, og etter svært presist spill måtte Caruana gi opp etter 36 trekk.

– Han hadde kontroll hele tiden, han spilte overbevisende og utspiller sin motstander strategisk, kommenterte Torstein Bae.

– Arbeidskrevende

Atle Grønn er NRKs sjakkekspert og norgesmester i fischersjakk. Han kjenner seg igjen i Carlsens aha-opplevelse foran brettet.

Atle Grønn

NRK-EKSPERT: Atle Grønn.

Foto: Jørund Wessel Carlsen / NRK

– Det er hardt arbeid for å få dem. Du får ikke bruke den opparbeidede intuisjonen du har. Det er ganske arbeidskrevende å spille fischersjakk, men hvis du er interessert, er det ingenting som er morsommere.

– Han oppdager faktisk nye ting med sjakken og nye konstellasjoner som ikke inngår i de 100 000 mønstrene han har lagret i hukommelsen. Han har en langtidshukommelse, men oppdager helt nye ting i fischersjakken, sier Grønn.

Onsdag er det hviledag i VM. Finalen mellom Magnus Carlsen og Wesley So starter torsdag 17.00.

Siste nytt

 • Sancho blir i Dortmund

  Dortmunds Jadon Sancho har blitt sterkt koblet til Manchester United denne sommeren, men blir nå værende lagkamerat med Erling Braut Haaland minst en sesong til.

  Sportsdirektør Michael Zorc bekreftet avgjørelsen på en pressekonferanse under klubbens treningssamling i Sveits mandag.

  – Vi planlegger med Jadon Sancho. Han spiller for oss neste sesong. Jeg tror det svarer på alle spørsmål, sa Zorc.

  Sancho og Haaland
  Foto: Bernd Thissen / AP
 • Correa og Vrsaljko er koronasmittet

  Atlético Madrid opplyser at Angel Correa og Sime Vrsaljko er spillerne som i helgen fikk påvist koronavirus. Resten av troppen har levert negative tester.

  Etter de to smittetilfellene måtte hele laget og støtteapparatet testes på nytt for viruset før Atlético kan sette kurs mot Lisboa for kvartfinale mot RB Leipzig i mesterligaen.

  Atletico Madrid
  Foto: Hassan Ammar / AP
 • Islandsk motstand for RBK

  Rosenborg tar imot islandske Breidablik, mens Bodø/Glimt får Kauno Zalgiris fra Litauen på besøk i 1. kvalifiseringsrunde til europaligaen. Viking starter kvalifiseringen først i 2. runde. 1. runde spilles torsdag 27. august. De neste rundene spilles 17. september, 24. september og 1. oktober. På grunn av koronasituasjonen spilles det kun enkeltkamper i kvalifiseringen.

  Zach
  Foto: Ole Martin Wold / NTB s

Sendeplan

Kl. Program Kanal