Bruker Colognas kjempebragd som inspirasjon

Martin Johnsrud Sundby (30) ser på konkurrenten Dario Cologna (28) som et forbilde.

Sundby

VANT: Her står Dario Cologna (t.v.) øverst på pallen etter å ha vært best på 30 km under Sotsji-OL. Martin Johnsrud Sundby tok bronse bak Marcus Hellner.

Foto: Matthias Schrader / Ap

– Det var en fantastisk mental operasjon Dario hadde der (Sotsji) i fjor. Hadde jeg visst hvordan han tenkte fram mot det, ville jeg blitt fascinert, sier Martin Johnsrud Sundby til NRK.no.

Hellner, Cologna, Jonsrud Sundby

Etter å ha røket tre leddbånd i starten av fjorårssesongen greide Dario Cologna å ta to gull i OL. Her står han på toppen av pallen etter skiathlon-øvelsen, med Markus Hellner (2) og Martin Johnsrud Sundby (3).

Foto: ANTONIN THUILLIER / Afp

Det norske langrennsesset er imponert over hvordan sveitseren gjorde ankeloperasjon til to OL-gull på tre måneder.

Cologna doblet treningsmengden, tok stegene fra bassenget til stakeergometer før han gikk gjennom 50 intense treningsdager i skisporet.

– Kan ikke kidnappe ham

Sundby har selv trappet opp treningsmengden etter sesongen som ble kronet med sammenlagtseier i verdenscupen. 30-åringen har nå 1150 treningstimer i kalenderen, som er mer fullstappet enn noensinne.

Sundby innrømmer at han lar seg inspirere av rivalen Cologna.

– Det er imidlertid ikke så lett å kidnappe ham og presse ham for informasjon heller. Han vil nok holde tett om hemmeligheten i noen år til, smiler Sundby.

– Mentalt tungt

Hovedpersonen selv setter pris på ros fra sin norske rival.

– Det er godt å høre hva Martin sier. Det var fryktelig å være i den situasjonen. Det var mentalt tungt å komme seg igjen etter skaden og operasjonen, men jeg kjempet hardt for å komme tilbake, forklarer Cologna.

– Ikke gi opp

Sveitseren sier han gjerne deler «hemmeligheten» bak det sensasjonelle comebacket.

– Det er en del av min mentalitet å ikke gi opp å kjempe for mine drømmer. OL i Sotsji var et slikt stort mål. Løsningen ble et klart mentalt fokus, hardt arbeid og alternativ trening.

Det er imidlertid Sundby som var sterkest i verdenscupåpningen, hvor nordmannen tok 2.-plassen på 15 kilometer klassisk i Kuusamo. Cologna endte på 24.-plass, nesten minuttet bak vinner Iivo Niskanen.

Siste nytt

 • Grønt lys for Norge

  Wales stenger utesteder og butikker for å bekjempe spredningen av koronaviruset, men EM-kvalifiseringskampen mot Norge 27. oktober påvirkes ikke.

  Mandag kunngjorde myndighetene i Wales at det innføres en såkalt «branngatenedstenging» for å intensivere kampen mot viruset. Det innebærer at alle utesteder og de fleste butikker stenges fram til 9. november.

  Waliserne har fått beskjed om å holde seg hjemme og får ikke møte folk fra utenfor husstanden. Det blir også munnbindpåbud på offentlige steder, i tillegg til at videregående skoler går over til nettundervisning.

  Walisiske myndigheter opplyser at «kamper som involverer profesjonelle idrettsfolk vil fortsette å bli spilt bak lukkede dører».

  Landskamp fotball kvinner: Norge-England (2-1).
  Foto: Marit Hommedal
 • Negative tester før Vueltaen

  Samtlige ryttere har testet negativt for koronaviruset foran starten av Vuelta a Espana. Derimot har to medarbeidere på Bahrain-McLaren og Sunweb testet positivt.

  I alt 498 personer ble testet foran rittet søndag. Ingen nordmenn står på startstreken i Spania.

  Giro d'Italia, som skal avsluttes kommende helg, har vært hardt rammet av koronasmitte. Favoritter som Steven Kruijswijk og Simon Yates testet positivt, og lagene Jumbo Visma og Mitchelton-Scott valgte å trekke seg.

  Giroen avsluttes søndag, mens Vueltaen kjøres fra 20. oktober til 8. november. (NTB)

  Spain Cycling Spanish Vuelta Preview
  Foto: Manu Fernandez / AP
 • Oppgitt Rooney isoleres

  Wayne Rooney har testet negativt på koronaviruset, men er ikke blid for at han må i karantene og selvisolering.

  Årsaken er at han hadde besøk av en kamerat som hadde blitt instruert til å teste seg og som senere testet positivt på koronaviruset.

  Vennen til Rooney kom på besøk for å gi ham en klokke forrige torsdag. Rooneys karanteneperiode gjør at han mister flere kamper for Derby i mesterskapsserien.

  34 år gamle Rooney var ikke klar over smittefaren da han spilte for Derby i 0–1-tapet hjemme for Watford sist fredag.

  – Jeg er glad for at jeg og familien er smittefrie, men åpenbart sint og skuffet fordi jeg må isolere meg, og at jeg dermed går glipp av viktige kamper, tvitret den tidligere Manchester United-spilleren. (NTB)

  FILE PHOTO: Championship - Derby County v Blackburn Rovers
  Foto: Jason Cairnduff / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal