Hopp til innhold

Brødrene Ingebrigtsen nekter å prioritere etter vinnersjanse: – Det handler om integritet

LISBOA (NRK): Filip og Jakob velger 1500 meter i OL, selv hvis gullsjansen er større på 5000 meter. – Den dagen jeg velger letteste utvei, så må jeg si meg ferdig med idrett, sier Jakob Ingebrigtsen.

VM i friidrett 2019 i Doha i Qatar

DROPPER 5000 METER: Både Filip og Jakob Ingebrigtsen dropper 5000 meter under OL i Tokyo for å satse alt på 1500 meter. Bildet tatt under VM i Doha hvor begge brødrene løp begge distanser.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Under VM i Doha i månedsskiftet september/oktober løp Filip og Jakob Ingebrigtsen både 1500 og 5000 meter. Det endte medaljeløst.

Under OL i Tokyo kommende sommer, er en slik dobling i praksis umulig på grunn av tidsskjemaet.

Etter å ha avsluttet 2019 med terreng-EM i Lisboa søndag, fastslår begge at de satser på 1500 meter i OL. Og det gjelder selv om resultatene i forkant av OL skulle tilsi at sjansene for gull er større på 5000 meter – for eksempel ved at Timothy Cheruiyot fortsetter å totaldominere på 1500 meter.

– Aldri vært kjent for å gå letteste vei

– Vi har aldri vært kjent for å gå den letteste veien. For oss er det de store utfordringene som gir mestring, og det er de som motiverer, sier Filip Ingebrigtsen til NRK.

Før han fortsetter:

– Det er tradisjonelt sett alltid sinnssykt høyt nivå på begge de distansene, så jeg ville nok valgt en annen distanse dersom det kun var medaljesjanse som gjaldt. Det handler om integritet.

Filip og Jakob Ingebrigtsen i Lisboa

SIDE VED SIDE: Filip og Jakob Ingebrigtsen prioriterer likt og stiller seg på samme startstrek i OL til sommeren.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

Jakob Ingebrigtsen er regjerende europamester på begge distansene, men er heller ikke i tvil om hva som prioriteres.

– Er det ikke fristende å gå etter den distansen der det er størst vinnermuligheter?

– Ikke i det hele tatt. Den dagen jeg velger letteste utvei, så må jeg si meg ferdig med idrett, sier Jakob.

– Blir eldre og tregere

– Hvis det står mellom noe så er det 1500 meter som gjelder. I realiteten er det den øvelsen man har dårligst tid på å gjøre det bra på, i forhold til at man blir eldre og tregere, så jeg føler jeg har mange år til å gjøre det bra på andre distanser, fastslår 19-åringen, som avsluttet sin tid som junior med sitt fjerde terreng-EM-gull på rad i U20-klassen.

I seniorklassen klarte ikke Filip Ingebrigtsen å forsvare sitt EM-gull fra i fjor. Likevel fikk han svar underveis i løpet som gjør at 5000 meter i hvert fall kan være et reelt alternativ.

Denne sesongen har han slitt med magekramoper og pustebesvær på distanser fra 5000 meter og oppover. Det første til at han brøt VM-finalen på 5000 meter. Han var også kraftig preget av kramper under Hytteplanmila i oktober.

EM i terrengløping

KVITT PROBLEMENE: Filip Ingebrigtsen klarte ikke forsvare gullmedaljen under EM i terrengløping i Portugal, men det viktigste for ham var at han fullførte løpet uten pusteproblemer.

Foto: Pedro Rocha / AP

Endelig smertefri

Da ble det satt i gang utredning og behandling, som tydeligvis har fungert. For i Lisboa løp han ei drøy mil uten problemer.

– Sist konkurranse jeg sprang så var det et problem nesten fra første meter, som begrenser veldig mye. Her fikk jeg konsentrert meg om det jeg skulle og fikk aldri noen voldsomme problemer, konstaterer han.

Hadde utfallet vært motsatt, hadde han måtte vurdere å droppe distanser over 1500 meter.

– Da måtte jeg nok skrinlagt 5000 og fokusert mer på 800 og 1500 meter på en helt annen måte, for jeg klarer ikke å prestere når det blir så galt som det ble på Hytteplanmila, erkjenner Filip Ingebrigtsen.

Siste nytt

  • Højlund punkterte kampen – reddet Manchester United

    Danske Rasmus Højlund avgjorde for Manchester United da han satte 4–2 mot Sheffield United etter fremspill av Bruno Fernandes.

    Portugiseren ble kampens store spiller for de rødkledde vertene.

    Han utlignet til 2-2 fra straffemerket etter en time, og 20 minutter senere knallet han inn 3–2 fra distanse.

    Før hvilen sto Fernandes også for frisparket som et par trekk senere ga Manchester Uniteds første utligning.

    Hjemmelaget dominerte banespillet tungt og kom til flere store sjanser, men gikk likevel til pause på 1-1.

    En fæl feilpasning fra vertenes keeper André Onana ga Jayden Bogle muligheten til å snappe ballen, gå på løp og score fra skrått hold.

    Ledelsen varte ikke lenge. Sju minutter senere stusset Harry Maguire inn utligningen.

    Tidlig i 2.-omgangen ble Old Trafford-publikummet rystet igjen. Ben Brereton Diaz sørget for at det sto 1-2 på lystavla etter fine Sheffield United-kombinasjoner.

    Manchester United tok seg opp til 6.-plassen med onsdagens seier. Klubben har kun vunnet to av sine åtte siste kamper i Premier League.

    Helst sist ligger Sheffield United med sine 16 poeng fra 34 kamper. Dert er ti poeng opp til riktig side av nedrykksstreken. (NTB/NRK)

    Britain Soccer Premier League
    Foto: Dave Thompson / AP
  • Skaslien og Nedregotten videre i curling-VM

    Det norske ekteparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten vant sin sjette kamp på rad da Sveits ble slått 6-5 den blandede parturneringen i curling-VM.

    Tidligere onsdag slo de Italia 7-4. Dermed topper duoen gruppe A sammen med Sveits og er klar for utslagsrundene allerede før siste kamp i grunnspillet.

    Torsdag venter Spania, som ligger sist i gruppe A.

    Det gjelder å komme seg blant de tre beste i gruppen. Vinneren går direkte til semifinalen, mens to de to neste skal ut i utslagsrunde mot toer- og treerlagene fra gruppe B.

    Skaslien og Nedregotten spiller sitt første mesterskap sammen siden de tok sølv i Beijing-OL i 2022. (NTB)

    Nedregotten og Skaslien
    Foto: LILLIAN SUWANRUMPHA / AFP
  • Kolstad tok første stikk i semifinalen mot Drammen

    Kolstad gikk hardt ut på vei mot 32-26-seier over Drammen i lagenes første semifinalekamp i håndballsluttspillet.

    Seriemesteren ledet med fem mål i egen hall før DHK noterte sitt første. Bortsett fra en kort periode tidlig i 2.-omgangen ble duellen aldri spennende og Kolstad vant med seks mål.

    Semifinalen spilles i best av tre oppgjør. Kolstad kan avgjøre serien med borteseier mandag.

    Den andre semifinalen er mellom Elverum og ØIF Arendal.

    Kolstad er regjerende sluttspillmester. Inntil fjorårets finaletap hadde Elverum vunnet turneringen ni ganger på rad. (NTB)

    REMA1000-ligaen: Kolstad-Elverum 29–28.
    Foto: Ole Martin Wold / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal