Carlsen stagger nervøsiteten med sin egen lille oppfinnelse

Tre uker under knallhardt press kan knekke den beste. Magnus Carlsen har oppfunnet sitt eget kortspill for å takle spenningen og nervøsiteten.

Magnus Carlsen

Magnus Carlsen ligger oppe til to eller tre om natta hver kveld under turneringen i London. Han har funnet opp et eget kortspill for å ikke tenke for mye på sjakk på sene nattastimer.

Foto: Rakke, Morten / NTB scanpix

– Tre uker i London kan bli litt stereotypt og kjedelig. Det er veldig mye spenning og nervøs energi, så det er viktig å ikke slite seg ut ved å tenke på sjakk hele tiden, sier Espen Agdestein, Magnus Carlsens manager, til NRK.no.

Agdestein er blant dem som følger Carlsen tettest under maratonturneringen i London. I løpet av tre uker skal spillerne gjennom 14 utmattende runder, og da nytter det ikke å tenke på sjakk fra morgen til kveld.

Manageren forteller at Magnus Carlsen har utviklet en rekke teknikker for å unngå de nervøse tankene. Det kan handle om alt fra en morsom film - til uortodkokske leggetider.

– Han legger seg i to- eller tre-tiden på natta og står opp rundt klokka tolv på formiddagen. Han liker å bare ha et par timer fra han våkner til partiet starter, så slipper han å bygge opp så mye nervøsitet og spenning før partiet, sier Agdestein.

«Merkelig» kortspill

Dermed får Carlsen flere timer å slå i hjel utover natta. Da liker han å se på sitcoms som «Curb Your Enthusiasm» og «Seinfeld» - eller spille sitt eget kortspill.

– Det kortspillet er noen merkelige greier han har funnet opp selv. Jeg kan ikke nok om det til å gå i detalj, for jeg har ikke lært meg det, sier manager Agdestein.

– Det handler om å slappe av og kose seg, sier manageren.

– Er det dere rundt ham som sier disse tingene til ham?

– Nei, det er noe han føler på selv. Magnus har mye erfaring med å spille sjakkturneringer, og han har funnet en rytme han føler seg komfortabel med.

Magnus Carlsen og Bob Simon

Magnus Carlsen har vært mye i London tidligere, så det er ikke så aktuelt med sightseeing. Her er han i London Eye sammen med Bob Simon, programleder i det amerikanske TV-programmet «60 minutes».

Foto: Gry Blekastad Almås / NRK

Vanlig med søvnproblemer

Mange sjakkspillere har problemer med å få sove i slike lange turneringer.

Det er lett å bli liggende å tenke på trekk og partier. Carlsen har sjelden søvnproblemer.

– Stort sett går det greit å sove. Han er flink til det, og det er veldig viktig. Mange sjakkspillere kommer inn i en dårlig sirkel der, sier manageren.

Holder blodsukkeret stabilt

Magnus Carlsen

Enkelte sjakkpartier kan vare opp mot syv timer. Da nytter det ikke å sitte og tenke på sjakk resten av dagen i tillegg.

Foto: Morten Rakke / NTB scanpix

Carlsen har vært en god del i London, så det blir ikke mye sightseeing. Han har imidlertid vært på en Monty Python-forestilling og spiser på de lokale restaurantene. Det går mest i mexicansk, italiensk og hamburgere.

Det viktigste for Carlsen når det gjelder kosthold er å holde blodsukkeret stabilt, så han er forsiktig med å spise for mye sukker. Ellers er ikke kostholdet så strengt.

– Før turneringen er han veldig opptatt av å spise sunt og å være i god fysisk form, men underveis handler det mer om å trives, så da spiser han ikke så sunt, sier Agdestein.

Samtaler med dansk sparringspartner

En vanlig dag for Carlsen i London starter med å forberede dagens parti sammen med hans danske «sekundant» Peter Heine Nielsen, som holder kontakten med Carlsens hemmelige hjelpere rundt om i verden.

Deretter er det beinhard konsentrasjon i de timene partiet varer, før det bærer rett avsted til pressekonferanse.

Etterpå spiser han middag med Heine Nilsen og eventuelt noen andre i støtteapparatet, før han forsøker å koble av med kortspill eller film. I løpet av ettermiddagen bestemmer han seg også for hvilke hovedpunkter han skal gå gjennom i forberedelsene morgenen etter.

Noen få ganger i løpet av turneringen har han også en fridag.

– Da prøver han å trene litt for å få litt spenning ut av kroppen. Det handler ikke om å bygge fysikk, bare å få nervøsiteten ut av systemet. Det er viktig med frisk luft, sier Agdestein.

Magnus Carlsen og Vishy Anand

Den store gulroten i enden av kandidatturneringen i London er å få spille VM-kamp mot verdensmester Vishy Anand. Her spiller Magnus Carlsen mot Anand i 2012.

Foto: Rakke, Morten / NTB scanpix

Siste nytt

 • Heldig Wolves-mål senket Leeds

  Kalvin Phillips var uheldig og styrte ballen i eget mål da Wolverhampton fikk med seg tre poeng fra Elland Road.

  Wolves-spiss Raul Jimenez gjorde et strålende forarbeid, men skuddet hans var svakt før den engelske landslagsspilleren styrte ballen mot eget mål forbi en utspilt keeper.

  Premier League - Leeds United v Wolverhampton Wanderers
  Foto: Martin Rickett / Reuters
 • Karabatic langtidsskadet

  en franske håndballgiganten Nikola Karabatic må belage seg på et langt skadefravær. Han har pådratt seg en alvorlig korsbåndskade.

  Det melder 36-åringens klubb, Paris Saint-Germain, i en uttalelse på egne nettsider mandag.

  Der fremgår det at Karabatic ble skadd i seriekampen mot Ivry i helgen. Det fremre korsbåndet i det høyre kneet til Karabatic viste seg å være avrevet.

  Nikola Karabatic fikk det tøft mot Portugal
  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
 • Målløst i bunnoppgjør

  Med to avslutninger i tverrliggeren var Chris Wood nærmest scoring da Burnley og West Bromwich spilte 0–0 i Premier League mandag.

  Oppgjøret på The Hawthornes endte målløst, men det ble skapt nok sjanser til at begge lag kunne sprukket nullen.

  Karlan Grant trodde han hadde sendt hjemmelaget i ledelsen åtte minutter før pause, men assistentdommeren vinket for en offside. VAR bekreftet at den avgjørelsen var korrekt.

  I annen omgang var det Burnleys Chris Wood som kom til to store sjanser. Begge gangene, med fem minutters mellomrom, endte ballen i metallet.

  Det ene poenget var Burnleys første i ligaen denne sesongen. West Bromwich har to. (NTB)

  Britain Soccer Premier League
  Foto: Rui Vieira / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal