NRK Meny
Normal

Bolt mister OL-gull: – Knallhardt, men riktig

Etter at Nesta Carters dopingprøve etter stafettgullet i OL i Beijing 2008 ble retestet, mister Usain Bolt et av sine ni OL-gull.

Usain Bolt og lagkameratene

FRATATT: Her er de fire lagkameratene etter at de løp inn til OL-gull i 2008. Nå er de fratatt gullet.

Foto: Petr David Josek / AP

Usain Bolt (30) må levere tilbake OL-gullet han og lagkameratene tok på stafetten i OL i Beijing 2008.

Det besluttet IOC onsdag. Grunnen er at lagkameraten Nesta Carters har testet positivt på det forbudte stoffet Methylhexaneamine.

Carter løp førsteetappen på laget som bestod av Michael Frater og Asafa Powell i tillegg til Bolt.

– Det jamaicanske laget er diskvalifisert og alle medaljer, pins og tilhørende diplomer er trukket tilbake og må returneres, skriver IOC i en pressemelding.

– Knallhardt, men riktig

Allerede i 2016 ble det klart at Carter stod på listen over 31 utøvere som skulle ha testet positivt. Det ble klart etter at prøven ble retestet i etterkant av OL. Også verdensrekorden de satte på distansen slettes.

Håvard Tjørhom

RIKTIG: Toppidrettssjef i Norges Friidrettsforbund mener straffen Usain Bolt og lagkameratene får er knallhard, men riktig.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Det betyr at Bolt nå står med åtte OL-gull i karrieren. At OL-gullet ryker betyr at Bolt mister den unike trippelen. Under OL i Rio tok sprinteren OL-gull på 100 meter, 200 meter og på stafetten. Det samme gjorde han i London 2012 og Beijing 2008.

Toppidrettssjef i Norges Friidrettsforbund, Håvard Tjørhom, er overrasket og synes det er synd at Bolt mister OL-gullet.

– Det er knallhardt, men samtidig er det en helt riktig avgjørelse. Det er utrolig synd for Bolt med den trippelen han har hatt, forteller Tjørhom til NRK, og utdyper:

– Det er ikke han som har gjort noe galt. Det er utrolig synd for ham. Det er han lagkameraten som er blitt tatt.

– Ikke noe problem for meg

Trinidad og Tobago er nå tilkjent gullmedaljen på stafetten, mens Japan for sølvet og Brasil bronse.

– Det er hjerteskjærende siden jeg har jobbet hardt over flere for å vinne gullmedaljer og jobbet hardt for å bli en mester, kommenterte Bolt etter at det ble kjent at han risikerte å miste OL-gullet.

– Ting skjer i livet. Når det blir bekreftet og jeg trenger å gi tilbake OL-gullet, vil jeg gjøre det. Det er ikke et problem for meg, fortsatte OL-mesteren.

Totalt er 454 dopingprøver retestet fra mesterskapet. Toppidrettssjefen synes det er betryggende for troverdigheten for sporten og tror det har en effekt.

– Forhåpentligvis kan det være forebyggende for fremtiden også at en ikke kan være sikker selv om man er gått fri fra en dopingtest. En må være ren som utøver, forteller Tjørhom.

Siste nytt

 • Norendal brøt IOCs sponsorregler

  Silje Norendal (24) har en privat sponsoravtale med Under Armour og reklamerte synlig for utstyrsleverandøren under forrige ukes slopestylefinale, skriver TV2. Det er brudd på regelverket til IOC. Men det får ingen konsekvenser for snowboardstjernen.

  Vinter-OL. Olympiske leker i Pyeongchang 2018. Snowboard kvinner.
  Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
 • Skuffet Falk sendes hjem

  Den svenske langrennsløperen Hanna Falk får ikke gå flere distanser i OL. 28-åringen var langt nede etter å ha blitt vraket til stafetten lørdag. Anna Haag ble valgt foran løpere som Ida Ingemarsdotter og Falk på førsteetappen.

  VINTER-OS 2018 SKIDOR LÄNGD FRISTIL
  Foto: ANDREAS HILLERGREN/TT / NTB scanpix
 • Hockeylag får ikke lov å håndhilse

  USAs hockeylag har fått beskjed om å «fist-bumpe» med hverandre i stedet for håndhilse, for å unngå spredning av noroviruset, som er svært smittsomt. Så langt er det bekreftet 283 tilfeller smittet av viruset, som nå oppholder seg i karantene.

  Pyeongchang Olympics US Zapolski
  Foto: Peter Kneffel / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
OL i Pyeongchang: Skøyter 500 m menn
OL i Pyeongchang: Hopp, lagkonkurranse menn
OL-magasin
Høydepunkter fra dagen
OL-magasin
Henrik Kristoffersen - fra Marikollen til Pyeongchang