Hopp til innhold

Brukte over 100.000 på alkohol under OL på én restaurant

IDRETTENS HUS (NRK): NIFs reiseregninger viser at forbundet har betalt for stort alkoholforbruk. Summen oversteg 100.000 kroner på restauranten Il Baretto under OL i London i 2012.

Inge Andersen

TOK KOSTNADENE: Her er tidligere generalsekretær Inge Andersen og tidligere president Børre Rognlien under London-OL i 2012.

Foto: Erlend Aas / NTB scanpix

Onsdag får pressen tilgang på reiseregningene over de fem siste årene for tjue av de mest sentrale personene i idrettsforbundet.

Offentliggjøringen ble vedtatt i mai, men siden dokumenttilgangen er så omfattende, har NIF brutk flere måneder på å organisere regningene.

– Det skal vi ikke holde på med

Fra 2012-2016 har NIF lagt ut for alkohol for flere hundretusener på folkets regning.

Bare på restauranten Il Baretto under London-OL har NIF brukt 112.000 kroner på alkohol under lunch- og middagserveringer fordelt på åtte dager, viser NRKs gjennomgang.

Baretto

ÉN OL-MIDDAG: Denne regningen er fra 7. august 2012 på Il Baretto. Middagen med mat og drikke til 42 personer kom på 60.000 kroner.

Flere titalls flasker vin, øl og enheter med sprit er fordelt på et følge som varierer fra 30-40 personer.

Regningene er betalt med NIFs kredittkort.

– Det er et resultat av at man har med seg mange på reise til et OL. Vi fikk også noen gull der som ble feriet. Men samtidig er det et tegn på at vi måtte endre de retningslinjene vi hadde og prosedyrene rundt alkholbruk, sier NIFs kommunikasjonssjef Niels Røine til NRK.

NRKs gjennomgang viser at NIF brukte cirka 40.000 på sprit og champagne/prosecco bare på Il Baretto.

– Det er bare å si at det skal vi ikke holde på med. Det kan vi ikke holde på med. Og det har vi tatt konsekvensen av, sier Røine.

Hummer og champagne

NIF har nemlig tatt flere grep når det gjelder kontrollen av pengebruk på reise. Fra januar 2017 blir ikke kostnader til alkoholholdige drikkevarer dekt av NIF med mindre det foreligger en «særskilt grunn».

Samtidig ble det satt et tak ved refundering av både frokost (147 kroner), lunch (220 kroner) og middag (367 kroner) fra januar 2016.

Inge Andersen og Tom Tvedt

MIDDAG: Etter et møte 28. september 2013 nøt generalsekretær Inge Andersen og daværende styremedlem Tom Tvedt en bedre middag på idrettsforbundets regning.

Foto: Anders Rove Bentsen / NRK

Før det har regningene knyttet til NIFs kredittkort de største summene på alkohol og mat, men toppledelsen har personlig har lagt ut for flere.

  • Nåværende president og daværende styremedlem Tom Tvedt og tidligere generalsekretær Inge Andersen spiste middag sammen for 2500 kroner, inkludert tips, 28. september 2013. Middagen på Radisson Blu i Oslo bestod blant annet av champagne, østers, hummersuppe, lammeskank og sjokoladefondant.
  • 27. september 2013 har Andersen lagt ut for middag for han og styremedlem Jorodd Asphjell til 2552 kroner på Baltazar Ristorante, hvor vin utgjorde halvparten av regningen.
  • Samme sted la Andersen ut for en middag for to personer under et møte 6. januar 2014 om OL-planene i Oslo. Regningen kom på 2720 kroner, hvor maten (fire retter) kostet 1035 kroner. 1685 kroner gikk til to flasker vin og to cocktailer.

– NIF er en stor organisasjon med mange oppgaver og aktiviteter både i idretts-Norge og som en del av den internasjonale idrettsfamilien. Av dette følger det naturligvis både forventninger og forpliktelser om tilstedeværelse ved ulike møter og arrangementer både nasjonalt og internasjonalt. De utgiftene som jeg har hatt i min jobb for idrettsforbundet til reiser, opphold og representasjon er innenfor de retningslinjer og fullmakter som idrettsstyret har vedtatt for generalsekretæren i NIF, sier Andersen i en generell kommentar.

Han understreker at han har sluttet som generalsekretær og ønsker derfor ikke å uttale meg mer om saken.

Røine sier følgende til pengebruken på middagene:

– Det er blant tingene som det er reagert på internt i forbundet, og som man ønsker å ha endringer og klare retningslinjer på. Om det gjelder president, generalsekretær eller ansatte, sier Røine.

Siste nytt

  • Højlund punkterte kampen – reddet Manchester United

    Danske Rasmus Højlund avgjorde for Manchester United da han satte 4–2 mot Sheffield United etter fremspill av Bruno Fernandes.

    Portugiseren ble kampens store spiller for de rødkledde vertene.

    Han utlignet til 2-2 fra straffemerket etter en time, og 20 minutter senere knallet han inn 3–2 fra distanse.

    Før hvilen sto Fernandes også for frisparket som et par trekk senere ga Manchester Uniteds første utligning.

    Hjemmelaget dominerte banespillet tungt og kom til flere store sjanser, men gikk likevel til pause på 1-1.

    En fæl feilpasning fra vertenes keeper André Onana ga Jayden Bogle muligheten til å snappe ballen, gå på løp og score fra skrått hold.

    Ledelsen varte ikke lenge. Sju minutter senere stusset Harry Maguire inn utligningen.

    Tidlig i 2.-omgangen ble Old Trafford-publikummet rystet igjen. Ben Brereton Diaz sørget for at det sto 1-2 på lystavla etter fine Sheffield United-kombinasjoner.

    Manchester United tok seg opp til 6.-plassen med onsdagens seier. Klubben har kun vunnet to av sine åtte siste kamper i Premier League.

    Helst sist ligger Sheffield United med sine 16 poeng fra 34 kamper. Dert er ti poeng opp til riktig side av nedrykksstreken. (NTB/NRK)

    Britain Soccer Premier League
    Foto: Dave Thompson / AP
  • Skaslien og Nedregotten videre i curling-VM

    Det norske ekteparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten vant sin sjette kamp på rad da Sveits ble slått 6-5 den blandede parturneringen i curling-VM.

    Tidligere onsdag slo de Italia 7-4. Dermed topper duoen gruppe A sammen med Sveits og er klar for utslagsrundene allerede før siste kamp i grunnspillet.

    Torsdag venter Spania, som ligger sist i gruppe A.

    Det gjelder å komme seg blant de tre beste i gruppen. Vinneren går direkte til semifinalen, mens to de to neste skal ut i utslagsrunde mot toer- og treerlagene fra gruppe B.

    Skaslien og Nedregotten spiller sitt første mesterskap sammen siden de tok sølv i Beijing-OL i 2022. (NTB)

    Nedregotten og Skaslien
    Foto: LILLIAN SUWANRUMPHA / AFP
  • Kolstad tok første stikk i semifinalen mot Drammen

    Kolstad gikk hardt ut på vei mot 32-26-seier over Drammen i lagenes første semifinalekamp i håndballsluttspillet.

    Seriemesteren ledet med fem mål i egen hall før DHK noterte sitt første. Bortsett fra en kort periode tidlig i 2.-omgangen ble duellen aldri spennende og Kolstad vant med seks mål.

    Semifinalen spilles i best av tre oppgjør. Kolstad kan avgjøre serien med borteseier mandag.

    Den andre semifinalen er mellom Elverum og ØIF Arendal.

    Kolstad er regjerende sluttspillmester. Inntil fjorårets finaletap hadde Elverum vunnet turneringen ni ganger på rad. (NTB)

    REMA1000-ligaen: Kolstad-Elverum 29–28.
    Foto: Ole Martin Wold / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal