Hopp til innhold

Bundesliga-stjerner med støtte til George Floyd: – På tide å bli hørt

Borussia Dortmunds Jadon Sancho (20) scoret hattrick og markerte med å vise frem en «Justice for George Floyd»-trøye.

Jadon Sancho

MARKERING MOT RASISME: Borussia Dortmunds Jadon Sancho mente det var verdt å pådra seg et gult kort for å vise sin støtte til George Floyd-saken.

Foto: Lars Baron / AFP

Laster innhold, vennligst vent..

Det var ingen overraskelse at Dortmund knuste langt svakere Paderborn søndag - selv om Erling Braut Haaland var ute med skade.

Spesielt etter pause var det klasseforskjell og engelske Jadon Sanchos - som er samme årgang som Haaland - blomstret og scoret hattrick.

Men det som står igjen som den største snakkisen etter pinsehelgen med tysk fotball er støtten flere spillere har vist til kampen for rettferdighet etter politivolden mot afroamerikanske George Floyd.

Geroge Floyd

Det er dette bildet som har satt sinnene i kok. Politibetjent Derek Chauvin presser kneet mot nakken til George Floyd, mens Floyd roper at han ikke får puste. Floyd døde senere. Chauvin er nå siktet for forsettlig drap.

Foto: Darnella Frazier / AP

Mannen som døde etter at han gjennomgikk en brutal pågripelse - en hendelse som har ført til voldsomme demonstrasjoner i både USA og nå også i Europa og Berlin.

– På tide å bli hørt

– Det føles godt å kunne bruke min arena til å sette fokus på et problem som har pågått for lenge! Vi må stå opp for det vi tror på og jeg mener det er på tide at vi blir hørt, skrev Schalke 04s amerikanske midtbanespiller Weston McKennie på Twitter lørdag.

Tidligere på dagen spilte han med et hjemmelaget armbind med påskriften:

«Justice for George»

Laster Twitter-innhold

Dortmunds Jadon Sancho fulgte søndag altså opp med en ny markering da han satte inn 2-0 mot Paderborn. 20-åringen dro av seg drakten og viste frem en t-skjorte med påskriften «Justice for George Floyd».

Sanchos fikk gult kort for å ta av seg drakten.

Både Sanchos markering og de andres hylles på sosiale medier.

Laster Twitter-innhold

Kopierte ikonisk NFL-spiller

Tidligere på dagen sto Borussia Mönchengladbachs Marcus Thuram (22) for det som var den sterkeste støtten rent visuelt.

Da han etter sitt første av to mål mot Union Berlin i stillhet sank ned i kneståene, la armen på låret og festet blikket i bakken, hvor han så ble værende i flere sekunder.

Thuram i knestående

Slik markerte franske Marcus Turam scoring søndag. Han er sønn av verdensmester Lilian Thuram, som er svært engasjert i kampen mot rasisme i fotballen.

Foto: Pool / Reuters

Thurams markering er den samme som den amerikanske fotballstjernen Colin Kaepernick brukte da han for tre år siden demonstrerte mot politivold mot svarte i USA. Hver gang nasjonalsangen ble spilt i 2017-sesongen gikk Kaepernick ned i knestående og lot være å synge.

Colin Kaepernick

Slik stod Colin Kaepernick (i midten) under avspillingen av den amerikanske nasjonalsangen gjennom hele 2017-sesongen.

Foto: Marcio Jose Sanchez / AP

– En verdig og forståelig markering

Franske Thuram er sønn av Lilian Thuram, som ble verdensmester med Frankrike i 1998 og som har engasjert seg sterkt i kampen mot rasisme i fotballen.

I motsetning til Dortmunds Sancho ble ikke Thuram straffet for markeringen.

Politiske markeringer pleier ikke å være tillat i internasjonal fotball, men Viasats fotballekspert, og tidligere Bundesliga-proff, Rune Bratseth mener Thurams markering må gå gjennom.

– Det er en verdig markering og på alle mulige måter forståelig. Det er også et tema som fotballen sliter med så det er viktig å ha det på agendaen, sier tidligere Bundesliga-proff, Rune Bratseth, i Viasat-studio.

Borussia Mönchengladbach la også ut et bilde av markeringen med teksten:

– Ingen forklaring nødvendig.

Laster Twitter-innhold

Også Thurams landsmann, Paris Saint-Germain-stjernen Kylian Mbappé, har engasjert seg i rasismekampen. Lørdag la Mbappé ut følgende melding på Twitter:

Laster Twitter-innhold
Laster innhold, vennligst vent..

Sportsnyheter

Scenene før skrekkstraffen vekker oppsikt: – Ufattelige bilder

Ballen var søkk borte da Bernardo Silva skulle ta straffe mot Real Madrid. Eksperter mener den lange ventetiden kan ha vært avgjørende for storlaget.

Siste nytt

  • Casper Ruud til kvartfinale i Barcelona

    Casper Ruud viste solid tennis da han banket australske Jordan Thomson i strake sett og tok seg til kvartfinalen i ATP500-turneringen i Barcelona.

    Ruud vant med sifrene 6-1 og 6-4.

    De tunge forholdene med svært høy luftfuktighet på Barcelona-grusen passet nok Ruud best. 25-åringen feide over Thomson i det første settet, som han avgjorde etter bare en drøy halvtime.

    Det andre settet ble langt jevnere, men Ruud styrte likevel kampen dit han ville. Da han brøt til 4-3-ledelse, var det ikke lenger noen tvil.

    Ruud har i likhet med Jannik Sinner og Grigor Dimitrov vunnet alle sine to første kamper i de turneringene han har spilt i år.

    Thompson og Ruud hadde møttes fire ganger før og sto med to seirer hver før torsdagens oppgjør. Ruud tapte for australieren i finalen i Los Cabos tidligere i år, men den turneringen gikk på hardcourt.

    Den italienske 23-åringen Matteo Arnaldi blir Ruuds motstander i kvartfinalen. (NTB)

    Casper Ruud i Barcelona
    Foto: JOSEP LAGO / AFP
  • Tung dag for Foss i Tour of the Alps – falt av i sammendraget

    Den norske Ineos-stjernen Tobias Foss er ute av sammenlagtkampen etter en tøff 4.-etappe i Tour of the Alps torsdag.

    Nordmannen trillet i mål 15.44 minutter bak Simon Carr (EF Education), som gikk solo de siste milene og vant torsdagens kraftanstrengelse.

    Torsdagens 141,3 kilometer lange etappe gikk over to førstekategoriserte topper fra Laives til Borgo Valsugana i Italia.

    Ineos-rytteren Foss har imponert underveis i rittet og vant mandagens åpningsetappe. Før torsdagens etappe lå han på 2.-plass i sammendraget, bare 31 sekunder bak ledende Juan Pedro López (Lidl-Trek).

    Etter torsdagens fjelletappe har avstanden økt såpass at nordmannen er helt ute av tetkampen. (NTB)

    Tobias Foss
    Foto: NTB
  • Barcelona bøtelagt for rasistisk oppførsel blant supportere

    Det europeiske fotballforbundet har ilagt Barcelona en bot på i underkant av 300.000 kroner for rasistisk oppførsel fra supportere.

    Hendelsene skal ha skjedd under det første oppgjøret i kvartfinalen i Champions League mot Paris Saint-Germain.

    Barcelona har også fått forbud mot å selge billetter til egne supportere i neste bortekamp i en europeisk turnering.

    Barca tapte dobbeltoppgjøret mot PSG 4-6 sammenlagt etter at franskmennene vant tirsdagens returkamp i Catalonia 4-1.

    10. april opplyste Paris-politiet at de hadde avhørt to personer etter at det sirkulerte videoer i sosiale medier av en supporter som lagde apelyder og en annen som ga nazihilsener på Parc des Princes.

    I tillegg har også Barcelona også blitt ilagt en bot på i overkant av 80.000 norske kroner for fyrverkeri og hærverk. (NTB/NRK)

    Barcelona PSG
    Foto: Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal