NRK Meny
Normal

Russerne svikter Bolt: – Det er latterlig

MOSKVA (NRK.no): Det var knapt halvfullt på stadion i Moskva under selveste 100-meterfinalen i VM. Uheldig, mener flere utøvere.

Lite folk da Bolt tok VM-gull

Usain Bolt showet som vanlig etter VM-gullet på 100-meteren, men i bakgrunnen skimtes flere tusen tomme seter.

Foto: ADRIAN DENNIS / Afp

– Wow. Det er utrolig. Man skulle tro det var smekkfullt for tidenes raskeste mann. Det er latterlig, sier Gunnar Nixon til NRK.no.

Usain Bolt shower

Usain Bolt showet som vanlig etter VM-gullet. I bakgrunnen skimtes mange tusen tomme seter.

Foto: FRANCK FIFE / Afp

Den amerikanske tikjemperen var ikke den eneste som la merke til alle de tomme setene på søndag. Over hele stadion var det store gule, røde og oransje områder uten mennesker. Nesten ingen av feltene så ordentlig fulle ut.

Og det under selveste Formel 1-øvelsen i friidretten, 100-meter for menn.

– Jeg er åpenbart ikke fornøyd med å løpe i en nærmest tom stadion, sier stjerne-hekkeløper Aries Merritt til AFP.

Dekket til med store seil

Kapasiteten på stadion er redusert fra 78.000 til 35.000 plasser, og arrangørene har lagt ut flere store seil med mesterskapets logo for å dekke over en del av de tomme setene.

Men de har ikke vært i nærheten av å lure noen. Selv med seilene er det flust av tomme seter, og neppe mer enn halvfullt på kveldsøktene.

På formiddagsøktene er det enda mye mer glissent, og dermed havner Moskva-VM i skarp kontrast til friidretten under OL i London i fjor der selv formiddagsøktene trakk fulle tribuner.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Publikumssvikt i Moskva

Halve tribunen er dekket til med store seil for at ikke tusener med tomme seter skal synes på TV. Dette bildet er tatt kun minutter før 100-meterfinalen.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

– Jeg trodde det skulle være mer folk, sier Brittney Reese.

Hun tok gull i lengde og var blant dem som fikk høyest jubelbrøl søndag kveld. Men den amerikanske stjernehopperen mener det er uheldig for friidretten med så få tilskuere på mesterskap.

– Så lenge de hjalp meg og involverte seg i det som skjedde, bryr ikke de tomme setene meg så mye. Men det er uheldig. De kommer vel ut etterpå når Bolt skal løpe, sier Reese til NRK.no.

De fleste på stadion i Moskva har sagt det samme som Brittney Reese både på lørdag og søndag – at publikum kommer til å komme når Usain Bolt dukket opp.

Bolt: – Ikke overrasket

Men slik skulle det ikke gå. Bildene under og til høyre er tatt idet 100-meterfinalen startet søndag kveld. Det var fortsatt like glissent, også på kremplassene rett ved målstreken.

Det registrerte også verdens raskeste mann.

– Jeg la merke til det, men jeg kan ikke si jeg var overrasket, for jeg vet ikke så mye om hvor stort friidrett er i Russland. Det var mange jamaicanere her, noe jeg setter stor pris på. Jeg vil takke de som kom, sier Bolt når NRK.no konfronterer ham med de tomme setene.

Publikumssvikten fra i helgen fortsatte mandag morgen med flust av tomme seter.

– Det eneste jeg kan gjøre er å fortsette å gjøre mitt beste. Det er ikke alle land hvor alt handler om friidrett, mange land er mer opptatt av fotball, og det er min og andre utøveres plikt å gjøre vårt beste så det blir full stadion neste gang, sier Bolt.

Publikumssvikt i friidretts-VM

Masse oransje seter sto tomme. Dette bildet er tatt idet startsignalet går på 100-meteren.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Skylder på hetebølge

Søndag formiddag forsøkte nestlederen i friidrettsforbundet, Sergej Bubka, å forklare publikumssvikten ved å vise til hetebølgen som rammer Moskva for tiden.

– Det var så varmt og fint vær at mange som hadde kjøpt billetter sikkert valgt å bli hjemme. Dette kommer til å gå bra, sa Bubka.

Men bare noen timer senere skulle altså det samme skje igjen, denne gangen med Bolt i finale og regnskyer på himmelen. Bubka er fornøyd med promoteringen av mesterskapet.

– Hvis du ser på gjennomsnittlige salgstallene, ligger de på mellom 80 og 85 prosent av kapasiteten vår. Vi har jobbet hardt med å reklamere for mesterskapet, sa Bubka.

Bedre stemning på ministadion i Østerrike

Bolt har ofte uttalt at han elsker å løpe på baner med god stemning, og er sånn sett bortskjemt. Men selv for den unge tikjemperen Nixon, som ikke er vant til store stadioner, var oppmøtet mindre enn imponerende.

– Stemningen var ganske bra. Publikum klappet for meg, og det var ganske god energi. Men jeg var i Østerrike tidligere i år, og der var fansen virkelig inni det. Det var ikke helt den samme atmosfæren her, sier Nixon.

Bare så det er klart, stadion i Østerrike han snakker om er Mösle-stadion. Den har kun én liten tribune, men hadde altså bedre stemning enn den gigantiske Luzhiniki i Moskva, som rommer over 78.000 tilskuere.

Bolt kom også med et lite stikk til det russiske folkeslaget da han ble spurt om hvorfor han ikke var like lett og ledig i humøret under semifinalene.

– Sannheten er at jeg kom inn i oppvarmingsområdet og ingen smilte. Alle var altfor seriøse da jeg kom inn. Så energien måtte jeg ta med selv. Vanligvis snakker og tuller folk i oppvarmingsområdet, men jeg tror folk i Russland er litt mer seriøse. Jeg vet ikke hvorfor, men de ler og snakker ikke mye, sa Bolt med et sedvanlig avvæpnende smil.

Tomme seter

- Jeg la merke til de tomme setene, sier Usain Bolt til NRK.no.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Siste nytt

 • Uavgjort i Leicester

  Leicester utlikna ti minutt før slutt og spela 1-1 mot West Bromwich i Premier League i kveld. Nacer Chadli gav WBA leiinga midt i andre omgang, og det var Riyad Mahrez som utlikna for heimelaget.

  Leicester er dermed framleis på tredje siste plass i ligaen.

  Riyad Mahrez
  Foto: ANDREW BOYERS / Reuters
 • Bakelants ute av intensiven

  Den belgiske sykkelprofilen Jan Bakelants, som brakk to ryggvirvler og sju ribbein i en stygg velt nylig, er på bedringens vei.

  Mandag ble 31-åringen flyttet ut av intensivavdelingen, tre dager etter at han gjennomgikk en ryggoperasjon.

  Han fikk skadene da han veltet stygt i en utforkjøring under Giro di Lombardia nylig.

  Jan Bakelants
  Foto: CHRISTIAN HARTMANN / Reuters
 • Malmö blei svensk meister

  Med 3-1 borte over Norrköping forsvarte Malmö FF seriegullet frå i fjor og sikra årets svenske meisterskap tre rundar før slutt.

  David Moberg Karlsen gav heimelaget tidleg leiing. Men Carlos Strandberg, Lasse Nielsen og Anders Christiansen scora for Malmö i andre omgang.

  Malmö-jubel
  Foto: Björn Lindgren/TT / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal