NRK Meny
Normal

Carlsen banket verdensmesteren!

Endelig! Magnus Carlsen slo verdensmester Viswanathan Anand i Linares!

Carlsen i Bilbao 2008
Foto: RAFA RIVAS / AFP

Carlsen viste at han mente alvor alt i åpningen, ved å spille en svært aggressiv variant. Her var det ikke snakk om mye respekt for den regjerende mester. Anand spilte et par pussige trekk som gjorde at Carlsen fikk en liten fordel i sluttspillet, og så begynte jobbingen.

Partiet varte og rakk i time etter time og trekk etter trekk. Carlsens stilling ble stadig bedre og bedre, og endelig.

Etter hele 77 trekk og nær seks timers spill var seieren et faktum. Magnus Carlsen slo Viswanathan Anand.

En skikkelig arbeidsseier, hvor Carlsen viste fin teknikk i sluttspillet.

Carlsen rykket også opp til andreplass i turneringen, men ligger stadig vekk et helt poeng bak ledende Grischuk.

- Ikke opptatt av motstanderen

Carlsen og Anand spiller i det som regnes for verdens mest prestisjetunge sjakkturnering i Linares i Spania, og begge har noe å forsvare. Anand vant turneringen i fjor og Carlsen kom på andreplass.

Følg Magnus Carlsen direkte fra klokken 16.00!

Selv er ikke Magnus Carlsen så veldig opptatt av gårdagens motstander.

- Dette er ikke en match mot Anand. I en 8-manns turnering blir det helt feil å fokusere spesielt på en motstander. Men det er klart at desto bedre motstanden er, desto mer skjerpet må jeg være for å oppnå et godt resultat, sa Carlsen til NRK.

Sjakkforumet

Regjerende verdensmester: Viswanathan Anand

Anand
Foto: HENNING KAISER / AFP

Sjakkhistorien om inderen Viswanathan Anand starter allerede i 1983, da han som fjortenåring gikk til topps i et juniormesterskap i hjemlandet. I de påfølgende årene erobret han en rekke andre titler, og de raske trekkene og det høye tempoet i partiene han spilte gav ham snart tilnavnet "Lightning Kid".

Det var først i 1991 det internasjonale gjennombruddet kom. Da vant han turneringen Reggio Emilia, og slo med det store navn som Garry Kasparov og Anatoly Karpov. Kasparov og Anand møttes igjen i 1995, da i et parti i regi av organisasjonen Professional Chess Association. Det begynte bra for Anand, men gikk dårligere mot slutten, og Kasparov slo til slutt inderen 10,5/7,5.

Pene prestasjoner

Anand blir av ekspertene regnet som et naturtalent innen sjakken. Hans høye tempo og egenskap til å lese spillet flere trekk framover har fulgt ham helt siden ungdomstiden. Anand har vunnet en rekke turneringer og kåringer gjennom karrieren, med verdensmestertittel både i 2000, 2007 og 2008 som høydepunktene.

Av andre meritter har han opptil flere titler i blind- og hurtigsjakk å vise til, sammen med fem seire i den prestisjefylte Chorus-turneringen. Dessuten har han av det russiske sjakkmagasinet 64s lesere blitt kåret til verdens beste spiller totalt fire ganger, sist i 2004.

Siste nytt

 • Manchester City til ligacupfinale

  Manchester City er klar for sesongen første finale etter å ha slått Bristol City 3-2 tirsdag og 5-3 sammenlagt i ligacupens semifinale. I finalen på Wembley 25. februar er det vinneren av londonderbyet mellom Arsenal og Chelsea som venter.

  Joseph Pep Guardiola
  Foto: Stuart Franklin / Bongarts/Getty Images
 • Snøball mot Kristoffersen

  Henrik Kristoffersen raste etter at noen i publikum kastet en snøball på ham i 2. omgang i slalåmrennet i Schladming. Nordmannen endte nok en gang på andreplass bak Marcel Hirscher.

  ddd
 • Phil Neville overtar England

  Phil Neville er ansatt som ny sjef for Englands kvinnelandslag i fotball, med har en avtale som gjelder til EM-sluttspillet i 2021.

  Det opplyste Englands fotballforbund tirsdag. 41-åringen har en lang spillerkarriere bak seg i Manchester United, Everton og på Englands landslag.

Sendeplan

Kl. Program Kanal