Hopp til innhold

Cupmester Thorstvedt trodde fotballdrømmen var ferdig – én telefon endret alt

ULLEVAAL (NRK): Kristian Thorstvedt (20) ble veid for lett i Stabæk og var så godt som klar for college i USA. Så tok pappa Erik én siste telefon.

Thorstvedt

RØRT: Her kan du se intervju med Kristian Thorstvedt og Viking-kaptein Zlatko Tripic, som tok til tårene etter cupgullet.

– Hvis du drar til USA, er det utrolig liten sjanse for å bli «draftet» eller komme tilbake. Jeg så på det sånn at hvis jeg hadde dratt dit, ville fotballdrømmen vært ferdig. Det er litt sykt at jeg står her nå, sier Thorstvedt til NRK.

20-åringen tok til tårene da cupgullet med moderklubben var sikret. Thorstvedt har vokst opp med Viking, og det er ikke mange år siden han selv satt på tribunen og så på heltene sine.

Rogalendingen dro etter hvert til talentfabrikken Stabæk, hvor Thorstvedt ikke imponerte nok til å bli tilbudt en kontrakt.

Da kontaktet familien et agentfirma, som fant et college i New Hampshire utenfor Boston.

– Jeg var egentlig klar for skole, og så ringte pappa til skolen og sa at jeg bare skulle på prøvespill i Viking. Han sa: «Det var siste sjanse, og cirka fem prosents sjanse for at det går», forteller Thorstvedt.

Viking

GULLREGN: Viking-spillerne feiret på banen og på tribunen før banketten startet i Oslo. Søndag kveld reiser spillerne tilbake til Stavanger.

Foto: Fredrik Hagen

Noen dager tidligere hadde pappa Erik tatt en annen og langt viktigere telefon til da nyansatte Bjarne Berntsen.

– Han (Erik) lurte på om Kristian kunne trene med oss, og jeg hadde hørt om Kristian. Vi hadde en veldig liten stall, så vi så etter forsterkninger. Han imponerte på de to treningene, og så skrev vi raskt kontrakt med han, sier Berntsen.

– Ingen hadde sett det for seg

Plutselig stod stortalentet med en gyllen sjanse, og midtbanespilleren grep den med begge hender ved å storspille i 1. divisjon.

Denne sesongen har han scoret hele ti mål i Eliteserien. Søndag ble 5.-plassen altså kronet med et cupgull.

– Det tror jeg ingen hadde sett for seg. Det er helt sykt, sier Thorstvedt.

Berntsen påpeker at det er veldig få 20-åringer som scorer ti mål i sin første sesong i Eliteserien.

– Er du overrasket over at han fikk gå under radaren til Stabæk og andre?

– Nei, Stabæk har mange gode spillere, og det er umulig å treffe på alt. Han var heldig at vi spilte i førstedivisjon, for det gjorde at han fikk mye spilletid det første året. Det hadde vært verre hvis vi var i Eliteserien, sier Berntsen.

Berntsen

KRONET SESONGEN: Bjarne Berntsen har ledet Viking til cupgull og 5.-plass i Eliteserien mot alle odds.

Foto: Fredrik Hagen

Omdiskutert straffe

Thorstvedt var langt fra den eneste Berntsen-signeringen i byggingen av «nye» Viking.

Zlatko Tripić tok på mange måter et overraskende valg da han reiste hjem til Viking og Obos-ligaen i 2018.

Det endte altså med opprykk på direkten, en imponerende 5.-plass i Eliteserien – og nå cupgull på Ullevaal.

Og igjen spilte kapteinen hovedrollen.

– Jeg har ikke ord nå. Det er helt fantastisk. Jeg er så stolt av den gjengen her, sier en tydelig rørt Tripić til NRK.

GOD STEMNING: Her spanderer Kristian Thorstvedt et seierskyss på kaptein Zlatko Tripić.

2.-omgang var bare noen minutter gammel da den avgjørende situasjonen i cupfinalen oppstod: Etter flere nesten-sjanser i 16-meteren jaget til slutt Tripić ballen, men Mikkel Desler gikk kontant i veien.

Tripić falt, og dommer Espen Eskås pekte umiddelbart på straffemerket.

Haugesund-spillerne protesterte voldsomt mot avgjørelsen, men Tripić beholdt roen og var nådeløs fra 11-meteren.

– Jeg synes dette er et billig straffespark, kommenterte NRK-ekspert Morten Morisbak Skjønsberg.

SE SITUASJONEN: Her får Viking straffesparket som sørget for 1-0 og cupfinaleseier.

Scoringen satte ordentlig fyr på kampen, som bølget frem og tilbake. Både Viking og Haugesund brant flere store sjanser, og til slutt ble det delt ut hele ni gule kort, hvor fem ble gitt til de nye norgesmesterne.

Haugesund-kaptein Christian Grindheim var nær ved å utlikne bare minutter før slutt, men headingen fra 7-8 meter gikk over mål.

Haugesund kastet frem spillere i jakten på utlikningen, men de mørkeblå klarte å holde unna og sikret dermed sin sjette NM-tittel i sin ellevte cupfinale.

Laster innhold, vennligst vent..

Siste nytt

 • Tarik Elyounoussi ferdig i japansk fotball

  Japan-proffen Tarik Elyounoussi gir seg i J-ligaklubben Shonan Bellmare, melder Fredriksstad Blad.

  Beslutningen ble tatt mandag.

  – Jeg snakket med klubbens sportssjef og president, hvor vi synes det var greit å gå hver til sitt, sier 35-åringen til Fredriksstad Blad.

  35-åringen reiser nå hjem til Norge med familien. Hvor fotballkarrieren fortsetter vet han ikke.

  Elyounoussi har hatt en innholdsrik fotballkarriere i sine elleve år som utenlandsproff. Han var i Fredrikstad, Lillestrøm og Rosenborg i hjemlig serie før han dro til Heerenveen (Nederland).

  Deretter har det blitt opphold i Hoffenheim (Tyskland), Olympiakos (Hellas), Qarabag (Aserbajdsjan) og AIK (Sverige), før turen gikk til Japan.

  Elyounoussi har også spil 60 A-landskamper og scoret ti mål.

  Tarik Elyounouss med ballen i beina for Norge.
  Foto: NTB
 • Haugesund sikret seg Bodø/Glimt-spiller

  Midtbanespilleren Morten Konradsen forlater Bodø/Glimt til fordel for spill Haugesund neste sesong. 29-åringen har signert en treårskontrakt.

  Haugesund bekrefter overgangen tirsdag. Konradsen kommer gratis.

  – Jeg følte at jeg og FK Haugesund var en veldig god match etter å ha snakket med både sportslig leder og trener. De virket veldig sultne på å få til noe og jeg er veldig sulten på det samme. Det var lysten til å bidra i det spennende som skjer her som var grunnen til at jeg bestemte meg for å komme hit, sier Konradsen til klubbens hjemmesider.

  Konradsen har spilt for årets seriemester siden 2018. Totalt ble det 169 kamper for Glimt.

  – Morten kommer til FK Haugesund som en spiller som skal være med og bidra til treningskulturen som skal råde fremover. Han tar med seg masse verdifull erfaring fra Bode/Glimt, representerer veldig mye av det Oskar ser etter i spillere, og blir et veldig fint tilskudd til neste sesongs spillergruppe, sier sportslig leder Eirik Opedal.

  Oskar Hrafn Thorvaldsson er trener i vestlandsklubben. (NTB)

   Morten Konradsen i spill for Bodø/Glimt.
  Foto: NTB
 • Stabæks daglige leder gir seg etter nedrykket.

  Jon Tunold gir seg som daglig leder i Stabæk to dager etter nedrykket fra Eliteserien. Beslutningen skal ha blitt tatt for flere uker siden.

  Tunolds avgang bekreftes av klubben på egne nettsider.

  Der heter det at Tunold har sagt opp sin stilling og takket ja til en stilling i et tannlegefirma. Han trer over i næringslivet ved utgangen av februar.

  – Det er vemodig å slutte i en jobb som på mange måter har definert livet mitt de siste åtte årene. Det er ekstra tungt å forlate klubben når nedrykket var et faktum. Jeg skulle veldig gjerne overlatt stafettpinnen til en ny leder i øverste divisjon, sier Tunold selv om situasjonen.

  – Uansett ble beslutningen min tatt for noen uker siden da Colosseum Tannlege ba meg bli med i en prosess for en spennende stilling i et selskap med store vekstambisjoner, legger han til.

  Tunold har vært daglig leder i klubben over to perioder og takker denne gang av etter åtte år i sjefsstolen. (NTB)

  Jon Tunold snakker med pressen.
  Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal