Brukte over 100.000 på alkohol under OL på én restaurant

IDRETTENS HUS (NRK): NIFs reiseregninger viser at forbundet har betalt for stort alkoholforbruk. Summen oversteg 100.000 kroner på restauranten Il Baretto under OL i London i 2012.

Inge Andersen

TOK KOSTNADENE: Her er tidligere generalsekretær Inge Andersen og tidligere president Børre Rognlien under London-OL i 2012.

Foto: Erlend Aas / NTB scanpix

Onsdag får pressen tilgang på reiseregningene over de fem siste årene for tjue av de mest sentrale personene i idrettsforbundet.

Offentliggjøringen ble vedtatt i mai, men siden dokumenttilgangen er så omfattende, har NIF brutk flere måneder på å organisere regningene.

– Det skal vi ikke holde på med

Fra 2012-2016 har NIF lagt ut for alkohol for flere hundretusener på folkets regning.

Bare på restauranten Il Baretto under London-OL har NIF brukt 112.000 kroner på alkohol under lunch- og middagserveringer fordelt på åtte dager, viser NRKs gjennomgang.

Baretto

ÉN OL-MIDDAG: Denne regningen er fra 7. august 2012 på Il Baretto. Middagen med mat og drikke til 42 personer kom på 60.000 kroner.

Flere titalls flasker vin, øl og enheter med sprit er fordelt på et følge som varierer fra 30-40 personer.

Regningene er betalt med NIFs kredittkort.

– Det er et resultat av at man har med seg mange på reise til et OL. Vi fikk også noen gull der som ble feriet. Men samtidig er det et tegn på at vi måtte endre de retningslinjene vi hadde og prosedyrene rundt alkholbruk, sier NIFs kommunikasjonssjef Niels Røine til NRK.

NRKs gjennomgang viser at NIF brukte cirka 40.000 på sprit og champagne/prosecco bare på Il Baretto.

– Det er bare å si at det skal vi ikke holde på med. Det kan vi ikke holde på med. Og det har vi tatt konsekvensen av, sier Røine.

Hummer og champagne

NIF har nemlig tatt flere grep når det gjelder kontrollen av pengebruk på reise. Fra januar 2017 blir ikke kostnader til alkoholholdige drikkevarer dekt av NIF med mindre det foreligger en «særskilt grunn».

Samtidig ble det satt et tak ved refundering av både frokost (147 kroner), lunch (220 kroner) og middag (367 kroner) fra januar 2016.

Inge Andersen og Tom Tvedt

MIDDAG: Etter et møte 28. september 2013 nøt generalsekretær Inge Andersen og daværende styremedlem Tom Tvedt en bedre middag på idrettsforbundets regning.

Foto: Anders Rove Bentsen / NRK

Før det har regningene knyttet til NIFs kredittkort de største summene på alkohol og mat, men toppledelsen har personlig har lagt ut for flere.

 • Nåværende president og daværende styremedlem Tom Tvedt og tidligere generalsekretær Inge Andersen spiste middag sammen for 2500 kroner, inkludert tips, 28. september 2013. Middagen på Radisson Blu i Oslo bestod blant annet av champagne, østers, hummersuppe, lammeskank og sjokoladefondant.
 • 27. september 2013 har Andersen lagt ut for middag for han og styremedlem Jorodd Asphjell til 2552 kroner på Baltazar Ristorante, hvor vin utgjorde halvparten av regningen.
 • Samme sted la Andersen ut for en middag for to personer under et møte 6. januar 2014 om OL-planene i Oslo. Regningen kom på 2720 kroner, hvor maten (fire retter) kostet 1035 kroner. 1685 kroner gikk til to flasker vin og to cocktailer.

– NIF er en stor organisasjon med mange oppgaver og aktiviteter både i idretts-Norge og som en del av den internasjonale idrettsfamilien. Av dette følger det naturligvis både forventninger og forpliktelser om tilstedeværelse ved ulike møter og arrangementer både nasjonalt og internasjonalt. De utgiftene som jeg har hatt i min jobb for idrettsforbundet til reiser, opphold og representasjon er innenfor de retningslinjer og fullmakter som idrettsstyret har vedtatt for generalsekretæren i NIF, sier Andersen i en generell kommentar.

Han understreker at han har sluttet som generalsekretær og ønsker derfor ikke å uttale meg mer om saken.

Røine sier følgende til pengebruken på middagene:

– Det er blant tingene som det er reagert på internt i forbundet, og som man ønsker å ha endringer og klare retningslinjer på. Om det gjelder president, generalsekretær eller ansatte, sier Røine.

Siste nytt

 • Rangers-seier uten Zuccarello

  Mats Zuccarello var ikke med da New York Rangers banket New Jersey Devils 5–2 i NHL lørdag kveld. Rangers tok ledelsen 3–0 tidlig. «Zucca» er på vei bort, og kommer trolig til å bytte klubb før overgangsfristen mandag.

  Mats Zuccarello
  Foto: Berit Roald / NTB scanpix
 • Norsk gull i para-VM

  Eirik Bye tok inn 40 sekund på den siste etappen, gjekk forbi Frankrike heilt på slutten og sikra Norge gull i open klasse i stafett i para-VM.

  Trygve Larsen, Håkon Olsrud og Vilde Nilsen gjekk dei første etappene.

  Norsk gull på stafetten i para-VM
  Foto: Norges Skiforbund
 • Syk Skarstein dropper stafetten

  Birgit Skarstein har pådratt seg vond hoste, og Norge har trukket laget fra mixed stafetten i para-VM. Norge stiller lag i åpen klasse, og stiller med Trygve Toskedal Larsen, Håkon Olsrud, Vilde Nilsen og Eirik Bye. Stafetten starter klokken 20.

  Birgit Skarstein
  Foto: Kathrine Baldishol / Norges Skiforbund

Sendeplan

Kl. Program Kanal