Hopp til innhold

Carlsen bryter tausheten om sjakkdramaet: – Situasjonen nå er uheldig for mange

Magnus Carlsen prater for første gang om bråket med Hans Niemann, men svarer kryptisk om han tror amerikaneren er en juksemaker.

Niemann og Carlsen

RIVALER: Duoen Hans Niemann og Magnus Carlsen er på alles lepper i sjakkmiljøet.

Foto: NRK/AFP

– Jeg kommer til å uttale meg etter turneringen. Trolig på mandag eller en gang tidlig i neste uke, sier Magnus Carlsen i TV 2s sjakksending.

Dramatikken rundt Magnus Carlsen og Hans Niemann i Champions Chess Tour er på ingen måte over. Mange trodde vi nådde klimakset da verdenseneren trakk seg etter kun ett trekk mot jukseanklagede Niemann mandag denne uken.

Men onsdag kveld tar altså Carlsen bladet fra munnen og snakker for første gang om bråket.

– Folk kan trekke sine egne konklusjoner

På spørsmål fra TV 2s ekspert Jon Ludvig Hammer om Carlsen mener Niemann er en juksemaker, svarer nordmannen:

Jeg skulle gjerne sagt mer nå om forskjellige ting, men jeg får vente litt og så skal jeg prøve å fokusere på turneringen.

Magnus Carlsen smiler under VM i lynsjakk

VERDENSENER: Magnus Carlsen herjer i Champions Chess Tour.

Foto: CHRISTIAN KRÅKENES / NRK

31-åringen hadde i forkant av turneringen gitt beskjed om at han ikke ønsket å gjøre intervjuer med mediene. Mange var derfor overrasket over at Carlsen plutselig satt i stolen og var klar for å svare på spørsmål.

Sjakkstjernen tok seg god tid til å snakke og virket å være i godt humør. Han erkjenner overfor TV 2 at situasjonen er svært spesiell.

– Jeg skjønner veldig godt at situasjonen som er nå er uheldig for mange, sier verdenseneren.

Carlsen, som akkurat er ferdig med grunnspillet i Champions Chess Tour, har også snakket med sjakknettstedet Chess24. Der fikk han spørsmål om hvorfor han tapte med vilje mot Niemann.

– Jeg kan ikke si noe om det. Men folk kan trekke sine egne konklusjoner, og det har de definitivt gjort. Og jeg må si at jeg er veldig imponert av Niemanns spill. Jeg tror at hans mentor må ha gjort en veldig god jobb, sier Carlsen.

Tarjei Svensen

EKSPERT: Tarjei Svensen skriver for Chess24 og har fulgt Magnus Carlsen i en årrekke.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

– Ikke redd for å si hva han mener

Sjakkekspert Tarjei Svensen setter pris på at sjakkstjernen endelig prater med mediene.

– Jeg synes det var veldig positivt at han brøt tausheten, selv om han ikke ga så mye om akkurat det folk lurer på, sier Svensen.

– Carlsen sier han kommer til å si mer etter turneringen. Tror du han vil komme med noen avsløringer?

– Det vil overraske meg i så fall, men han har vist at han i alle fall ikke er veldig redd for å si det han mener. Det er ikke mange tilfeller hvor Carlsen har holdt kortene så tett til brystet til nå, men så er det nok også første gang konsekvensene er så store hvis han ikke gjør det, svarer Svensen, som jobber for Chess24.

Les også: Professor feller «juksedom» etter Carlsen-drama – ekspert ikkje overtydd

Hans Niemann, professor Kenneth Regan og Magnus Carlsen.
Hans Niemann, professor Kenneth Regan og Magnus Carlsen.

Trakk seg fra storturnering

Bakgrunnen for den enorme interessen rundt Carlsen og Niemann oppsto for to uker siden da nordmannen brått trakk seg fra Sinquefield Cup i USA etter å ha gått på et sjokktap mot Niemann.

I etterkant la Carlsen ut en Twitter-melding, som flere har tolket som en beskyldning om juks mot amerikaneren. 19-åringen har i etterkant innrømmet å ha jukset ved to anledninger som 12- og 16-åring, men nekter for at han gjort det etter det – også i møtet med Carlsen.

Situasjonen dem imellom toppet seg da Carlsen denne uken tapte et parti med vilje etter bare ett trekk da de møttes i Champions Chess Tour.

Storspiller – klar for kvartfinale

Til tross for bråket med Niemann, herjer verdenseneren i Champions Chess Tour og er videre til sluttspillet. Carlsen står med ti seiere, fire uavgjort og ett tap etter grunnspillet.

Niemann er også klar for kvartfinale i onlineturneringen, men møter ikke Carlsen i kvartfinalen – slik mange i sjakkverdenen hadde håpet på.

De kan imidlertid møte hverandre i en finale.

Sportsnyheter

Nyland

Får huden full etter Norge-tap: – Rett og slett fryktelig

Norge gikk på en smell i bortekampen mot Slovenia lørdag kveld. Nå får den klubbløse målvakten Ørjan Nyland kritikk for måten det avgjørende målet kom på.

Siste nytt

 • Mitrovic skadet da Serbia kjørte over Sverige

  Sverige fikk en god start borte mot Serbia i Norges gruppe i Nasjonsligaen, da Viktor Claesson sendte gjestene i ledelsen etter 15 minutter. Men resten av kampen handlet det meste om Serbia- som Norge møter i gruppespillfinale på tirsdag.

  Fulham-spissen Aleksandar Mitrovic scoret hele tre ganger, før en perle fra Sasa Lukic sikret 4-1-seier.

  Mitrovic fikk seg en smell i foten og gikk av banen med 18 minutter igjen. I etterkant viste TV-bildene serberen sittende på benken med en ispose.

  En som ikke blir klar til Ullevaal-kampen kommende uke er Sergej Milinkovic-Savic. Lazio-stjernen pådro seg gult kort mot Sverige og går glipp av oppgjøret med karantene. Tirsdag møtes Norge og Serbia til kamp om gruppeseieren i nasjonsligaen. Uavgjort vil være godt nok for Norge.

  Norge vinner uansett gruppe 4 om de tar poeng hjemme mot Serbia om tre dager. Mens Sverige må slå Slovenia i siste kamp for ikke å rykke ned til gruppe C i nasjonsligaen.

 • Carlsen leier finalen

  Magnus Carlsen leier finalen i årets sjuande Champions Chess Tour-turnering etter 2,5-0,5-seier over indiske Arjun Erigaisi laurdag.

  Nordmannen treng med det «berre» uavgjort over fire parti søndag for å ta sin fjerde seier totalt og sin andre strake i årets Champions Chess Tour. Carlsen vann også turneringa i Miami i august.

  Aldri har ein motstandar greidd å komme tilbake og vinne over Carlsen etter å ha hamna under 0–2 i Champions Chess-samanheng.

  Erigaisi må vinne søndag for å ta kampen til lynsjakk og eventuelt armageddon i jakta på å stoppe den seiersvane nordmannen.

 • Avaldsnes tapte på overtid

  Med ei scoring tre minutt på overtid slo Lyn Avaldsnes 2-1 i Toppseriens kvalik-sluttspel.

  Jenny Røsholm Olsen gav Lyn leiinga etter 33 minutt, men Kaja Olsen utlikna like etter pause.

  Det såg ut til å gå mot eit sterkt og kjærkome poeng for Avaldsnes heilt til Cathionka Tandberg sette inn Lyns sigersmål på overtid.

  John Arne Riises Avaldsnes er dermed på delt sisteplass med eitt poeng på tre kampar, og er i fare for å rykke ned til 1. divisjon.

  Toppserien fotball 2022: Avaldsnes - LSK Kvinner (0-2)
  Foto: Jan Kåre Ness / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 62 klipp
Sport
Spiller nå
Haaland om anklagene mot City-eierne: – Drøye ord 01:20
Neste