Hopp til innhold

Bondevik: -Verden må bruke OL

Verden må bruke Beijing-OL for å sette fokus på situasjonen i Burma.

Kjell Magne Bondevik støtter demokratiseringen i Burma.
Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Tidligere statsminister og nåværende leder for Oslo-senteret for fred og menneskerettigheter, Kjell Magne Bondevik, har i mange år engasjert seg for situsjonen i Burma. Han mener at OL i Beijing kan være et middel for å bedre situasjonen i Kinas naboland, Burma.

- Hvis ikke Kina nå bidrar kontruktivt til å få en positiv utvikling i Burma, så må de regne med at det blir oppmerksomhet knyttet opp mot OL i Beijing både før og under lekene. For det gamle synet om at idrett og politikk er fullstendig adskilt og ikke har noe med hverandre å gjøre, det holder ikke lengre i dagens verden, sier Kjell Magne Bondevik, til NRK.

- Det kan bli snakk om uttalelser fra politisk hold, fra idretts hold og de kan sikkert risikere demonstrasjoner og liknende, sier Bondevik videre.

Størst innflytelse

Kina må involvere seg for å få en ende på militærdiktaturet, hvis ikke kan det få konsekvenser for OL neste sommer, mener han.

- Det kan være uheldig for arrangøren av OL, og ikke OL i seg selv. Det regner jeg med at Kina nå har med i betraktningen når de i disse dager og timer vurderer hvordan de skal agere i forhold til militærregimet i Burma. For poenget er at Kina er det landet som har desidert størst innflytelse på juntaen i Burma. Og det vi håper og ber om at de legger et press på juntaen slik at de for det første avstår fra voldelig tilltak mot fredelige demontranter, og at de for det andre går inn i en dialog med opposisjonen for å få en fredelig overgang til demokrati i landet, avslutter en engasjert Bondevik.

Sportsnyheter

Her koker det over for Lukaku - Martinez trekker seg etter belgisk sjokkexit

De er rangert som nummer to på Fifa-rankingen, men Belgia røk på hodet ut av gruppe F etter Marokkos bragd. Da sjokkexiten var et faktum, rant det over for stjernespissen Romelu Lukaku.

Siste nytt

 • Myhrvold og Harsem står over helgens verdenscup

  Mathilde Myhrvold og Kathrine Harsem mister helgens verdenscuprenn i Lillehammer. Myhrvold er forkjølet, mens Harsem har ryggpobblemer.

  Det opplyser Norges Skiforbund i en pressemelding torsdag.

  Maren Wangsteen, Julie Bjervig og Johanne Hauge Harviken er erstattere i konkurransene på hjemmebane.

  Wangsteen skal i stedet for Harsem gå fredagens 10 kilometer i fri teknikk, mens Bjervig skal gå distanserennet på søndag. Harviken erstatter Myhrvold på lørdagens konkurranse.

  Mathilde Myhrvold
  Foto: Terje Pedersen / NTB
 • Tour de France dropper Champs-Elysees

  Tour de France skal ikke avsluttes i Paris for første gang på 119 år når rittet avsluttes i Nice i 2024-utgaven.

  Avgjørelsen ble presentert av arrangør ASO på en pressekonferanse torsdag.

  Rittet har blitt avsluttet i Paris siden 1905, men i 2024 må det gjøres endringer. Grunnen er at OLs åpningsseremoni skal avholdes på Champs-Élysées fem dager etter rittets slutt.

  Siste etappe av Tour de France har lenge blitt avsluttet nettopp på Champs-Élysées, men i 2024 skal sykkeleliten spurte om seieren i Nice.

  – Nice er en by som skinner og som er kjent over hele verden, sier rittsjef Christian Prudhomme.

  Rittet er tilbake i Paris i 2025. (NTB)

  Tour de France
  Foto: ANNE-CHRISTINE POUJOULAT / AFP
 • Tredjeplass for de norske skiskytterkvinnene

  Norge var langt ifra noen favoritt på dagens stafett, men de norske kvinnene leverte meget sterkt i de finske skoger.

  Ingrid Landmark Tandrevold og tyske Denise Herrmann-Wick var utrolig jevne på den siste etappen. Så jevne at de faktisk skjøt synkront på den liggende skytinga.

  – Det er synkronskyting her nå, sa Ingrid Glomnes på NRKs radiosending.

  Også på den siste skytinga var det jevnt, men Tandrevold trengte kun ett ekstraskudd kontra Herrmann-Wick sine to.

  Tandrevold vant duellen på standplass, men fikk ikke en stor nok luke til Herrmann-Wick, som tok hun igjen. Dermed ble Norge nummer tre.

  – Jeg er veldig stolt. Veldig fornøyd med den jobben og den lagbyggingen vi har gjort, som gjør at vi kun skyter tre ekstraskudd og går oss opp på pallen. Det synes jeg vi har all grunn til å være stolte av, sier Tandrevold til NRK.

  Ragnhild Femsteinevik var det mest usikre kortet på det norske laget. Men på sin tredjeetappe leverte hun varene. Ti treff og null bom var stor forbedring fra gårsdagens 68. plass på normaldistansen.

  – Det var veldig deilig i dag. Alle blinkene bare datt ned, så det var veldig bra. Disse jentene her er så gode. Vi har det skikkelig bra sammen, og vi presterer veldig bra. Det er deilig, sier Femsteinevik.

  Karoline Knotten gikk førsteetappen, og med unntak av to ekstraskudd gikk Knotten en meget god etappe og sendte Ida Lien ut i tet på den andre etappen.

  Også Lien leverte varene. Hun skjøt fullt hus på den første skytinga, men det store spørsmålstegnet var ståendeskytinga. Den fikset Lien med to ekstraskudd, og dermed kunne hun sende Femsteinevik ut i pallkamp på den tredje etappen.

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Er Ola Lunde og fotball den perfekte kombinasjonen? 00:51
Neste