Hopp til innhold

Kritisk for Bolt før VM: – Han har tappet kroppen for krefter

Usain Bolt (28) så direkte bekymret ut etter lørdagens løp. For første gang på årevis er han ikke VM-favoritt, mener ekspertene.

Usain Bolt

Usain Bolt vant 200-meteren i USA, men så direkte bekymret ut etterpå.

Foto: EDUARDO MUNOZ / Reuters

Usain Bolt

Usain Bolt ble sittende på huk på bakken etter målgang.

Foto: AL BELLO / Afp

– Jeg prøver å finne ut hva som foregår. Med denne farten her er ettermælet mitt i fare, sa Usain Bolt lørdag kveld.

Da hadde han akkurat løpt over mållinja med flere bekymringsrynker enn på lenge. Ukarakteristisk nok ble han sittende bekymret på bakken i stedet for å juble for seieren på 20,29 sekunder.

– Jeg vet ikke hva som skjer, sa han.

Dårligste siden før gjennombruddet

Med unntak av noen kvalifiseringsheat har ikke 28-åringen løpt så sakte på hele ni år - altså siden før han begynte å vinne mesterskapsmedaljer.

– Han begynner nok å stille spørsmålstegn ved seg selv, sier tidligere sprinter John Ertzgaard til NRK.

Usain Bolt vinner 200m for menn i Diamond League

VIDEO: Usain Bolt vinner 200-meteren i New York uten å imponere.

To måneder før VM i Beijing har Bolt fortsatt ikke løpt under hverken 10 blank på 100-meter eller 20 blank på 200-meter. Samtidig flyr Justin Gatlin inn til briljante tider, og selv ukjente Andre De Grasse har løpt 19,58.

– Akkurat nå hadde Gatlin parkert Bolt i et parløp. Og det er bare to måneder til VM. Jeg tror ikke han kommer til å prestere så mye i år, sier Ertzgaard.

Kan ikke levere hvert år lenger

John Ertzgaard

John Ertzgaard, her fra tiden som sprinter. Han har personlig rekord på 10.25 på 100-meter.

Foto: Lien, Kyrre / SCANPIX

– Hva er galt med ham?

– Han begynner å få en del år på baken. Han har tappet kroppen sin for krefter, og det er grenser for hvor lenge man kan presse sitronen. Han kan ikke tyne det i år etter år. Jeg tror de bevisst prøver å holde igjen litt, for å spare kroppen til OL i Rio neste år, noe de har gjort før. OL er mye viktigere for ham, sier Ertzgaard.

– Er Bolt på vei nedover?

– Alderen er ikke noe problem ennå, det er heller det at det krever så stor mental og fysisk styrke å trykke til hvert år. Det blir dessuten vanskeligere å finne virkemidler på trening som gjør at man kan ta ut enda mer. De har ikke så mye å gå på, sier Ertzgaard.

Kunne fått trøbbel i kvaliken

Heldigvis for Bolt har han såkalt «wildcard» til VM, så han ikke trenger å kvalifisere seg i det jamaicanske mesterskapet om litt over en uke. Det kunne blitt knalltøft.

– Nå skal han delta i mange stevner framover for å komme seg i konkurranseform, er løsningen til trener Glen Mills.

Siste nytt

 • Hovland misset cuten – ute av British Open etter kriserunde

  Viktor Hovland var ikke i nærheten av å spille seg ut av trøbbel i British Open. Han fikk seks bogeyer på fredagens runde og røk ut.

  Med totalt ti slag over par var Hovland langt unna å klare cuten.

  Det er tredje gang i år at den norske golfproffen ikke tar seg til helgespillet i en majorturnering. Den ene gangen han greide det, slo han til med en 3.-plass i PGA-mesterskapet.

  Hovland var på etterskudd etter en åpningsrunde på 75 slag, og det skulle bli enda verre dagen derpå. Nordmannen pådro seg fire bogeyer på sine sju første hull og falt kraftig nedover resultatlistene. Tre av smellene kom etter hverandre.

  Åtte hull på par fulgte før det igjen kladdet skikkelig for Hovland. Han fikk bogey på både tredje og nest siste hull på den tøffe banen i skotske Troon. Det ga en 77-runde og delt 113.-plass.

  British Open er årets fjerde og siste majorturnering. Der har Hovland en 4.-plass fra 2022 som karrierebeste.

  Shane Lowry fra Irland er på topp før helgens to siste runder. Han leder med sju slag under par, mens engelskmennene Daniel Brown og Justin Rose er nærmest på -5.

  Om under to uker går Hovland i gang med OL-golfen. Håpet er at han skal kjempe om medalje, men 2024-formen er ikke er godt tegn før Paris-lekene.

  (NTB)

  Viktor Hovland
  Foto: AP
 • Carlsen med perfekt kvartfinale – satte rivalen i sjakk matt

  Magnus Carlsen tok seg lett av Jan Nepomnjasjtsjij i kvartfinalen i årets tredje Champions Chess Tour-turnering. Han vant tre strake partier.

  Carlsen gjorde unna duellen på et nettbrett. Vanligvis spiller han onlinesjakken på en datamaskin, men ikke denne gangen.

  Første parti så ut til å ebbe ut i remis, men i sluttfasen tippet det i Carlsens favør. Det neste avgjorde han på nådeløst vis med svarte brikker etter litt over 40 trekk.

  – Her er det sjakk matt på brettet! Veldig uvanlig, spillerne gir ofte opp før partiet avgjøres (på den måten), utbrøt TV 2s sjakkekspert Jon Ludvig Hammer.

  Carlsen fortsatte storspillet også i det tredje partiet. Han trengte bare remis for å ta kvartfinaleseieren, men vant overbevisende.

  – For en prestasjon av Magnus, sa Hammer.

  Nepomnjasjtsjij var utfordrer da Carlsen i 2021 forsvarte og vant VM-tittelen i langsjakk for siste gang.

  Årets tredje Champions Chess Tour-turnering spilles som et sluttspill og har et dobbelt utslagssystem. Det gjør at taperne får en ny sjanse til å ta seg videre.

  Carlsen vant årets første CCT-turnering, men tapte i mai den andre utgaven. Begge finalene var mot Alireza Firouzja

  (NTB)

  Magnus Carlsen
  Foto: NTB
 • Knutsen beklager etter massiv kritikk

  Bodø/Glimt-trener Kjetil Knutsen innrømmer ovenfor TV 2 at han utøvde «dårlig ledelse» etter den mye omtalte situasjonen mellom han og Sandefjords lege lørdag.

  Knutsen ble kritisert for å ikke ta Jostein Gundersen av banen etter to hodesmeller i kampen mot Sandfjord, selv om legen til hjemmelaget mente han burde det.

  – Det er av og til sånn at du trenger litt betenkningstid. Jeg har ikke taklet det spesielt bra. Det er egentlig hele saken for meg: Jeg føler jeg setter vikarlegen til Sandefjord i en vanskelig situasjon. Det beklager jeg, sier Knutsen til TV 2.

  I et intervju med NRK tirsdag sa treneren følgende:

  – Han såkalte legen fra Sandefjord har jeg aldri sett før og aldri møtt før, før han er i min tekniske sone og fysisk holder tilbake vår spiller. Det er det jeg reagerer på.

  Før kveldens kamp mot Odd, tar Knutsen selvkritikk:

  – Jeg må understreke at jeg har aldri ment at det er en trener som skal vurdere en hodeskade på en spiller. Sånn som settingen ble, mener jeg spilleren burde blitt tatt ut, sier han til TV 2.

  kjetil Knutsen
  Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal