NRK Meny
Normal

Så mye stadion får du får 26 milliarder kroner

Mange av dem har fått kritikk, og flere av dem står fremdeles uferdige. Her er stadioene Brasil har punget ut for.

BRAZIL-WORLDCUP/ People wave during an infrastructure test at Arena de Sao Paulo Stadium
Foto: PAULO WHITAKER / Reuters

Når Brasil inviterer til fotballfest spares det ikke på kruttet. Heller ikke på milliardene. Tolv arenaer er satt av til verdensmesterskapet, og tre og en halv million billetter ble lagt ut for salg.

Brasil har i alt bygget 660.465 seter fordelt på de tolv arenaene.

Arenaene er av varierende pris og størrelse, men konstnadene for enkelte av dem har rystet den brasilianske befolkningen.

Mane Garrincha National Stadium, med en prislapp på 5,5 milliarder kroner er et godt eksempel.

Fått kritikk av Pelè

Brasil har fått massiv kritikk for den enorme summen VM har kostet dem foreløpig, og arenaene er det største pengesluket.

Selv ikke den brasilianske fotballegenden Pelè rettferdiggjør den ekstreme pengebruken.

– Penger som går til arenaer kunne ha vært satset på skoler og sykehus, sa Pelè tidligere i år.

I tillegg har mye av bygningsarbeidet foregått lenge etter at arenaene skulle vært ferdige.

Lederen for FIFA TV, Sven Schaeffner, har tidligere uttalt at Brasil ligger langt etter alle andre land som har arrangert VM.

– Aldri i VMs historie har vi hatt så kritiske forsinkelser.

Til tross for forsinkelser er planen fremdeles at alle tolv arenaer skal stå klare innen avspark 12.juni.

Dette er hva Brasil har fått for pengene:

Estàdio Mineirão, Belo Horizonte. Denne arenaen har plass til 64,000 tilskuere. Arenaen er gammel, men har vært i gjennom en totalrenovering i anledning VM, og har blitt ansett som en av de mest gjennomførte stadioene av FIFA. Det var også den nest første stadion som ble ferdigstilt til VM.

Mineirao arena i Belo Horizonte, Brasil

Mineirao arena i Belo Horizonte

Foto: Marcus Desimoni / Ap

Mane Garrincha National Stadium, Brasilia. Over 70,000 mennesker kan heie fra tribunen på denne stadion. Det er den nest største av de tolv arenaene, og den nest dyreste stadion i hele verden. Arenaen ble bygget for å erstatte den gamle Estadio Nacional Mané Garrincha, og er oppkalt etter den legendariske fotballspilleren Manè Garrincha.

mane Garrincha National Stadium i Brasilia

Mane Garrincha National Stadium i Brasilia

Foto: © Ueslei Marcelino / Reuters / Reuters

Arena da Baixada, Curitiba. En gammel arena, men er allikevel betegnet som en av Brasils mest moderne. Her er det plass til 37,634 mennesker. Byen Curitiba var hovedstaden i Brasil i tre dager i 1969 under et militærstyre. Til tross for at arenaen nå blir renovert og moderne feirer den 100-års jubileum i år.

Baixada stadium i Curitiba

Baixada Stadium i Curitiba

Foto: RODOLFO BUHRER / Reuters

Estàdio Castelão, Fortaleza. Dette er hovedarenaen i byen Fortaleza, og har vært påkostet en totalrenovering i forkant av VM. 67,037 tribuneplasser. Arenaen har vært ferdigstilt siden vinteren 2013 og ligger i en av Brasils mest populære turistbyer. Castelão betyr «stort slott» på portugisisk.

 Estadio Castelao stadium in Fortaleza,

Estadio Castelão i Fortaleza

Foto: STRINGER/BRAZIL / Reuters

Arena Amazônia, Manaus. Midt i den brasilianske regnskogen ligger Arena Amazônia. Arenaen har 44,500 seter og blir brukt til fire gruppespillkamper. I følge The Telegraph har den engelske landslagstreneren Roy Hodgson prøvd å unngå å spille kamper på denne arenaen fordi det er så langt unna Rio De Janeiro, der laget skal bo under Brasil-oppholdet.

Arena da Amazonia i Manaus

Arena da Amazonia i Manaus

Foto: Felipe Dana / Ap

Arena das Dunas, Natal. Denne arenaen ligger i Natal og ble bygget i 1972. Den har blitt pusset opp for VM og har plass til 43,000 tilskuere. Den gjennomsnittlige nedbørsmengden i Natal ligger på 210 mm. Arenaen er en av de minste i verdensmesterskapet og skal kun bli brukt til fire kamper.

Brazil Soccer World Cup Preview

Arena das Dunas i Natal

Foto: Jobson Galdino / Ap

Beira-Rio, Porto Alegre. Hjemmearenaen til laget Porto Alegre. Ligger ved elva Guiaba og har kapasitet til å ta imot 50,000 fotballfans. Hovedtrener for det brasilianske landslaget, Luiz Felipe Scolari, holder i Porto Alegre. Beira-Rio er den største fotballarenaen i Sør-Brasil.

Brazil Soccer World Cup Preview

Beira Rio Stadium i Porto Alegre

Foto: Gabriel Heusi / Ap

Itaipava Arena Pernambuco, Recife. En splitter ny arena bygget for VM. Fem kamper skal bli spilt på denne stadion, og 46,000 mennesker kan sitte på tribunebenkene. Arenaen er del av et større prosjekt som også har bygget kjøpesentre, kinoer, hoteller, barer og restauranter i samme område.

Brazil Soccer World Cup Preview

Arena Pernambuco i Recife

Foto: Ana Araujo / Ap

Estàdio do Maracanã, Rio de Janeiro. Denne stadion ble bygget for VM i Brasil i 1950. Årets finale vil bli spilt på denne arenaen, forhåpentligvis med alle 78,838 tribuneplasser tatt i bruk. Denne stadion ligger i hjembyen til stjernespillerne Ronaldo, Romario og Zizinho. Finalekampen mellom Brasil og Uruguay i VM i 1950 ble også spilt på Maracanã.

Brazil WCup Soccer

Maracana Stadium i Rio de Janeiro

Foto: Silvia Izquierdo / Ap

Estàdio da Fonte Nova, Salvador. En helt ny arena bygget for anledningen. Har plass til 55,000 mennesker. Bygningsarbeidet på arenaen har vært forsinket etter at deler av taket falt sammen etter kraftig regnvær tidligere i år.Også når sommer-OL kommer til Brasil i 2016 vil denne stadion bli tatt i bruk.

 Arena Fonte Nova stadium

Estàdio da Fonte Nova i Salvador

Foto: STRINGER/BRAZIL / Reuters

Arena de Itaquera, São Paulo. Det er på denne stadion at åpningskampen mellom Brasil og Kroatia vil bli spilt. Arenaen har plass til 68,000 mennesker på tribunen. Tidligere i år mistet to arbeidere livet mens de jobbet på denne arenaen. Arenaen er en av de eneste i verden som er privateid, og eies av Sport Club Corinthians Paulista.

Arena de Sao Paulo Stadium

Arena de Itaquera i São Paulo

Foto: PAULO WHITAKER / Reuters

Arena Pantanal, Cuiabà. Denne stadion skal brukes til fire gruppespillkamper og har 41,456 seter på tribunen. Arenaen ligger i en av de varmeste byene i Brasil, der temperaturen ofte overstiger 40 varmegrader om sommeren. Denne arenaen har hatt vansker med å gjøre seg ferdig innen tidsfristen, og har vært forsinket blant annet fordi det oppstod en brann i kjelleren på stadion tidligere i år.

Brazil Soccer World Cup Preview

rena Pantanal i Cuiaba

Foto: Jose Medeiros / Ap

Siste nytt

 • Ingebrigtsen med nytt EM-krav

  Filip Ingebrigtsen løp på 13.30,48 på 5000 meter under et stevne i belgiske Heusden lørdag kveld. 25-åringen kom rett fra fredagens stevne i Monaco, hvor han satte ny Norges rekord på 1500 meter. Lørdag klarte han også EM-kravet på 5000 meter.

  Filip Ingebrigtsen
  Foto: Jasper Jacobs / AFP
 • Koreas første fellesgull på 27 år

  Bordtennisduoen bestående av sørkoreanske Jang Woo-jin og nordkoreanske Cha Hyo Sim gikk helt til topps i en bordtennisturnering avholdt i Daejon. Ikke siden 1991 har et felles koreansk lag tatt gull i en idrett, også da i bordtennis. I april ble det holdt et toppmøte mellom landene hvor de lovet å øke sitt samarbeid innen sport.

  Foto: Hong Hae-in / AP
 • Sterk slutt sikret seier

  Spanske Omar Fraile sikret sin første etappeseier i Tour de France da han gikk til topps på den 14. etappen i årets utgave. På Belgias nasjonaldag så det lenge ut til at det skulle bli belgisk etappeseier, men Fraile ble for sterk opp monsterbakken.

  Tour de France
  Foto: Benoit Tessier / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
X Games Minneapolis
X Games Minneapolis -- Menn BMX Dirt Finale | Menn Motorcross Best Whip Finale | Menn Motocross Best Trick Finale | Menn Skateboard Big Air Finale