Brødreduoen drømte om å padle sammen i OL – så fikk Amund blodkreft

Eivind (26) og Amund (21) Vold skulle bruke VM i padling til å kvalifisere seg til neste års OL. Så fikk de beskjeden som snudde opp ned på alt.

Brødrene Vold

BRØDRENE: Amund og Eivind Vold skulle til VM sammen. Slik blir det ikke.

Foto: Norges Padleforbund / NTB scanpix

– Vi dro på Olympiatoppen for å ta noen blodprøver, og vanligvis gir ikke de blodprøvene noe utslag. Jeg har tatt hundrevis av blodprøver, men ting skyldes vanligvis bare at vi har trent litt for hardt. Men så ringte de fra Rikshospitalet dagen etter og så fikk vi beskjeden. Det kom ut fra intet. Det er ikke mange dager siden vi trodde vi skulle til VM og at alt var greit, forteller storebror Eivind til NRK.

Eivind Vold

PREGET: Eivind Vold møtte pressen på Årungen, én uke etter at broren fikk påvist blodkreft.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Utenfor padlernes klubbhus på nasjonalarenaen Årungen, møter Eivind Vold NRK.

For én uke siden fikk broren Amund påvist akutt lymfoblastisk leukemi, blodkreft. Han er nå i gang med cellegiftbehandling på Rikshospitalet.

– Amund er broren min, men han er også lagkameraten min. Vi bor sammen og vi gjør alt sammen. Han er min beste venn. Jeg vet ikke helt hva jeg skal si, det er bare helt surrealistisk, forteller eldstebror Vold.

– Han er en kriger

Beskjeden slo ned som lyn fra klar himmel i padlemiljøet. Den tidligere doble OL-vinneren, Eirik Verås Larsen, er nå sportssjef i Norges padleforbund, og mottok beskjeden sist fredag.

– Det er en helt uvirkelig beskjed å få. Det var et sjokk for alle. Samtidig så har det nå gått litt tid og man har på en måte fått litt mer informasjon om hva dette innebærer for Amund. Det gjør at vi alle sammen ser løpet han skal gjennom, og at det faktisk er et stort lys i enden av tunnelen, forteller Verås Larsen til NRK.

Eirik Verås Larsen

SPORTSSJEF: Etter sin aktive karriere har Eirik Verås Larsen vært sportssjef i Padleforbundet.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Han forteller videre at Amund står overfor en tøff behandling over 30 dager, og at veien videre for padletalentet vil bli kartlagt etter det.

At Amund er en hardtsatsende padler, tror broren Eivind vil utgjøre en forskjell i tiden som kommer.

– Den er veldig eksplosiv den sykdommen, så jeg tror det at han driver med idrett gjorde at han kjente det såpass tidlig. Det var på en økt at han kjente at noe var gærent. Hadde han ikke drevet med idrett, så hadde han sikkert latt det gå. Sånn jeg har skjønt det, så er det ikke mange uker eller måneder det tar før sykdommen er dødelig, forteller Eivind og fortsetter:

– Sånn sett var det lit flaks at han har idretten og at vi fant det ut såpass tidlig. Det at han er så godt trent og såpass ung, tror jeg bedrer prognosene hans. Så alle rundt ham tror at han kommer sterkere tilbake. Han er en kriger. Han er fortsatt ung om to år når behandlingen er ferdig.

– Vi skal gjøre litt ekstra for ham

Og padlesporten har heller ikke sett det siste av eldstemann Vold. Til tross for brorens sykdom, reiser han til VM i Ungarn for å padle.

– Jeg bestemte meg ganske tidlig for at jeg, til tross for det som har skjedd, skal dra til VM og prøve å gjøre det beste ut av det. Jeg tror at hvis jeg hadde droppet det, så hadde det bare gjort situasjonen verre. Jeg vil til VM, for det er jo OL-kvalik for neste år. Vi kommer til å gjøre det vi kan for å gjøre det bra der. Noe annet vil bare gjøre det verre, tror jeg.

Eivind Vold og Lars Magne Ullvang

NY MAKKER: Med seg til VM får Eivind Vold den ny makkeren Lars Magne Ullvang

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Med seg i båten får han Lars Magne Ullvang. Drømmen om å padle med broren i neste års OL er knust, men Eivind gir seg ikke.

– Sjansene for å kvalifisere oss til OL er nok mindre nå. Jeg og Ullvang har kjørt fort sammen før, men med en uke å forberede oss på, tror jeg vi må ha litt flaks rett og slett, forteller Vold og fortsetter:

– Alt kan være mulig, og jeg tror spiriten til Amund kommer til å være i den båten der, så vi skal gjøre litt ekstra for ham.

Siste nytt

 • VAR-annullert King-mål

  Bournemouth tok sin aller første bortesiger mot Southampton med 3-1 i sørkyst-derbyet i Premier League fredag kveld, og kleiv opp til ein sterk tredjeplass på tabellen.

  Joshua King kom ikkje på scoringslista. Han avslutta eit angrep med å setje ballen i mål, men var hårfint offside. King rakk å juble, men det var før dommaren konsulterte VAR og annullerte.

  Då leia allereie Bornemouth 1-0 etter scoring av Nathan Aké. Like før pause sette Harry Wilson inn 2-0. James Ward-Prowse reduserte på straffe, og Southampton pressa for utlikning det meste av andre omgang, men lykkast ikkje.

  I staden utnytta Callum Wilson ein gigatabbe av Bournemouth-keeper Angus Gunn og kunne trille inn 3-1 fire minutt på overtid.

  Joshua King
  Foto: Tony O'brien / Reuters
 • Norges gruppemotstander straffes

  EM-kvalifiseringsmøtet mellom Romania og Norge skal spilles for tomme tribuner. Romania straffes hardt av UEFA for supporternes oppførsel i tidligere kamper, det melder NTB. Bakgrunnen for straffen var supporternes oppførsel i kampene mot Spania og Malta, hvor kampen ble utsatt i ett minutt på grunn av at det ble kastet fyrverkeri inn på banen. Det rumenske fotballforbundet har i tillegg fått en bot på 83.000 euro, tilsvarende cirka 820.000 kroner. Romania og Norge møtes i Bucuresti 15. oktober. Norge trenger trolig seier dersom det skal være et reelt håp om å gå videre fra sin EM-kvalifiseringsgruppe.

  Fotball EM-kvalifisering menn Norge - Romania 2-2
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Hovland med eagle og tetkamp

  Med fire slag under par i dag og seks under par totalt er Viktor Hovland førebels nummer 8 etter to rundar av PGA Championship på europatouren i Wentworth i England.

  Hovland hadde ein eagle (to under par) og fire birdiar (eitt under par), men også tre bogeyar (eitt over par) fredag.

  Engelske Justin Rose og svenske Henrik Stenson leier med ni under par.

  Turneringa blir avslutta søndag, og er ei av fire europeiske turneringar som Hovland må delta i for å vere aktuell for Europas lag til Ryder Cup neste år.

  Viktor Hovland
  Foto: Carl Andreas Wold / NRK

Sendeplan

Kl. Program Kanal