NRK Meny
Normal

Carlsen banket verdensmesteren!

Endelig! Magnus Carlsen slo verdensmester Viswanathan Anand i Linares!

Carlsen i Bilbao 2008
Foto: RAFA RIVAS / AFP

Carlsen viste at han mente alvor alt i åpningen, ved å spille en svært aggressiv variant. Her var det ikke snakk om mye respekt for den regjerende mester. Anand spilte et par pussige trekk som gjorde at Carlsen fikk en liten fordel i sluttspillet, og så begynte jobbingen.

Partiet varte og rakk i time etter time og trekk etter trekk. Carlsens stilling ble stadig bedre og bedre, og endelig.

Etter hele 77 trekk og nær seks timers spill var seieren et faktum. Magnus Carlsen slo Viswanathan Anand.

En skikkelig arbeidsseier, hvor Carlsen viste fin teknikk i sluttspillet.

Carlsen rykket også opp til andreplass i turneringen, men ligger stadig vekk et helt poeng bak ledende Grischuk.

- Ikke opptatt av motstanderen

Carlsen og Anand spiller i det som regnes for verdens mest prestisjetunge sjakkturnering i Linares i Spania, og begge har noe å forsvare. Anand vant turneringen i fjor og Carlsen kom på andreplass.

Følg Magnus Carlsen direkte fra klokken 16.00!

Selv er ikke Magnus Carlsen så veldig opptatt av gårdagens motstander.

- Dette er ikke en match mot Anand. I en 8-manns turnering blir det helt feil å fokusere spesielt på en motstander. Men det er klart at desto bedre motstanden er, desto mer skjerpet må jeg være for å oppnå et godt resultat, sa Carlsen til NRK.

Sjakkforumet

Regjerende verdensmester: Viswanathan Anand

Anand
Foto: HENNING KAISER / AFP

Sjakkhistorien om inderen Viswanathan Anand starter allerede i 1983, da han som fjortenåring gikk til topps i et juniormesterskap i hjemlandet. I de påfølgende årene erobret han en rekke andre titler, og de raske trekkene og det høye tempoet i partiene han spilte gav ham snart tilnavnet "Lightning Kid".

Det var først i 1991 det internasjonale gjennombruddet kom. Da vant han turneringen Reggio Emilia, og slo med det store navn som Garry Kasparov og Anatoly Karpov. Kasparov og Anand møttes igjen i 1995, da i et parti i regi av organisasjonen Professional Chess Association. Det begynte bra for Anand, men gikk dårligere mot slutten, og Kasparov slo til slutt inderen 10,5/7,5.

Pene prestasjoner

Anand blir av ekspertene regnet som et naturtalent innen sjakken. Hans høye tempo og egenskap til å lese spillet flere trekk framover har fulgt ham helt siden ungdomstiden. Anand har vunnet en rekke turneringer og kåringer gjennom karrieren, med verdensmestertittel både i 2000, 2007 og 2008 som høydepunktene.

Av andre meritter har han opptil flere titler i blind- og hurtigsjakk å vise til, sammen med fem seire i den prestisjefylte Chorus-turneringen. Dessuten har han av det russiske sjakkmagasinet 64s lesere blitt kåret til verdens beste spiller totalt fire ganger, sist i 2004.

Siste nytt

 • Per-Egil Flo klar for ny klubb

  Per-Egil Flo forlater tjekkiske Slavia Praha til fordel for sveitsiske FC Lausanne-Sport. Den tidligere Sogndal- og Moldespilleren har fem landskamper for Norge, og skal spille på nivå to i Sveits etter at FC Lausanne-Sport rykket ned fra førstedivisjon forrige sesong.

  Fotballandslaget trener.
  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
 • Hamilton forlenger med Mercedes

  Den britiske Formel 1-føreren, Lewis Hamilton, har forlenget sin kontrakt med Mercedes. Avtalen varer frem til 2020 og skal være verdt 40 millioner pund i året, ifølge BBC. Han er verdensmester i Formel 1 fire ganger.

  AUTO-PRIX-F1-ITA-QUALIFYING
  Foto: ANDREJ ISAKOVIC / AFP
 • Fjorårets toer bryter Touren

  Rigoberto Urán trekker seg fra årets Tour de France etter å ha pådratt seg skader i en velt søndag. På onsdagens etappe rullet colombianeren i mål over 26 minutter bak etappevinner Geraint Thomas. I fjor ble 31-åringen nummer to i sammendraget.

  Uran
  Foto: Christophe Ena / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Tour de France: 12. etappe
Tour de France: 12. etappe
Sport i dag
X Games Minneapolis -- Menn Skateboard Vertical Finale og Menn BMX Halfpipe Finale