Sterkere enn noensinne av turer med barnevogn

– Jeg kan bli en av verdens beste, sier mellomdistanseløper Ingvill Måkestad Bovim (32) før hun nå skal gjøre comeback etter skade og graviditet.

Oslo 20140426.Ingvill Måkestad Bovim vant sentrumssprinten for kvinner under Sentrumsløpet i Oslo lørdag ettermiddag.Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix

– Jeg tror jeg kan komme tilbake og bli en av verdens beste, sier Ingvill Måkestad Bovim til NRK, snart to år etter hun skadet seg og måtte droppe London-OL.

– Jeg løper mye med vogna. Da skyver jeg den foran meg, og det er noe vi har stort utbytte av både Ferdinand og jeg, sier Bovim.

I fjor benyttet mellomdistanseløperen en langvarig skadeperiode til å bli mamma. Det har vist seg å bli et nyttig valg også for karrieren som løper.

bovim

Bovim var som forventet suveren da hun vant sentrumssprinten i helgen.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

Lille Ferdinand har vært med på mange av mammas treningsøkter før hun skal gjøre comeback etter to år på sidelinjen når friidrettssesongen snart starter.

– I et gjennomsnitt vil jeg si at jeg har med vogna på 20 prosent av treningsturene mine. Det er fin trening, for det gitt meg ekstra styrke i leggene, forklarer Bovim.

– Bedre trening enn før OL

32-åringen hadde en tung tid etter at hun skadet hælen på den siste treningsøkten før hun skulle reise til London-OL i 2012. Før det ble hun regnet som et av de store, norske håpene under lekene.

Skaden førte til operasjon, og deretter ble hun gravid. Dermed gikk også 2013-sesongen uten Norges beste kvinnelige mellomdistanseløper.

– Etter at jeg startet å trene for fullt 1. januar i år, synes jeg treningen har vært bedre enn før OL i London. Jeg er tilbake på det høye nivået, og nå gjelder det å komme tilbake i konkurranser også, sier hun.

Første konkurranseøkt var Sentrumssprinten i Oslo lørdag, og hun hadde små problemer med å distansere konkurrentene på de 800-meterne fra Slottet til Egertorget. Bovim løp dermed inn til en klar seier.

Nå er hun svært optimistisk med tanke på comebacket.

– Jeg tror jeg kan komme tilbake og bli en av verdens beste, sier hun til NRK.

At hun er blitt mor fører naturlig nok med seg litt flere utfordringer enn kun at barnevognen må bli med på enkelte løpeturer. Bovim har imidlertid blitt vant til å sjonglere bleieskift, mating, lite søvn og toppidrettsliv.

– Man må nok lytte litt mer til kroppen når man blir foreldre. Får man en natt med lite søvn må jeg ta hensyn til det dagen etter, for eksempel, sier Bovim.

Satser mot Bislett Games

Trener Knut Jæger Hansen forteller om en sesongoppkjøring som har vært veldig bra. Selv om Bovim la inn en liten konkurranseøkt på Carl Johans Gate lørdag, er hun inne i en skikkelig hard treningsperiode nå.

– Det nye i år er at vi legger inn en liten satsing mot Bislett Games 11. juni. Det har vi ikke gjort tidligere, men målet er at Ingvill skal løpe en skikkelig bra 800 - meter der, sier Hansen.

Bovim forteller også at hun løper Åpningsstevnet på Bislett 22. mai og Florø Friidrettsfestival 7. juni før Bislett Games 11. juni.

Sommer OL i London 2012

Bovim var langt nede da OL i 2012 måtte droppes på grunn av en akutt skade.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Deretter skal hun doble og løpe både 800 - og 1500-meter i lag-EM i Tallinn St. Hans-helgen.

– Målet mitt denne sesongen er å løpe raskt på Bislett og å klare en plass blant de seks beste i EM, sier Bovim.

Hun kommer fortsatt til å prioritere 1500-meter mest også denne sesongen. Det var på den distansen hun løp inn til en imponerende sjetteplass i Daegu-VM i 2011.

Kan trene mer variert nå

Hansen sier Bovim har kunnet gjøre en del andre ting på trening nå enn hun var i stand til før operasjonen på høsten 2012.

– Den hælskaden hun pådro seg i 4.02-løpet hun presterte på 1500-meter to år før London-OL begrenset henne veldig. Nå, altså etter hæloperasjonen, kan hun gjøre mange ting hun ikke var i stand til å gjøre før som å hoppe mye mer. Hun kan også gjennomføre en del motbakkeøkter som er viktige, sier Knut Jæger Hansen.

Treneren sier at konkurranseaktiviteten for Bovim kommer til å bli holdt litt nede fram til juli måned.

Siste nytt

 • Løseth topp ti i Levi

  Årets første verdenscuprenn i slalåm for kvinner er unnagjort i Levi i Finland. Nina Haver-Løseth endte til slutt på 9.plass, mens Thea Stjernesund og Maren Skjøld kjørte inn til henholdsvis 23. og 24. plass. Amerikanske Mikaela Shiffrin tok en overbevisende seier.

  Den offisielle VM-genseren 2019 fra Dale Norway lanseres
  Foto: Tore Meek / NTB scanpix
 • Klæbo knuste alle

  Johannes Høsflot Klæbo gjorde som i fjor og vant sprinten på Beitostølen. Emil Iversen var nærmest ungfolen og ble nummer to. Eirik Brandsdal knep tredjeplassen i en tett duell med Gjøran Tefre.

  Nasjonal åpning langrenn på Beitostølen.
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Falla suveren på sprinten

  Maiken Caspersen Falla viser hvorfor hun er regjerende verdensmester i sprint og vinner på Beitostølen. 19 år gamle Kristine Stavås Skistad, gjorde en forrykende spurt og ble nummer to. Lotta Udnes Weng sikret tredjeplassen foran Tiril Eckhoff.

  Nasjonal åpning langrenn på Beitostølen.
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Vinterstudio
V-cup hopp: Kvalifisering og vinterstudio
V-cup hopp: Laghopp 1. omgang, menn
V-cup hopp: Lagkonkurranse, menn
V-cup hopp: Lagkonkurranse
V-cup hopp: Laghopp 2. omgang, menn
Sport i dag