Hopp til innhold

Bolsjunov trøblete halvår: Ulykke, tanntrøbbel og frustrerte russiske sjefer

LENZERHEIDE (NRK): Han har vært usikker på hva han kan forvente av seg selv. Og sesongen har så langt vært svært variabel og langt under forventningene. Men i grevens tid viser Aleksandr Bolsjunov verdensklasse.

J0jgNtnyoeg

LEVERTE - ENDELIG: Aleksandr Bolsjunov i målområdet etter 15 kilometer klassisk i Lenzerheide onsdag.

Foto: Peter Schneider / AP

Jeg er veldig fornøyd med å være tilbake, sier 24-åringen (25 år 31. desember) til NRK.

– Det var det viktigste løpet for ham hittil denne vinteren. Derfor var det viktig for ham å få til et godt løp i høyden, sier NRK-ekspert Torgeir Bjørn.

Kun slått av Niskanen

For onsdag fikk han trolig svarene han ønsket. Tour de Ski-programmet vartet opp med en siste test på OL-øvelsen 15 kilometer klassisk.

Etter noen svært trøblete uker var plutselig Bolsjunov tilbake der de fleste er vant til å se ham: På pallen. Det skilte snaue 20 sekunder opp til seierherre Iivo Niskanen og fem sekunder ned til Pål Golberg på tredjeplass.

Snakker ikke med noen etter svake resultater

Romanov

FØLGER RUSSISK LANGRENN TETT: Andrej Romanov, her fra pressesenteret i Lenzerheide onsdag.

Foto: Mikal Aaserud / NRK

Smilet var tilbake. I sterk kontrast til den første tour-etappen. I Lenzerheide på tirsdag røk Bolsjunov ut av kvartfinalen på sprinten. Han tok på seg skiene i pressesonen og gikk pent og pyntelig forbi alle medier.

Etter dårlige resultater så vil han gå for seg selv og analysere løpet. Etter dårligere resultater snakker han ikke med russisk eller utenlandsk presse. Men nå er han avslappet og smiler endelig, sier reporter Andrej Romanov, som følger den russiske langrennsstjernen tett for TV-kanalen Match.

– Dårligere grunnlag

pa1B0EkPK_U

OPPTUREN: Iivo Niskanen (midten), flankert av Aleksandr Bolsjunov og Pål Golberg etter onsdagens 15 kilometer klassisk.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Oppturen onsdag kommer etter mange uker med motgang.

Om det har noe med de lange skadeavbrekkene gjennom sesongoppkjøringen er uvisst.

Men listen er lang.

Derfor er ikke NRK-ekspert Bjørn i tvil:

Han har et dårligere treningsgrunnlag til denne sesongen.

Trøbbel hver måned

Bolsjunovs problematiske oppladning startet med en sykkelulykke på våren. Da han returnerte til normal trening, fikk han trøbbel med akillesen. Først i den ene foten, så i den andre.

Store deler av mai, juni og juli passerte uten at 24-åringen kunne yte maksimalt. Bolsjunov har i avisen Championat kalt det sin tøffeste sesongoppkjøring noensinne.

– Hver gang jeg nærmet meg å kunne trene for fullt, oppstod det problemer. Bokstavelig talt hver måned.

W7egzfFWETA

GA ALT: Aleksandr Bolsjunov, her under 15 kilometeren i Lenzerheide onsdag.

Foto: Peter Schneider / AP

– Vet ikke hva jeg kan forvente

Midtveis i september måtte Bolsjunov opereres etter å ha slitt med tannpine. Inngrepet som skulle holde ham borte fra hard trening i 10-12 dager var mislykket.

Snaut en måned senere måtte han gjennom en ny operasjon i overkjeven med påfølgende hviletid.

Jeg har trent dårlig i år, så jeg vet ikke hva jeg kan forvente, sa Bolsjunov.

«Ikke still på start»

Selv om det ble pallplass under verdenscupåpningen i Ruka den siste helgen i november, har desember blitt tyngre.

På Lillehammer var han et stykke bak overlegne Simen Hegstad Krüger på distanserennet.

Bolsjunov reiste videre til Davos. Der var han småsyk. Det ble spørsmål om hvorvidt han skulle gå 15 kilometeren som Simen Hegstad Krüger senere vant overlegent.

Andrej Romanov i Match TV forteller at Bolsjunovs trener, Jurij Borodavko, og skipresident Jelena Välbe ville ha et ord med i laget.

De sa «Aleksandr, vær så snill, ikke still på start. Hvil deg litt. Slapp av». Men Bolsjunov tenker i nuet, han vil konkurrere hele tiden. Han lytter først og fremst til seg selv. Han følte han måtte gå, sier Romanov.

– Hun var ikke fornøyd

Sorin

RUSSISK TRENER: Egor Sorin, her i pressesonen under årets Tour de Ski.

Foto: Mikal Aaserud / NRK

Egor Sorin er en av få engelsktalende trenere og ledere i det russiske forbundet.

Det var hans avgjørelse å stille på start i det rennet. Det var for treningens skyld. Men det var kanskje ikke en god avgjørelse. Men han fikk heldigvis ikke noen problemer med formen etter det.

Hva sa Välbe til at han stilte på distansen i Davos?

Hun var ikke fornøyd, sier Sorin.

På NRKs spørsmål om hvorfor han gikk konkurranser selv om han ble rådet til det motsatte, svarer Bolsjunov kort og enkelt:

Jeg ville ha et bra resultat, men lyktes ikke.

– Aldri vært avskrevet

Bolsjunov gjorde slik han pleier: Konkurrerte enda mer. Han reiste rett videre til verdenscupen i Dresden. På showsprinten der røk han igjen ut av en sprintprolog.

n6CQS96Mz_4

STORE STJERNER: Johannes Høsflot Klæbo, her med Bolsjunov i bakgrunnen under verdenscupen i Ruka i november.

Foto: Torstein Bøe / NTB

Da han leverte nok en svak sprint på Tour de Skis første dag var det ikke lett å bli klok på hvor han stod.

Men så slo han altså til. Akkurat da han trengte det som mest.

Han har aldri vært avskrevet. Han er nummer tre i verdenscupen sammenlagt. Han har hatt en trå start, men han er oppe der, og han viser at han er en god skiløper, sier Johannes Høsflot Klæbo.

PS: Torsdag er det hviledag for Bolsjunov og Klæbo, men Tour de Ski fortsetter med en 10 og 15 kilometer fellesstart i fristil fredag. Den følger du på NRK radio fra klokken 12:55.

Sportsnyheter

Jan Jönsson

Treneren stormet banen, ble utvist og prøvde å klemme dommer: – Ikke akseptabel oppførsel

I kampen mellom Vålerenga og Stabæk ble det baluba på overtid. I sentrum: Stabæk-trener Jan Jönsson.

Siste nytt

  • Grøvdal vraker 10.000 meter i EM – går for ny distanse

    Karoline Bjerkeli Grøvdal (33) endrer konkurranseplanen for sommerens europamesterskap i Roma.

    Hun dropper 10.000 meter og planlegger for å løpe halvmaraton.

    Det bekrefter hun overfor NRK.

    Nå satser hun på å løpe 5000 meter fredag 7. juni og halvmaraton 9. juni – og regnes som en sterk medaljekandidat på begge distansene.

    – Det kan være en morsom kombo det, sier Grøvdal, som presiserer at hun vil ta en endelig avgjørelse etter det første løpet.

    Hun vant nylig New York halvmaraton på tiden 1.09.09 minutter. Hun er rangert som den femte beste europeeren i kategoriene 5000 meter og gateløp.

    Grøvdal har vel å merke ikke tatt EM-kravet på 32 minutter på 10.000 meter, men det ville vært for en formalitet å regne. Hun har løpt minuttet raskere to ganger på asfalt, men måtte tatt på seg piggsko for å kvalifisere seg til europamesterskapet. Det ønsker hun ikke å prioritere i en viktig treningsperiode inn mot EM- og OL-sesongen.

    Den erfarne langdistanseprofilen har bronse på 10.000 meter og 3000 meter hinder fra tidligere europamesterskap, samt at hun har vunnet EM i terrengløp tre år på rad.

    Halvmaraton er ikke en tradisjonell mesterskapsøvelse, men arrangeres i EM i år som sammenfaller med OL.

    PS! EM i Roma og OL i Paris ser du på NRK.

    Friidretts-VM 2023: Pressetreff
    Foto: Beate Oma Dahle / NTB
  • Storhamar sikret gullet etter «sliteseier»: – Ekstrem lettelse

    Storhamar vant den femte NM-finalen med 4-3 over Vålerenga i forlengning. Med 4-1 i kamper kunne vertene juble for tittelen.

    Eirik Salsten ble helten med scoring 50 sekunder ut i spilleforlengelsen. Da eksploderte det på Hamar – som hadde «mætt fjøs» med over 7100 tilskuere.

    For veteran Patrick Thoresen ble det ekstra spesielt å vinne foran familien på tribunen.

    – Det er helt magisk. Jeg har jo vært med på veldig mange finaler, dessverre tapt veldig mange de siste par åra, så det var en ekstrem lettelse å få være med å vinne. Jeg har drømt om dette. Dette har vært et stort, stort mål de siste åra mine, sier Thoresen til NRK.

    – Det er helt sykt at det er 7000 mennesker her som har fulgt oss i tykt og tynt mer eller mindre i hele år.

    Med tirsdagens triumf er Storhamars åttende kongepokal i boks. Vålerenga er fortsatt ledende i Norge med sine 26 «bøtter».

    Tross tapet, lar Storhamar-trener Petter Thoresen seg imponere av motstanden og kaller tirsdagens kamp for en «sliteseier».

    – Imponert av Vålerenga. De har mistet flere sentrale spillere og kriget mot Oilers i syv kamper. Jeg er faktisk imponert over det de leverer, skal jeg være helt ærlig, sier Thoresen til NRK.

    Og det var gjestene fra hovedstaden som kom best i gang i den femte kampen i NM-sluttspillet. Lagets storscorer Thomas Olsen satte 1-0 etter tre og ett halvt minutt. Da Storhamar fikk muligheten i overtall i midtperioden satte Peter Quenneville inn utligningen. Storhamar gikk så opp til 2-1, før Magnus Brekke Henriksen utlignet for Vålerenga.

    55 minutter og 25 sekunder ut i kampen sendte Jakob Berglund Storhamar nok en gang opp i ledelsen, men 12 sekunder før slutt sikret Vålerenga spilleforlengelse da Christopher Bengtson satte 3-3. I spilleforlengelsen sørget Saltsten for seier til Storhamar. (NRK/NTB)

    NM finale Ishockey Storhamar IL - Vålerenga IF i CC Amfi. SIL - VIF
    Foto: Cornelius Poppe / NTB
  • Sævik med ny scoring da Vålerenga beholdt tabelltoppen

    Både Karina Sævik og Iris Omarsdottir scoret sitt fjerde mål for sesongen da Vålerenga slo Stabæk 3-2 på hjemmebane i Toppserien tirsdag.

    Kampen skulle opprinnelig spilles i september, men ble framskyndet for å legge til rette for Vålerengas deltakelse i mesterligakvalifiseringen. Med tirsdagens seier ligger Vålerenga og Rosenborg på topp med tolv poeng, men VIF har bedre målforskjell. Deretter følger Røa med ni.

    Vålerengas hjemmeseier tirsdag kom etter scoringer av Olaug Tvedten, Ylinn Tennebø og Sævik, som scoret sitt fjerde mål for sesongen. For gjestene sto spisstalentet Omarsdottir for begge nettkjenningene – den siste fem minutter før slutt. 20-åringen har i likhet med Sævik scoret fire ganger denne sesongen.

    Stabæk står med seks poeng etter to seirer og tre tap hittil. Vålerenga har byderby mot Lyn til helgen, mens Stabæk får besøk av Brann. (NTB)

    Toppserien fotball 2023: Vålerenga - LSK Kvinner
    Foto: Lise Åserud / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal