Bolt om dopingspørsmål: – Det er trist

BEIJING/OSLO (NRK): Verdens raskeste mann møtte en vegg av dopingspørsmål da han ankom friidretts-VM. Men denne gangen var ikke anklagene rettet mot ham.

Usain Bolt

OPPGITT: Usain Bolt under torsdagens pressekonferanse, hvor han høflig og profesjonelt parerte en rekke spørsmål om doping.

Foto: WANG ZHAO / Afp

OS 2012 The London 2012 Olympic Games

FÅR DELTA: Justin Gatlin, her under OL i London.

Foto: Vesa Moilanen / NTB scanpix

– Doping har virkelig havnet i rampelyset. Det er alt jeg har hørt om de siste ukene: doping, doping og mer doping. Nesten alle dere spør meg om det. Det er definitivt trist, sier Usain Bolt.

Det tok nemlig ikke mange minutter før 28-åringen måtte svare på dopingspørsmål under sin eneste pressekonferanse i Beijing før VM. Jamaicaneren slentret inn mens det dundret reggae ut av høyttalerne, la seg spøkefullt rett ned i sofaen på podiet og svarte selvsikkert på noen «snille» spørsmål fra konferansieren i noen minutter.

Men med én gang journalistene slapp til, ble Bolt bombardert med spørsmål om doping.

– Hva synes du om å konkurrere mot dopingtatte Justin Gatlin?

– Har du vurdert å frigi blodpasset ditt?

– Tror du den nye friidrettspresidenten Sebastian Coe kan gjøre noe?

Og for andre gang:

– Hva synes du egentlig om å konkurrere mot Justin Gatlin?

SE VIDEO MED BOLT:

Dette svarte Usain Bolt på spørsmålet om doping under torsdagens pressekonferanse i Beijing.

Ny rolle - ikke lenger den store, stygge ulven

Forskjellen fra OL i Beijing i 2008 var tydelig. Da måtte Bolt parere spørsmål om hvorvidt han selv var dopet. Denne gangen fikk han spørsmål om hvordan «gode» Bolt kan beseire «onde» Justin Gatlin.

– Folk forandrer mening. Jeg prøver bare å gjøre det som er riktig, sier han om hvordan han har gått fra rollen som den store, stygge ulven til å bli omtalt som de rene utøvernes store håp.

For mens stadig flere tar Bolt i forsvar, har den andre forhåndsfavoritten, Justin Gatlin, sonet to dopingdommer.

Bolt hadde åpenbart tenkt gjennom på forhånd hva han skulle si om at Gatlin. Han fremhevet hvordan han ikke kan gjøre noe annet enn å konkurrere - og at han ikke kan bære ansvaret for å slå doperne alene.

– Jeg løper først og fremst for meg selv. Folk sier jeg må vinne for sportens skyld. Men det er mange andre som er rene hele karrieren sin. Det er ikke bare meg. Jeg kan ikke gjøre det på egen hånd. Alle utøvere må ta ansvar, understreket Bolt flere ganger.

China Athletics Worlds

GLAD FOR Å VÆRE TILBAKE: Usain Bolt har gode minner fra Beijing. Han vant sitt første OL-gull under lekene i 2008.

Foto: Wong Maye-E / Ap

I form

BOLT

AVSLAPPET: Usain Bolt under torsdagens pressekonferanse.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Det har vært knyttet stor spenning til om Bolt kommer til å prestere under mesterskapet i Beijing. Medier over hele verden har omtalt hans problemer denne sesongen.

Svake tider og en problematisk bekkenskade har gjort ekspertene skeptiske til Bolts VM-sjanser i Beijing - før han rettet opp noe av inntrykket med et par sterke løp i generalprøven.

– Det er ikke første gang folk har tvilt på om jeg kan komme tilbake. Jeg bekymrer meg ikke for hva media skriver. Jeg må bare gjøre jobben, og jeg har ignorert det som har blitt skrevet om meg, sier Bolt.

Siste nytt

 • Arsenal og Ødegaard ute

  Arsenal er ute av Europaligaen etter at det andre semifinale-oppgjeret mot Villarreal enda 0–0. Det spanske laget leia 2–1 etter det første oppgjeret, og sjølv om Arsenal hadde sine sjansar så lukkast dei ikkje med å få ballen i mål. Martin Ødegaard hadde ein relativt anonym kveld for heimelaget, og blei bytta ut etter om lag halvspelt andre omgang med det som såg ut som ein liten smell. Villarreal møter Manchester United i finalen i Gdansk 26. mai

  Europa League - Semi Final Second Leg - Arsenal v Villarreal
  Foto: Hannah Mckay / Reuters
 • Solskjær til sin første finale

  Ole Gunnar Solskjær skal leie Manchester United i sin første finale. For sjølv om dei tapa 3–2 i det andre semifinale-oppgjeret i Europaligaen mot Roma, så vann dei 8–5 samanlagt. Edinson Cavani blei tomålsskårar for United. Bryan Cristante, Edin Dzeko og eit sjølvmål av Alex Telles stod for Roma sine mål.

  I finalen i Gdansk 26. mai møter dei Villarreal.

  Europa League - Semi Final Second Leg - AS Roma v Manchester United
 • Ishockeylandslaget fikk bank

  Etter to hederlige tap mot Sverige i sine første landskamper på 15 måneder måtte Norges ishockeykrigere torsdag se seg slått 4–0 av Danmark.

  Oppgjøret i Bitcoin Arena (!) i Rungsted var målløst og situasjonsfattig i drøyt to perioder, men da var det hjemmelaget som koblet grepet. Den siste perioden ble tung for de norske med fire baklengsmål, 3–15 i skudd og matchstraff på keeper Henrik Haukeland. (NTB).

  VM-oppkjøring ishockey, menn: Norge - Sverige
  Foto: Fredrik Hagen / Norges Ishockeyforbund / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal