Brudd i forhandlinger om minstelønn – riksmekleren kobles inn

Etter lange forhandlinger er det brudd mellom spillerorganisasjonen NISO og arbeidsgiverorganisasjonen Abelia i forhandlingene om minstelønn i håndball og ishockey.

Ishockey

MÅLLØST: Verken NISO eller arbeidsgiverorganisasjonen Abelia fikk pucken i mål etter dagens forhandlinger.

Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

– Vi har beveget oss litt, men vi kom ikke så langt som i hvert fall vi ønsket. Det er fortsatt veldig stor avstand mellom partene. Da ble det enighet om at det er brudd i forhandlingene, og da vil riksmekleren bli varslet, sier NISO-leder Joachim Walltin til NRK.

Konflikten angår minstelønn til utøvere med proffkontrakt i ishockey og håndball. I dag kan klubbene betale helt ned til 1000 kroner i måneden. NISO ønsker å øke denne grensen til 4000 kroner.

– Det var stor avstand, mer konkret enn det kan jeg ikke være, sier Walltin om hva som lå på bordet fra Abelia.

Ikke overrasket

Selv om Walltin håpet på et annet resultat etter mandagens forhandlinger er han ikke overrasket over at riksmekleren nå må kobles inn.

Joachim Walltin

FATTET: Joachim Walltin sier til NRK at NISO tar bruddet i forhandlingene med fatning.

Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

– Vi visste allerede etter sist gang at det var stor avstand. Sånn sett var det ikke helt overraskende at vi ikke kom i mål i dag, sier Walltin.

Nå vil partene høyst sannsynlig møtes hos riksmekleren innen to uker. Walltin tror ikke at partene vil møtes igjen før det varslede meklingsmøtet.

– Det er ikke noe forbud, men normalt anslår at jeg det ikke vil være noe kontakt mellom partene i mellomtiden. Vi må løfte hodet litt, så får vi håper at vi kommer lenger da. Det er uansett ikke bortkastet det vi har gjort nå, så får vi ta det med oss inn i neste runde.

Kun formalisert avtale i fotball

I dag er det kun fotball som har en formalisert avtale om minstelønn. Der er det ikke tillat med proffkontrakter under 20 prosent stilling. Denne ligger på litt over 4000 kroner i måneden.

Dette er et krav i eliteserien og 1. divisjon for menn. I kvinnefotball og i lavere divisjoner for menn kan de velge mellom minstelønn og amatørkontrakt.

– Et slikt valg mellom proff og amatør synes vi er en rimelig løsning også for ishockey og håndball, sa Walltin til NRK før forhandlingene startet opp igjen mandag.

«Vi beklager naturligvis at det ble brudd i forhandlingene mellom NHO Idrett/Abelia og NISO. Saken skal nå til mekling, og vi mener det blir feil å kommentere de enkelte punktene som er berørt i forhandlingene. Vi ønsker naturligvis at vi skal komme i mål, men vil avvente til mekling er gjennomført før vi kommenterer saken», skriver Abelias kommunikasjonsdirektør Steinar Q. Andersen i en tekstmelding til NRK.

Sportsnyheter

Målvakt i sjokk da glassplate falt på banen: – Jeg greide ikke å reagere

Bare flaks hindret personskade da en glassplate falt ned på banen like før håndballkampen mellom Sverige og Ungarn.

Stöckl tok ansvar etter norsk kaosåpning: – Det ble for mye for meg

Daniel-André Tande ble sendt i ambulanse etter et stygt fall. Det preget landslagssjefen såpass at han gjorde en tabbe som kostet Johann André Forfang finaleomgangen.

Siste nytt

 • Ødegaard benket da Real tapte

  Martin Ødegaard har startet de to siste kampene for Real Madrid. Lørdag måtte han finne seg i å starte på benken, da Los Blancos tok imot Alavés.

  Real har ikke hatt noen drømmestart på sesongen, men kunne tette igjen luka opp til Real Sociedad og Atlético Madrid med seier lørdag.

  Slik gikk det derimot ikke. Et tidlig Alavés i hver sin omgang sørget for at hjemmelaget lå under 2–0 da Ødegaard entret banen etter 70 minutter.

  Nordmannen slo corneren som til Casemiro til slutt fikk satt i mål, men det holdt ikke. Dermed røk Real Madrid på sitt tredje tap denne sesongen, og er plassert på fjerdeplass. De har seks poeng opp til de to i tet.

  8nSAvFKcDG0
  Foto: Vidar Ruud / NTB
 • Magnus Carlsen til finale

  Magnus Carlsen spilte 2-2 i den siste semifinaleduellen mot russiske Jan Nepomnjasjtsjij. Dermed er nordmannen klar for finale i Champion Chess Tour. Carlsen ledet foran lørdagens møte. I finalen møter han amerikanske Wesley So.

  Magnus Carlsen
  Foto: Heiko Junge / Heiko Junge
 • Leeds med kruttsterk borteseier

  Nyopprykkede Leeds tok en sterk borteseier med 1-0 over Everton lørdag. Brasilianeren Raphinha avgjorde med et langskudd etter en sjansefest av de sjeldne. Leeds er etter lørdagens seier oppe på 11.-plass.

  Leeds United's Raphinha
  Foto: Jon Super / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal