Hopp til innhold

Syk Carlsen avsluttet året med opptur: – Jeg er ikke i stand til å spille

Det så lenge mørkt ut for Magnus Carlsen, men verdens beste sjakkspiller reiste seg mesterlig, og sikret sammenlagtseieren i Grand Chess Tour.

Magnus Carlsen

VANT: Magnus Carlsen fikk en opptur mandag kveld. Her jubler han etter seier i VM-kampen mot Sergej Karjakin i fjor.

Foto: Pontus Höök / NTB scanpix

I siste runde av turneringen London Classic ble det seier med sorte brikker over armenske Levon Aronian. Carlsen sto til tap tidlig i partiet, men leverte sterkt forsvarsspill og snudde kampen.

Det betyr at Magnus Carlsen fikk seg en sårt tiltrengt opptur i hans siste kamp i langsjakk i 2017.

– Det er deilig å ta med seg noe fra en dårlig turnering, sier Magnus Carlsen i et intervju med Chess24.com.

Han sliter med en forkjølelse, og la ikke skjul på at formen er begredelig.

– Jeg er ikke i stand til å spille. Jeg blir ikke nervøs. Jeg har ikke hatt noe energi hele turneringen, sier han til Chess24.com.

– Ikke fornøyd, men best i verden

Seieren over Aronian sikret Carlsen delt tredjeplass i London Chess. Carlsen tok dermed sammenlagtseieren i Grand Chess Tour foran Maxime Vachier-Lagrave.

Det gir nordmannen 100.000 dollar i premiepenger.

– Jeg tror det betyr mye for ham å ta sammenlagtseieren. Han har hatt et dårlig år, med kun én seier i en langsjakkturnering. Da er det viktig å se tilbake og tenke «det gikk ikke som jeg håpet, men jeg vant Grand Chess Tour». Bunnivået er så bra at jeg vant prestisjeturneringen som er fylt opp med toppspillere. Selv om han ikke har vært fornøyd, er han best i verden, sier Jon Ludvig Hammer.

Jon Ludvig Hammer

SJAKKSPILLER: Jon Ludvig Hammer.

Foto: Carina Johansen / NTB scanpix

Hammer er rangert som Norges nest beste sjakkspiller, og fulgte sisterunden i en egen TV-sending på nettstedet Twitch.

Flere ganger i trøbbel

Men det så mørkt ut for Carlsen, som lå to bønder under Aronian. Det er ikke første gang i turneringen at nordmannen havnet i trøbbel. Søndag kveld ble det tap mot Jan Nepomnjasjtsjij, men Carlsen slo tilbake i årets siste kamp.

Han sto dårlig mot Michael Adams og vant. Han sto dårlig mot Hikaru Nakamura, men snudde til remis. Også mot Aronian sto han til tap, men snudde kampen.

– Han har spilt dårlig, og er heldig som sitter igjen med to seirer og et tap. Han kunne stått med null seirer og fire tap. Magnus er i dårlig form, sier Hammer i egen TV-sending.

Det var Carlsens siste turnering før han skal til VM i lyn- og hurtigsjakk i Saudi-Arabia i romjulen.

– Han viser at han er en god fighter, men det er bekymringsfullt at han havner i så mange dårlige situasjoner, sier Hammer.

Siste nytt

  • Store endringer på kombinertlandslaget: Fra 13 til seks utøvere

    I vinter var det ni menn og fire kvinner på kombinertlandslaget. Til neste sesong slås de to lagene sammen til ett, samtidig som det kuttes drastisk.

    – Vi ønsker å spisse satsingen enda mer mot et VM på hjemmebane neste år og optimalisere satsingen mot de aller, aller beste, sier sportssjef Ivar Stuan til NRK.

    De seks utøverne som blir en del av Elite A-landslaget er: Jørgen Graabak, Ida Marie Hagen, Gyda Westvold Hansen, Mari Leinan Lund, Jens Lurås Oftebro og Jarl Magnus Riiber.

    Samtidig har ledelsen opprettet et B-landslag. Der er det én kvinne og syv menn. Blant dem flere som har medaljer og gull fra VM og OL.

    B-laget består av: Marte Leinan Lund, Espen Andersen, Espen Bjørnstad, Kasper Moen Flatla, Einar Lurås Oftebro, Aleksander Skoglund, Andreas Skoglund og Simen Tiller.

    – Vi legger også til rette for de nest beste, men de vil trene mye mer lokalt med sine regionale team, sier sportssjef Stuan om utøverne Elite B-laget.

    Ifølge Stuan handler kuttet i antall på A-laget først og fremst om optimalisering, men også noe økonomi.

    Neste år er det VM på hjemmebane i Trondheim.

    Kombinert
    Foto: NTB
  • VG: VM endte med millionunderskudd for Norges Håndballforbund

    Den norske delen av VM i håndball gikk over én million kroner i underskudd. Medarrangørene Danmark og Sverige fikk bedre økonomiske resultater.

    Norges håndballpresident Kåre Geir Lio opplyser om underskuddet til VG. Håndballmesterskapet for kvinner ble avholdt i november og desember 2023.

    Ifølge Lio fikk Danmark et overskudd på seks millioner kroner, mens svenskene gikk omtrent i null. Det økonomiske tapet skal likevel ikke være en sperre for mesterskap i Norge i framtiden.

    – Vi må være modige og tørre, sier Lio til avisen.

    Norge arrangerte totalt 23 VM-kamper i gruppespillet, hovedrunden og kvartfinaler. Det var totalt 36.870 tilskuere på kampene til de norske håndballjentene. Mesterskapet endte med VM-sølv for Norge.

    Neste år er Norge vertskap sammen med Danmark og Kroatia når håndball-VM for menn arrangeres. (NTB)

    cLJZ5U40J_M
    Foto: NTB
  • Eliteserieklubbene smadret salgsrekorden i 2023

    Norsk Toppfotballs (NTF) mål om at landets fotballklubber samlet skal selge spillere for mer enn én milliard kroner årlig innen 2028 er nesten nådd allerede.

    Det viser en fersk rapport fra Europatoppen.

    I 2023 solgte norske klubber spillere for hele 959 millioner kroner. Det var en markant økning fra 355 millioner i 2022.

    – Det er fantastiske tall, og det viser at spillere i norske klubber er attraktive på det internasjonale markedet. Samtidig er det en risiko for at ligaen blir svekket dersom man ikke klarer å fylle på med egenutviklede spillere eller bommer på spillerkjøp, sier NTFs sportssjef Erik Hoftun.

    I fjor solgte Molde alene spillere for nær en kvart milliard kroner, mens også Bodø/Glimt (149 millioner) og Rosenborg (105 millioner) passerte et tresifret antall millioner. (NTB)

    Sivert Mannsverk
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal