Hopp til innhold

Brått merket Norge-profilen at noe var alvorlig galt: – Uutholdelig

En åpenhjertig Morten Thorsby forteller hvordan han plutselig møtte veggen. Først etterpå skjønte han hvorfor.

Morten Thorsby

REISTE SEG: Morten Thorsby har gått gjennom en tøff sesong i Bundesliga. Her fra nasjonsligakampen mot Sverige i fjor.

Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Etter flere gode år i Sampdoria og Serie A, ble Morten Thorsby i fjor sommer solgt til tyske Union Berlin.

Det tyske laget har hatt en strålende sesong og er helt oppe på tredjeplass i Bundesliga, men for Thorsby har det blitt en utfordrende sesong – mye på grunn av overgangen fra Sampdoria.

Thorsby forteller at den italienske klubben var veldig tydelig på at de måtte selge alle som kunne selges. Den trygge havna nord i Italia ble brått mer vaklende.

Jeg var utrolig glad i Italia. Jeg hadde det veldig bra i Sampdoria, men hele situasjonen og hvordan alt ble var uutholdelig, sier Thorsby til NRK.

26-åringen har tidligere fortalt om den tunge tiden til TV 2.

Morten Thorsby Sampdoria

LYKKELIG I ITALIA: Morten Thorsby ble en publikumsfavoritt da han spilte for Sampdoria.

Foto: Tano Pecoraro / AP

Ble utbrent

Han utdyper:

– Det var veldig mye stress. Du vet ikke hvor du skal spille, hva som skjer, det er mye stress i det. Samtidig som det hadde vært en lang og vanskelig sesong. Og jeg gjorde litt for mye i fjor sommer, og det førte til at jeg ble litt «burned out» på høsten der. Det gjorde at jeg trengte litt tid på å komme meg, sier Thorsby.

– Ble du utbrent?

– Jeg fikk en liten utbrenthet utover høsten, ja. Det er ikke sånn man snakker så mye om i fotballen, men det skjer. Det tok litt tid for meg å skjønne at det skjedde med meg. Det var lærerikt for meg å se det, og jeg føler som alle andre at man har vokst på det og håper man kommer ut av det på en bedre måte, sier Thorsby.

Han påpeker at det er vanskelig i seg selv å komme til en ny klubb og et nytt land. Når du i tillegg kommer uten være den beste utgaven av deg selv, gir det enda mer stress, påpeker 26-åringen.

Morten Thorsby Union Berlin

TRÅ START: Selv om laget gjorde det veldig bra, fikk Thorsby en tung høst i Union Berlin.

Foto: FABRIZIO BENSCH / Reuters

Totalen ble rett og slett for mye. Thorby forklarer at han merket det på flere måter.

Du føler deg sliten, en slitenhet som du ikke helt kan forklare. Du føler at du ikke har de kreftene du vanligvis har, på trening følte jeg at jeg ikke kunne løpe etter én omgang, vanligvis kan jeg løpe i 90 minutter uten problem.

– Etter en omgang var jeg stokk stiv og kunne ikke løpe noe mer. Det var ganske kraftige fysiske symptomer som jeg følte på, og som jeg har skjønt i ettertid er veldig vanlig i sånne sammenhenger. Det handler om at nervesystemet ditt er litt overopphetet og ikke gjør helt som det skal. Det var ikke noe morsomt, men veldig lærerikt, sier Thorsby.

Les også: Solbakken kranglet med legen etter Haaland-beskjed: – Dette er ikke mulig

Fotball: Trening med Norges herrelandslag
Fotball: Trening med Norges herrelandslag

Slet med søvnen: – Tar ekstremt mye energi

Thorsby slapp tidlig til for Union Berlin, men det ble flest innhopp gjennom høsten. Først nå, i mars, spilte han sin første fulle 90-minutter i Bundesliga mot Wolfsburg.

Thorsby spilte også hele kampen borte mot Ajax i Europaligaen i februar. Av 26 kamper totalt har Thorsby vært innbytter i 16 av dem. Samtidig er han blitt byttet ut i åtte av de ti kampene han startet.

Slitenhet og mangel på energi var én av konsekvensene av utbrentheten.

Søvnproblematikk en annen.

– Heldigvis ikke så ille som andre, men det er en tøff hverdag. Alt det stresset du bygger opp, går utover mange andre deler av livet. Søvn, hvile, du føler at du ikke klarer å roe deg ned, som er ekstremt viktig som fotballspiller, at du greier å roe ned etter trening for å bygge opp nok energi igjen, sier Thorsby.

– Når kroppen ligger å vibrerer og ikke klarer å roe seg ned, tar det ekstremt mye energi. Det er sånne ting du blir ekstra var på som fotballspiller eller idrettsutøver når du skal prestere: Når kroppen ikke er helt som den skal, så legger du merke til det.

Fotball, Nations League: Serbia - Norge (0-1)

VIKTIG SPILLER: Thorsby har vært en sentral brikke for Norge under Ståle Solbakken. Her gir Solbakken instruksjoner til Thorsby under en kamp mot Serbia i fjor.

Foto: Terje Bendiksby / NTB

Globalt sett er utbrenthet et økende problem, særlig i industrialiserte land, ifølge Lommelegen. I Norge er det estimert at nærmere 15 prosent av arbeidstakere lider av utbrenthet.

– Hvordan har du det nå?

– Jeg har det veldig bra. Man kommer ut av det, og det har vært godt å ha mange veldig flinke medisinske folk. Alle sier at det er én ting som gjelder: Å få hvile, få ned stresset. Og så går det over. Nå er jeg tilbake og veldig glad for det, sier Thorsby.

Les også: Historia bak Thorsbys nye nummer er heilt spesiell: – Det var mykje latter og applaus

Morten Thorsby
Morten Thorsby

Siste nytt

 • Iivo Niskanen bryter med landslaget

  Den finske langrennsprofilen Iivo Niskanen bryter med det finske landslaget og vil satse privat under oppkjøringen til den kommende sesongen.

  Da det finske langrennslandslaget ble tatt ut forrige uke, var ikke Niskanen en del av troppen.

  – Iivo ønsker nå å kjøre en litt annerledes oppkjøring enn før. Det ble bestemt at han ikke skal være med på landslagsaktiviteter under oppkjøringen, men skal gjøre sitt eget opplegg, sa trener Teemu Pasanen fredag, ifølge rikskringkasteren Yle.

  Pasanen bekrefter at initiativet ble gjort av Niskanen. Det er et lignende opplegg som Johannes Høsflot Klæbo har gjort i Norge.

  Pasanen uttaler at 31-åringen vil være tilbake på landslaget når verdenscupen starter i november. (NTB)

  OPIeHUiFfY4
  Foto: Terje Pedersen / NTB
 • Tour of Scandinavia-etappe i Sverige avlyst

  Det blir ingen etappe på svensk jord i årets Tour of Scandinavia. Økte kostnader og manglende finansiering gir kutt i sykkelprogrammet.

  Arrangøren opplyser om endringen i en pressemelding. Det var opprinnelig lagt opp til at kvinnerittet med verdenstourstatus skulle ha en etappe fra Tanum til Strömstad.

  – En kraftig kostnadsøkning på innkjøp av en rekke varer og tjenester, svekket norsk kronekurs og det faktum at vi ikke har lyktes med å skape et tilstrekkelig inntektsgrunnlag i Sverige, gjør at vi dessverre ser oss nødt til å kutte ut etappen i Sverige i år, sier daglig leder Roy Moberg.

  Åpningsetappen utsettes med én dag til 23. august. Den går fra Mysen til Halden. Alle de øvrige etappene avvikles som planlagt. De to siste sykles i Danmark. (NTB)

  Sykkel: Tour of Scandinavia
  Foto: Terje Pedersen / NTB
 • NRK og VG skal vise morgendagens fotballhelter

  I sommer skal Norges U19- og U21-landslag på herresiden spille EM. NRK og VG skal sammen vise alle kampene fra de to mesterskapene.

  – Sammen skal to av Norges aller største mediehus vise frem morgendagens helter på gressmatta. Det gleder vi oss veldig til, og samarbeidet vil komme hele det norske fotballpublikummet til gode. Dette er mediemangfold i praksis, sier Espen Olsen Langfeldt, sportsredaktør i NRK.

  U21-EM spilles i Romania og Georgia, fra 21. juni til 8. juli. U19-EM spilles på Malta fra 3. til 16. juli.

  NRK skal vise alle Norges kamper i mesterskapet og finalene, mens VG vil sende samtlige kamper.

  Fotball, menn, U21, EM-kvalifisering Norge - Aserbajdsjan (2-1)
  Foto: Lise Åserud / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
NRK forklarer: Rasismeskandalen i Spania 02:41
Neste