Her forstår Bradley Wiggins at Tour de France er over

Sammenlagtfavoritt Bradley Wiggins var i sitt livs form, men et kragebeinsbrudd på den sjuende etappen av Tour de France ødela drømmen om en pallplass i «Touren». Det la en demper på feiringen til etappevinner og treningskamerat Mark Cavendish.

Bradley Wiggins

Edvald Boasson Hagen (nr. 2 fra venstre) ser at Bradley Wiggins sliter med å komme seg på beina etter velten. Wiggins brakk krageibeinet i velten omtrent fire mil fra mål.

Foto: Christophe Ena / Ap

Cavendish og Wiggins

Mark Cavendish og Bradley Wiggins sammen før prologen i fjorårets Tour de France.

Foto: Junge, Heiko / Scanpix
Edvald Boasson Hagen

Edvald Boasson Hagen på den sjuende etappen av Tour de France.

Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
Mark Cavendish

Mark Cavendish etter seieren på den 7. etappen.

Foto: PASCAL PAVANI / Afp

– Oh shit!

Det var Mark Cavendish sin umiddelbare reaksjon da han i det direktesendte vinnerintervjuet på tv ble fortalt at Bradley Wiggins hadde brutt årets Tour de France.

– Jeg er så trist på hans vegne, sa HTC-Highroad-rytteren som nettopp hadde spurtet inn til sin 17. etappeseier i det prestisjetunge rittet.

Cavendish og Wiggins er begge briter og kjenner hverandre godt. I 2008 ble de verdensmestere sammen på Storbritannias lag i banesykling. De har mange treningstimer sammen og neste sesong blir de sannsynligivs lagkamerater i Team Sky.

«Cav» mener Wiggins kunne tatt en pallplass i årets utgave av Tour de France.

– Jeg tror ikke folk vet hvor god form han (Wiggins) var i nå, men jeg vet han var i sin beste form, sier Mark Cavendish.

Boasson Hagen rett ved veltet

Den dramatiske velten skjedde snaut fire mil fra mål. Flere ryttere gikk i bakken, men Sky-laget ble hardest rammet.

Wiggins, som er kaptein på Evdald Boassen Hagens lag Sky og sammenlagtfavoritt i «Touren», ble lenge liggende på asfalten å holde seg til kragebeinet. Det ble raskt konstatert brudd og så kom meldingen om at årets vinner av oppkjøringsrittet Criterium du Dauphine måtte bryte Tour de France. Wiggins endte på 4. plass i «Touren» i 2009.

Boasson Hagen var rett ved siden av Wiggins da lagkapteinen smalt i asfalten. Det kunne like gjerne vært han som lå der med brukket kragebein.

– Jeg var veldig nær ved å gå i bakken. Jeg klarte akkurat å sette ned beinet og bare håpet at det ikke kom folk bakfra. Sykkel er slik at du noen ganger går i bakken og brekker noe, sier Boasson Hagen til NRK.

Selv om nordmannen ikke ble skadet i situasjonen ventet han, i likhet med resten av laget, på kapteinen. Dessverre for Sky-laget ventet de forgjeves.

– Det er kort vei mellom topp og bunn, for lagets del ble det fort til bunn i dag, men sånn er det i idrett. Det er dumt, sa en betuttet Edvald Boasson Hagen etter etappen som ble et mareritt for laget hans sammenlignet med torsdagens triumf.

Da tok nordmannen sin og lagets første etappeseier noensinne i det prestisjetunge rittet .

Hushovd fortsatt i gult

Siden hele Sky-laget ventet på Wiggins havnet de bak hovedfeltet og kom i mål hele tre minutter etter vinneren Cavendish.

Sammenlagtleder Thor Hushovd slapp unna velten og hang godt med helt inn, men klarte ikke hamle opp med Cavendish i spurten. Nordmanen endte på 7. plass, han beholder imidlertid sammenlagtledelsen siden han kom inn sammen med hovedfeltet.

Det var spesielt for Cavendish å vinne akkurat i byen Chateauroux siden det var her han i 2008 vant sin første etappeseier i Tour de France.

– Av alle etappene var det denne jeg ville vinne mest, sa Cavendish som også vant på onsdag.

Radioshack-kaptein skadet

Også Radioshacks sterke sammenlagtkandidat Chris Horner ble sittende igjen i veltet som felte Wiggins, mens hovedfeltet stormet videre. Tyler Farrar, den antatt beste spurteren i Thor Hushovds lag Garmin-Cervelo, ble også rammet av velten.

Boonen brøt

Belgiernes store sykkelfavoritt Tom Boonen brøt også Tour de France fredag, drøyt halvveis på den sjuende etappen.

Boonen veltet stygt onsdag , men maktet likevel å fullføre etappen. Etterpå viste det seg at belgieren ikke hadde brukket kragebeinet, men kroppen var godt forslått. Til tross for smertene kom han seg gjennom sjette etappe dagen derpå, men fredag var det slutt.

Etter drøyt 90 kilometer på landeveien gikk Boonen av sykkelen og satte seg i lagbilen til Quick Step. Årets Tour de France tok dermed en trist slutt også for vinneren av den grønne poengtrøya fra 2007.

Siste nytt

 • «Skytternes mestermøte» på NRK

  NRK skal i samarbeid med Det frivillige skyttervesen invitere til et «Skytternes mestermøte» torsdag 13. august. Alle skytterkonger, skytterdronninger, skytterprinser og skytterprinsesser fra landsskytterstevnene fra år 2000 til og med 2019 inviteres, opplyser skyttervesenet. Det benyttes samme skyteprogram som på Landsskytterstevnet, som er avlyst på grunn av koronautbruddet.

  S
 • Idretten ber om nye 500 millioner

  Kulturdepartementet har så langt satt av én milliard kroner for å dekke de inntektstapene idretten har lidd under koronakrisen, men nå ber idrettspresident Berit Kjøll om 500 millioner ekstra. Det innebærer blant annet et ønske om å kompensere et bredere spekter av inntekter, blant annet bingo- og basarinntekter. I tillegg vil NIF flytte startdatoen for kompensasjonsordningen fra 12. mars til 5. mars.

  Kjøll
  Foto: Terje Pedersen
 • «Norske» Alkmaar klager til Uefa

  AZ Alkmaar nekter å godta at Ajax går direkte inn i høstens mesterliga. Klubben til Jonas Svensson, Fredrik Midtsjø og Håkon Evjen ber nå Uefa om hjelp, skriver NTB. Årsaken er at kun målforskjellen skilte Alkmaar og Ajax, men førstnevnte vant begge oppgjørene innbyrdes. Det var ni serierunder igjen da serien ble kansellert.

  Midtsjø
  Foto: Ronald Zak / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal