NRK Meny
Normal

Dopingbeskyldninger mot tidligere britisk profflag

Tre eksryttere har fortalt om dopingbruk i det tidligere sykkellaget Linda McCartney Food. Nordmannen Bjørnar Vestøl syklet for laget, men sier han ikke kjenner til at det foregikk noe ulovlig.

Bjørnar Vestøl

Nordmannen Bjørnar Vestøl syklet for profflaget Linda McCartney Food som nå beskyldes for å ha hatt dopede syklister i perioden da Vestøl var i klubben. – Jeg har ikke sett noe som helst til dette sier, Vestøl. Bildet er fra 1999, da Vestøl vant åpningsetappen i Ringerike Grand Prix.

Foto: ERIKSEN, PER-KRISTIAN / NTB scanpix

De tidligere rytterne forteller om «omfattende dopingbruk» til avisen The Times.

Ifølge procycling.no har det britiske antidopingbyrået innledet etterforskning.

Nordmannen Bjørnar Vestøl, som blant annet syklet Giro d'Italia for Linda McCartney Food i 2000, er overrasket over beskyldningene.

Syklet Giroen

– Ja, jeg må jo si at jeg blir overrasket over det, sier Vestøl til procycling.no.

– Jeg har ikke sett noe som helst til dette, men om det har skjedd, har det nok vært opp til den enkelte rytter, fortsetter nordmannen.

I tillegg til å sykle Giro d'Italia for det britiske sykkellaget, vant han også Ronde Van Noord-Holland i oppkjøringen til rittet.

– Har ikke dopet meg

Én av rytterne som har fortalt sin historie om det han mener var utbredt dopingbruk, er Vestøls tidligere lagkamerat i Linda McCartney Food, amerikaneren Matt DeCanio.

Han sier at han ikke fikk sykle Giro d'Italia i 2000 fordi han ikke var dopet.

– Legen visste at jeg var ren. Derfor tok de meg ikke ut på laget, sier DeCanio til The Times.

Dermed rettes det også mistanke mot Vestøl. Nordmannen er klar på at hans deltakelse i Giroen skjedde uten forbudte stoffer i kroppen.

– Jeg syklet Giroen det året og vant et av de største løpene i karrieren min i forkant. Det var tidlig klart at jeg skulle kjøre Giro d'Italia. De valgte ut meg, og jeg hadde ikke tatt noen ting, sier nordmannen.

Han meldte overgang til Telekom Malaysia i 2001, da Linda McCartney Food ble lagt ned.

Kjente navn

I tillegg til norske Vestøl, var det flere kjente navn på Landa McCartney Food-laget. Mark Cavendish' nære venn Maximillian Sciandri syklet for laget på denne tiden.

Dessuten var Sean Yates, som så sent som i sommer var med å lede Bradley Wiggins og Team Sky til sammenlagtseier i Tour de France, sportsdirektør i sykkellaget.

– Det var aldri snakk om doping, og jeg snakket vel aldri med Yates om doping, heller. Og jeg har aldri blitt oppfordret til å bruke det heller, sier Vestøl.

Siste nytt

 • Zuccas nye sjef klar

  51 år gamle David Quinn er ansatt som ny trener for Mats Zuccarellos NHL-klubb New York Rangers. Quinn kommer fra trenerjobben til Boston University. Quinn erstatter Alain Vigneault. Han fikk sparken bare timer etter at New York Rangers ikke tok seg til NHL-sluttspillet for første gang siden 2010.

  Mats Zuccarello Aasen
  Foto: Elsa / Getty Images
 • Ancelotti blir Napoli-trener

  Carlo Ancelotti (58) har skrevet under en treårskontrakt som trener for serie A-klubben Napoli. Ancelotti fikk sparken i Bayern München sist høst. Han erstatter Maurizio Sarri som ledet Napoli til andreplass bak Juventus. Sarri skal være aktuell som ny trener i både Chelsea og Zenit St. Petersburg.

  SOCCER-ITALY-NAP/
  Foto: Charles Platiau / Reuters
 • Viviani med sin fjerde seier

  Elia Viviani tok sin fjerde etappeseier under Giro d'Italia onsdag. Han er dermed den første italieneren på fire år til å vinne fire etapper i én og samme utgave av Giro d'Italia.

  Alle sammenlagtfavorittene kom seg helskinnet til mål, og Simon Yates er fortsatt mannen som innehar den rosa ledertrøya etter den 17. etappen over 155 kilometer fra Riva del Garda til Iseo.

  CYCLING-ITA-GIRO
  Foto: LUK BENIES / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal