Russerne svikter Bolt: – Det er latterlig

MOSKVA (NRK.no): Det var knapt halvfullt på stadion i Moskva under selveste 100-meterfinalen i VM. Uheldig, mener flere utøvere.

Lite folk da Bolt tok VM-gull

Usain Bolt showet som vanlig etter VM-gullet på 100-meteren, men i bakgrunnen skimtes flere tusen tomme seter.

Foto: ADRIAN DENNIS / Afp

– Wow. Det er utrolig. Man skulle tro det var smekkfullt for tidenes raskeste mann. Det er latterlig, sier Gunnar Nixon til NRK.no.

Usain Bolt shower

Usain Bolt showet som vanlig etter VM-gullet. I bakgrunnen skimtes mange tusen tomme seter.

Foto: FRANCK FIFE / Afp

Den amerikanske tikjemperen var ikke den eneste som la merke til alle de tomme setene på søndag. Over hele stadion var det store gule, røde og oransje områder uten mennesker. Nesten ingen av feltene så ordentlig fulle ut.

Og det under selveste Formel 1-øvelsen i friidretten, 100-meter for menn.

– Jeg er åpenbart ikke fornøyd med å løpe i en nærmest tom stadion, sier stjerne-hekkeløper Aries Merritt til AFP.

Dekket til med store seil

Kapasiteten på stadion er redusert fra 78.000 til 35.000 plasser, og arrangørene har lagt ut flere store seil med mesterskapets logo for å dekke over en del av de tomme setene.

Men de har ikke vært i nærheten av å lure noen. Selv med seilene er det flust av tomme seter, og neppe mer enn halvfullt på kveldsøktene.

På formiddagsøktene er det enda mye mer glissent, og dermed havner Moskva-VM i skarp kontrast til friidretten under OL i London i fjor der selv formiddagsøktene trakk fulle tribuner.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Publikumssvikt i Moskva

Halve tribunen er dekket til med store seil for at ikke tusener med tomme seter skal synes på TV. Dette bildet er tatt kun minutter før 100-meterfinalen.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

– Jeg trodde det skulle være mer folk, sier Brittney Reese.

Hun tok gull i lengde og var blant dem som fikk høyest jubelbrøl søndag kveld. Men den amerikanske stjernehopperen mener det er uheldig for friidretten med så få tilskuere på mesterskap.

– Så lenge de hjalp meg og involverte seg i det som skjedde, bryr ikke de tomme setene meg så mye. Men det er uheldig. De kommer vel ut etterpå når Bolt skal løpe, sier Reese til NRK.no.

De fleste på stadion i Moskva har sagt det samme som Brittney Reese både på lørdag og søndag – at publikum kommer til å komme når Usain Bolt dukket opp.

Bolt: – Ikke overrasket

Men slik skulle det ikke gå. Bildene under og til høyre er tatt idet 100-meterfinalen startet søndag kveld. Det var fortsatt like glissent, også på kremplassene rett ved målstreken.

Det registrerte også verdens raskeste mann.

– Jeg la merke til det, men jeg kan ikke si jeg var overrasket, for jeg vet ikke så mye om hvor stort friidrett er i Russland. Det var mange jamaicanere her, noe jeg setter stor pris på. Jeg vil takke de som kom, sier Bolt når NRK.no konfronterer ham med de tomme setene.

Publikumssvikten fra i helgen fortsatte mandag morgen med flust av tomme seter.

– Det eneste jeg kan gjøre er å fortsette å gjøre mitt beste. Det er ikke alle land hvor alt handler om friidrett, mange land er mer opptatt av fotball, og det er min og andre utøveres plikt å gjøre vårt beste så det blir full stadion neste gang, sier Bolt.

Publikumssvikt i friidretts-VM

Masse oransje seter sto tomme. Dette bildet er tatt idet startsignalet går på 100-meteren.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Skylder på hetebølge

Søndag formiddag forsøkte nestlederen i friidrettsforbundet, Sergej Bubka, å forklare publikumssvikten ved å vise til hetebølgen som rammer Moskva for tiden.

– Det var så varmt og fint vær at mange som hadde kjøpt billetter sikkert valgt å bli hjemme. Dette kommer til å gå bra, sa Bubka.

Men bare noen timer senere skulle altså det samme skje igjen, denne gangen med Bolt i finale og regnskyer på himmelen. Bubka er fornøyd med promoteringen av mesterskapet.

– Hvis du ser på gjennomsnittlige salgstallene, ligger de på mellom 80 og 85 prosent av kapasiteten vår. Vi har jobbet hardt med å reklamere for mesterskapet, sa Bubka.

Bedre stemning på ministadion i Østerrike

Bolt har ofte uttalt at han elsker å løpe på baner med god stemning, og er sånn sett bortskjemt. Men selv for den unge tikjemperen Nixon, som ikke er vant til store stadioner, var oppmøtet mindre enn imponerende.

– Stemningen var ganske bra. Publikum klappet for meg, og det var ganske god energi. Men jeg var i Østerrike tidligere i år, og der var fansen virkelig inni det. Det var ikke helt den samme atmosfæren her, sier Nixon.

Bare så det er klart, stadion i Østerrike han snakker om er Mösle-stadion. Den har kun én liten tribune, men hadde altså bedre stemning enn den gigantiske Luzhiniki i Moskva, som rommer over 78.000 tilskuere.

Bolt kom også med et lite stikk til det russiske folkeslaget da han ble spurt om hvorfor han ikke var like lett og ledig i humøret under semifinalene.

– Sannheten er at jeg kom inn i oppvarmingsområdet og ingen smilte. Alle var altfor seriøse da jeg kom inn. Så energien måtte jeg ta med selv. Vanligvis snakker og tuller folk i oppvarmingsområdet, men jeg tror folk i Russland er litt mer seriøse. Jeg vet ikke hvorfor, men de ler og snakker ikke mye, sa Bolt med et sedvanlig avvæpnende smil.

Tomme seter

- Jeg la merke til de tomme setene, sier Usain Bolt til NRK.no.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Siste nytt

 • Drafta av Arizona Coyotes

  Sarpingen Emil Martinsen Lilleberg er vald av Arizona Coyotes i fjerde runde av NHL-draften.

  Coyotes stadfestar valet av den norske 20-åringen på sin Twitter-konto.

  Lilleberg blei vald som nummer 107 totalt i NHLs talentutvelging.

  Det er sjeldan at ein norsk spelar blir vald så tidleg. Sist ein nordmann blei vald i runde fire var då Steffen Søberg blei drafta av Washington Capitals i 2011.

  Lilleberg var i den norske VM-troppen i vår. Komande sesong skal han spele for den svenske klubben Oskarshamn.

  Laster Twitter-innhold
 • Nådde ikke opp i spurten

  Alexander Kristoff og Rasmus Tiller ble nummer sju og åtte da avslutningsetappen av sykkelrittet Tour de Wallonie endte i massespurt lørdag.

  Den nederlandske spurtstjernen Fabio Jakobsen var best av alle på de siste meterne.

  Alexander Kristoff og Rasmus Tiller var med i spurten, men klarte aldri å komme seg helt fram i tet.

  Sammenlagt ble Tour de Wallonie vunnet av amerikaneren Quinn Simmons. Odd Christian Eiking plasserte seg best av de norske på 22.-plass.

  Alexander Kristoff
  Foto: Dirk Waem / AFP
 • Haugesund slått av 3. divisjonslag

  Haugesund er slått ut av cupen etter straffetap for 3. divisjonslaget Stord. Etter at laga hadde teke ni straffer kvar, vann Stord straffekonken med 7-6 over eliteserielaget.

  Haugesund leia kampen oppskriftsmessig 2-0 tidleg i 2. omgang, men greidde å rote det bort. Martin Pedersen utlikna for heimelaget fire minutt på overtid.

  Ekstraomgangane gav ingen mål, og Haugesund rauk ut då Mads Solberg Johannessen settet sin straffe over mål.

  Kristiansund måtte også slite, og låg under med to mål for Volda. Men dei greidde å snu det, og vann 4-2 etter ekstraomgangar.

  Volda leia 2-0 ved pause, og hadde både ein og to sjansar til å auke tidleg i andre omgang.

  Men etter KBKs redusering etter ein time, blei Volda meir og meir pressa. Utlikninga kom fire minutt før ordinær tid var ute.

  I ekstraomgangane var KBK klart best og avgjorde med to mål. Brynjulfur Willumsson scora tre av KBKs mål, deriblant begge i ekstraomgangane.

  Også Stabæk fekk tøff motstand. Først fem minutt på overtid av andre ordinære omgang sikra Kornelius Normann Hansen 1-0 over Follo.

  Stort lettare var det ikkje for Odd. Det måtte ein straffe i det 89. minutt til før Eik blei slått 1-0.

  Dei andre eliteserieklubbane som var i cup-aksjon laurdag, tok klar sigrar. Runderekorden stod Tromsø for, med 11-0 over Skånland.

  Brann knuste Bjarg med 5-0, og Lillestrøm slo FuVo 4-0

  Kristoffer Velde
  Foto: Jan Kåre Ness / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal