Bundesliga-stjerner med støtte til George Floyd: – På tide å bli hørt

Borussia Dortmunds Jadon Sancho (20) scoret hattrick og markerte med å vise frem en «Justice for George Floyd»-trøye.

Jadon Sancho

MARKERING MOT RASISME: Borussia Dortmunds Jadon Sancho mente det var verdt å pådra seg et gult kort for å vise sin støtte til George Floyd-saken.

Foto: Lars Baron / AFP

Laster innhold, vennligst vent..

Det var ingen overraskelse at Dortmund knuste langt svakere Paderborn søndag - selv om Erling Braut Haaland var ute med skade.

Spesielt etter pause var det klasseforskjell og engelske Jadon Sanchos - som er samme årgang som Haaland - blomstret og scoret hattrick.

Men det som står igjen som den største snakkisen etter pinsehelgen med tysk fotball er støtten flere spillere har vist til kampen for rettferdighet etter politivolden mot afroamerikanske George Floyd.

Geroge Floyd

Det er dette bildet som har satt sinnene i kok. Politibetjent Derek Chauvin presser kneet mot nakken til George Floyd, mens Floyd roper at han ikke får puste. Floyd døde senere. Chauvin er nå siktet for forsettlig drap.

Foto: Darnella Frazier / AP

Mannen som døde etter at han gjennomgikk en brutal pågripelse - en hendelse som har ført til voldsomme demonstrasjoner i både USA og nå også i Europa og Berlin.

– På tide å bli hørt

– Det føles godt å kunne bruke min arena til å sette fokus på et problem som har pågått for lenge! Vi må stå opp for det vi tror på og jeg mener det er på tide at vi blir hørt, skrev Schalke 04s amerikanske midtbanespiller Weston McKennie på Twitter lørdag.

Tidligere på dagen spilte han med et hjemmelaget armbind med påskriften:

«Justice for George»

Laster Twitter-innhold

Dortmunds Jadon Sancho fulgte søndag altså opp med en ny markering da han satte inn 2-0 mot Paderborn. 20-åringen dro av seg drakten og viste frem en t-skjorte med påskriften «Justice for George Floyd».

Sanchos fikk gult kort for å ta av seg drakten.

Både Sanchos markering og de andres hylles på sosiale medier.

Laster Twitter-innhold

Kopierte ikonisk NFL-spiller

Tidligere på dagen sto Borussia Mönchengladbachs Marcus Thuram (22) for det som var den sterkeste støtten rent visuelt.

Da han etter sitt første av to mål mot Union Berlin i stillhet sank ned i kneståene, la armen på låret og festet blikket i bakken, hvor han så ble værende i flere sekunder.

Thuram i knestående

Slik markerte franske Marcus Turam scoring søndag. Han er sønn av verdensmester Lilian Thuram, som er svært engasjert i kampen mot rasisme i fotballen.

Foto: Pool / Reuters

Thurams markering er den samme som den amerikanske fotballstjernen Colin Kaepernick brukte da han for tre år siden demonstrerte mot politivold mot svarte i USA. Hver gang nasjonalsangen ble spilt i 2017-sesongen gikk Kaepernick ned i knestående og lot være å synge.

Colin Kaepernick

Slik stod Colin Kaepernick (i midten) under avspillingen av den amerikanske nasjonalsangen gjennom hele 2017-sesongen.

Foto: Marcio Jose Sanchez / AP

– En verdig og forståelig markering

Franske Thuram er sønn av Lilian Thuram, som ble verdensmester med Frankrike i 1998 og som har engasjert seg sterkt i kampen mot rasisme i fotballen.

I motsetning til Dortmunds Sancho ble ikke Thuram straffet for markeringen.

Politiske markeringer pleier ikke å være tillat i internasjonal fotball, men Viasats fotballekspert, og tidligere Bundesliga-proff, Rune Bratseth mener Thurams markering må gå gjennom.

– Det er en verdig markering og på alle mulige måter forståelig. Det er også et tema som fotballen sliter med så det er viktig å ha det på agendaen, sier tidligere Bundesliga-proff, Rune Bratseth, i Viasat-studio.

Borussia Mönchengladbach la også ut et bilde av markeringen med teksten:

– Ingen forklaring nødvendig.

Laster Twitter-innhold

Også Thurams landsmann, Paris Saint-Germain-stjernen Kylian Mbappé, har engasjert seg i rasismekampen. Lørdag la Mbappé ut følgende melding på Twitter:

Laster Twitter-innhold
Laster innhold, vennligst vent..

Sportsnyheter

Imponert Lagerbäck etter Berges første ligamål: – Vi får håpe de tar det med seg til landslaget

Sander Berge leverte mål og målgivende for Sheffield United hjemme mot Tottenham. Nå håper landslagssjef Lars Lagerbäck de norske ungguttene tar med seg storspillet til landslaget.

Siste nytt

 • – Uforståelig for Fotball-Norge

  Fotballpresident Terje Svendsen er ikke fornøyd med svaret regjeringen har gitt på deres forespørsel om å starte opp med breddefotball for spillere over 20 år.

  Det blir nemlig ingen ytterligere åpning av breddefotballen før tidligst i august.

  – Danmark åpnet for hele bredden allerede 7. juni. Derfor er det uforståelig for hele Fotball-Norge at regjeringen ikke kan åpne for trening allerede nå, sier Svendsen til Fotball.no.

  Terje Svendsen
  Foto: Terje Pedersen / Terje Pedersen
 • Nominert som månedens manager

  Manchester United-manager Ole Gunnar Solskjær er blant fire kandidater som kan bli kåret til månedens manager i juni i Premier League.

  Nordmannen kjemper mot Frank Lampard (Chelsea), Steve Bruce (Newcastle) og Nuno Espírito Santo (Wolverhampton). Prisen deles ut kommende uke.

  ​​​​​​​Nominasjonene baserer seg på resultatene etter restarten 17. juni, samt kampene i mars før koronapandemien satte en midlertidig stopper for engelsk fotball

  I perioden har Solskjær ledet Manchester United til seire over byrival City, Sheffield United og Brighton, samt uavgjortresultater mot Everton og Tottenham.

  Ole Gunnar Solskjær
  Foto: Audun Braastad / Audun Braastad
 • Reiten nominert til årets spiller

  Guro Reiten har spilt på et stabilt høyt nivå for Chelsea i FAs Women's Super League denne sesongen. Nå har 25-åringen blitt nominert til årets spiller av det engelske fotballforbundet.

  Sesong ble avsluttet før den var ferdigspilt på grunn av koronautbruddet, men Chelsea ble kåret til seriemester basert på poengsnitt.

  Det betyr at Reiten kunne feire seriegull med Maren Mjelde og Maria Thorisdottir som også spiller for den engelske hovedstadsklubben.

  Guro Reiten
  Foto: PAUL CHILDS

Sendeplan

Kl. Program Kanal