Bolts råd til Jakob (16): Slik blir du en mester

MÜNCHEN/OSLO (NRK): I Tyskland lader verdens raskeste mann opp til sitt siste mesterskap. I et eksklusivt intervju gir superstjernen flere råd til friidrettssensasjonen Jakob Ingebrigtsen.

Usain Bolt møtte NRK for intervju i München.

GIR RÅD: Usain Bolt møtte NRK for et sjeldent intervju i München før VM.

Foto: NRK

Hurtigtoget fra Jamaica lader opp til VM i friidrett i München, og møter NRK til et eksklusivt intervju én uke før mesterskapet starter.

På NRKs oppfordring snakker Bolt om hva han mener er viktig dersom VM-klare Jakob Ingebrigtsen skal fortsette utviklingen og på sikt bli en av verdens desidert beste friidrettsutøvere.

Han håper Ingebrigtsen får slippe mest mulig press utenfra, og at han får tid til å bli god – uten for mye trykk fra omgivelsene.

– Han må få nyte det. Få ham til å være komfortabel, sier Bolt.

Respekt for treneren

Smilet er på plass hos tidenes raskeste mann, men med en gang det er snakk om unge, lovende utøvere blir hurtigtoget mer alvorspreget.

– Noen tror de kan bli best uten å jobbe. De må alltid forstå hva de holder på med. Og høre på treneren. Det er viktig, sier jamaicaneren.

Jakob Ingebrigtsen og Usain Bolt (ill.)

FÅR RÅD: VM-klare Jakob Ingebrigtsen får råd av Usain Bolt foran mesterskapet i London. FOTO: NTB SCANPIX

To av rådene til Ingebrigtsen er dermed «å jobbe steinhardt». Flytte grenser.

– Du må alltid forstå hva du gjør og høre på treneren. Også må du ikke legge press på ham, sier Bolt alvorlig.

– Se på Christophe Lemaitre. Han var den første hvite under 10 blank på 100 meter, og da ble jeg spurt hva jeg tenkte om han. Mitt svar var at det verste du kan gjøre er å presse slike unggutter.

Så sukker Usain Bolt tungt, og fortsetter:

– Etterpå kom presset fra fransk media. Han bar hele landet på ryggen da han løp. Da startet nedgangen. Det gikk ikke for Lemaitre.

Usain Bolt

VANT: Usain Bolt har løpt én 100-meter i år. Det endte med seier med 9,95, og etterpå holdt han en forestilling i god Bolt-stil.

Foto: Claude Paris / AP

Unge utøvere uten respekt

Usain Bolt er lei av unge utøvere som tror de kan slå ham, og mener de opptrer uten respekt.

– De kommer rett ut av skolen, løper fort én gang og tror de kan slå Usain Bolt. Hvorfor skal jeg tro dem? Media hyller dem opp i skyene, også viser de ingen respekt, sier Bolt.

Etter VM i London er en æra over. Da har Usain Bolt løpt for siste gang, og han har avsluttet en gullkantet friidrettskarriere som startet med tre OL-gull i Beijing for ni år siden.

Han har vært utilnærmelig de siste årene. Og som Bolt sier: «Ikke alle kan bli best».

– Et øyeblikk må du være ærlig med deg selv. Du må alltid jobbe hardt for å flytte grenser. Men friidrett kommer med skader, og det er det aller tøffeste. Det er hardt å komme tilbake og motivere deg for å levere på det samme nivået. Det vil teste karakteren din som person, og om du virkelig vil.

Bolts råd til Jakob (16): Slik blir du en mester

RÅD: Se Usain Bolts råd til Jakob Ingebrigtsen

Siste nytt

 • Solskjær får skryt av Beckham

  – Eg synest han har gjort ein god jobb. Han gjer som sjefen (Alex Ferguson) og er positiv til spelarane, seier David Beckham om Ole Gunnar Solskjær.

  – Ferguson kritiserte aldri ein spelar frå eigen klubb. På det området er Ole akkurat lik, seier Beckham til Sky Sports.

  – Fansen står bak han fordi han er ein flott person, og alt han har gjort for Manchester United opp gjennom åra, seier den tidlegare United-legenda.

  United har sju kampar på rad utan tap, og klubben har eit håp om å kome inn blant dei fire beste i Premier League før sesongen blir avslutta i mai.

  David Beckham og Ole Gunnar Solskjær
  Foto: Darren Staples / Reuters
 • Ingen korona-frykt etter VM

  Skiskyttarlandslaget har ikkje sett seg nøydde til å gjere ekstra tiltak rundt tiltak korona-smitte etter VM i Anterselva. VM-byen ligg i Nord-Italia, men ikkje i områda som er mest utsett for smitte. Ingen i den norske troppen har blitt sjuke i etterkant av VM, opplyser Ragnar Hagen, leiar for landslagets helseteam til NRK.

  Han seier det ikkje var noko tema under meisterskapet, og dei har heller ikkje sett behov for å teste utøvarar og støtteapprat etter at dei kom heim frå VM i Anterselva. Skiskyttarane reiser til Tsjekkia og Nove Mesto tidleg neste veke, og det skal ikkje vere fare for arrangementa der.

  Anterselva
  Foto: Berit Roald / Berit Roald
 • Alpinrenn i Tyskland avlyst

  Kvinnenes slalåm og storslalåm i Ofterschwang i Tyskland neste helg, er avlyst.

  Nei, det er ikkje virusfrykt som er årsaka, men snømangel og dårlege vermedlingar.

  Men derimot står renna i dei siste helgene av sesongen i fare for å bli avlyste på grunn av korona-viruset. Det inkluderer sesongfinalene i Cortina i Italia.

  I renna i La Thuile i Italia komande helg blir det avgrensing i talet på tilskodarar.

  Petra Vlhova
  Foto: Jure Makovec / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal