NRK Meny
Normal

Brøt touren med kreft - nå er Basso friskmeldt

Ivan Basso (37) fikk påvist testikkelkreft for åtte dager siden og måtte stå av Tour de France. Nå viser undersøkelser at den påfølgende operasjonen var vellykket.

Alberto Contador Ivan Basso

GODE NYHETER: Ivan Basso (t.h.) friskmeldes for testikkelkreft. Her sammen med lagkamerat og kaptein i Tinkoff-Saxo, Alberto Contador.

Foto: NILS MEILVANG / Afp

Mandag 13. juli - på tourens første hviledag, innkalte Tinkoff-Saxo til pressekonferanse. Der fortalte Alberto Contadors hjelperytter Ivan Basso at han hadde fått påvist testikkelkreft.

– Det er bare to timer siden jeg selv fikk vite det, sa 37-åringen til de sjokkerte tilhørerne.

– Leget helt perfekt

En uke senere er informasjonen fra Basso-leiren langt hyggeligere. Italieneren gjennomgikk en operasjon og fjernet venstre testikkel onsdag 15. juli.

Operasjonen var vellykket.

– 20. juli 2015 gjennomgikk Basso en sjekk etter operasjonen. Pasienten er leget helt perfekt etter inngrepet.

– Den avsluttende undersøkelsen viser, som det ser ut nå, at det er ingen indikasjoner på at ytterligere behandling er nødvendig og pasienten vil bli observert tett i de kommende månedene, skriver sykehuset i Milano i en pressemelding sendt ut av Tinkoff.

– Vil feire i Paris

Den nyheten blir naturligvis tatt godt imot av Bassos lagkamerater, som fremdeles sliter seg gjennom treukersrittet i Frankrike.

Da Basso i forrige uke møtte pressen og informerte om testikkelkreften, hadde han med seg sin gråtkvalte kaptein.

– Dette er et hardt slag for hele laget. Vi så aldri for oss en dag som dette. Ivan og jeg har tilbrakt 120 av de siste 180 dagene sammen.

– Og jeg er helt sikker på at vi kommer til å feire sammen i Paris, sa Contador.

Vant for Basso

Dagen Basso ble operert, gikk Rafal Majka (25) til topps på den 11. etappen. Etterpå dediserte han triumfen til sin kreftsyke lagkompis.

– Jeg er så glad. Denne seieren er for lagkameratene mine, Ivan Basso, som nå er hjemme, og Daniele Bennati som krasjet i dag, sa Majka kort tid etter målgang.

Mens Majka, Contador og de resterende Tinkoff-Saxo-rytterne fullfører touren, må Basso trolig belage seg på en god periode av sykkelsetet.

– Det anbefales at pasienten skal slappe av i en periode på en måned. Doktor Montorsi og hans team er absolutt optimistisk omkring fullstendig friskmelding av Basso, står det skrevet i pressemeldingen.

Siste nytt

 • Beckham får UEFA-utmerkelse

  I mai blir den tidligere fotballspilleren David Beckham tildelt UEFA-presidentens utmerkelse som belønning for hans innsats for fotballen både på og utenfor banen. UEFAs president Aleksander Ceferin sier 43-åringen har vært en global ambassadør for fotballen, og at han har markedsført spillet og alle dets verdier i alle hjørner av verden.

  David Beckham
  Foto: RHONA WISE / AFP
 • Mol og Sørum tjente inn rekord

  Sandvolleyballparet Anders Mol og Christian Sørum har tjent inn mer på fire turneringer enn noen andre i historien. Det melder det internasjonale volleyballforbundet. Duoen har hanket inn 2.6 millioner kroner. Den forrige rekorden, på 2.1 millioner i 1993/94, holdt Kiraly og Steffes fra USA.

  Christian Sørum og Anders Mol.
  Foto: Margret Helland
 • Lyon henter Denayer

  Franske Lyon har signert Jason Denayer fra Manchester City. Prisen skal angivelig være på 96 millioner kroner. 23-åringen klarte aldri å slå ordentlig gjennom på Citys førstelag og har nå signert en fireårskontrakt med den franske Ligue 1-klubben.

  Jason Denayer
  Foto: Emmanuel Dunand / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport i dag
NM fotball: Kolbotn - Klepp
NM fotball: Trondheims-Ørn - Sandviken
NM Fotball: Trondheims-Ørn-Sandviken
Sport i dag