Hopp til innhold

Trener på 2.700 meter i lunsjpausen

LONDON (NRK): Mens Norge som eneste land i verden forbyr høydehus, er det i Storbritannia blitt så vanlig at folk bruker det når de trener i lunsjpausen.

Sykling i høydekammer

Lex Rees er helt utslitt etter en økt på sykkelen inne i høydekammeret. Oksygeninnholdet her tilsvarer det du får på 2.700 meter.

Foto: Johan E. Bull / NRK

En trapp opp fra gatenivå midt i Londons finansstrøk, City of London, og vips du er plutselig på 2.700 meters høyde. Iallfall hva oksygentilførsel angår.

Treningssenteret «The altitude center» (Høydesenteret på norsk) har for det meste fullbookede dager i sitt høydekammer. Muligheten for en rask treningsgevinst tiltrekker seg mange, selv om det er en beinhard måte å trene på.

«Get High»

Ytelsesspesialist Emily de Beaux ved senteret viser NRK inn i kammeret, via en luftsluse. På døråpneren utenfor står det «Get high».

En dataskjerm forteller oss at det er 15 prosent oksygen der inne, mot 21 prosent i rommet utenfor. Den forskjellen merkes raskt med en gang du begynner å anstrenge kroppen på tredemølle eller på sykkel.

ansiktsmaske høydetrening

Emily de Beaux ved «The Altitude Centre» demonstrerer bruken av ansiktsmaske inne i høydekammeret.

Foto: Johan E. Bull / NRK

– Kroppen din må jobbe hardere. Hjertet ditt slår 10-15 flere slag i minuttet enn om du befinner deg på havnivå. En halvtime her inne tilsvarer en time utenfor, forklarer de Beaux.

De som trener kan koble sensorer til kroppen og deretter følge hvordan den reagerer på treningen på en skjerm under treningsøkten.

tredemølle høydekammer

Skotske Fraser Logan er profesjonell golfspiller og sier han får mye mer ut av trening inne i høydekammeret sammenlignet med utendørs.

Foto: Johan E. Bull / NRK

Tillat for alle

I motsetning til i Norge hvor bruk av høydehus er forbudt, er det her tillatt for alle På en av tredemøllene løper Fraser Logan som er profesjonell golfspiller. Han har brukt senteret i over et år.

– Det er helt klart bedre enn å trene utendørs. Du blir veldig sterk, veldig rask, peser han.

Og de ansatte mener det er helt uproblematisk å tilby denne formen for trening, til tross for manipuleringen av oksygeninntaket.

– Du trenger ikke å reise, du trenger ikke å justere kroppen til nye tidssoner, eller forandre på hvordan du spiser. Skulle du trene i Kenya måtte du fly dit, reise fra familien og du ville måtte ha andre rutiner enn om du var på vanlig havnivå, sier de Beaux.

– Men du manipulerer kroppen?

– Ikke nødvendigvis, det er kroppen selv som gjør det. Den gjør det samme om den er på havnivå eller på en fjelltopp. Det er ingen fysiologisk forskjell på det du gjør på en fjelltopp eller i dette rommet, sier de Beaux.

Selv trener hun blant andre en OL-mester men sier alle typer folk kommer innom. Folk som skal på tur til Himalaya, folk som vil gå raskt ned i vekt og de som vil trene effektivt i lunsjpausen.

– Det er kanskje en viss overvekt av menn i 40-50 års alderen i klientellet?

– He-he, joda vi ligger midt i Citty, så de elsker å komme innom her, ler Emily de Beaux.

oksygenmåler

En skjerm i luftslusen til høydekammeret forteller om oksygeninnholdet i luften. Utenfor kammeret er innholdet 21 %.

Foto: Johan E. Bull / NRK

Siste nytt

 • Bekreftet: Sverige vurderer å søke om vinter-OL i 2030

  Sveriges olympiske komité vil undersøke mulighetene for å søke om å få arrangere vinter-OL og Paralympics i Stockholm i 2030.

  Det ble klart da komiteen holdt pressekonferanse sammen med det svenske idrettsforbundets ledelse onsdag.

  Sverige forsøkte å sikre seg vinter-OL i 2026 til Stockholm og Åre. Det ble et mislykket forsøk i kampen mot italienske Milano og Cortina.

  Nå er det klart at Sveriges olympiske komité (SOK) i løpet av året vil gjøre en ny forstudie rundt om det er grunnlag for en ny søknad.

  – Vi har blitt enige om å gjøre en forundersøkelse, sier komiteens fungerende president Anders Larsson.

  – Vi har kompetanse til å gjennomføre store arrangementer, fortsetter han ifølge SVT. (NTB)

  Vinter-OL i Beijing 2022
  Foto: Markku Ulander / NTB
 • Hauger-teamet øker millionsatsingen mot Formel 1-drømmen

  Dennis Hauger sitt team har jobbet med å hente inn mer friskt kapital i satsingen mot Formel 1-drømmen. Ifølge VG skal teamet ha hentet inn 22 millioner kroner.

  Dermed vil satsingen ha passert 70 millioner kroner. Det skriver VG.

  – Det har vært overraskende stor interesse. Vi har faktisk måttet takke nei til en del sponsortilbud, sier manager Harald Huysman til avisen.

  Helt siden Hauger var 11 år har millioninvestering pågått mot Formel 1-drømmen. I fjor kjørte Aurskog-gutten sin første sesong i Formel 2 for laget Prema.

  Hauger har vært en del av Red Bull-akademiet. Ifølge Huysman vil laget gå inn med langt mindre i 2023 enn de gjorde i 2022.

  19-åringen har foran den kommende sesongen byttet til laget MP Motorsport. Formel 2-sesongen starter i Bahrain 3.–5. mars. (NTB)

  Porsche Festival 2022
  Foto: Beate Oma Dahle / NTB
 • Kilde med bestetid på utfortreningen

  Norges utfor-håp Aleksander Aamodt Kilde hadde bestetid på treningsrennet i Courchevel i dag.

  – Det kjentes bra ut. Deilig å være gjennom bakken en gang til. Og det kjentes veldig «smooth» ut i dag. Jeg forsøkte å kjøre rent og gjøre meg klar for morgendagen. Det var fint det, sier Kilde til NRK etter treningen.

  Både Kilde og lagkamerat leverte en solid gjennomføring på trening før morgendagens super-G.

  – To nordmenn på topp – en advarsel til konkurrentene?

  – Trening er trening, men samtidig viser det at vi med normal kjøring kan ha stor fart. Kult at Adrian også henger seg med. Vi får gjøre en god analyse, svarer Kilde.

  Alpinisten tror nøkkelen for et godt resultat blir å kjøre rent og tørre å være aggressiv.

  FIS Alpine Ski World Cup - Men's Alpine Combined
  Foto: LEONHARD FOEGER / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Norsk-svensk «smørekonflikt» i skiskytter-sirkuset: – Over grensen 01:29
Neste