Hopp til innhold

Bråthen etter møtet med forbundet: – Ekstremt krevende

Clas Brede Bråthen forteller at drøftelsesmøtet med Skiforbundet var krevende, men en lettelse. Det ble ikke fattet noen konklusjon om videre arbeidsforhold torsdag.

Clas Brede Bråthen etter drøftelsesmøte

INGEN LØSNING: Clas Brede Bråthen fikk lagt frem sin versjon på drøftelsesmøtet med Norges Skiforbund torsdag.

Foto: Hans Solbakken / NRK

– Det er ikke noe tvil om at et slikt møte er ekstremt krevende, sier Clas Brede Bråthen etter et 3,5 time langt drøftelsesmøte med Norges Skiforbund torsdag.

Forbundsledelsen ønsker som kjent ikke å forlenge hoppsjefens kontrakt, mens Bråthen selv mener han har krav på fast ansettelse. Bråthen har saksøkt Skiforbundet for å kreve fast ansettelse i jobben han har hatt på midlertidige kontrakter siden 2004.

På møtet la partene frem sine versjoner av saken. Ingen av dem ønsker å gå i detalj på hva som ble sagt.

Det ble ikke trukket noen konklusjon torsdag kveld, men oppsigelse ble tatt opp.

– Det er vel riktig å si at de vurderer det, så er det spørsmål om dette møtet har styrket eller svekket deres vurdering. Vi har hele tiden ment at det ikke er grunnlag for oppsigelse, sier han.

– Vi har lagt frem vår side av saken og vi har hørt på Clas Brede, så det var et fint møte, sier Skiforbundets generalsekretær Ingvild Bretten Berg.

– Hva synes dere om det Bråthen sa?

Ingvild Bretten Berg

PÅ MØTET: Generalsekretær i Norges Skiforbund, Ingvild Bretten Berg.

Foto: Vidar Ruud / Ruud, Vidar

– Det kommenterer vi naturlig nok ikke, men jeg forstår at dere spør, svarer hun.

Bråthen beskriver det som en lettelse å få fortelle sin versjon.

– Det er ingen tvil om at å sette seg ned og snakke rolig med den parten som dessverre er blitt en motpart, det er slitsomt når arbeidsgiveren din blir det, men jeg opplever at det er godt for meg å ha få lagt frem min versjon. Jeg føler jeg nå vet 100 prosent hva som er deres grunnlag. Det er gått ganske lang tid før jeg har fått hele den versjonen, og nå har vi fått det lagt frem ryddig fra Skiforbundets advokat. Selv om det er tungt å høre på, så ble det gjort ryddig, sier han.

Bråthen forteller at det er planlagt et nytt møte neste torsdag.

– Hvilket møte?

Også Skiforbundets advokat, Nina G. Sandnes, mener det var et nyttig møte.

– Hva blir veien videre nå?

– Nå skal vi vurdere det som er arbeidsgivers grunnlag for en oppsigelse opp mot de opplysninger han har delt med oss i møtet. Nå har vi et beslutningsgrunnlag som Skiforbundet skal ta sin beslutning ut ifra, forteller Sandnes.

– Hva skjer på neste møte?

– Hvilket møte? svarer advokaten.

– Bråthen sier det er avtalt et nytt møte ...

– Det vi har sagt er at er noen skriftlige bevis i saken som vi skal dele med ham, og at hvis han ønsker kontradiksjon på det, så kan han få det. Det får vi beskjed om neste uke, forklarer Sandnes.

Nina G. Sandnes

ADVOKAT: Nina G. Sandnes.

Foto: Tobias Prosch Simonsen / NRK

Var det på tide at det skjedde, for det har vært mye skittkasting i media nå, spør TV 2s reporter?

– Det har vært en særdeles krevende sak i mediene, det er det ingen tvil om. Om på tide? Man kan si at man tar ikke et slikt møte før saken er ferdig utredet, så sånn sett er møtet gjennomført nå etter at vi var kommet dit at vi mente det var grunnlag for et slikt møte, sier advokaten.

Var forberedt på alt

Et stort presseoppbud hadde møtt opp da Bråthen ankom lokalene på Aker Brygge. Han sa da at han var «forberedt på alt». Både at det kommer nye opplysninger, og at møtet kan ende med oppsigelse eller løsning.

– Jeg forventer at det kommer et forslag til en løsning. Hva det innebærer, er noe helt annet. Jeg håper ikke vi skal sitte på Aker Brygge for å drikke kaffe, sier Bråthen til NRK.

Clas Brede Bråthen

MØTTE FORBUNDET: Clas Brede Bråthen stoppet noen minutter for pressen før drøftelsesmøtet med Skiforbundet.

Bråthen har allerede gjort det klart at det ikke er aktuelt å ta en stilling som innebærer større ressursbruk på administrative oppgaver.

Han er også opptatt av at hoppsporten skal stå bak en eventuell nyopprettet stilling.

– Jeg tror alle som kjenner meg, og vet hvordan jeg jobber for hoppsporten, vet at jeg er villig til å gjøre det hoppsporten mener er best at jeg gjør. Det diskuterer jeg mer enn gjerne med de som har god innsikt, og det er mine kolleger og andre i Hopp-Norge. Å bli diktert en løsning for Hopp-Norge fra en advokat fra Bergen ... Det er bare en sånn passe bra prosess for å bli verdens viktigste hoppnasjon, sa Bråthen til NRK tidligere torsdag.

– Du vil gjerne fortsette å jobbe med hopp, og du kan godta at du ikke fortsetter som sportssjef, så lenge det ikke går utover ressursbruken i hopp?

– Selvfølgelig. Selvfølgelig. Så lenge vi som er hoppsporten i dag synes det er en god løsning, og vi alle føler at vi har en løsning som gjør at vi kan sørge for videre utvikling. Mer enn gjerne, sier Bråthen.

Flere muligheter

Et drøftelsesmøte er en del av saksbehandlingsreglene i kapittel 15 i arbeidsmiljøloven, som handler om «opphør av arbeidsforhold».

– Det betyr at hvis arbeidsgiver kaller inn til drøftelsesmøte, er det fordi man vurderer å gå til oppsigelse. Da krever loven at man har drøftelser som en del av saksbehandlingen. I praksis er det stor sannsynlighet for at arbeidsgiver ønsker å avslutte arbeidsforholdet, sier arbeidsrettsadvokat Eivind Arntsen fra Brækhus Advokatfirma DA til NRK.

Arntsen påpeker samtidig at Høyesterett har slått fast at drøftelsesmøte også skal «gi mulighet til å finne en løsning før ting låser seg».

– Det kan for eksempel være en annen type stilling. Da skal arbeidsgiver drøfte dette med arbeidstaker først, og høre på hans synspunkter, sier Arntsen.

– Skal stille med åpent sinn

Nicolay Skarning fra Kvale Advokatfirma DA er spesialist i blant annet arbeidsrett.

Han er klar på at hovedregelen er at det gjennomføres en oppsigelse eller en vesentlig endring i arbeidsforhold under drøftelsesmøter.

– Når arbeidsgiver har bestemt seg for å kalle inn til et drøftelsesmøte, har arbeidsgiveren veldig ofte en ganske klar formening om hva man ønsker, sier Skarning til NRK.

Etter loven er det lagt opp til ett drøftelsesmøte, men Skarning understreker at det ikke er uvanlig med flere drøftelsesmøter i mer kompliserte saker.

Arntsen og Skarning trekker frem at arbeidstaker har rett på å vite hva som er grunnlaget for en mulig oppsigelse under et drøftelsesmøte. Samtidig har arbeidstaker rett til å komme med sine synspunkter og spørsmål.

– Hvilke krav stilles til arbeidsgiver under slike møter?

– Arbeidsgiver skal stille med et åpent sinn. Arbeidsgiver skal ikke ha bestemt seg på forhånd, men lytte nøye til kommentarer og innspill som arbeidstaker og hans rådgiver eller advokat har før en beslutning fattes, sier Skarning.

Det er heller ikke uvanlig at et drøftelsesmøte ender med en sluttpakke, men denne løsningen har Bråthen allerede avvist.

Siste nytt

  • City herjet mot Brigthon - Foden hylles etter måldobbel

    Phil Foden storspilte og stjal showet da Manchester City vant 4-0 borte mot Brighton i Premier League.

    Etter storseieren uten Erling Braut Haaland skiller det bare ett poeng opp til serieleder Arsenal, som har én kamp mer spilt. Søndag gjester Pep Guardiolas menn Nottingham Forest.

    Oscar Bobb ble sittende på benken hele kampen.

    City fikk en fantastisk start på kampen da Kevin De Bruyne stanget et innlegg fra Kyle Walker rett i krysset etter bare 17 minutter.

    Ni minutter senere doblet Phil Foden gjestenes ledelse da han slo et frispark via muren og i mål.

    Briten var imidlertid ikke ferdig der. Med ti minutter igjen av omgangen satte han inn sitt andre etter at Brighton rotet det til i forsvar. Bernardo Silva snappet opp ballen og spilte den til City-juvelen, som banket inn 3-0-målet.

    Det var Fodens 50. Premier League-scoring, som fikk en legende til å logge seg på:

    – Er Phil Foden årets spiller? spurte tidenes toppscorer i Premier League, Alan Shearer, på X.

    Etter hvilen fortsatt City målfesten da Julian Alvarez banket inn returen på et skudd fra Walker.

    – Dette er ordentlig stygt for Brighton, men for et signal til resten av verden og Premier League, utbrøt Viaplay-kommentator Eivind Bisgaard Sundet.

    I forkant av målet ropte også vertene på straffe etter at Pascal Gross gikk i bakken i en duell med Rodri. Dommeren vinket imidlertid spillet videre.

    – Jo, dommer. Og jo, VAR. Det er klar og tydelig straffe til Brighton, skrev Viaplay-ekspert Lars Tjærnås på X.

    Det ble også det nærmeste Brighton kom et mål, og de må dermed se seg fornøyd med 11.-plass på tabellen.

    (NTB)

    Bpk8eLb85F0
    Foto: AP
  • Botheim matchvinner etter at «Tokki» mistet hodet

    Tokmac «Tokki» Nguen mistet de siste sju minuttene av storkampen mellom Djurgården og Malmö etter at han fikk rødt kort. Så ble Erik Botheim helten på overtid.

    – Det var en kjempetøff kamp med høy temperatur. Vi visste at det var marginer som ville avgjøre det, sa Botheim til Discovery og fortsatte:

    – Det er dritdeilig. Overtidsscoring borte mot Djurgården, får man noe deiligere enn det?

    Kampen tok fyr i sluttminuttene med en nordmann på hvert sitt lag i hovedrollene.

    I 82. spilleminutt på stillingen 0-0 var Nguen på vei gjennom, men ble stoppet av Malmö-forsvarer Derek Cornelius.

    Cornelius jublet hemningsløst over Nguen, som svarte med å løpe ned canadieren og fikk raskt det røde kortet.

    – Jeg spurte linjedommeren hvorfor jeg fikk rødt, og da sa han at jeg slo. Det er helt feil, sier Nguen ifølge TT og forklarer:

    – Det første instinktet var å jage ballen, men så sto han der. Han provoserte meg, og jeg gikk med på det.

    Det skulle vise seg å bli skjebnesvangert for vertene, for tre minutter på overtid stanget Botheim inn matchvinnerscoringen for Malmö. (NTB)

    Fotboll, Allsvenskan, Djurgården - Malmö FF
    Foto: BILDBYRÅN
  • Arne Slot: – Jeg vil til Liverpool

    Feyenoord-trener Arne Slot legger ikke skjul på ønske om å bli Jürgen Klopps etterfølger som Liverpool-manager.

    – Det er ingen hemmelighet at jeg vil til Liverpool, iser Slot til ESPN like før Feyenoords kamp mot Go Ahead Eagles torsdag kveld.

    – Feyenoord og Liverpool er i forhandlingssamtaler. Jeg venter på hva som kommer ut av det. Jeg er selvskikker, og venter på at klubbene skal komme til enighet, fortsetter Slot.

    Nederlenderen har de siste dagene blitt sterkt koblet til Liverpool-jobben når Klopp forsvinner etter sesongen.

    Den nederlandkse storavisen De Telegraaf har skrevet at Feyenoord kan kreve opptil 15 millioner euro for Slot, som har en kontrakt med klubben som går ut sommeren 2026.

    Liverpool-kaptein Virgil van Dijk har snakket varmt om landsmannen som en potensiel manager.

    – Jeg synes han spiller på en måte og med en sånn filosofi at han kunne vært Liverpool-manager. Vi får se. Neste år kan vi fokusere på det, sa van Dijk til nederlandske Viaplay onsdag.

    Arne Slot
    Foto: Russell Cheyne / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal