Brasils oppsiktsvekkende Europa-kompleks: – Er under et stort press

Brasil har ikke slått et europeisk lag i utslagsrundene i VM siden de slo Tyskland for seksten år siden. Brasil-kjennere tror det enorme presset som hviler på lagets skuldre er en av årsakene.

FBL-WC-2018-MATCH58-BRA-BEL

PRESS: Neymar og Brasil er under et enormt press fra hjemlandet. Fredag møter de et annet lag med press på skuldrene i Belgia.

Foto: PATRIK STOLLARZ / AFP

Laster innhold, vennligst vent..

– Det er et kjempetøft press. Fotballpressen i Brasil er nådeløs. Den er minst like ille som den engelske, sier Marius Lien, forfatter og journalist i Morgenbladet, til NRK.

Da Brasil i semifinalen på hjemmebane tapte hele 1–7 mot Tyskland for fire år siden var det tredje gang på rad at Brasil ble slått ut av VM av et europeisk lag.

– Etter det var den brasilianske fotballpressen et inferno, beskriver Lien, som har skrevet bøkene «Brasiliansk fotball 1894–2014 – 120 år med driblinger» og «Miraklet i Marseille – da Norge slo Brasil».

Neymar: – Vi vet hva som forventes

For å finne sist Brasil slo et europeisk lag i utslagsrundene i VM, må vi skru klokken helt tilbake til finalen i VM i Sør-Korea og Japan i 2002, da Ronaldos to mål senket nettopp Tyskland.

Soccer WCup On This Day

SIST GANG: Vi må helt tilbake til 2002 for å finne en kamp Brasil vant mot europeisk motstand i utslagsrundene av et fotball-VM. Da avgjorde Ronaldo finalen mot Tyskland med to scoringer.

Foto: Dusan Vranic / Ap

Fredag møter brasilianerne et annet lag som også er under et stort press. Trener Roberto Martínez råder over det som er blitt kalt «Belgias gylne generasjon», men Brasil-kjenner Leo Doria tror presset som hviler på brasilianernes skuldre er størst.

– Det er 200 millioner mennesker i Brasil som har store forventninger, ikke bare til at vi skal vinne alle kampene, men til at vi også skal spillet slik vi er vant til, med glede og driblinger.

En av dem som har kjent mest på presset, er Neymar som har fått massiv kritikk for skuespill underveis i VM. Etter den andre kampen i gruppespillet, som Brasil vant 2–0 over Costa Rica, gråt 26-åringen av glede.

– Vi vet hva som forventes av Brasil. Jeg kjenner til forventningene til meg personlig, og jeg har det helt fint med det presset, sier Neymar til engelske Mirror.

FBL-WC-2018-MATCH25-BRA-CRC

GRÅT: Da Neymar kom på scoringslisten, og Brasil slo Costa Rica i den andre gruppespillskampen gråt stjernen av glede og lettelse.

Foto: GABRIEL BOUYS / AFP

Spillestilen kan være forklaringen

I de tre påfølgende VM-sluttspillene har europeiske lag satt en stopper for brasilianernes håp om å heve Jules Rimet-trofeet for sjette gang.

– Én forklaring kan være at det er lettere for Brasil å møte angripende søramerikanske lag enn mer defensivt orienterte europeiske lag, sier Lien.

Der Lien nevner brasiliansk presse, peker Doria på forventningene fra hele det brasilianske folket.

– Belgierne må vinne for å vise at de virkelig er noe mer enn bare en lovende generasjon, men den kombinasjonen av ulike faktorer som de brasilianske spillerne må forholde seg til tror jeg ikke det er noen andre lag som opplever, sier Leo Doria, mannen bak nettstedet Heia Brasil.

Siste nytt

 • Hirscher vant – trippelt østerriksk

  Marcel Hirscher hadde et hav av tid etter den første omgangen. Den ledelsen tok han vare på, og østerrikeren vant slalåmrennet i Åre. På plassene bak fulgte lagkameratene Michael Matt og Marco Schwarz. Henrik Kristoffersen endte til slutt på en 9.- plass.

  Alpine Skiing - FIS Alpine World Ski Championships - Men's Slalom
  Foto: LEONHARD FOEGER / Reuters
 • To rekorder og seier for Lundby

  Maren Lundby satte like så godt to kvinne-bakkerekorder i Oberstdorf søndag. I 1. omgang ble det 135 meter, og i finaleomgangen landet Toten-hopperen på 135,5 meter. Hun vant med ni poeng ned til tyske Juliane Seyfarth. Sara Takanashi tok 3.-plassen. – For tiden driver Maren skihopping på et nivå ingen norsk skihopper, noensinne, har vært på før henne, sier hoppsjef Clas Brede Bråthen til NRK.

 • Pinlig tap for Real Madrid

  Real Madrids gullsjanser er i ferd med å forsvinne etter at de rotet bort en 1-0-ledelse og tapte 1–2 hjemme mot bunnlaget Girona søndag. Hovedstadsklubben ligger på en tredjeplass i den spanske ligaen og har nå ni poeng opp til ledende Barcelona.

  Spain La Liga
  Foto: Andrea Comas / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal