Hopp til innhold

Bruker skriving som terapi etter brorens død

SOGNEFJELLET (NRK.no): Vinteren som gikk var både veldig vond og veldig god. Nå skriver Astrid Uhrenholdt Jacobsen for å tømme hodet. Kanskje blir det bok.

Jacobsen

Astrid Uhrenholdt Jacobsen liker å skrive, og bruker det som avkobling. Her er hun fotografert på samlingen på Sognefjellet.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

– Jeg har jo skrevet litt allerede. Men om det blir en bok eller ikke, er jeg ikke helt sikker på. Jeg er i veldig glad i å skrive, men også å lære. Jeg må i hvert fall gjøre noe annet ved siden av treninga.

Astrid

Jacobsen har foreløpig ingen ambisjoner for skrivingen, men kaller det så langt en «småhemmelig drøm».

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

– Snakker vi skjønnlitteratur?

– Vi får se.

– Er det noen som har lest det?

– Nei, bare jeg!

– Er det en slags terapi i å skrive?

– Ja, det er det. Det er kanskje derfor jeg er så glad i det. Det er en måte å tømme hodet på.

Astrid Uhrenholdt Jacobsen står foran en smeltende snøskavl utenfor Sognefjellshytta. Det drypper lett fra himmelen. Det har skyet til over Sognefjellet, der sola de siste dagene har gjort langrennsløpere på sommersamling både brune og solbrente.

Hun snakker om det som har vært en småhemmelig drøm, drømmen om å skrive historier som kanskje kan ende mellom to permer.

Vil slippe å oppleve det igjen

Behovet for «å tømme hodet» er ikke blitt mindre i løpet av det siste året. 27-åringen fra Smestad i Oslo har lang erfaring i å takle opp- og nedturer, men OL-sesongen 2013/14 fortonet seg likevel på en måte som gjør den unik på godt og dessverre også vondt.

Astrid Uhrenholdt Jacobsen har lagt vinteren bak seg, i den grad det er mulig, og rettet blikket framover mot ny sesong med VM i Falun som det store høydepunktet. Men det lar seg ikke gjøre å sette strek over den.

Dagen før OL i Sotsji fikk hun det tragiske budskapet om at lillebroren var død.

– Om jeg ikke var glad i de menneskene jeg var på lag med fra før, så ble jeg i hvert fall det nå. Idretten betød veldig, veldig mye. Og så håper jeg at jeg slipper å oppleve et mesterskap av en slik type igjen, sier hun ettertenksomt.

Jacobsen blir trøstet

Laget var viktig for Astrid Uhrenholdt Jacobsen da det var som tyngst i vinter. Her representert ved Maiken Caspersen Falla og Ingvild Flugstad Oestberg i OL i Sotsji.

Foto: SERGEI KARPUKHIN / Reuters

Sjokkbeskjeden kom på toppen av en utfordrende sportslig periode. For selv om Oslo-jenta ble nummer to i Tour de Ski, var hun blitt vraket til åpningsdistansen i OL. Det opplevde hun som svært urettferdig.

– Et fint sted å være

Til tross for brorens bortgang, ble 27-åringen værende i OL-byen. Hun fikk med seg en fjerdeplass fra sprinten. Men på favorittdistansen 10 km klassisk hadde hun, i beste fall, middels ski. Det holder ikke i OL. Og da hun endelig fikk sjansen i en mesterskapsstafett igjen, var de norske storfavorittene sjanseløse på grunn av smørebom.

– OL ble veldig spesielt, men det var faktisk et veldig fint sted å være da, sier hun.

Motgangen har ikke tatt knekken på henne. Tvert imot, den har gitt henne håp.

– Jeg har vel etter at jeg har levd noen år blitt mer og mer innstilt på at ting ikke er så rettferdig. Men det betyr ikke at man skal gi seg likevel. En eller annen gang kommer de parameterne til å gå min vei istedenfor, sier Jacobsen.

Faktisk har det aldri vært lettere for henne å bestemme seg for å satse videre enn det var denne våren.

– I fjor var jeg veldig lenge i tenkeboksen. I år var jeg har jeg hele tiden vært innstilt på å ta et år til og fortsette den gode utviklingen jeg har hatt det siste året.

– Hvorfor ble det sånn?

– Det var veldig mange biter som falt på plass i fjor. Jeg fikk kjenne på hvordan det er å virkelig får betalt for den jobben jeg har lagt ned og føler at jeg tok mange steg. Men jeg er ikke i mål, og den jobben vil jeg fullføre.

Må bruke hjernecellene

Aller helst skulle hun ha kombinert videre satsing med medisinstudiene hun hadde pause fra gjennom OL-sesongen, men slik blir det ikke. Universitetet aksepterer ikke at hun studerer på deltid, og å studere medisin på heltid lar seg ikke kombinere med å være i verdenstoppen i langrenn.

Det er her skriveriene kommer inn som avkobling og stimuli.

– Når jeg ikke får studere medisin, må jeg finne noe annet å bruke hjernecellene på, påpeker Jacobsen, som alltid har vært glad i å skrive.

– Jeg er ikke helt sikker på hva som er høna og egget – om jeg er glad i å skrive fordi jeg behersker det, eller om jeg er blitt bedre til det fordi jeg synes det har vært gøy.

– Hvordan fungerer det? Setter du av en time for å sette seg å skrive, eller kommer inspirasjonen over deg?

– Det er vel mer sånn at dett popper noe opp i hodet, og så må jeg få det ned på papir.

– Når skjer det på døgnet?

– Det kan være når som helst, smiler jenta som ble verdensmester i sprint mens hun ennå var junior i 2007.

Åtte år senere drømmer hun om et nytt gull i Falun.

– Jeg liker løypene i Falun veldig godt. Det høres sikkert flåsete ut, men jeg er ganske trygg på at det kommer til å gå bra, sier Astrid Uhrenholdt Jacobsen.

Sportsnyheter

Jan Jönsson

Treneren stormet banen, ble utvist og prøvde å klemme dommer: – Ikke akseptabel oppførsel

I kampen mellom Vålerenga og Stabæk ble det baluba på overtid. I sentrum: Stabæk-trener Jan Jönsson.

Siste nytt

  • Grøvdal vraker 10.000 meter i EM – går for ny distanse

    Karoline Bjerkeli Grøvdal (33) endrer konkurranseplanen for sommerens europamesterskap i Roma.

    Hun dropper 10.000 meter og planlegger for å løpe halvmaraton.

    Det bekrefter hun overfor NRK.

    Nå satser hun på å løpe 5000 meter fredag 7. juni og halvmaraton 9. juni – og regnes som en sterk medaljekandidat på begge distansene.

    – Det kan være en morsom kombo det, sier Grøvdal, som presiserer at hun vil ta en endelig avgjørelse etter det første løpet.

    Hun vant nylig New York halvmaraton på tiden 1.09.09 minutter. Hun er rangert som den femte beste europeeren i kategoriene 5000 meter og gateløp.

    Grøvdal har vel å merke ikke tatt EM-kravet på 32 minutter på 10.000 meter, men det ville vært for en formalitet å regne. Hun har løpt minuttet raskere to ganger på asfalt, men måtte tatt på seg piggsko for å kvalifisere seg til europamesterskapet. Det ønsker hun ikke å prioritere i en viktig treningsperiode inn mot EM- og OL-sesongen.

    Den erfarne langdistanseprofilen har bronse på 10.000 meter og 3000 meter hinder fra tidligere europamesterskap, samt at hun har vunnet EM i terrengløp tre år på rad.

    Halvmaraton er ikke en tradisjonell mesterskapsøvelse, men arrangeres i EM i år som sammenfaller med OL.

    PS! EM i Roma og OL i Paris ser du på NRK.

    Friidretts-VM 2023: Pressetreff
    Foto: Beate Oma Dahle / NTB
  • Storhamar sikret gullet etter «sliteseier»: – Ekstrem lettelse

    Storhamar vant den femte NM-finalen med 4-3 over Vålerenga i forlengning. Med 4-1 i kamper kunne vertene juble for tittelen.

    Eirik Salsten ble helten med scoring 50 sekunder ut i spilleforlengelsen. Da eksploderte det på Hamar – som hadde «mætt fjøs» med over 7100 tilskuere.

    For veteran Patrick Thoresen ble det ekstra spesielt å vinne foran familien på tribunen.

    – Det er helt magisk. Jeg har jo vært med på veldig mange finaler, dessverre tapt veldig mange de siste par åra, så det var en ekstrem lettelse å få være med å vinne. Jeg har drømt om dette. Dette har vært et stort, stort mål de siste åra mine, sier Thoresen til NRK.

    – Det er helt sykt at det er 7000 mennesker her som har fulgt oss i tykt og tynt mer eller mindre i hele år.

    Med tirsdagens triumf er Storhamars åttende kongepokal i boks. Vålerenga er fortsatt ledende i Norge med sine 26 «bøtter».

    Tross tapet, lar Storhamar-trener Petter Thoresen seg imponere av motstanden og kaller tirsdagens kamp for en «sliteseier».

    – Imponert av Vålerenga. De har mistet flere sentrale spillere og kriget mot Oilers i syv kamper. Jeg er faktisk imponert over det de leverer, skal jeg være helt ærlig, sier Thoresen til NRK.

    Og det var gjestene fra hovedstaden som kom best i gang i den femte kampen i NM-sluttspillet. Lagets storscorer Thomas Olsen satte 1-0 etter tre og ett halvt minutt. Da Storhamar fikk muligheten i overtall i midtperioden satte Peter Quenneville inn utligningen. Storhamar gikk så opp til 2-1, før Magnus Brekke Henriksen utlignet for Vålerenga.

    55 minutter og 25 sekunder ut i kampen sendte Jakob Berglund Storhamar nok en gang opp i ledelsen, men 12 sekunder før slutt sikret Vålerenga spilleforlengelse da Christopher Bengtson satte 3-3. I spilleforlengelsen sørget Saltsten for seier til Storhamar. (NRK/NTB)

    NM finale Ishockey Storhamar IL - Vålerenga IF i CC Amfi. SIL - VIF
    Foto: Cornelius Poppe / NTB
  • Sævik med ny scoring da Vålerenga beholdt tabelltoppen

    Både Karina Sævik og Iris Omarsdottir scoret sitt fjerde mål for sesongen da Vålerenga slo Stabæk 3-2 på hjemmebane i Toppserien tirsdag.

    Kampen skulle opprinnelig spilles i september, men ble framskyndet for å legge til rette for Vålerengas deltakelse i mesterligakvalifiseringen. Med tirsdagens seier ligger Vålerenga og Rosenborg på topp med tolv poeng, men VIF har bedre målforskjell. Deretter følger Røa med ni.

    Vålerengas hjemmeseier tirsdag kom etter scoringer av Olaug Tvedten, Ylinn Tennebø og Sævik, som scoret sitt fjerde mål for sesongen. For gjestene sto spisstalentet Omarsdottir for begge nettkjenningene – den siste fem minutter før slutt. 20-åringen har i likhet med Sævik scoret fire ganger denne sesongen.

    Stabæk står med seks poeng etter to seirer og tre tap hittil. Vålerenga har byderby mot Lyn til helgen, mens Stabæk får besøk av Brann. (NTB)

    Toppserien fotball 2023: Vålerenga - LSK Kvinner
    Foto: Lise Åserud / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal