NRK Meny
Normal

Her blir han klar for VM-finale: – Det er helt ubeskrivelig!

MOSKVA/OSLO (NRK.no): Sindre Buraas (24) løp inn til 8.-plass i det første kvalifiseringsheatet på 5000-meteren i VM. Det holdt til en svært overraskende finaleplass.

Sindre Buraas tok seg meget overraskende til finalen på 5000 meter i VM. En overlykkelig 28-åring snakket med Morten Stenberg da finaleplassen ble klar.

VIDEO: Buraas: - Det er helt ubeskrivelig! Reporter: Morten Stenberg.

Buraas hang lenge med i tetkampen i det første kvalifiseringsheatet, men måtte gi tapt for de argeste konkurrentene på sisterunden.

Likevel stormet han i mål på 13.26,69, som holdt til 8.-plass i heatet. Tiden er Buraas neste beste tid noensinne.

Det trodde NRKs friidrettskommentator ikke ville holde til finale. I farten hevdet NRK-kommentator Lars Lystad at Buraas var ute av kampen om en finaleplass.

Lars Lystad i Moskva-VM

NRKs friidrettskommentator Lars Lystad tok grådig feil av Buraas' finalemuligheter.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

– Sindre Buraas er slått ut av 5000-meteren, sa NRKs kommentator Lars Lystad før det andre kvalifiseringsheatet skulle løpe.

Satte kommentatoren på plass

Men kommentatoren, som riktignok rettet opp feilen umiddelbart, bommet i sin spådom.

Farten i det andre kvalifiseringsheatet var nemlig langt lavere enn i Buraas sitt heat, og 24-åringen fra Hurdal kvalifiserte seg til finalen med 14. beste tid.

De 15 beste gikk til finalen.

Etter løpet er NRK-kommentatoren stum av beundring for Buraas' løp.

– Jeg er kjempeimponert over det han fikk til. Idet Sindre løp i mål koblet jeg litt feil, og jeg burde selvfølgelig sagt at han fortsatt hadde en sjanse. Det går fort i svingene her i kommentatorboksen, sier Lystad til NRK.no.

– Han var i et meget sterkt felt. Det er veldig hyggelig at han får det til når det gjelder, roser Lystad.

Les også: Sindre har kropp som en kenyaner

– Jeg har alt å vinne nå

Buraas selv trodde knapt det var sant da han fikk bekreftet plass i VM-finalen.

– Dette blir helt utrolig. I finalen kan alt skje, det så vi med Henrik Ingebrigtsen i OL i fjor (5.-plass på 1500 meter journ.anm.). Jeg er en outsider. Jeg har alt å vinne. Dette hadde jeg ikke trodd, sier en jublende glad Buraas til NRK.no.

– Hva betyr dette for deg?

– Dette betyr alt. I fjor var jeg tett på OL-kravet og fikk en knekk da jeg ikke klarte å komme dit. Men nå stoler jeg på treneren og arbeidet jeg gjør, og det har fungert, sier Buraas.

VIDEO: Se Sindre Buraas' innspurt i kvalifiseringsheatet

(artikkelen fortsetter under videoen)

Sindre Buraas (24) løp inn til 8.-plass i det første kvalifiseringsheatet på 5000-meteren i VM. Det holdt til en svært overraskende finaleplass, til tross for kommentator Lars Lystads spådommer.

VIDEO: Sindre Buraas til finalen på 5000 meter. Hør kommentator Lars Lystad påstå at Buraas er utslått!

– Godt gjennomført

Buraas tok den nest siste plassen i finalen. De fem beste fra hvert heat, i tillegg til de fem beste tidene, gikk videre til finalen. Totalt 15 løpere er altså klare for finale.

– Godt gjennomført av Sindre. Han er jo mye sterkere enn flere i feltet her. De holder ikke hans nivå. Dette var kjempeartig, sier NRKs friidrettsekspert Vebjørn Rodal.

Det er Buraas' aller første finale i et internasjonalt mesterskap. Finalen løpes fredag kl 18.45 norsk tid.

– Yessss! Sindre Buraas! Nydelig levert!!, skriver NRKs VM-chatter og mellomdistanseløper Ingvill Måkestad Bovim på Twitter.

Muktar Edris fra Etiopia hadde beste tid med 13.20,82. Han løp i andre heat. I Buraas' felt var det etiopiske Hagos Gebrhiwet som løp raskest. Han fikk tiden 13.23,22.

– Kan Buraas hevde seg i en finale?

– I finalen kommer det helt an på løpsopplegget. Blir det kjør fra start, er jeg redd han blir hektet av. Blir det et tempo som i dag, kan han fort havne blant de 10 beste, sier Lars Lystad.

OL-mester Mo Farah fra Storbritannia ble nummer fem med 13.23,93 i det andre heatet. Farah er storfavoritt til gullet.

Siste nytt

 • Bergrem falt fra OL-medalje

  Torgeir Bergrem (26) var best av alle i finalen i snøbrett Big Air i sitt første run, men etter fall i både sitt andre- og tredje run, ble det ingen topplassering for mannen fra Harstad. Sebastian Toutant fra Canada vant OL-gullet.

  Vinter-OL. Olympiske leker i Pyeongchang 2018. Big Air menn.
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Canada slått av Tyskland

  Canadas hockeylag nådde ikke finalen i OL etter et sensasjonelt nederlag for Tyskland i semifinalen fredag. Tyskland vant 4-3 og møter OUR i finalen søndag. Bronsekampen mellom Canada og Tsjekkia spilles lørdag.

  Tyskland hockey
  Foto: Jung Yeon-je / AFP
 • Kristoff nummer åtte etter velt

  Alexander Kristoff fikk en tung fredag i Abu Dhabi Tour. Syklisten endte på åttendeplass på den 3. etappen av rittet etter at han endte i asfalten 45 kilometer før målgang. Tyske Phil Bauhaus knep seieren. Kristoffer Halvorsen ble nummer 13, mens Sven Erik Bystrøm trillet inn som nummer 38.

  Alexander Kristoff
  Foto: Giuseppe Cacace / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal