Hopp til innhold

Carlsen stagger nervøsiteten med sin egen lille oppfinnelse

Tre uker under knallhardt press kan knekke den beste. Magnus Carlsen har oppfunnet sitt eget kortspill for å takle spenningen og nervøsiteten.

Magnus Carlsen

Magnus Carlsen ligger oppe til to eller tre om natta hver kveld under turneringen i London. Han har funnet opp et eget kortspill for å ikke tenke for mye på sjakk på sene nattastimer.

Foto: Rakke, Morten / NTB scanpix

– Tre uker i London kan bli litt stereotypt og kjedelig. Det er veldig mye spenning og nervøs energi, så det er viktig å ikke slite seg ut ved å tenke på sjakk hele tiden, sier Espen Agdestein, Magnus Carlsens manager, til NRK.no.

Agdestein er blant dem som følger Carlsen tettest under maratonturneringen i London. I løpet av tre uker skal spillerne gjennom 14 utmattende runder, og da nytter det ikke å tenke på sjakk fra morgen til kveld.

Manageren forteller at Magnus Carlsen har utviklet en rekke teknikker for å unngå de nervøse tankene. Det kan handle om alt fra en morsom film - til uortodkokske leggetider.

– Han legger seg i to- eller tre-tiden på natta og står opp rundt klokka tolv på formiddagen. Han liker å bare ha et par timer fra han våkner til partiet starter, så slipper han å bygge opp så mye nervøsitet og spenning før partiet, sier Agdestein.

«Merkelig» kortspill

Dermed får Carlsen flere timer å slå i hjel utover natta. Da liker han å se på sitcoms som «Curb Your Enthusiasm» og «Seinfeld» - eller spille sitt eget kortspill.

– Det kortspillet er noen merkelige greier han har funnet opp selv. Jeg kan ikke nok om det til å gå i detalj, for jeg har ikke lært meg det, sier manager Agdestein.

– Det handler om å slappe av og kose seg, sier manageren.

– Er det dere rundt ham som sier disse tingene til ham?

– Nei, det er noe han føler på selv. Magnus har mye erfaring med å spille sjakkturneringer, og han har funnet en rytme han føler seg komfortabel med.

Magnus Carlsen og Bob Simon

Magnus Carlsen har vært mye i London tidligere, så det er ikke så aktuelt med sightseeing. Her er han i London Eye sammen med Bob Simon, programleder i det amerikanske TV-programmet «60 minutes».

Foto: Gry Blekastad Almås / NRK

Vanlig med søvnproblemer

Mange sjakkspillere har problemer med å få sove i slike lange turneringer.

Det er lett å bli liggende å tenke på trekk og partier. Carlsen har sjelden søvnproblemer.

– Stort sett går det greit å sove. Han er flink til det, og det er veldig viktig. Mange sjakkspillere kommer inn i en dårlig sirkel der, sier manageren.

Holder blodsukkeret stabilt

Magnus Carlsen

Enkelte sjakkpartier kan vare opp mot syv timer. Da nytter det ikke å sitte og tenke på sjakk resten av dagen i tillegg.

Foto: Morten Rakke / NTB scanpix

Carlsen har vært en god del i London, så det blir ikke mye sightseeing. Han har imidlertid vært på en Monty Python-forestilling og spiser på de lokale restaurantene. Det går mest i mexicansk, italiensk og hamburgere.

Det viktigste for Carlsen når det gjelder kosthold er å holde blodsukkeret stabilt, så han er forsiktig med å spise for mye sukker. Ellers er ikke kostholdet så strengt.

– Før turneringen er han veldig opptatt av å spise sunt og å være i god fysisk form, men underveis handler det mer om å trives, så da spiser han ikke så sunt, sier Agdestein.

Samtaler med dansk sparringspartner

En vanlig dag for Carlsen i London starter med å forberede dagens parti sammen med hans danske «sekundant» Peter Heine Nielsen, som holder kontakten med Carlsens hemmelige hjelpere rundt om i verden.

Deretter er det beinhard konsentrasjon i de timene partiet varer, før det bærer rett avsted til pressekonferanse.

Etterpå spiser han middag med Heine Nilsen og eventuelt noen andre i støtteapparatet, før han forsøker å koble av med kortspill eller film. I løpet av ettermiddagen bestemmer han seg også for hvilke hovedpunkter han skal gå gjennom i forberedelsene morgenen etter.

Noen få ganger i løpet av turneringen har han også en fridag.

– Da prøver han å trene litt for å få litt spenning ut av kroppen. Det handler ikke om å bygge fysikk, bare å få nervøsiteten ut av systemet. Det er viktig med frisk luft, sier Agdestein.

Magnus Carlsen og Vishy Anand

Den store gulroten i enden av kandidatturneringen i London er å få spille VM-kamp mot verdensmester Vishy Anand. Her spiller Magnus Carlsen mot Anand i 2012.

Foto: Rakke, Morten / NTB scanpix

Siste nytt

  • Botheim matchvinner etter at «Tokki» mistet hodet

    Tokmac «Tokki» Nguen mistet de siste sju minuttene av storkampen mellom Djurgården og Malmö etter at han fikk rødt kort. Så ble Erik Botheim helten på overtid.

    – Det var en kjempetøff kamp med høy temperatur. Vi visste at det var marginer som ville avgjøre det, sa Botheim til Discovery og fortsatte:

    – Det er dritdeilig. Overtidsscoring borte mot Djurgården, får man noe deiligere enn det?

    Kampen tok fyr i sluttminuttene med en nordmann på hvert sitt lag i hovedrollene.

    I 82. spilleminutt på stillingen 0-0 var Nguen på vei gjennom, men ble stoppet av Malmö-forsvarer Derek Cornelius.

    Cornelius jublet hemningsløst over Nguen, som svarte med å løpe ned canadieren og fikk raskt det røde kortet.

    Det skulle vise seg å bli skjebnesvangert for vertene, for ti tre minutter på overtid stanget Botheim inn matchvinnerscoringen for Malmö.

    Fotboll, Allsvenskan, Djurgården - Malmö FF
    Foto: BILDBYRÅN
  • Arne Slot: – Jeg vil til Liverpool

    Feyenoord-trener Arne Slot legger ikke skjul på ønske om å bli Jürgen Klopps etterfølger som Liverpool-manager.

    – Det er ingen hemmelighet at jeg vil til Liverpool, iser Slot til ESPN like før Feyenoords kamp mot Go Ahead Eagles torsdag kveld.

    – Feyenoord og Liverpool er i forhandlingssamtaler. Jeg venter på hva som kommer ut av det. Jeg er selvskikker, og venter på at klubbene skal komme til enighet, fortsetter Slot.

    Nederlenderen har de siste dagene blitt sterkt koblet til Liverpool-jobben når Klopp forsvinner etter sesongen.

    Den nederlandkse storavisen De Telegraaf har skrevet at Feyenoord kan kreve opptil 15 millioner euro for Slot, som har en kontrakt med klubben som går ut sommeren 2026.

    Liverpool-kaptein Virgil van Dijk har snakket varmt om landsmannen som en potensiel manager.

    – Jeg synes han spiller på en måte og med en sånn filosofi at han kunne vært Liverpool-manager. Vi får se. Neste år kan vi fokusere på det, sa van Dijk til nederlandske Viaplay onsdag.

    Arne Slot
    Foto: Russell Cheyne / Reuters
  • Vålerenga-spissen slo tilbake i enkel cupseier

    Vålerenga hadde få problemer mot 3.-divisjonsklubben Oppsal og gikk videre til 3. runde i cupen etter 4-0-seier. For Mees Rijks ble det en liten revansj etter helgens utvisning mot Lyn.

    Rijks ble slaktet av egen sportssjef etter sitt røde kort i helgens byderby. Nederlenderen ble utvist på stillingen 1-0 til VIF, og kampen endte til slutt 1-1.

    Torsdag fikk Rijks æren av å score Vålerengas siste i 4-0-seieren mot Oppsal.

    – Det har ikke vært lett de siste dagene siden det røde kårtet. Sånn er spillet. Det har vært en spesiell uke, sier Rijks til TV 2.

    Tidligere i kampen hadde Jones El-Abdellaoui, Vegar Eggen Hedenstad og Aleksander Hammer Kjelsen scoret Vålerengas tre første mål.

    Neste uke får Vålerenga besøk av Tromsø i cupens tredje runde.

    De to siste eliteserielagene var også i aksjon torsdag kveld. Med Fredrikstad og Sarpsborg 08 sine avensement røk ingen av de 14 gjenværende klubbene fra øverste nivå ut i andre runde.

    Fredrikstad tok seg videre etter 5-2-seier mot Eik Tønsberg. Laget fra Plankebyen får besøk av Rosenborg i neste runde.

    Sarpsborg 08 gjorde jobben med sin 2-1-seier mot Hønefoss. Østfold-laget møter Råde borte i runde tre.

    NM i fotball 2024: Oppsal - VIF
    Foto: Cornelius Poppe / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal