Brøt touren med kreft - nå er Basso friskmeldt

Ivan Basso (37) fikk påvist testikkelkreft for åtte dager siden og måtte stå av Tour de France. Nå viser undersøkelser at den påfølgende operasjonen var vellykket.

Alberto Contador Ivan Basso

GODE NYHETER: Ivan Basso (t.h.) friskmeldes for testikkelkreft. Her sammen med lagkamerat og kaptein i Tinkoff-Saxo, Alberto Contador.

Foto: NILS MEILVANG / Afp

Mandag 13. juli - på tourens første hviledag, innkalte Tinkoff-Saxo til pressekonferanse. Der fortalte Alberto Contadors hjelperytter Ivan Basso at han hadde fått påvist testikkelkreft.

– Det er bare to timer siden jeg selv fikk vite det, sa 37-åringen til de sjokkerte tilhørerne.

– Leget helt perfekt

En uke senere er informasjonen fra Basso-leiren langt hyggeligere. Italieneren gjennomgikk en operasjon og fjernet venstre testikkel onsdag 15. juli.

Operasjonen var vellykket.

– 20. juli 2015 gjennomgikk Basso en sjekk etter operasjonen. Pasienten er leget helt perfekt etter inngrepet.

– Den avsluttende undersøkelsen viser, som det ser ut nå, at det er ingen indikasjoner på at ytterligere behandling er nødvendig og pasienten vil bli observert tett i de kommende månedene, skriver sykehuset i Milano i en pressemelding sendt ut av Tinkoff.

– Vil feire i Paris

Den nyheten blir naturligvis tatt godt imot av Bassos lagkamerater, som fremdeles sliter seg gjennom treukersrittet i Frankrike.

Da Basso i forrige uke møtte pressen og informerte om testikkelkreften, hadde han med seg sin gråtkvalte kaptein.

– Dette er et hardt slag for hele laget. Vi så aldri for oss en dag som dette. Ivan og jeg har tilbrakt 120 av de siste 180 dagene sammen.

– Og jeg er helt sikker på at vi kommer til å feire sammen i Paris, sa Contador.

Vant for Basso

Dagen Basso ble operert, gikk Rafal Majka (25) til topps på den 11. etappen. Etterpå dediserte han triumfen til sin kreftsyke lagkompis.

– Jeg er så glad. Denne seieren er for lagkameratene mine, Ivan Basso, som nå er hjemme, og Daniele Bennati som krasjet i dag, sa Majka kort tid etter målgang.

Mens Majka, Contador og de resterende Tinkoff-Saxo-rytterne fullfører touren, må Basso trolig belage seg på en god periode av sykkelsetet.

– Det anbefales at pasienten skal slappe av i en periode på en måned. Doktor Montorsi og hans team er absolutt optimistisk omkring fullstendig friskmelding av Basso, står det skrevet i pressemeldingen.

Siste nytt

 • Utsatte kamp etter skyting

  Mandagens NHL-kamp mellom Minnesota Wild og St. Louis Blues er utsatt som følge av at politiet i helgen skjøt en svart mann i en forstad til Minneapolis.

  Det opplyser Wild, klubben til den norske ishockeystjernen Mats Zuccarello, mandag kveld norsk tid.

  «Av respekt for den hjerteskjærende episoden som oppsto i Brooklyn Center i går, er kveldens Minnesota Wild-kamp utsatt», heter det i en uttalelse.

  Kampen har allerede fått ny dato. Den skal spilles 12. mai.

  Også baseballkampen mellom Minnesota Twins og Boston Red Sox ble mandag utsatt. Major League Baseball bekrefter beslutningen.

 • Annullering skapte VAR-forvirring

  West Bromwich slo Southampton 3-0 i Premier League mandag, men et annullert mål i første omgang stjal mye av oppmerksomheten.

  Situasjonen som havnet i søkelyset oppsto etter bare fire minutters spill. Da trodde Mbaye Diagne at han hadde gitt West Brom ledelsen etter forarbeid av Darnell Furlong.

  Assistentdommeren hadde imidlertid løftet flagget og markerte for offside. TV-bildene viste at den avgjørelsen var mer enn tvilsom.

  Den som ventet på at VAR-dommerne skulle godkjenne målet, ble imidlertid skuffet. Ifølge Sky Sports kunne ikke VAR «trekke noen definitiv linje» som sikkert kunne fastslå om Diagne var i offside. Årsaken var at en annen West Brom-spiller blokkerte kameravinkelen.

  Målet forble dermed annullert.

  West Bromwich Albion's Senegalese striker Mbaye Diagne (C) heads past Southampton's English goalkeeper Fraser Forster (L)
  Foto: Michael Steele / AFP
 • Jarstein på bedringens vei

  Landslagskeeper Rune Almenning Jarstein er i bedring etter å ha vært koronasyk. Hvordan fotballprofilen ble smittet er helt uvisst.

  Det opplyser landslagslege Ola Sand til Dagbladet.

  – Han har vært litt sykere enn mange andre som har fått lette symptomer. Men nå er han på bedringens vei, sier han til avisen.

  Jarstein avga positiv virustest etter at han returnerte til klubblaget Hertha Berlin i kjølvannet av den siste landslagssamlingen.

  Jarstein
  Foto: Donovan Torres

Sendeplan

Kl. Program Kanal