Normal

Trener på 2.700 meter i lunsjpausen

LONDON (NRK): Mens Norge som eneste land i verden forbyr høydehus, er det i Storbritannia blitt så vanlig at folk bruker det når de trener i lunsjpausen.

Sykling i høydekammer

Lex Rees er helt utslitt etter en økt på sykkelen inne i høydekammeret. Oksygeninnholdet her tilsvarer det du får på 2.700 meter.

Foto: Johan E. Bull / NRK

En trapp opp fra gatenivå midt i Londons finansstrøk, City of London, og vips du er plutselig på 2.700 meters høyde. Iallfall hva oksygentilførsel angår.

Treningssenteret «The altitude center» (Høydesenteret på norsk) har for det meste fullbookede dager i sitt høydekammer. Muligheten for en rask treningsgevinst tiltrekker seg mange, selv om det er en beinhard måte å trene på.

«Get High»

Ytelsesspesialist Emily de Beaux ved senteret viser NRK inn i kammeret, via en luftsluse. På døråpneren utenfor står det «Get high».

En dataskjerm forteller oss at det er 15 prosent oksygen der inne, mot 21 prosent i rommet utenfor. Den forskjellen merkes raskt med en gang du begynner å anstrenge kroppen på tredemølle eller på sykkel.

ansiktsmaske høydetrening

Emily de Beaux ved «The Altitude Centre» demonstrerer bruken av ansiktsmaske inne i høydekammeret.

Foto: Johan E. Bull / NRK

– Kroppen din må jobbe hardere. Hjertet ditt slår 10-15 flere slag i minuttet enn om du befinner deg på havnivå. En halvtime her inne tilsvarer en time utenfor, forklarer de Beaux.

De som trener kan koble sensorer til kroppen og deretter følge hvordan den reagerer på treningen på en skjerm under treningsøkten.

tredemølle høydekammer

Skotske Fraser Logan er profesjonell golfspiller og sier han får mye mer ut av trening inne i høydekammeret sammenlignet med utendørs.

Foto: Johan E. Bull / NRK

Tillat for alle

I motsetning til i Norge hvor bruk av høydehus er forbudt, er det her tillatt for alle På en av tredemøllene løper Fraser Logan som er profesjonell golfspiller. Han har brukt senteret i over et år.

– Det er helt klart bedre enn å trene utendørs. Du blir veldig sterk, veldig rask, peser han.

Og de ansatte mener det er helt uproblematisk å tilby denne formen for trening, til tross for manipuleringen av oksygeninntaket.

– Du trenger ikke å reise, du trenger ikke å justere kroppen til nye tidssoner, eller forandre på hvordan du spiser. Skulle du trene i Kenya måtte du fly dit, reise fra familien og du ville måtte ha andre rutiner enn om du var på vanlig havnivå, sier de Beaux.

– Men du manipulerer kroppen?

– Ikke nødvendigvis, det er kroppen selv som gjør det. Den gjør det samme om den er på havnivå eller på en fjelltopp. Det er ingen fysiologisk forskjell på det du gjør på en fjelltopp eller i dette rommet, sier de Beaux.

Selv trener hun blant andre en OL-mester men sier alle typer folk kommer innom. Folk som skal på tur til Himalaya, folk som vil gå raskt ned i vekt og de som vil trene effektivt i lunsjpausen.

– Det er kanskje en viss overvekt av menn i 40-50 års alderen i klientellet?

– He-he, joda vi ligger midt i Citty, så de elsker å komme innom her, ler Emily de Beaux.

oksygenmåler

En skjerm i luftslusen til høydekammeret forteller om oksygeninnholdet i luften. Utenfor kammeret er innholdet 21 %.

Foto: Johan E. Bull / NRK

Siste nytt

 • Storhamar-seier i toppkampen

  Etter en målløs åpningsperiode eksploderte det i storkampen mellom Storhamar og Vålerenga i ishockey torsdag. I sudden death ga Joel Johansson vertene 5-4. Dermed satte forrige sesongs dobbeltmester en stopper for Vålerengas perfekte seriestart.

  Eliteserien ishockey, menn: Storhamar - Stavanger Oilers 1 - 2
  Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
 • Kalla dropper Tour de Ski

  Charlotte Kalla har VM i Seefeld som sitt naturlige hovedmål til vinteren. Hun dropper derfor Tour de Ski og rene sprinthelger.

  – I de periodene vil jeg heller trene, sier Kalla til TT.

  Charlotte Kalla
  Foto: Ned Alley / NTB scanpix
 • Brann uten førstekeeperen

  Brann-målvakt Samuel Sahin-Radlinger må opereres. Han går dermed glipp av tre viktige seriekamper i gullinnspurten i Eliteserien. Det er noen løse fragmenter i kneet som skal fjernes, ifølge BA. 19 år gamle Markus Olsen Pettersen får sjansen istedet.

  Samuel Sahin-Radlinger
  Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal