Historiske Brasil vant håndball-VM: – Dette er ubeskrivelig stort

Brasil sto imot trykket fra 20 000 ekstatiske serbiske tilskuere og ble historiens første sør-amerikanske nasjon til å vinne VM i håndball.

Brazil s Alexandra Nascimento

Alexandra Nascimento scoret seks mål i finalen og var Brasils viktigste spiller da Serbia ble slått i kampen om VM-gull.

Foto: Darko Vojinovic / Ap

– Dette har ikke helt gått opp for oss. Vi er selvsagt svært glade og veldig stolte. Dette er veldig stort for oss, sier Brasils danske landslagssjef Morten Soubak til TV 2.

I en svært jevn finale ble det til slutt Brasil som kunne slippe jubelen løs etter å ha slått vertsnasjonen Serbia 22-20.

Dermed ble de brasilianske jentene de første handballspillerne fra Sør-Amerika som vinner VM. Samtidig er Brasil bare den andre ikke-europeiske nasjonen som klarer bragden.

Sør-Korea i 1995 var inntil søndag eneste lag utenfor Europa med en VM-tittel i håndball for kvinner.

– Spillernes fortjeneste

– Jeg vet ikke hvordan det er mulig at vi vant. Men det har noe med spillerne å gjøre. Jeg har vært med her siden 2009, men dette laget her har vi jobbet med siden 2010, så dette er tre års arbeid, sier Soubak.

– Det er historisk at vi nå kan kalle oss verdensmestere. Jeg har ikke ord for å beskrive hvor stort det er, sier Brasils landslagssjef til dansk TV2.

Han legger ikke skjul på at bragden skal feires ut i sene natten.

– Festen blir hard og lang, tror jeg, smiler suksesstreneren til TV2.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Serbia Women Handball World Championship

Brasil-spillerne slipper jubelen løs etter at sluttsignalet har gått i Kombank Arena.

Foto: Darko Vojinovic / Ap

Hadde planen klar

Tross fantastisk oppbakking fra nesten 20.000 tilskuere greide ikke Serbia å feste grepet på finalekampen. Brasil tok kommandoen og ledet med to mål til pause.

– Vi hadde snakket mye om hvordan vi skulle håndtere støynivået i hallen, og de gjorde det fullstendig perfekt. Det skal spillerne ha stor ros for, sa Soubak til dansk TV2.

I annen omgang dro Brasil fra til 16-11, og serberne hadde ryggen mot veggen. Så begynte keeper Katarina Tomasevic å vise hva hun kan, og med redning etter redning bidro hun til en imponerende opphenting.

Brasil mistet selvtilliten og greide ikke engang å score på straffekast. To ganger på rad misset ellers treffsikre Alexandra Nascimento, og Serbia reduserte tre ganger til 14-16.

Dramatisk avslutning

Soubak tok timeout for å bryte serbernes rytme og gi egne spillere instrukser, men det hjalp ikke.

Selv med hjelp av to dumme serbiske utvisninger, som ga Brasil anledning til å spille seks mot fire, greide søramerikanerne å stoppe hjemmelagets opphenting. Fem minutter før slutt sto det 19-19.

Mindre enn tre minutter før slutt var stillingen 20-20, og da var Brasil i undertall etter en utvisning. Likevel endte det med sambatriumf. Serberne bukket under for presset, og Brasil scoret kampens to siste mål.

Eduarda Amorim ble kåret til turneringens mest verdifulle spiller. Laget fikk også med keeper Barbara Arenhart på et allstarlag uten norske innslag.

Tidligere søndag knep Danmark bronsen med 30-26 over Polen etter at Jan Pytlick vant trenerduellen med Kim Rasmussen.

Tre av fire semifinalister i VM hadde dansk trener. Til sist var Soubak den som kunne juble mest.

Siste nytt

 • Slovakia-sjef sluttet etter feiring

  Slovakias landslagssjef i fotball Jan Kozak sa opp stillingen etter 1-2-tapet for Tsjekkia i nasjonsligaen. Årsaken til at han sa opp jobben var at sju spillere var ute og festet etter tapet.

  – Det gjorde fryktelig vondt, som om noen spyttet på meg, sier han.

  Jan Kozak
  Foto: Efrem Lukatsky / AP
 • NIF får refs av riksrevisjonen

  Norges Idrettsforbund (NIF) får kritikk av riksrevisjonen for bruken av spillemidler. Ifølge VG har 50 millioner kroner som skulle gå til tiltak for barn og unge i perioden 2012 - 2017 blitt brukt på lønn i Idrettsforbundet.

  Tom Tvedt
  Foto: Jørn Andre Lien <jorn.andre.lien@nrk.no>
 • Ordinas fra Stabæk til Lillestrøm

  Tidligere Stabæk-hovedtrener Toni Ordinas blir ny leder av Lillestrøms utviklingsavdeling fra januar 2019.

  Det bekrefter Lillestrøm på sitt nettsted torsdag.

  Ordinas
  Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport i dag