NRK Meny
Normal

Kritisk for Bolt før VM: – Han har tappet kroppen for krefter

Usain Bolt (28) så direkte bekymret ut etter lørdagens løp. For første gang på årevis er han ikke VM-favoritt, mener ekspertene.

Usain Bolt

Usain Bolt vant 200-meteren i USA, men så direkte bekymret ut etterpå.

Foto: EDUARDO MUNOZ / Reuters

Usain Bolt

Usain Bolt ble sittende på huk på bakken etter målgang.

Foto: AL BELLO / Afp

– Jeg prøver å finne ut hva som foregår. Med denne farten her er ettermælet mitt i fare, sa Usain Bolt lørdag kveld.

Da hadde han akkurat løpt over mållinja med flere bekymringsrynker enn på lenge. Ukarakteristisk nok ble han sittende bekymret på bakken i stedet for å juble for seieren på 20,29 sekunder.

– Jeg vet ikke hva som skjer, sa han.

Dårligste siden før gjennombruddet

Med unntak av noen kvalifiseringsheat har ikke 28-åringen løpt så sakte på hele ni år - altså siden før han begynte å vinne mesterskapsmedaljer.

– Han begynner nok å stille spørsmålstegn ved seg selv, sier tidligere sprinter John Ertzgaard til NRK.

Usain Bolt vinner 200m for menn i Diamond League

VIDEO: Usain Bolt vinner 200-meteren i New York uten å imponere.

To måneder før VM i Beijing har Bolt fortsatt ikke løpt under hverken 10 blank på 100-meter eller 20 blank på 200-meter. Samtidig flyr Justin Gatlin inn til briljante tider, og selv ukjente Andre De Grasse har løpt 19,58.

– Akkurat nå hadde Gatlin parkert Bolt i et parløp. Og det er bare to måneder til VM. Jeg tror ikke han kommer til å prestere så mye i år, sier Ertzgaard.

Kan ikke levere hvert år lenger

John Ertzgaard

John Ertzgaard, her fra tiden som sprinter. Han har personlig rekord på 10.25 på 100-meter.

Foto: Lien, Kyrre / SCANPIX

– Hva er galt med ham?

– Han begynner å få en del år på baken. Han har tappet kroppen sin for krefter, og det er grenser for hvor lenge man kan presse sitronen. Han kan ikke tyne det i år etter år. Jeg tror de bevisst prøver å holde igjen litt, for å spare kroppen til OL i Rio neste år, noe de har gjort før. OL er mye viktigere for ham, sier Ertzgaard.

– Er Bolt på vei nedover?

– Alderen er ikke noe problem ennå, det er heller det at det krever så stor mental og fysisk styrke å trykke til hvert år. Det blir dessuten vanskeligere å finne virkemidler på trening som gjør at man kan ta ut enda mer. De har ikke så mye å gå på, sier Ertzgaard.

Kunne fått trøbbel i kvaliken

Heldigvis for Bolt har han såkalt «wildcard» til VM, så han ikke trenger å kvalifisere seg i det jamaicanske mesterskapet om litt over en uke. Det kunne blitt knalltøft.

– Nå skal han delta i mange stevner framover for å komme seg i konkurranseform, er løsningen til trener Glen Mills.

Siste nytt

 • Bråten ble tredjemann i USA

  Øystein Bråten hevet seg fra kvalifiseringen og slo til med tredjeplass i slopestylefinalen under verdenstouren i fristil i Breckenridge.

  Øystein Bråten
  Foto: Norfreeski
 • Tredjeplass på Røisland

  20-åringen fra Høvik kom seg inn på pallen i Dew Tour i kveld. Han endte fem poeng bak Max Parrot fra Canada som vant slopestyle-konkurransen. Ståle Sandbech kom på niendeplass og Emil Ulsletten endte på 12.- plass.

  Røisland
  Foto: Matthew Stockman / AFP
 • Legkov legger ikke opp

  Aleksander Legkov sin trener, Markus Cramer er irriitert på Aftonbladet sin artikkel om at Legkov legger opp. – Legkov venter på beslutningen fra CAS og vil da bestemme seg for sin sportslige fremtid, sier han til NRK.

  Markus Cramer, russisk langrennstrener
  Foto: Arild Samsvik / NRK

Sendeplan

Kl. Program Kanal