NRK Meny
Normal

Kritisk for Bolt før VM: – Han har tappet kroppen for krefter

Usain Bolt (28) så direkte bekymret ut etter lørdagens løp. For første gang på årevis er han ikke VM-favoritt, mener ekspertene.

Usain Bolt

Usain Bolt vant 200-meteren i USA, men så direkte bekymret ut etterpå.

Foto: EDUARDO MUNOZ / Reuters

Usain Bolt

Usain Bolt ble sittende på huk på bakken etter målgang.

Foto: AL BELLO / Afp

– Jeg prøver å finne ut hva som foregår. Med denne farten her er ettermælet mitt i fare, sa Usain Bolt lørdag kveld.

Da hadde han akkurat løpt over mållinja med flere bekymringsrynker enn på lenge. Ukarakteristisk nok ble han sittende bekymret på bakken i stedet for å juble for seieren på 20,29 sekunder.

– Jeg vet ikke hva som skjer, sa han.

Dårligste siden før gjennombruddet

Med unntak av noen kvalifiseringsheat har ikke 28-åringen løpt så sakte på hele ni år - altså siden før han begynte å vinne mesterskapsmedaljer.

– Han begynner nok å stille spørsmålstegn ved seg selv, sier tidligere sprinter John Ertzgaard til NRK.

Usain Bolt vinner 200m for menn i Diamond League

VIDEO: Usain Bolt vinner 200-meteren i New York uten å imponere.

To måneder før VM i Beijing har Bolt fortsatt ikke løpt under hverken 10 blank på 100-meter eller 20 blank på 200-meter. Samtidig flyr Justin Gatlin inn til briljante tider, og selv ukjente Andre De Grasse har løpt 19,58.

– Akkurat nå hadde Gatlin parkert Bolt i et parløp. Og det er bare to måneder til VM. Jeg tror ikke han kommer til å prestere så mye i år, sier Ertzgaard.

Kan ikke levere hvert år lenger

John Ertzgaard

John Ertzgaard, her fra tiden som sprinter. Han har personlig rekord på 10.25 på 100-meter.

Foto: Lien, Kyrre / SCANPIX

– Hva er galt med ham?

– Han begynner å få en del år på baken. Han har tappet kroppen sin for krefter, og det er grenser for hvor lenge man kan presse sitronen. Han kan ikke tyne det i år etter år. Jeg tror de bevisst prøver å holde igjen litt, for å spare kroppen til OL i Rio neste år, noe de har gjort før. OL er mye viktigere for ham, sier Ertzgaard.

– Er Bolt på vei nedover?

– Alderen er ikke noe problem ennå, det er heller det at det krever så stor mental og fysisk styrke å trykke til hvert år. Det blir dessuten vanskeligere å finne virkemidler på trening som gjør at man kan ta ut enda mer. De har ikke så mye å gå på, sier Ertzgaard.

Kunne fått trøbbel i kvaliken

Heldigvis for Bolt har han såkalt «wildcard» til VM, så han ikke trenger å kvalifisere seg i det jamaicanske mesterskapet om litt over en uke. Det kunne blitt knalltøft.

– Nå skal han delta i mange stevner framover for å komme seg i konkurranseform, er løsningen til trener Glen Mills.

Siste nytt

 • – Emery blir ny Arsenal-trener

  Tidligere PSG-trener Unai Emery kommer til å bli presentert som ny Arsenal-trener, skriver blant andre BBC. Mikel Arteta har vært favoritt til å erstatte Arsène Wenger, men nå skal Arsenal ha ombestemt seg i siste liten. Emery kan bli vist frem som klubbens nye trener innen uken er omme, skriver BBC.

  FBL-FRA-LIGUE1-CAEN-PSG
  Foto: CHARLY TRIBALLEAU / AFP
 • Børufsen ordnet kjærkommen seier

  Start gikk aggressivt ut og fikk raskt uttelling mot Bodø/Glimt. Espen Børufsens tidlige scoring holdt til 1-0-seier i lagets første kamp uten Mark Dempsey, som fikk sparken som Start-trener tidligere i uken.

 • Tromsø snudde VIF-trenden

  Tromsø har slitt mot Vålerenga siden 2012, men søndag klaffet det endelig for «gutan». Simo Valakaris mannskap banket VIF med 3-0 på Alfheim. Antonsen, Wangberg og Berntsen skåret målele for Tromsø.

Sendeplan

Kl. Program Kanal