Brudd i forhandlinger om minstelønn – riksmekleren kobles inn

Etter lange forhandlinger er det brudd mellom spillerorganisasjonen NISO og arbeidsgiverorganisasjonen Abelia i forhandlingene om minstelønn i håndball og ishockey.

Ishockey

MÅLLØST: Verken NISO eller arbeidsgiverorganisasjonen Abelia fikk pucken i mål etter dagens forhandlinger.

Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

– Vi har beveget oss litt, men vi kom ikke så langt som i hvert fall vi ønsket. Det er fortsatt veldig stor avstand mellom partene. Da ble det enighet om at det er brudd i forhandlingene, og da vil riksmekleren bli varslet, sier NISO-leder Joachim Walltin til NRK.

Konflikten angår minstelønn til utøvere med proffkontrakt i ishockey og håndball. I dag kan klubbene betale helt ned til 1000 kroner i måneden. NISO ønsker å øke denne grensen til 4000 kroner.

– Det var stor avstand, mer konkret enn det kan jeg ikke være, sier Walltin om hva som lå på bordet fra Abelia.

Ikke overrasket

Selv om Walltin håpet på et annet resultat etter mandagens forhandlinger er han ikke overrasket over at riksmekleren nå må kobles inn.

Joachim Walltin

FATTET: Joachim Walltin sier til NRK at NISO tar bruddet i forhandlingene med fatning.

Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

– Vi visste allerede etter sist gang at det var stor avstand. Sånn sett var det ikke helt overraskende at vi ikke kom i mål i dag, sier Walltin.

Nå vil partene høyst sannsynlig møtes hos riksmekleren innen to uker. Walltin tror ikke at partene vil møtes igjen før det varslede meklingsmøtet.

– Det er ikke noe forbud, men normalt anslår at jeg det ikke vil være noe kontakt mellom partene i mellomtiden. Vi må løfte hodet litt, så får vi håper at vi kommer lenger da. Det er uansett ikke bortkastet det vi har gjort nå, så får vi ta det med oss inn i neste runde.

Kun formalisert avtale i fotball

I dag er det kun fotball som har en formalisert avtale om minstelønn. Der er det ikke tillat med proffkontrakter under 20 prosent stilling. Denne ligger på litt over 4000 kroner i måneden.

Dette er et krav i eliteserien og 1. divisjon for menn. I kvinnefotball og i lavere divisjoner for menn kan de velge mellom minstelønn og amatørkontrakt.

– Et slikt valg mellom proff og amatør synes vi er en rimelig løsning også for ishockey og håndball, sa Walltin til NRK før forhandlingene startet opp igjen mandag.

«Vi beklager naturligvis at det ble brudd i forhandlingene mellom NHO Idrett/Abelia og NISO. Saken skal nå til mekling, og vi mener det blir feil å kommentere de enkelte punktene som er berørt i forhandlingene. Vi ønsker naturligvis at vi skal komme i mål, men vil avvente til mekling er gjennomført før vi kommenterer saken», skriver Abelias kommunikasjonsdirektør Steinar Q. Andersen i en tekstmelding til NRK.

Siste nytt

 • Drømmedebut for Vindheim i Schalkes storseier

  Andreas Vindheim debuterte med et brak for Schalke i 5-0-seieren lørdag kveld. Bergenseren noterte seg for et mål og assist og var også involvert i to andre scoringer.

  Drøyt 20 minutter før slutt kom også Marius Lode inn for Schalke til sin andre kamp etter overgangen fra Bodø/Glimt.

  Vindheim har spilt for Sparta Praha i to og en halv sesong og er på lån i Schalke fram til sommeren med opsjon på kjøp. Han ble solgt til Sparta Praha etter å ha imponert i Malmö. Sesongen før det spilte han i Brann. (NTB)

  Andreas Vindheim
  Foto: PETER CZIBORRA / Reuters
 • X Games: Sølv for Kleveland i slopestyle

  Snowboarder Marcus Kleveland (22) sikret seg nok en medalje i X Games da han tok sølv i slopestyle lørdag kveld.

  – Det føles helt magisk, sier Kleveland i en pressemelding.

  Mark McMorris fra Canada tok gullet foran nordmannen, mens svenske Sven Thorgren fikk bronsemedaljen.

  Ståle Sandbech ble nummer 8, mens Mons Røisland kom på plassen bak.

  Fredag tok Kleveland sitt femte X Games-gull da han gikk til topps i øvelsen knuckle huck. Fridtjof Tischendorf tok da sølvet.

  Kleveland var likevel godt fornøyd med sølv lørdag, forteller han til NRK. Etter X Games går turen til Kina og OL i Beijing.

  – Men nå skal jeg hjem til Dombås for å hvile, sier han.

  Friskikjører Johanne Killi (24) havnet på den sure 4.-plassen i kvinnenes konkurranse tidligere på dagen lørdag. Killi endte på 7.-plass i big air-konkurransen i Aspen fredag.

  Marcus Kleveland
  Foto: Geir Olsen / NTB
 • City med sjeldent poengtap

  Manchester City måtte til slutt ta til takke med 1-1 borte mot Southampton i Premier League lørdag. Dermed røk rekken på tolv ligaseirer på rad for de lyseblå.

  Kyle Walker-Peters ga City en kalddusj tidlig i 1. omgang da han på vakkert vis tuppet ballen i mål. Den ledelsen holdt inn til pause, men derfra og ut handlet alt om Manchester City. Det selv om det ikke var synlig på måltavla til slutt. Aymeric Laportes utligning ble omgangens eneste mål.

  City kjørte på etter utligningen, men stolpen sto i veien for laget ved flere anledninger. De lyseblå beleiret sekstenmeteren til vertene, og Southampton så lenge sluttkjørte ut i kampen om et svært sterkt poeng. Vertene holdt ut og sikret poenget.

  City har 57 poeng på 23 kamper og har tolv poeng ned til Liverpool på 2.-plass foran de rødes oppgjør mot Crystal Palace søndag ettermiddag.

  Premier League - Southampton v Manchester City
  Foto: DYLAN MARTINEZ / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal