NRK Meny
Normal

Bolt kan miste OL-gull: – Det er hjerteskjærende

Usain Bolt kan bli fratatt et OL-gull fra Beijing, etter at lagkamerat Nesta Carter skal ha blitt tatt for doping.

ATHLETICS-WORLD-2015

VERDENS BESTE: Usain Bolt har verdensrekorden på både 100- og 200 meter. I tillegg har han seks OL-gull og 11 VM-gull. Nå kan han miste flere av disse medaljene. Her fra VM i 2015.

Foto: FRANCK FIFE / Afp

Dopingtester fra OL i Beijing 2008 og London 2012 blir for tiden retestet med nye testmetoder.

En av utøverne som skal ha testet positivt er den jamaicanske sprinteren Nesta Carter. Han løp, sammen med Usain Bolt og resten av det jamaicanske sprintlaget, inn til OL-gull på 4x100 meter i Beijing.

Det betyr at det jamaicanske laget kan bli fratatt OL-gullene, melder Reuters.

– Det er hjerteskjærende fordi man jobber så hardt gjennom mange år for å vinne gull og medaljer. Jeg har jobbet hardt for å bli en mester, men det er bare en sånn ting, sier Bolt til nyhetsbyrået.

Har sagt hva han mener til Carter

Allikevel sier Bolt at han mener det er rett at han skal miste gullet, hvis det stemmer at Carter var dopet under lekene i 2008.

– Ting skjer i livet. Når dette blir bekreftet har jeg ingen problemer med å gi fra meg OL-gullet, sier Usain Bolt.

Carter har vært et viktig medlem av det jamaicanske sprintlaget de siste årene. Han var blant annet med på å vinne OL-gull både i Beijing og London, samt VM-gull i 2011, 2013 og 2015.

– Jeg vet ikke hva han går gjennom akkurat nå, men det må være hardt for han. Jeg har sagt fra at jeg ikke er fornøyd med situasjonen, sier Bolt.

– Jeg er bekymret

Jamaicas olympiske komité har bekreftet at de har mottatt varsel fra IOC om at en av deres utøvere har blitt tatt for doping under retestingen av prøvene fra Beijing. De har foreløpig ikke bekreftet at Carter er mannen som ble tatt.

Gullaget

GULLAGET: Det jamaicanske laget som vant OL-gull i 2008 bestod av (fra venstre) Asafa Powell, Usain Bolt, Michael Frater og Nesta Carter.

Foto: KAI PFAFFENBACH / REUTERS

Stoffet Carter skal ha testet positivt på heter Metylheksanamin og er et sentralstimulerende stoff som blant annet øker energinivået.

– Jeg syns det er tungt for friidrettsmiljøet. Men det er sånn som skjer, vi må bare forholde oss til det, sier Bolt.

Også Asafa Powell løp på laget som tok gull i 2008. Powell har selv vært utestengt for doping i seks måneder og forstår hvilken vanskelig situasjon Carter nå er i.

– Jeg er bekymret for han. Jeg håper han kommer seg greit gjennom det her. Det er ikke noe jeg kan gjøre, nå må bare teamet rundt Carter, og Carter selv, gjøre de rette tingene, sier Powell.

Siste nytt

 • Ingebrigtsen med nytt EM-krav

  Filip Ingebrigtsen løp på 13.30,48 på 5000 meter under et stevne i belgiske Heusden lørdag kveld. 25-åringen kom rett fra fredagens stevne i Monaco, hvor han satte ny Norges rekord på 1500 meter. Lørdag klarte han også EM-kravet på 5000 meter.

  Filip Ingebrigtsen
  Foto: Jasper Jacobs / AFP
 • Koreas første fellesgull på 27 år

  Bordtennisduoen bestående av sørkoreanske Jang Woo-jin og nordkoreanske Cha Hyo Sim gikk helt til topps i en bordtennisturnering avholdt i Daejon. Ikke siden 1991 har et felles koreansk lag tatt gull i en idrett, også da i bordtennis. I april ble det holdt et toppmøte mellom landene hvor de lovet å øke sitt samarbeid innen sport.

  Foto: Hong Hae-in / AP
 • Sterk slutt sikret seier

  Spanske Omar Fraile sikret sin første etappeseier i Tour de France da han gikk til topps på den 14. etappen i årets utgave. På Belgias nasjonaldag så det lenge ut til at det skulle bli belgisk etappeseier, men Fraile ble for sterk opp monsterbakken.

  Tour de France
  Foto: Benoit Tessier / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
X Games Minneapolis
X Games Minneapolis -- Menn BMX Dirt Finale | Menn Motorcross Best Whip Finale | Menn Motocross Best Trick Finale | Menn Skateboard Big Air Finale