Hopp til innhold

Bondevik: -Verden må bruke OL

Verden må bruke Beijing-OL for å sette fokus på situasjonen i Burma.

Kjell Magne Bondevik støtter demokratiseringen i Burma.
Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Tidligere statsminister og nåværende leder for Oslo-senteret for fred og menneskerettigheter, Kjell Magne Bondevik, har i mange år engasjert seg for situsjonen i Burma. Han mener at OL i Beijing kan være et middel for å bedre situasjonen i Kinas naboland, Burma.

- Hvis ikke Kina nå bidrar kontruktivt til å få en positiv utvikling i Burma, så må de regne med at det blir oppmerksomhet knyttet opp mot OL i Beijing både før og under lekene. For det gamle synet om at idrett og politikk er fullstendig adskilt og ikke har noe med hverandre å gjøre, det holder ikke lengre i dagens verden, sier Kjell Magne Bondevik, til NRK.

- Det kan bli snakk om uttalelser fra politisk hold, fra idretts hold og de kan sikkert risikere demonstrasjoner og liknende, sier Bondevik videre.

Størst innflytelse

Kina må involvere seg for å få en ende på militærdiktaturet, hvis ikke kan det få konsekvenser for OL neste sommer, mener han.

- Det kan være uheldig for arrangøren av OL, og ikke OL i seg selv. Det regner jeg med at Kina nå har med i betraktningen når de i disse dager og timer vurderer hvordan de skal agere i forhold til militærregimet i Burma. For poenget er at Kina er det landet som har desidert størst innflytelse på juntaen i Burma. Og det vi håper og ber om at de legger et press på juntaen slik at de for det første avstår fra voldelig tilltak mot fredelige demontranter, og at de for det andre går inn i en dialog med opposisjonen for å få en fredelig overgang til demokrati i landet, avslutter en engasjert Bondevik.

Siste nytt

 • Nossum vil ha ny landslagsjobb

  Landslagstrener Eirik Myhr Nossum har søkt på den nyopprettede stillingen som fagsjef for langrenn i Norges Skiforbund.

  – Det er en spennende stilling. Jeg kan bekrefte at jeg har søkt på den, sier Nossum til NRK, og legger til:

  – Det er ikke fordi jeg mistrives i jobben min eller ønsker meg vekk. Jeg elsker langrenn, jeg elsker det miljøet her. Det er en veldig spennende stilling som blir veldig viktig for langrenn i årene som kommer.

  Jobben som fagsjef ble utlyst for to uker siden. Det er deler av arbeidsoppgavene til langrennssjef Espen Bjervig som nå plasseres i en egen stilling.

  – Det blir en veldig viktig stilling for meg uavhengig om jeg fortsetter der jeg er eller ikke. Det blir den nærmeste sjefen min, sier Nossum.

  Bjervig bekrefter til NRK at det var i overkant av 20 søkere til stillingen. Søknadsfristen på stillingen gikk ut mandag.

  Eirik Myhr Nossum
  Foto: Terje Pedersen / Terje Pedersen
 • Uefa undersøker mulig rasisme mot finsk spiller

  Det europeiske fotballforbundet (Uefa) har åpnet sak på mistanke om at Finland-profilen Glen Kamara ble utsatt for rasisme i 2-0-seieren over Montenegro.

  Det kommer fram i en kort uttalelse fra Finlands fotballforbund.

  To røde kort og fem advarsler ble gitt til det montenegrinske hjemmelaget i løpet av mandagens nasjonsligakamp i Podgorica. Underveis i det ampre oppgjøret utvekslet Kamara noen ord med flere av Montenegros spillere før han ble ført unna av lagkamerater og deler av det finske støtteapparatet, melder Yle.

  Finlands Glen Kamara
  Foto: SAVO PRELEVIC / AFP
 • Tromsø-forsvarer ute resten av sesongen

  Niklas Vesterlund (23) har i år vært en viktig brikke for Tromsø i Eliteserien. Et tretthetsbrudd gjør at de resterende kampene ryker.

  Nordlys opplyser at Vesterlund er ferdig for sesongen. Dansken har startet samtlige 23 kamper for Tromsø og scoret to mål.

  – Jeg gikk av rett etter pause mot Viking søndag for en drøy uke siden fordi jeg merket at det ble for mye. Jeg hadde hatt litt vondt i ryggen i en uke før det, men at det var så ille, det trodde jeg ikke, sier Vesterlund til iTromsø.

  Eliteserien i fotball 2022: Tromsø - Kristiansund
  Foto: Marius Simensen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 62 klipp
Sport
Spiller nå
Haaland om anklagene mot City-eierne: – Drøye ord 01:20
Neste