Bondevik: -Verden må bruke OL

Verden må bruke Beijing-OL for å sette fokus på situasjonen i Burma.

Kjell Magne Bondevik støtter demokratiseringen i Burma.
Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Tidligere statsminister og nåværende leder for Oslo-senteret for fred og menneskerettigheter, Kjell Magne Bondevik, har i mange år engasjert seg for situsjonen i Burma. Han mener at OL i Beijing kan være et middel for å bedre situasjonen i Kinas naboland, Burma.

- Hvis ikke Kina nå bidrar kontruktivt til å få en positiv utvikling i Burma, så må de regne med at det blir oppmerksomhet knyttet opp mot OL i Beijing både før og under lekene. For det gamle synet om at idrett og politikk er fullstendig adskilt og ikke har noe med hverandre å gjøre, det holder ikke lengre i dagens verden, sier Kjell Magne Bondevik, til NRK.

- Det kan bli snakk om uttalelser fra politisk hold, fra idretts hold og de kan sikkert risikere demonstrasjoner og liknende, sier Bondevik videre.

Størst innflytelse

Kina må involvere seg for å få en ende på militærdiktaturet, hvis ikke kan det få konsekvenser for OL neste sommer, mener han.

- Det kan være uheldig for arrangøren av OL, og ikke OL i seg selv. Det regner jeg med at Kina nå har med i betraktningen når de i disse dager og timer vurderer hvordan de skal agere i forhold til militærregimet i Burma. For poenget er at Kina er det landet som har desidert størst innflytelse på juntaen i Burma. Og det vi håper og ber om at de legger et press på juntaen slik at de for det første avstår fra voldelig tilltak mot fredelige demontranter, og at de for det andre går inn i en dialog med opposisjonen for å få en fredelig overgang til demokrati i landet, avslutter en engasjert Bondevik.

Siste nytt

 • Carlsen nærmer seg rekord

  Magnus Carlsen nedkjempet indiske Surya Shektar Ganguly og tok en viktig seier i sjakkturneringen på Isle of Man mandag. 28-åringen innledet turneringen på Isle of Man med seier mot ukrainske Jurij Kuzubov. Deretter fulgte remiser mot Aleksej Sarana, Rustam Kasimdzjanov og Vladislav Kovalev.

  Mandagens kamp mot Ganguly var Carlsens 95. på rad i langsjakk uten tap. Dermed nærmer han seg å tangere Ding Lirens internasjonalt anerkjente rekord på 100 strake partier uten tap. Kineseren greide den milepælen mellom august 2017 og november 2018.

  Norway Chess
  Foto: Carina Johansen / NTB scanpix
 • Skade stopper Zuccarello

  Mats Zuccarello er ikke aktuell for spill i Minnesota Wilds tre kommende bortekamper som følge av en skade.

  NHL-klubben opplyser selv på sin Twitter-konto at lagets norske profil ble igjen hjemme da spillertroppen satte kursen for Ottawa mandag. Der venter kamp mot Senators natt til tirsdag norsk tid.

  Borteturen til Canada inneholder også kamper mot Toronto Maple Leafs tirsdag og Montreal Canadiens torsdag. Heller ikke i de kampene blir Zuccarello å se, fremgår det av meldingen fra Wild-ledelsen.

  Zuccarello opplyses å ha pådratt seg en skade «i underkroppen».

  Mats Zuccarello
  Foto: Andy Clayton-king / AP
 • Neymar ute i fire uker

  Den brasilianske fotballstjernen Neymar må belage seg på et fire uker langt skadeavbrekk. Det anslår Paris Saint-Germain mandag.

  Neymar hinket av banen etter kun 12 minutters spill av Brasils privatlandskamp mot Nigeria i Singapore søndag.

  Neymar
  Foto: Franck Fife / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal