Hopp til innhold

Brasils oppsiktsvekkende Europa-kompleks: – Er under et stort press

Brasil har ikke slått et europeisk lag i utslagsrundene i VM siden de slo Tyskland for seksten år siden. Brasil-kjennere tror det enorme presset som hviler på lagets skuldre er en av årsakene.

FBL-WC-2018-MATCH58-BRA-BEL

PRESS: Neymar og Brasil er under et enormt press fra hjemlandet. Fredag møter de et annet lag med press på skuldrene i Belgia.

Foto: PATRIK STOLLARZ / AFP

Laster innhold, vennligst vent..

– Det er et kjempetøft press. Fotballpressen i Brasil er nådeløs. Den er minst like ille som den engelske, sier Marius Lien, forfatter og journalist i Morgenbladet, til NRK.

Da Brasil i semifinalen på hjemmebane tapte hele 1–7 mot Tyskland for fire år siden var det tredje gang på rad at Brasil ble slått ut av VM av et europeisk lag.

– Etter det var den brasilianske fotballpressen et inferno, beskriver Lien, som har skrevet bøkene «Brasiliansk fotball 1894–2014 – 120 år med driblinger» og «Miraklet i Marseille – da Norge slo Brasil».

Neymar: – Vi vet hva som forventes

For å finne sist Brasil slo et europeisk lag i utslagsrundene i VM, må vi skru klokken helt tilbake til finalen i VM i Sør-Korea og Japan i 2002, da Ronaldos to mål senket nettopp Tyskland.

Soccer WCup On This Day

SIST GANG: Vi må helt tilbake til 2002 for å finne en kamp Brasil vant mot europeisk motstand i utslagsrundene av et fotball-VM. Da avgjorde Ronaldo finalen mot Tyskland med to scoringer.

Foto: Dusan Vranic / Ap

Fredag møter brasilianerne et annet lag som også er under et stort press. Trener Roberto Martínez råder over det som er blitt kalt «Belgias gylne generasjon», men Brasil-kjenner Leo Doria tror presset som hviler på brasilianernes skuldre er størst.

– Det er 200 millioner mennesker i Brasil som har store forventninger, ikke bare til at vi skal vinne alle kampene, men til at vi også skal spillet slik vi er vant til, med glede og driblinger.

En av dem som har kjent mest på presset, er Neymar som har fått massiv kritikk for skuespill underveis i VM. Etter den andre kampen i gruppespillet, som Brasil vant 2–0 over Costa Rica, gråt 26-åringen av glede.

– Vi vet hva som forventes av Brasil. Jeg kjenner til forventningene til meg personlig, og jeg har det helt fint med det presset, sier Neymar til engelske Mirror.

FBL-WC-2018-MATCH25-BRA-CRC

GRÅT: Da Neymar kom på scoringslisten, og Brasil slo Costa Rica i den andre gruppespillskampen gråt stjernen av glede og lettelse.

Foto: GABRIEL BOUYS / AFP

Spillestilen kan være forklaringen

I de tre påfølgende VM-sluttspillene har europeiske lag satt en stopper for brasilianernes håp om å heve Jules Rimet-trofeet for sjette gang.

– Én forklaring kan være at det er lettere for Brasil å møte angripende søramerikanske lag enn mer defensivt orienterte europeiske lag, sier Lien.

Der Lien nevner brasiliansk presse, peker Doria på forventningene fra hele det brasilianske folket.

– Belgierne må vinne for å vise at de virkelig er noe mer enn bare en lovende generasjon, men den kombinasjonen av ulike faktorer som de brasilianske spillerne må forholde seg til tror jeg ikke det er noen andre lag som opplever, sier Leo Doria, mannen bak nettstedet Heia Brasil.

Sportsnyheter

Jan Jönsson

Treneren stormet banen, ble utvist og prøvde å klemme dommer: – Ikke akseptabel oppførsel

I kampen mellom Vålerenga og Stabæk ble det baluba på overtid. I sentrum: Stabæk-trener Jan Jönsson.

Siste nytt

  • Nok et tap for Lilleberg og Lightning

    Emil Lilleberg og hans Tampa Bay Lightning tapte 3–2 borte for Florida Panthers, og ligger dermed under 2–0 i kamper av Stanley Cup-sluttspillets første runde.

    Lilleberg fikk 17 minutter på isen og bidro med blant annet ett skudd på mål.

    Washington Capitals v Tampa Bay Lightning
    Foto: BRUCE BENNETT / AFP
  • Grøvdal vraker 10.000 meter i EM – går for ny distanse

    Karoline Bjerkeli Grøvdal (33) endrer konkurranseplanen for sommerens europamesterskap i Roma.

    Hun dropper 10.000 meter og planlegger for å løpe halvmaraton.

    Det bekrefter hun overfor NRK.

    Nå satser hun på å løpe 5000 meter fredag 7. juni og halvmaraton 9. juni – og regnes som en sterk medaljekandidat på begge distansene.

    – Det kan være en morsom kombo det, sier Grøvdal, som presiserer at hun vil ta en endelig avgjørelse etter det første løpet.

    Hun vant nylig New York halvmaraton på tiden 1.09.09 minutter. Hun er rangert som den femte beste europeeren i kategoriene 5000 meter og gateløp.

    Grøvdal har vel å merke ikke tatt EM-kravet på 32 minutter på 10.000 meter, men det ville vært for en formalitet å regne. Hun har løpt minuttet raskere to ganger på asfalt, men måtte tatt på seg piggsko for å kvalifisere seg til europamesterskapet. Det ønsker hun ikke å prioritere i en viktig treningsperiode inn mot EM- og OL-sesongen.

    Den erfarne langdistanseprofilen har bronse på 10.000 meter og 3000 meter hinder fra tidligere europamesterskap, samt at hun har vunnet EM i terrengløp tre år på rad.

    Halvmaraton er ikke en tradisjonell mesterskapsøvelse, men arrangeres i EM i år som sammenfaller med OL.

    PS! EM i Roma og OL i Paris ser du på NRK.

    Friidretts-VM 2023: Pressetreff
    Foto: Beate Oma Dahle / NTB
  • Storhamar sikret gullet etter «sliteseier»: – Ekstrem lettelse

    Storhamar vant den femte NM-finalen med 4-3 over Vålerenga i forlengning. Med 4-1 i kamper kunne vertene juble for tittelen.

    Eirik Salsten ble helten med scoring 50 sekunder ut i spilleforlengelsen. Da eksploderte det på Hamar – som hadde «mætt fjøs» med over 7100 tilskuere.

    For veteran Patrick Thoresen ble det ekstra spesielt å vinne foran familien på tribunen.

    – Det er helt magisk. Jeg har jo vært med på veldig mange finaler, dessverre tapt veldig mange de siste par åra, så det var en ekstrem lettelse å få være med å vinne. Jeg har drømt om dette. Dette har vært et stort, stort mål de siste åra mine, sier Thoresen til NRK.

    – Det er helt sykt at det er 7000 mennesker her som har fulgt oss i tykt og tynt mer eller mindre i hele år.

    Med tirsdagens triumf er Storhamars åttende kongepokal i boks. Vålerenga er fortsatt ledende i Norge med sine 26 «bøtter».

    Tross tapet, lar Storhamar-trener Petter Thoresen seg imponere av motstanden og kaller tirsdagens kamp for en «sliteseier».

    – Imponert av Vålerenga. De har mistet flere sentrale spillere og kriget mot Oilers i syv kamper. Jeg er faktisk imponert over det de leverer, skal jeg være helt ærlig, sier Thoresen til NRK.

    Og det var gjestene fra hovedstaden som kom best i gang i den femte kampen i NM-sluttspillet. Lagets storscorer Thomas Olsen satte 1-0 etter tre og ett halvt minutt. Da Storhamar fikk muligheten i overtall i midtperioden satte Peter Quenneville inn utligningen. Storhamar gikk så opp til 2-1, før Magnus Brekke Henriksen utlignet for Vålerenga.

    55 minutter og 25 sekunder ut i kampen sendte Jakob Berglund Storhamar nok en gang opp i ledelsen, men 12 sekunder før slutt sikret Vålerenga spilleforlengelse da Christopher Bengtson satte 3-3. I spilleforlengelsen sørget Saltsten for seier til Storhamar. (NRK/NTB)

    NM finale Ishockey Storhamar IL - Vålerenga IF i CC Amfi. SIL - VIF
    Foto: Cornelius Poppe / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal