Hopp til innhold

16-åring videre sammen med Bolt og Gatlin: – Rått!

De to stjernene gikk begge enkelt videre til semifinalen på 200 meter, men mest oppsiktsvekkende var prestasjonen til en 16-åring fra Japan.

 Abdul Hakim Sani Brown

TALENT: Japanske Abdul Hakim Sani Brown (16) imponerte stort med å gå direkte til semifinalen på 200 m på tiden 20,35 tirsdag.

Foto: Kin Cheung / Ap

Merk deg navnet Abdul Hakim Sani Brown.

Han er bare 16 år, men løp tirsdag 200 meter på 20,35 og gikk direkte til semifinale i VM sammen med Usain Bolt og Justin Gatlin.

– Jeg så han i ungdoms-VM, han er en stor atlet og i dag viste han styrke og gikk direkte videre, sier Justin Gatlin til NRK etter forsøksheatet sammen med Brown.

Gatlin best i sitt heat

OVERRASKET: 16 år gamle Abdul Hakim Sani Brown fra Japan i bane ni fulgte Justin Gatlin videre fra forsøksheatet på 200 m tirsdag.

Sølvvinneren fra 100-meteren innrømmer at han underveis fulgte med på unge Brown i bane ni.

– Jeg ville være først ut av svingen fordi jeg visste at jeg hadde Ashmeade på innsiden av meg og en ung japaner på utsiden, sa Gatlin.

– Nå går det oppover

Den nevnte Ashmeade med fornavn Nickel var en av de erfarne løperne i feltet med en personlig rekord på 19,85, men denne dagen måtte han se seg slått av en 16-åring.

– Det var et bra løp, men jeg kan bedre, sier Brown selv til NRK etter oppvisningen.

Han er foreløpig ikke like stø i engelsk som han er til å løpe, men klarer fint å sette ord på sin fantastiske sesong så langt:

– Den har vært bra og det går oppover!, gliser unggutten som i juli vant både 100 og 200 meter i ungdoms-VM i Colombia.

Abdul Hakim Sani Brown fra Japan var nest best i sitt heat, kun slått av Justin Gatlin. Se intervjuet med han etter forsøksheatene. Reporter: Line Andersen.

BROWN-INTERVJU: – Det var et bra løp, men jeg kan bli bedre, sa japanske Abdul Hakim Sani Brown til NRK etter løpet.

Ett hundredel bak «persen»

Med 20,35 var Brown riktignok bak både Bolt (20,28) og Gatlin (20,19) på forsøksheatet tirsdag, men til en 16-åring å være er det meget sterkt.

– Ute i bane ni er det en 16-åring som løper seg rett til semifinale. Det er rått!, utbrøt NRK-kommentator Jann Post da Brown fosset inn bak Gatlin i heat fire.

– En fantastisk inspirasjon for en 16-åring å få til noe sånt, sa NRKs friidrettsekspert Vebjørn Rodal.

Browns personlige rekord på 200 m er 20,34, ett hundredel raskere enn han løp tirsdag.

Bolt jogger inn - best i sitt heat.

USAIN BOLT: Usain Bolt ledet overlegent ut på oppløpet og tok det med ro på slutten i sitt forsøksheat på 200 m.

Intervju med Justin Gatlin. Reporeter: Line Andersen.

GATLIN-INTERVJU: Se og hør hva Justin Gatlin hadde å si etter forsøksheatet på 200 meter.

Trolig ikke finale

Den må han trolig forbedre hvis han skal kvalifisere seg til torsdagens finale, men det er langt fra forventet at han skal klare i dette mesterskapet.

Han vil uansett få en ny sjanse til å vise seg frem i onsdagens semifinale. Da løper han igjen i heat med Gatlin.

– Jeg er veldig takknemlig fot at jeg får konkurrere mot de beste, sier han som kanskje blir friidrettens nye sprintstjerne i fremtiden.

NRK-reporter Nicolay Ramm er nysgjerrig på det norske nivået på sprint. Derfor utfordrer han alt fra norgeseliten til 13-åringer på 100-meter.

NRKs Nicolay Ramm utfordret de beste sprinterne i hver årsklasse i Norge. Se det morsomme innslaget her.

Siste nytt

  • VG: VM endte med millionunderskudd for Norges Håndballforbund

    Den norske delen av VM i håndball gikk over én million kroner i underskudd. Medarrangørene Danmark og Sverige fikk bedre økonomiske resultater.

    Norges håndballpresident Kåre Geir Lio opplyser om underskuddet til VG. Håndballmesterskapet for kvinner ble avholdt i november og desember 2023.

    Ifølge Lio fikk Danmark et overskudd på seks millioner kroner, mens svenskene gikk omtrent i null. Det økonomiske tapet skal likevel ikke være en sperre for mesterskap i Norge i framtiden.

    – Vi må være modige og tørre, sier Lio til avisen.

    Norge arrangerte totalt 23 VM-kamper i gruppespillet, hovedrunden og kvartfinaler. Det var totalt 36.870 tilskuere på kampene til de norske håndballjentene. Mesterskapet endte med VM-sølv for Norge.

    Neste år er Norge vertskap sammen med Danmark og Kroatia når håndball-VM for menn arrangeres. (NTB)

    cLJZ5U40J_M
    Foto: NTB
  • Eliteserieklubbene smadret salgsrekorden i 2023

    Norsk Toppfotballs (NTF) mål om at landets fotballklubber samlet skal selge spillere for mer enn én milliard kroner årlig innen 2028 er nesten nådd allerede.

    Det viser en fersk rapport fra Europatoppen.

    I 2023 solgte norske klubber spillere for hele 959 millioner kroner. Det var en markant økning fra 355 millioner i 2022.

    – Det er fantastiske tall, og det viser at spillere i norske klubber er attraktive på det internasjonale markedet. Samtidig er det en risiko for at ligaen blir svekket dersom man ikke klarer å fylle på med egenutviklede spillere eller bommer på spillerkjøp, sier NTFs sportssjef Erik Hoftun.

    I fjor solgte Molde alene spillere for nær en kvart milliard kroner, mens også Bodø/Glimt (149 millioner) og Rosenborg (105 millioner) passerte et tresifret antall millioner. (NTB)

    Sivert Mannsverk
    Foto: NTB
  • Højlund punkterte kampen – reddet Manchester United

    Danske Rasmus Højlund avgjorde for Manchester United da han satte 4–2 mot Sheffield United etter fremspill av Bruno Fernandes.

    Portugiseren ble kampens store spiller for de rødkledde vertene.

    Han utlignet til 2-2 fra straffemerket etter en time, og 20 minutter senere knallet han inn 3–2 fra distanse.

    Før hvilen sto Fernandes også for frisparket som et par trekk senere ga Manchester Uniteds første utligning.

    Hjemmelaget dominerte banespillet tungt og kom til flere store sjanser, men gikk likevel til pause på 1-1.

    En fæl feilpasning fra vertenes keeper André Onana ga Jayden Bogle muligheten til å snappe ballen, gå på løp og score fra skrått hold.

    Ledelsen varte ikke lenge. Sju minutter senere stusset Harry Maguire inn utligningen.

    Tidlig i 2.-omgangen ble Old Trafford-publikummet rystet igjen. Ben Brereton Diaz sørget for at det sto 1-2 på lystavla etter fine Sheffield United-kombinasjoner.

    Manchester United tok seg opp til 6.-plassen med onsdagens seier. Klubben har kun vunnet to av sine åtte siste kamper i Premier League.

    Helst sist ligger Sheffield United med sine 16 poeng fra 34 kamper. Dert er ti poeng opp til riktig side av nedrykksstreken. (NTB/NRK)

    Britain Soccer Premier League
    Foto: Dave Thompson / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal