Hopp til innhold

Carlsen stagger nervøsiteten med sin egen lille oppfinnelse

Tre uker under knallhardt press kan knekke den beste. Magnus Carlsen har oppfunnet sitt eget kortspill for å takle spenningen og nervøsiteten.

Magnus Carlsen

Magnus Carlsen ligger oppe til to eller tre om natta hver kveld under turneringen i London. Han har funnet opp et eget kortspill for å ikke tenke for mye på sjakk på sene nattastimer.

Foto: Rakke, Morten / NTB scanpix

– Tre uker i London kan bli litt stereotypt og kjedelig. Det er veldig mye spenning og nervøs energi, så det er viktig å ikke slite seg ut ved å tenke på sjakk hele tiden, sier Espen Agdestein, Magnus Carlsens manager, til NRK.no.

Agdestein er blant dem som følger Carlsen tettest under maratonturneringen i London. I løpet av tre uker skal spillerne gjennom 14 utmattende runder, og da nytter det ikke å tenke på sjakk fra morgen til kveld.

Manageren forteller at Magnus Carlsen har utviklet en rekke teknikker for å unngå de nervøse tankene. Det kan handle om alt fra en morsom film - til uortodkokske leggetider.

– Han legger seg i to- eller tre-tiden på natta og står opp rundt klokka tolv på formiddagen. Han liker å bare ha et par timer fra han våkner til partiet starter, så slipper han å bygge opp så mye nervøsitet og spenning før partiet, sier Agdestein.

«Merkelig» kortspill

Dermed får Carlsen flere timer å slå i hjel utover natta. Da liker han å se på sitcoms som «Curb Your Enthusiasm» og «Seinfeld» - eller spille sitt eget kortspill.

– Det kortspillet er noen merkelige greier han har funnet opp selv. Jeg kan ikke nok om det til å gå i detalj, for jeg har ikke lært meg det, sier manager Agdestein.

– Det handler om å slappe av og kose seg, sier manageren.

– Er det dere rundt ham som sier disse tingene til ham?

– Nei, det er noe han føler på selv. Magnus har mye erfaring med å spille sjakkturneringer, og han har funnet en rytme han føler seg komfortabel med.

Magnus Carlsen og Bob Simon

Magnus Carlsen har vært mye i London tidligere, så det er ikke så aktuelt med sightseeing. Her er han i London Eye sammen med Bob Simon, programleder i det amerikanske TV-programmet «60 minutes».

Foto: Gry Blekastad Almås / NRK

Vanlig med søvnproblemer

Mange sjakkspillere har problemer med å få sove i slike lange turneringer.

Det er lett å bli liggende å tenke på trekk og partier. Carlsen har sjelden søvnproblemer.

– Stort sett går det greit å sove. Han er flink til det, og det er veldig viktig. Mange sjakkspillere kommer inn i en dårlig sirkel der, sier manageren.

Holder blodsukkeret stabilt

Magnus Carlsen

Enkelte sjakkpartier kan vare opp mot syv timer. Da nytter det ikke å sitte og tenke på sjakk resten av dagen i tillegg.

Foto: Morten Rakke / NTB scanpix

Carlsen har vært en god del i London, så det blir ikke mye sightseeing. Han har imidlertid vært på en Monty Python-forestilling og spiser på de lokale restaurantene. Det går mest i mexicansk, italiensk og hamburgere.

Det viktigste for Carlsen når det gjelder kosthold er å holde blodsukkeret stabilt, så han er forsiktig med å spise for mye sukker. Ellers er ikke kostholdet så strengt.

– Før turneringen er han veldig opptatt av å spise sunt og å være i god fysisk form, men underveis handler det mer om å trives, så da spiser han ikke så sunt, sier Agdestein.

Samtaler med dansk sparringspartner

En vanlig dag for Carlsen i London starter med å forberede dagens parti sammen med hans danske «sekundant» Peter Heine Nielsen, som holder kontakten med Carlsens hemmelige hjelpere rundt om i verden.

Deretter er det beinhard konsentrasjon i de timene partiet varer, før det bærer rett avsted til pressekonferanse.

Etterpå spiser han middag med Heine Nilsen og eventuelt noen andre i støtteapparatet, før han forsøker å koble av med kortspill eller film. I løpet av ettermiddagen bestemmer han seg også for hvilke hovedpunkter han skal gå gjennom i forberedelsene morgenen etter.

Noen få ganger i løpet av turneringen har han også en fridag.

– Da prøver han å trene litt for å få litt spenning ut av kroppen. Det handler ikke om å bygge fysikk, bare å få nervøsiteten ut av systemet. Det er viktig med frisk luft, sier Agdestein.

Magnus Carlsen og Vishy Anand

Den store gulroten i enden av kandidatturneringen i London er å få spille VM-kamp mot verdensmester Vishy Anand. Her spiller Magnus Carlsen mot Anand i 2012.

Foto: Rakke, Morten / NTB scanpix

Siste nytt

 • Udnes Weng inn til suverent NM-gull

  Tiril Udnes Weng knuste konkurrentene og tok NM-gull på Tolga. Det var Margrethe Bergane som var nærmes, og hun endte med sølv.

  Marte Skaanes imponerte nok en gang, og tok den siste medaljen som tredje best.

  Med det har Udnes Weng avsluttet en utrolig sesong, der hun også vant verdenscupen sammenlagt. Hun fikk også med seg to stafettmedaljer fra VM i Planica.

  Udnes Weng tok ledelsen fra start og økte etter hvert forspranget. Midtveis hadde hun en ledelse på over nesten ett minutt ned til Bergane. Det forspranget minsket noe da Bergane satte opp farten med seks kilometer igjen, men Nes-løperen holdt unna og vant.

  Rennet pågår fortsatt, men det er ingen som har mulighet til å ta igjen de tre medaljørene.

  NM-ski del 2: 30 km klassisk kvinner
 • Hauger tier i Melbourne-kvalifiseringen – starter først i sprintløpet

  Det var realt ruskevær i Melbourne fredag, og banen var svært våt under kvalifiseringen. Det skapte problemer for flere, men Hauger holdt seg unna trøbbel. Dermed starter som nummer én i sprintløpet lørdag, hvor rekkefølgen blant de ti beste blir snudd.

  – Dennis er kjent for å være en kløpper i regnvær. Det har han vært hele karrieren, konstaterte Viaplay-ekspert Atle Gulbrandsen.

  Han starter som nummer ti i hovedløpet. Tidligere fredag ble Hauger nummer tolv på treningen.

  Aurskog-gutten var en tur innom sykehus sist uke med mistanke om blindtarmbetennelse. Etter ultralyd og en CT-undersøkelse ble det besluttet at operasjon ikke var nødvendig, men han mistet verdifull tid til forberedelser foran Melbourne-helgen. (NTB)

  Porsche Festival 2022
  Foto: Beate Oma Dahle / NTB
 • Alcaraz viser kjempeform – klar for semifinale

  Carlos Alcaraz er enn så lenge i rute til å forsvare tittelen i Masters1000-turneringen Miami Open. Torsdag slo han amerikanske Taylor Fritz i kvartfinalen.

  Det gjorde den 19 år gamle verdenseneren med settsifrene 6-4, 6-2. Spanjolen danket dermed ut det siste hjemmehåpet i turneringen i Miami. Fra før har Tommy Paul lidd samme skjebne. Begge de to amerikanerne bor i Florida.

  Torsdagens møte var det første mellom Alcaraz og Fritz.

  – Jeg spiller mot den beste i verden, så man kan ikke misse egen serve i åpningen av hvert sett. Han gir deg ingenting gratis, sa Fritz etter tapet. (NTB)

  Miami Open Tennis
  Foto: Jim Rassol / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Nektet å prate om Haaland - så skjedde dette 01:00
Neste