NRK Meny
Normal

Bondevik: -Verden må bruke OL

Verden må bruke Beijing-OL for å sette fokus på situasjonen i Burma.

Kjell Magne Bondevik støtter demokratiseringen i Burma.
Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Tidligere statsminister og nåværende leder for Oslo-senteret for fred og menneskerettigheter, Kjell Magne Bondevik, har i mange år engasjert seg for situsjonen i Burma. Han mener at OL i Beijing kan være et middel for å bedre situasjonen i Kinas naboland, Burma.

- Hvis ikke Kina nå bidrar kontruktivt til å få en positiv utvikling i Burma, så må de regne med at det blir oppmerksomhet knyttet opp mot OL i Beijing både før og under lekene. For det gamle synet om at idrett og politikk er fullstendig adskilt og ikke har noe med hverandre å gjøre, det holder ikke lengre i dagens verden, sier Kjell Magne Bondevik, til NRK.

- Det kan bli snakk om uttalelser fra politisk hold, fra idretts hold og de kan sikkert risikere demonstrasjoner og liknende, sier Bondevik videre.

Størst innflytelse

Kina må involvere seg for å få en ende på militærdiktaturet, hvis ikke kan det få konsekvenser for OL neste sommer, mener han.

- Det kan være uheldig for arrangøren av OL, og ikke OL i seg selv. Det regner jeg med at Kina nå har med i betraktningen når de i disse dager og timer vurderer hvordan de skal agere i forhold til militærregimet i Burma. For poenget er at Kina er det landet som har desidert størst innflytelse på juntaen i Burma. Og det vi håper og ber om at de legger et press på juntaen slik at de for det første avstår fra voldelig tilltak mot fredelige demontranter, og at de for det andre går inn i en dialog med opposisjonen for å få en fredelig overgang til demokrati i landet, avslutter en engasjert Bondevik.

Siste nytt

  • Pirrone vant junior-gull i VM

    Elena Pirrone fra Italia vant kvinnenes fellesstart for junior i sykkel-VM fredag. Danske Cecilie Norsgaard Jørgensen sikret VM-sølvet, mens Letizia Paternoster fra Italia tok bronsen. De norske jentene greide ikke å hevde seg i fellesstarten.

    Thale Bjerke var den som hang best med, men hun mistet kjedet med rundt 25 kilometer igjen. Hun endte på 31.-plass med 4.12 minutter opp til vinneren.

    Elena Pirrone
    Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
VM sykkel
VM sykkel
VM sykkel
VM sykkel
VM sykkel
VM-kveld
VM-kveld sykkel-VM
VM-kveld