NRK Meny
Normal

Carlsen best i verden

Carlsen vant dagens parti. Dette gjør han uoffisielt til verdens høyest rangerte sjakkspiller.

Carlsen - Leko

Magnus Carlsen mot Peter Leko

Foto: Association Max Euwe

Magnus Carlsen tryllet i sitt parti mot Peter Leko. Da alle som så på var enige om at partiet var umulig å vinne, slo han til.

Se også: Verdensranking-listen (ikke oppdatert)

Det var ingen tvil om at Carlsen var ute etter å vinne dagens parti. Selv med svart gikk han spenstig ut fra start, og spilte aggressivt hele veien. Leko holt imidlertid tungen rett i munnen, og han fikk etter hvert avviklet til et sluttspill som virket «kliss remis», for å si det på sjakkspråket. Altså en stilling ingen av partene kan vinne ved godt spill.

Utnyttet feilene

Så spilte Leko et par ørsmå feil. Det gjør man ikke ustraffet mot en tent Magnus Carlsen, som er ute etter seier. Publikum så i vantro på at Leko kastet partiet over bord, og lot seg samtidig imponere av Carlsens spill.

Leko prøvde likevel å berge stumpene og holdt ut i hele 59 trekk, slik at Carlsen fikk vise for en hel verden at han har sine grunnleggende sluttspillferdigheter i orden. Partiet varte i nærmere fem timer.

Dette er sluttstillingen i partiet:

Sjakkbrett

Hvit kan ikke hindre at svarts bonde går inn uten å ofre tårnet, og Leko gir opp.

Seieren førte Carlsen opp på 5,5 poeng, og en delt andreplass, sammen med Vassily Ivanchuk. Turneringen ble vunnet av tidligere verdensmester Vladimir Kramnik, som tok 6 av 9 poeng.

Aggressiv unggutt

- Han spilte aggressivt og meget bra. Det ga seier over Peter Leko (Ungarn) selv om Magnus spilte med svarte brikker. Leko gjorde en liten feil i det 36. trekket. Det utnyttet Carlsen, sier Dag Danielsen til NTB.

Han er generalsekretær Norges Sjakkforbund.Nordmannen Hans A. Runde er mannen som har oversikt over rankingforutsetningene. Hans regnestykker sender Carlsen til topps.

- Det er Runde alle forholder seg til når det gjelder disse tingene. Neste offentliggjøring av verdensrankingen (FIDE) kommer i januar. Det skal spilles mye sjakk før det. Men per i dag er Magnus nummer en, sier Danielsen.

Siste nytt

 • Salah kåret til årets spiller

  Liverpools storscorer Mohamed Salah ble søndag tildelt den prestisjetunge prisen som årets Premier League-spiller av den engelske spillerforeningen PFA. Egypteren tangerte ligarekorden da han scoret sitt 31. seriemål lørdag.

  FBL-ENG-PR-WEST BROM-LIVERPOOL
  Foto: LINDSEY PARNABY / AFP
 • Haugesund slo Godset

  Torbjorn Kallevåg scoret kampens eneste mål da Haugesund slo Strømsgodset hjemme søndag kveld. I Kristiansund ble det poengdeling etter 1-1 mot Bodø/Glimt.

  Eliteserien fotball 2018: FK Haugesund - Strømsgodset
  Foto: Jan Kåre Ness / NTB scanpix
 • Fem mål på 33 minutter

  Det ble en svært målrik førsteomgang da Tromsø tok imot Sandefjord. Hjemmelagets første scoring kom etter sju minutter. Fem minutter før pause sto det 4-1 til Tromsø, noe som også ble sluttresultatet.

  Eliteserien fotball 2018. Tromsø-Sandefjord
  Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Best i verden: Martin Schanche - Rattets Messias