Hopp til innhold

Kritisk for Bolt før VM: – Han har tappet kroppen for krefter

Usain Bolt (28) så direkte bekymret ut etter lørdagens løp. For første gang på årevis er han ikke VM-favoritt, mener ekspertene.

Usain Bolt

Usain Bolt vant 200-meteren i USA, men så direkte bekymret ut etterpå.

Foto: EDUARDO MUNOZ / Reuters

Usain Bolt

Usain Bolt ble sittende på huk på bakken etter målgang.

Foto: AL BELLO / Afp

– Jeg prøver å finne ut hva som foregår. Med denne farten her er ettermælet mitt i fare, sa Usain Bolt lørdag kveld.

Da hadde han akkurat løpt over mållinja med flere bekymringsrynker enn på lenge. Ukarakteristisk nok ble han sittende bekymret på bakken i stedet for å juble for seieren på 20,29 sekunder.

– Jeg vet ikke hva som skjer, sa han.

Dårligste siden før gjennombruddet

Med unntak av noen kvalifiseringsheat har ikke 28-åringen løpt så sakte på hele ni år - altså siden før han begynte å vinne mesterskapsmedaljer.

– Han begynner nok å stille spørsmålstegn ved seg selv, sier tidligere sprinter John Ertzgaard til NRK.

Usain Bolt vinner 200m for menn i Diamond League

VIDEO: Usain Bolt vinner 200-meteren i New York uten å imponere.

To måneder før VM i Beijing har Bolt fortsatt ikke løpt under hverken 10 blank på 100-meter eller 20 blank på 200-meter. Samtidig flyr Justin Gatlin inn til briljante tider, og selv ukjente Andre De Grasse har løpt 19,58.

– Akkurat nå hadde Gatlin parkert Bolt i et parløp. Og det er bare to måneder til VM. Jeg tror ikke han kommer til å prestere så mye i år, sier Ertzgaard.

Kan ikke levere hvert år lenger

John Ertzgaard

John Ertzgaard, her fra tiden som sprinter. Han har personlig rekord på 10.25 på 100-meter.

Foto: Lien, Kyrre / SCANPIX

– Hva er galt med ham?

– Han begynner å få en del år på baken. Han har tappet kroppen sin for krefter, og det er grenser for hvor lenge man kan presse sitronen. Han kan ikke tyne det i år etter år. Jeg tror de bevisst prøver å holde igjen litt, for å spare kroppen til OL i Rio neste år, noe de har gjort før. OL er mye viktigere for ham, sier Ertzgaard.

– Er Bolt på vei nedover?

– Alderen er ikke noe problem ennå, det er heller det at det krever så stor mental og fysisk styrke å trykke til hvert år. Det blir dessuten vanskeligere å finne virkemidler på trening som gjør at man kan ta ut enda mer. De har ikke så mye å gå på, sier Ertzgaard.

Kunne fått trøbbel i kvaliken

Heldigvis for Bolt har han såkalt «wildcard» til VM, så han ikke trenger å kvalifisere seg i det jamaicanske mesterskapet om litt over en uke. Det kunne blitt knalltøft.

– Nå skal han delta i mange stevner framover for å komme seg i konkurranseform, er løsningen til trener Glen Mills.

Siste nytt

 • Uno-X-rytter imponerte: På pallen i Dauphiné

  Fjorårets Tour de France-vinner Jonas Vingegaard tok en suveren soloseier på den femte etappen i Critérium Dauphiné. Et drøyt halvminutt bak kom det en mindre gruppe som spurtet om de gjenværende plassene på podiet.

  Der viste norske Tobias Halland Johannessen seg frem. Tidligere verdensmester Julian Alaphilippe klarte akkurat å slå Johannessen i spurten, men nordmannen tok med seg en svært fin tredjeplass.

  Det er 23-åringens første pallplass for sesongen.

  Johannessen blir etter alle solemerker en av de viktigste rytterne til Uno-X i sommerens Tour de France, hvor laget deltar for første gang.

  Rittet avsluttes søndag.

  Tobias Halland Johannessen
  Foto: Tuva Åserud / NTB
 • Svimlet på startstreken - så tok nordmannen VM-gull

  Stian Hovind Angermund (36) ble torsdag verdensmester i fjelløp.

  – Dette er en drøm som går i oppfyllelse. Det var et virkelig tøft løp, da er det deilig å klare målet jeg hadde satt meg, sier han til NRK.

  På engelsk kalles det VM i «mountain and trail running», mens det på norsk kan oversettes med fjell- og terrengløp. Arrangøren opererer med en lengde på den korte løypa på 40 kilometer.

  Angermund klokket inn på 4 timer og 19 minutter i Innsbruck-Stubai, og han slo annenmann Thomas Roach fra Storbritannia med 2.18 minutter.

  For å klare det måtte nordmannen grave dypt.

  – Jeg var meget langt nede i kjelleren i dag. Jeg følte meg dårlig på start. Jeg var svimmel og følte at jeg skulle gå i bakken. Heldigvis bedret det seg etter hvert og jeg fikk en luke halvveis. Jeg måtte gi alt for å holde de andre bak meg, forteller han.

  Italieneren Luca Del Pero tok bronsen med 3.04 minutter opp til vinneren fra Norge. (NRK/NTB)

  Stian Hovind Angermund
  Foto: Norsk Friidrett
 • Granerud dropper sommer-EM

  Verdenscupvinner Halvor Egner Granerud er ikke med i den norske hopptroppen til European Games i Krakow, som arrangeres i perioden 27. juni til 1. juli. Årsaken er fallet på trening i Lysgårdsbakken tirsdag.

  – Han er forslått og får ikke trent som normalt, og derfor har han selv valgt å ikke delta, sier sportssjef Clas Brede Bråthen til NRK.

  Norge stiller med åtte utøvere.

  Kvinner: Anna Odine Strøm, Thea Minyan Bjørseth, Eirin Kvandal og Kjersti Græsli.

  Menn: Johann André Forfang, Daniel-André Tande, Marius Lindvik og Bendik Jakobsen Heggli.

  Det skal gjennomføres totalt fem hoppkonkurranser i anleggene i Zakopane.

  Halvor Granerud
  Foto: Frode Søreide / NRK

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
NRK forklarer: Rasismeskandalen i Spania 02:41
Neste