Hopp til innhold

Brandi (54) ble ikonisk etter dette – nå sender hun melding til England-helten

Kan EM-triumfen bli like viktig for engelsk kvinnefotball som VM-triumfen ble for USA i 1999?

Montasje

LIKE: Brandi Chastain og Chloe Kelly feiret på samme måte etter VM-gullet i 1999 og EM-gullet i 2022. 1999-feiringen er ikonisk, nå håper flere at 2022-feiringen blir det samme.

Foto: Montasje / NTB

Chloe Kelly ble den store helten da England vant nasjonens første EM-gull mot Tyskland søndag kveld.

– Ikonisk bilde

Etter Kellys feiring, der hun dro av seg drakta og feiret i bare sports-BH, trakk mange paralleller til feiringen til tidligere fotballprofil Brandi Chastain da USA vant VM i 1999.

– Det har vært et ikonisk bilde innen kvinnesport i mer enn to tiår, og nå har vi fått et nytt - genialt, skriver BBCs Anna Thompson søndag kveld.

Etter finalen tok det heller ikke lang tid før Brandi Chastain selv kom på banen og kommenterte feiringen.

– Jeg ser deg, Chloe Kelly, bra gjort. Nyt gratis øl og middager i England resten av livet ditt, skriver Chastain til England-helten på Twitter.

d
Foto: Skjermdump 31.07.2022 / Twitter

– Dette er øyeblikket

Hun har flere ganger tidligere vært klar på at hun tror den feiringen, og det berømte bildet, har vært med på å inspirere amerikanske idrettskvinner i 23 år siden det skjedde.

Tidligere England-spiller Alex Scott var også tidlig ute med å koble Kellys feiring til det ikoniske øyeblikket i 1999.

– Dette minner meg om da USA vant VM i 1999. Det endret fotballen i Amerika for alltid. Jeg føler dette er et slikt øyeblikk i England. Dette er øyeblikket, sier Scott.

e0GJOLWMh8Q

Chloe Kelly jubler for sin 2-1-scoring i andre ekstraomgang. Da var det verdt å ta et gult kort for å kaste drakta.

Foto: Rui Vieira / AP

Kvinnefotballen i England har ikke alltid stått like høyt i kurs. Det er i nyere tid de største klubbene har begynt å ta den på alvor.

Nå har interessen eksplodert. EM-suksessen smaker nok ikke noe dårligere av at den kom foran 87.192 på Wembley, et publikumsantall som dermed satte rekord for antall tilskuere i en EM-kamp uansett kjønn.

NRK-kommentator Andreas Stabrun Smith ble emosjonell på kvinneoftballens vegne mot slutten av finalen mot Tyskland søndag kveld.

– Tenk det, 2. juledag i 1920 ble det spilt en fotballkamp på Goodison Park i Liverpool. Det kom 53.000 og noen synes det var helt uhørt, noe som gjorde at fotball for kvinner ble forbudt i 50 år fra 1921. Men den som venter, venter ikke forgjeves. Nå er festen her med massevis av mennesker, og alle elsker dette laget og denne turneringen, sa han mot slutten av kampen.

HcXNLBcejr4

Målscorer Chloe Kelly var langt oppe etter å ha blitt matchvinner i finalen mot Tyskland. Hun håper også at suksessen vil inspirere unge engelske jenter til å satse på fotball.

– Dette er det drømmer er laget av. For unge jenter som ser på kvinnefotball, dette må være utrolig, sier Kelly til BBC.

– Dette laget har endret samfunnet

England-kaptein Leah Williamson er blant dem som tror denne suksessen kan være starten på noe stort for kvinnefotballen i landet.

Hun mener EM-triumfen er mer enn en fotballtriumf.

– Dette er det stolteste øyeblikket i livet mitt, og jeg skal nyte hvert eneste sekund. Denne turneringen og dette laget har endret samfunnet. Vi har skapt samhold, sa kaptein Leah Williamson, som mottok EM-trofeet fra prins William og Uefa-president Aleksander Ceferin.

Fortjent at England vant EM?

Rojale gratulasjoner

Dronning Elizabeth har gratulert de engelske fotballkvinnene etter EM-seieren, men også hun hinter om at seieren kanskje vil bety mer enn vanlig.

– Mine varmeste gratulasjoner, både fra meg og familien min, går til dere alle for å ha vunnet EM. Det er en signifikant prestasjon for hele laget, inkludert støtteapparatet. Prestasjonene deres har fortjent høstet mye ros. Men suksessen handler om mye mer enn trofeet dere så fortjent har vunnet, sier dronningen i en uttalelse.

– En utrolig seier for løvinnene, og nasjonen kunne ikke vært stoltere av dere. Vidunderlig å se historie skrevet på Wembley i kveld, tvitret prins William.

– Gratulerer til de seirende løvinnene. Deres lagarbeid, besluttsomhet og sportsånd vil inspirere en generasjon. Dere har gjort oss alle stolte, tvitret prins Charles.

Les også: Endelig kom fotballen hjem

APTOPIX England Germany Euro 2022 Women Soccer
APTOPIX England Germany Euro 2022 Women Soccer

Sportsnyheter

Nyland

Får huden full etter Norge-tap: – Rett og slett fryktelig

Norge gikk på en smell i bortekampen mot Slovenia lørdag kveld. Nå får den klubbløse målvakten Ørjan Nyland kritikk for måten det avgjørende målet kom på.

OUbjR6991T8

Vipers har aldri fått ein betre start i meisterligaen

Vipers Kristiansand fossar vidare i meisterligaen. Slo dansk motstand enkelt på heimebane.

Siste nytt

 • Carlsen leier finalen

  Magnus Carlsen leier finalen i årets sjuande Champions Chess Tour-turnering etter 2,5-0,5-seier over indiske Arjun Erigaisi laurdag.

  Nordmannen treng med det «berre» uavgjort over fire parti søndag for å ta sin fjerde seier totalt og sin andre strake i årets Champions Chess Tour. Carlsen vann også turneringa i Miami i august.

  Aldri har ein motstandar greidd å komme tilbake og vinne over Carlsen etter å ha hamna under 0–2 i Champions Chess-samanheng.

  Erigaisi må vinne søndag for å ta kampen til lynsjakk og eventuelt armageddon i jakta på å stoppe den seiersvane nordmannen.

 • Avaldsnes tapte på overtid

  Med ei scoring tre minutt på overtid slo Lyn Avaldsnes 2-1 i Toppseriens kvalik-sluttspel.

  Jenny Røsholm Olsen gav Lyn leiinga etter 33 minutt, men Kaja Olsen utlikna like etter pause.

  Det såg ut til å gå mot eit sterkt og kjærkome poeng for Avaldsnes heilt til Cathionka Tandberg sette inn Lyns sigersmål på overtid.

  John Arne Riises Avaldsnes er dermed på delt sisteplass med eitt poeng på tre kampar, og er i fare for å rykke ned til 1. divisjon.

  Toppserien fotball 2022: Avaldsnes - LSK Kvinner (0-2)
  Foto: Jan Kåre Ness / NTB
 • Toppkamp: Haug scora, Haavi assisterte

  Sophie Roman Haug scoret da Roma slo Fiorentina 2-1 i toppkampen i italiensk kvinnefotball lørdag.

  Fiorentina hadde ikke avgitt poeng i sesongens tre første kamper. Roma sto på sin side med seks poeng, men overtok tabelltoppen med lørdagens sterke triumf.

  Det var riktignok Fiorentina som tok ledelsen i kampen etter 24 minutters spill. Midtbanespiller Michela Catena scoret for annen gang denne sesongen da hun satte inn ledermålet.

  Deretter inntok Roman Haug hovedrollen. Åtte minutter var spilt i annen omgang da Haug styrte ballen ned i nærmeste hjørne med hodet.

  Kun fem minutter etter scoringen ble 23-åringen byttet ut som del av et dobbeltbytte. Inn kom Emilie Haavi.

  Kvarteret før full tid var det Haavis tur til å få en avgjørende involvering. Det endte i en målgivende pasning til Roma-spissen Valentina Giacinti.

  Sophie Roman Haug
  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 62 klipp
Sport
Spiller nå
Haaland om anklagene mot City-eierne: – Drøye ord 01:20
Neste