NRK Meny
Normal

Bratseth advarer mot stopperkrise – nå kan NFF-prosjekt vrakes

BAKU (NRK): Rune Bratseth (55) delte sine bekymringer om mangel på midtstoppere med NFF for tre år siden. Nå kan det varslede midtstopperprosjektet bli forkastet.

Rune Bratseth

BEKYMRET: Tidligere stoppergigant Rune Bratseth mener det må tas klare grep for å få frem flere midtstoppere.

Foto: Morten Andersen / NRK

Den tidligere stopperkjempen er klokkeklar på at det trengs en bevisstgjøring rundt midtstopperproblemet fra øverste hold.

Semb

I TENKEBOKSEN: Toppfotballsjef Nils Johan Semb.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

Bratseth har lagt merke til utviklingen over lengre tid, og særlig etter at Brede Hangeland spilte sin siste landskamp i 2014, har utvalget av midtstoppere vært en konstant utfordring også for landslaget.

– Trenger en bevisstgjøring

55-åringen forteller at han tok initiativ og oppsøkte Norges Fotballforbund med sine bekymringer høsten 2013.

– Jeg er opptatt av rollen og gjør meg mine tanker om hvordan det kan gripes an, sier Bratseth.

– Det handler om bevisstgjøring rundt temaet, rollen og spillerne som skal utføre den. Både på det taktiske og tekniske trenger man en bevisstgjøring, sier Bratseth, som mener det er naturlig å starte denne prosessen på toppen i NFF.

NFF har også varslet et såkalt midtstopperprosjekt, som for første gang ble omtalt av landslagssjef Per-Mathias Høgmo i Dagbladet i 2014.

Toppfotballsjef Nils Johan Semb bekrefter imidlertid overfor NRK at det nå er usikkert om prosjektet i det hele tatt kommer i gang.

Han forklarer at det blant annet er et økonomisk spørsmål, og midtstopperprosjektet er nødt til å veies og vurderes.

NFF har tidligere hatt suksess med keeperprosjektet, hvor blant andre Ørjan Håskjold Nyland, Sten Grytebust og André Hansen var med fra 2011, men forbundet møtte utfordringer med blant annet å samle spillerne under det avsluttede spissprosjektet.

– Må tenke på en annen måte

– Det er begrenset hvor ofte vi får samlet spillerne. Hvis vi skal starte et prosjekt med spillere som er over 15-16 år, må det være noe som skjer ute i klubbene. Der må vi ta en ny runde for å se hvordan vi skal gjøre det, og om vi skal gjøre det, sier Semb til NRK.

Han er samtidig glad for at Bratseth har engasjert seg i saken og er «på», og toppfotballsjefen er helt enig i argumentene.

– Men hvis vi velger å prioritere det, må vi føle at det gir en god effekt. Hvis vi hadde hatt fri tilgang til å kalle inn spillere i tillegg til landslagssamlingene, hadde vi nok vært i gang for et par år siden. Nå må vi tenke på en litt annen måte, forklarer Semb.

Erland Johnsen, som i likhet med Bratseth var tiltenkt en rolle i prosjektet, er nå usikker.

– Det har litt med min kontrakt å gjøre, sier Johnsen, som nå er på utløpende kontrakt med forbundet.

Han er imidlertid klar på at han har «ekstremt lyst» til å bidra.

– Prosjektet vil bidra til økt fokus på stopperrollen, og det vil også være et tilbud til de beste midtstopperne, sier Johnsen.

hangeland

EN BAUTA: Tidligere landslagskaptein Brede Hangeland.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– For få alternativer

Det er litt over et år siden Even Hovland og Vegard Forren var med på å holde buret rent i fem strake kamper for landslaget.

Men denne sesongen har forsvarsutfordringene vært mer synlige: På de fem siste landskampene har Norge sluppet inn 12 mål.

Landslagssjef Per-Mathias Høgmo har blant annet dyttet Håvard Nordtveit ned i midtforsvaret.

Når Nordtveit og Forren nå er skadet, er Even Hovland og Stefan Strandberg selvskrevne som midtstopperpar mot Aserbajdsjan.

Hovland har vært inn og ut av laget i Nürnberg, mens Strandberg gikk på lån fra Krasnodar til Hannover i august.

Når NRK påpeker at midtstopperplassen har vært en tilbakevendende utfordring for landslagssjefen, kommer det først et hjertesukk.

– Nå handler det om Aserbajdsjan. Det er så sammensatt, sier Høgmo før han fortsetter:

– Men faktum er at du har rett, det er en rolle hvor vi har få alternativer både på U- og A-landslag. Det må vi definitivt jobbe hardt med fremover. Det viktigste etter dagens bilde, er at de får spilletid, sier Høgmo.

– Må bli mer populært

Da U21-landslaget møtte England i forrige kvalik-kamp, ble midtbanespiller Sander Berge dyttet ned i midtforsvaret.

Høgmo

FÆRRE VALG: Landslagssjef Per-Mathias Høgmo mener Norge er nødt til å få frem flere midtstoppere.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

6-1-tapet, og Tysklands overkjøring av Norge, blåste i gang en debatt om nivået i norsk fotball, men også om mangelen på typiske forsvarsspillere.

Den såkalte kunstgressgenerasjonen har produsert langt flere midtbane- og angrepsspillere enn forsvarsspillere, mener NRK-ekspert og Skeid-trener Tom Nordlie.

Han trekker frem eksempler fra akademiet han startet med Egil «Drillo» Olsen i høst.

– Vi må hele tiden bruke midtbanespillere som forsvarsspillere når vi spiller 11 mot 11. Selv i ung alder er det ingen som er midtstopper. Det er bra å kunne flere roller, men du må nesten tvinge folk til å spille bak. Det kryr av midtbanespillere fra kunstgressgenerasjonen. Det er ikke hot nok og kult nok å spille back eller midtstopper. Da jeg var ung var jo Franz Beckenbauer like mye helt som Gerd Müller, sier Nordlie.

Treneren er enig i at NFF kan være med å skape en bevisstgjøring rundt problemet, som igjen kan forankres i klubbene.

Men det er tross alt her jobben må gjøres, påpeker Nordlie.

– Det må bli mer populært å dyrke frem midtstopperne. At du først og fremst er god til å stoppe motstanderen. Nå er det mest viktig å være med offensivt, sier eksperten.

Han får støtte av Erland Johnsen.

– Jeg tror det har litt å gjøre med at det ikke har vært populært å spille midtstopper i klubbene. Det er blitt mer fokus på det offensive enn det defensive.

Hangeland-hull

Produksjonen av midtbanespillere gjenspeiles også på landslaget.

Erland Johnsen

BRENNER FOR ROLLEN: Tidligere Chelsea-midtstopper og Lillestrøm-trener Erland Johnsen.

Foto: Ekornesvåg, Svein Ove / SCANPIX

Der Stefan Johansen og Alexander Tettey ser ut til å bli vraket mot Aserbajdsjan, er det ingen som truer plassene til Strandberg og Hovland.

– Det er der vi har færrest alternativer. Og det er ikke kritikk mot de som er der, ingen hevder at feil spillere er tatt ut. Men det trengs erfaring fra et høyere nivå, sier Bratseth.

Han mener Høgmo aldri har fått fylt hullet etter Brede Hangeland.

– På ingen måte. Det er ingen som har den erfaringen han hadde, og ingen har vært i nærheten av å kunne erstatte ham, sier Bratseth.

Den tidligere Werder Bremen-spilleren presiserer samtidig at mangelen på midtstoppere ikke bare er et norsk fenomen.

– Når man snakker om stoppersituasjonen i Norge, må du se på totalen. Det er mange, både i mesterligaen og store ligaer, som må gjøre endringer. Utfordringen gjelder ikke bare her, sier Bratseth.

Selv har han ikke fått noen nærmere orientering om det varslede midtstopperprosjektet.

Semb ser for seg at Bratseth blir involvert i prosjektet – hvis det blir noe av.

– Det er en budsjettprosess som går nå, og så det blir en vekting av hva vi internt vil prioritere og hva vi presenterer for styret, sier Semb.

Siste nytt

 • Ruud faller på rankingen

  Casper Ruud faller ti plasser på verdensrankingen i tennis mandag og ligger nå på 147.-plass. Sveitsiske Roger Federer er tilbake på topp. Denne uken skal Casper Ruud i aksjon i Challengerturneringen i Poprad Tatry i Slovakia.

  Casper Ruud
  Foto: Carl Andreas Wold
 • Koepka vant US Open

  Amerikanske Brooks Koepka ble søndag den sjuende spilleren til å vinne golfturneringen US Open to år på rad. Koepka slo britiske Tommy Fleetwood med ett slag. Amerikaneren avsluttet med en 68-runde. Landsmannen Dustin Johnson tok 3.-plassen.

  SPO-GLF-MAJ-USG-U.S.-OPEN---FINAL-ROUND
  Foto: STREETER LECKA / AFP
 • Topptrioen vann i 1. div.

  Alle fire topplaga vann i 1. divisjon søndag, og AaFK leier med fire poeng på Sogndal og Mjøndalen. I botnen passerte Florø Strømmen.

  Resultat: HamKam - Sogndal 1-3, Florø - Jerv 3-2, Levanger - Mjøndalen 0-4, Notodden - Kongsvinger 1-2, Sandnes Ulf - Aalesund 1-2, Strømmen - Tromsdalen 1-3, Åsane - Ull/Kisa 1-5.

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
NRK Sport Live
NRK Sport Live
FIFA Fotball-VM 2018: VM-studio
FIFA Fotball-VM 2018: Sverige - Sør-Korea
FIFA Fotball-VM 2018: Sverige - Sør-Korea
Sport i dag
FIFA Fotball-VM 2018: Belgia - Panama