Brødreduoen drømte om å padle sammen i OL – så fikk Amund blodkreft

Eivind (26) og Amund (21) Vold skulle bruke VM i padling til å kvalifisere seg til neste års OL. Så fikk de beskjeden som snudde opp ned på alt.

Brødrene Vold

BRØDRENE: Amund og Eivind Vold skulle til VM sammen. Slik blir det ikke.

Foto: Norges Padleforbund / NTB scanpix

– Vi dro på Olympiatoppen for å ta noen blodprøver, og vanligvis gir ikke de blodprøvene noe utslag. Jeg har tatt hundrevis av blodprøver, men ting skyldes vanligvis bare at vi har trent litt for hardt. Men så ringte de fra Rikshospitalet dagen etter og så fikk vi beskjeden. Det kom ut fra intet. Det er ikke mange dager siden vi trodde vi skulle til VM og at alt var greit, forteller storebror Eivind til NRK.

Eivind Vold

PREGET: Eivind Vold møtte pressen på Årungen, én uke etter at broren fikk påvist blodkreft.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Utenfor padlernes klubbhus på nasjonalarenaen Årungen, møter Eivind Vold NRK.

For én uke siden fikk broren Amund påvist akutt lymfoblastisk leukemi, blodkreft. Han er nå i gang med cellegiftbehandling på Rikshospitalet.

– Amund er broren min, men han er også lagkameraten min. Vi bor sammen og vi gjør alt sammen. Han er min beste venn. Jeg vet ikke helt hva jeg skal si, det er bare helt surrealistisk, forteller eldstebror Vold.

– Han er en kriger

Beskjeden slo ned som lyn fra klar himmel i padlemiljøet. Den tidligere doble OL-vinneren, Eirik Verås Larsen, er nå sportssjef i Norges padleforbund, og mottok beskjeden sist fredag.

– Det er en helt uvirkelig beskjed å få. Det var et sjokk for alle. Samtidig så har det nå gått litt tid og man har på en måte fått litt mer informasjon om hva dette innebærer for Amund. Det gjør at vi alle sammen ser løpet han skal gjennom, og at det faktisk er et stort lys i enden av tunnelen, forteller Verås Larsen til NRK.

Eirik Verås Larsen

SPORTSSJEF: Etter sin aktive karriere har Eirik Verås Larsen vært sportssjef i Padleforbundet.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Han forteller videre at Amund står overfor en tøff behandling over 30 dager, og at veien videre for padletalentet vil bli kartlagt etter det.

At Amund er en hardtsatsende padler, tror broren Eivind vil utgjøre en forskjell i tiden som kommer.

– Den er veldig eksplosiv den sykdommen, så jeg tror det at han driver med idrett gjorde at han kjente det såpass tidlig. Det var på en økt at han kjente at noe var gærent. Hadde han ikke drevet med idrett, så hadde han sikkert latt det gå. Sånn jeg har skjønt det, så er det ikke mange uker eller måneder det tar før sykdommen er dødelig, forteller Eivind og fortsetter:

– Sånn sett var det lit flaks at han har idretten og at vi fant det ut såpass tidlig. Det at han er så godt trent og såpass ung, tror jeg bedrer prognosene hans. Så alle rundt ham tror at han kommer sterkere tilbake. Han er en kriger. Han er fortsatt ung om to år når behandlingen er ferdig.

– Vi skal gjøre litt ekstra for ham

Og padlesporten har heller ikke sett det siste av eldstemann Vold. Til tross for brorens sykdom, reiser han til VM i Ungarn for å padle.

– Jeg bestemte meg ganske tidlig for at jeg, til tross for det som har skjedd, skal dra til VM og prøve å gjøre det beste ut av det. Jeg tror at hvis jeg hadde droppet det, så hadde det bare gjort situasjonen verre. Jeg vil til VM, for det er jo OL-kvalik for neste år. Vi kommer til å gjøre det vi kan for å gjøre det bra der. Noe annet vil bare gjøre det verre, tror jeg.

Eivind Vold og Lars Magne Ullvang

NY MAKKER: Med seg til VM får Eivind Vold den ny makkeren Lars Magne Ullvang

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Med seg i båten får han Lars Magne Ullvang. Drømmen om å padle med broren i neste års OL er knust, men Eivind gir seg ikke.

– Sjansene for å kvalifisere oss til OL er nok mindre nå. Jeg og Ullvang har kjørt fort sammen før, men med en uke å forberede oss på, tror jeg vi må ha litt flaks rett og slett, forteller Vold og fortsetter:

– Alt kan være mulig, og jeg tror spiriten til Amund kommer til å være i den båten der, så vi skal gjøre litt ekstra for ham.

Siste nytt

 • Ungarn reagerer på regnbuemarkering

  Tyske myndigheter ønsker å lyse opp Allianz Arenaen i regnbuefarger før EM-kampen mot Ungarn. Den ungarske utenriksministeren sier det er farlig å blande sport og politikk.

  Markeringen gjøres ifølge myndighetene i solidaritet med Ungarns LHBTQI-miljø.

  Dette skjer etter at Ungars folkevalgte nylig vedtok et forbud mot «promotering av homofili» ovenfor mindreårige.

  – Det er ekstremt skadelig og farlig å blande sport og politikk, sa Ungarns utenriksminister Péter Szijjártó til nyhetsbyrået MTI mandag.

  Det europeiske fotballforbundet (Uefa) skal se nærmere på flere «potensielt diskriminerende episoder» som har funnet sted under Ungarns kamper i fotball-EM.

  Allianz Arena
  Foto: Andreas Gebert / AFP
 • Engelske EM-spillere i isolasjon

  Det engelske fotballforbundet (FA) bekrefter mandag kveld at Mason Mount og Ben Chilwell har gått i selvpålagt isolasjon dagen før England avslutter gruppespillet mot Tsjekkia.

  Årsaken skal være at Chelsea-duoen har vært i direkte kontakt med skotske Billy Gilmour, som mandag fikk påvist koronasmitte.

  Unggutten ble fredag kåret til kampens beste spiller i 0-0-møtet med England på Wembley.

  FA opplyser at samtlige England-spillere har gjennomført negative tester mandag, men at de to spillerne likevel isoleres fra resten av troppen.

  De vil som en konsekvens være utilgjengelige for tirsdagens kamp, skriver The Telegraph.

  England har fire poeng på de to første kampen i EM.

  yYyDtaj6Ak0
  Foto: CARL RECINE / AFP
 • – City byr 1,2 milliarder for Kane

  Store nyheter fra balløya mandag: Manchester City skal ha lagt inn et bud på 100 millioner pund på Tottenham-måltyven Harry Kane.

  Det er solide Sky Sports som hevder å kjenne til at de regjerende Premier League-mesterne jobber med å signere målmaskinen som i øyeblikket spiller EM med England.

  Også den britiske storavisen The Guardian melder om budet Tottenham skal ha mottatt fra City-leiren.

  Ifølge begge mediene har ikke Tottenham noen planer om å godta tilbudet som har havnet på styreformann Daniel Levys bord. Han skal ha et klart ønske om å beholde Kane også neste sesong.

  Manchester City skal samtidig være åpne for å inkludere spillere i avtalen det nå jobbes med.

  Hvis Kane blir City-spiller, tyder vel alt på at Erling Braut Haaland ikke spiller i lyseblått kommende sesong.

  27-årige Kane ble toppscorer i Premier League sist sesong. Han endte på 23 fulltreffere. Nylig meldte flere medier at spissen har gitt Tottenham-ledelsen beskjed om at han ønsker å forlate klubben i sommer. (NTB)

  Britain England Scotland Euro 2020 Soccer
  Foto: Frank Augstein / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal