Carlsen fikk aha-opplevelse midt i eget parti

BÆRUM (NRK): Magnus Carlsen gliste bredt etter å ha tatt seg til VM-finalen. Han hadde ikke bare finaleplass å glede seg over.

Magnus Carlsen

TIL FINALE: Magnus Carlsen etter å ha utspilt motstander Fabiano Caruana.

Foto: Jørund Wessel Carlsen / NRK

Torsdag starter den første VM-finalen i fischersjakkens historie når Carlsen møter amerikanske Wesley So i Bærum.

Carlsen startet med tap, men hadde siden få problemer med å beseire Caruana, rangert som nest best i verden.

– Jeg tror Carlsen var ganske sikker på seier mot Caruana, sier NRKs sjakkekspert Atle Grønn.

En helt ny dimensjon

I fjor spilte han uoffisiell VM-finale i fischersjakk, og Carlsens deltakelse i VM har vært avgjørende for at mesterskapet har opparbeidet seg stor status i sjakkverden. På mange måter har han vært en ambassadør.

– Jeg tror at alle spillerne elsker det. Og det føler jeg særlig etter det andre partiet i dag. Etter trekk seks til åtte satt jeg der og tenkte at «dette, dette er hvorfor vi spiller dette.» Hvis du går enten dit eller dit, så får du plutselig en langt bedre stilling. Det er ting du ikke ser i vanlig sjakk. Det gir spillet en helt ny dimensjon, sier Carlsen.

– Jeg vet ikke om Caruana opplevde det samme der og da, men akkurat det partiet viste hvorfor fischersjakk eksisterer på et høyt nivå. Du kan snakke med alle toppspillerne, alle elsker det, sier Carlsen.

Wesley So, Jan Nepomnjasjtsjij, Fabiano Caruana og Magnus Carlsen

TOPPSPILLERE: Wesley So, Jan Nepomnjasjtsjij, Fabiano Caruana og Magnus Carlsen under VM i fischersjakk.

Foto: Jørund Wessel Carlsen / NRK

Fra de nevnte trekkene, seks til åtte, gjorde «sjakkpila» et hopp fra 0,12 til 1,2 i fordel Magnus Carlsen. Han opparbeidet seg en klar fordel, og hadde Caruana i et jerngrep.

Senere økte han forspranget, og etter svært presist spill måtte Caruana gi opp etter 36 trekk.

– Han hadde kontroll hele tiden, han spilte overbevisende og utspiller sin motstander strategisk, kommenterte Torstein Bae.

– Arbeidskrevende

Atle Grønn er NRKs sjakkekspert og norgesmester i fischersjakk. Han kjenner seg igjen i Carlsens aha-opplevelse foran brettet.

Atle Grønn

NRK-EKSPERT: Atle Grønn.

Foto: Jørund Wessel Carlsen / NRK

– Det er hardt arbeid for å få dem. Du får ikke bruke den opparbeidede intuisjonen du har. Det er ganske arbeidskrevende å spille fischersjakk, men hvis du er interessert, er det ingenting som er morsommere.

– Han oppdager faktisk nye ting med sjakken og nye konstellasjoner som ikke inngår i de 100 000 mønstrene han har lagret i hukommelsen. Han har en langtidshukommelse, men oppdager helt nye ting i fischersjakken, sier Grønn.

Onsdag er det hviledag i VM. Finalen mellom Magnus Carlsen og Wesley So starter torsdag 17.00.

Siste nytt

 • Tviler på fullsatt Lerkendal

  Det åpnes for fulle stadioner igjen i helgen, men Rosenborg tror ikke det blir fullsatt på Lerkendal når 80-åringen Nils Arne Eggen skal hylles i kampen mot Mjøndalen søndag.

  Men selv om samfunnet da er gjenåpnet, tror ikke markedssjef Harald Lundemo i Rosenborg at det blir fulle tribuner allerede da.

  – Vi håper på 9-10.000, sier Lundemo til NTB.

  Det er langt under Lerkendals kapasitet på 21.400 tilskuere.

  – Folk trenger tid på å omstille seg, beskjeden om gjenåpning kom i seneste laget for denne kampen. Men mot Vålerenga skal vi ha en skikkelig åpningsfest der målet er å fylle Lerkendal, sier Lundemo om oppgjøret 17. oktober.

  mZarcfiz-V8
  Foto: Ole Martin Wold / NTB
 • Scoret i ny storseier

  Barcelona fortsetter å herje med motstanderne i den spanske fotballserien for kvinner.

  Lørdag var det Valencia som fikk unngjelde mot Champions League-mesteren. Til pause sto det 5-0. Målene fortsatte å renne inn også etter hvilen.

  Caroline Graham Hansen spilte hele kampen, og hun fikk æren av å sette inn kampens siste mål da det gjensto fem minutter. Det ble til slutt 8-0. Graham Hansen hadde også en målgivende pasning da Alexia Putellas ordnet 4-0.

  Barcelona har vunnet de tre første kampene i sesongen og står med en vanvittig målforskjell på 18-0.

  Treningskamp: Rosenborg - Barcelona (0-3).
  Foto: Ole Martin Wold / NTB
 • Formel 3-løp avlyst

  Dennis Hauger og de andre Formel 3-førerne må nøye seg med to løp på Sotsji-banen i helgen. Lørdagens 2. løp er nemlig avlyst på grunn av massivt regnvær i den russiske byen, melder NTB. Fra før ble 1. løp flyttet fram til fredag på grunn av værmeldingene, og i nettopp det løpet sikret Hauger seg Formel 3-tittelen. I formel 1 ble den siste treningen avlyst.

  Sotsji F1 / F3
  Foto: Sergei Grits / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal