Hopp til innhold

Bolsjunov til NRK: Hevder skandale-«takling» skyldes utstyrsfeil

FALUN (NRK): Han har blitt kraftig kritisert for oppførselen sin før og etter målgang sist søndag. Men selv om Aleksandr Bolsjunov angrer, står russeren på at finske Joni Mäki burde vært diskvalifisert og at «kroppstaklingen» etterpå var et uhell.

Aleksandr Bolsjunov

ÅPNER SEG OM SITUASJONEN: Aleksandr Bolsjunov møter NRK i Falun.

Foto: MIKAL EMIL AASERUD / NRK

– Angrer du? spør NRK.

– Selvfølgelig. Jeg forstår at det ikke var riktig å gjøre det jeg gjorde etter målgang. Jeg angrer på handlingen og jeg vil ikke gjøre det igjen i framtiden, sier Bolsjunov til NRK.

Den kanskje største stjernen av de alle i internasjonal herrelangrenn tok seg en nær to timers lang økt på Lugnet Skistadion i Falun tirsdag. Han gikk stort sett for seg selv ute i både tur- og konkurranseløyper i seks-syv minusgrader og strålende solskinn.

Knallhardt kritisert

To dager har gått siden han søndag formiddag slo etter finske Joni Mäki med staven i en intens spurtduell på oppløpet på herrestafetten.

Enda verre var det som bare blir omtalt som en «kroppstakling» i målområdet like etter.

Det førte til unison fordømmelse fra langrennsmiljøet og naturligvis det norske. Bolsjunov forklarte seg for juryen, men gikk aldri gjennom pressesonen etter rennet.

Det russiske forbundet publiserte mandag kveld en beklagelse, men Bolsjunov har hatt til gode å snakke om hendelsen. Han har takket nei til samtlige medieforespørsler siden. Også russiske.

Men etter trening tirsdag sier han noe motvillig ja til seks-syv spørsmål før han skal haste videre mot hotellet.

– Ikke «fair game»

Han står ved siden av den russiske treneren Egor Sorin som for anledningen fungerer som tolk.

Bolsjunov forteller dette når NRK spør om hva han tenkte både under oppløpet og da han så TV-bildene etterpå.

Bolsjunov

KRAFTIG IRRITERT: Aleksandr Bolsjunov her fra søndagens herrestafett i Lahti.

Foto: Markku Ulander / AP

– Da jeg krysset streken, ville jeg snakke med Mäki om hva som skjedde før målgang og hvorfor han gjorde det han gjorde. Skiene var veldig raske, og da jeg prøvde å stoppe var bindingen brukket. Det var ikke meningen å kjøre på ham, jeg ville bare snakke med ham.

– Jeg så hva som skjedde før målgang, og jeg syns ikke Mäki spilte «fair game». Han blokket meg med vilje, det er ikke fair. Det synes jeg fortsatt.

– Er du enig i at du ble diskvalifisert?

– Det er en avgjørelse fra juryen som jeg er enig i. Jeg agerte feil etter målgang, men på den andre siden forstår jeg ikke hvorfor finnen ikke ble diskvalifisert for det han gjorde før målgang.

Bolsjunov hevder han ikke har fått med seg at andre utøvere har kritistert ham knallhardt, samt allroundtrener Eirik Myhr Nossum har uttalt at «det er langrenn vi driver med og ikke kampsport».

– Jeg leser ikke kommentarene til andre folk. Jeg vet hvordan jeg opplevde det selv, og står fast ved det jeg føler. Jeg vil ikke vite hva andre mener og sier.

Aleksandr Bolsjunov

TOK SEG TID: Her forsvinner Bolsjunov bort fra stadion.

Foto: MIKAL EMIL AASERUD / NRK

Deretter fikk Bolsjunov nok. 24-åringen satte seg rett inn i en ventende minibuss med trener Jurij Borodavko og forsvant ut av stadionområdet.

Hadde blitt suspendert i Norge

Allroundtrener Nossum var også på plass under de norske damene og herrenes trening i Falun tirsdag. Han synes det er positivt at Bolsjunov angrer seg. Han står fast ved det han har sagt: At det Bolsjunov gjorde ikke hører hjemme noe sted.

– Jeg tror ikke noen er langsinte i dette spillet. Både vi, Finland og Russland ser fram mot VM og konkurransene her i Falun. Det er greit for alle parter å legge det bak seg og håpe at vi ikke ser det på et skistadion igjen.

Nossum sier imidlertid at dersom en norsk utøver hadde gjort det samme, så hadde vedkommende aldri fått reise videre til verdenscup i Falun.

Nossum

ALLROUNDTRENER: Eirik Myhr Nossum, her utenfor det norske landslagets hotell i Falun.

Foto: Mikal Aaserud / NRK

– En slags suspensjon, rett og slett?

– Ja. Vi har ganske klare, interne kjøreregler på slike ting. Det hadde betydd en liten helg i kakebua, det.

– Er det overraskende at Bolsjunov er her da, eller?

– Jeg kjenner ikke til de interne reglene til det russiske forbundet, så det får være opp til dem, men det hadde vært vår interne sanksjon i alle fall.

PS: Verdenscupen i Falun starter med 10 og 15 kilometer intervallstart i fristil fredag. Det fortsetter med en 10 og 15 kilometer fellesstart i klassisk lørdag og avsluttes med klassisk sprint søndag.

Siste nytt

 • Norge fekk nei frå Elitloppet

  Den norske trenarchampionen Frode Hamre reagerer kraftig på at det ikkje er nokon norsktrena hest med i årets Elitloppet i trav.

  – Både Cicero TG og Stoletheshow er gode nok til å vere med når ein ser på dei 16 som fekk plass. Eg synest det er skuffande at ein ikkje fann plass til ein norsk hest, ja rett og slett flaut for Solvalla, men, men det er dei som bestemmer, seier Hamre til Trav- og Galopp-nytt.

  Elitloppet blir køyrt søndag. Vinnaren av finalen får 5 millionar svenske kroner. det er venta cirka 40.000 tilskodarar på løpa i Stockholm laurdag og søndag.

  Den norskfødde hesten Cokstile (eigd og trena i Italia) er blant vinnarkandidatane.

  Nordmannen Dagfin Henriksen har base i Canada som travtrenar og kusk. Han har fått plass i løpet med hesten sin Perfetto. – Ein draum går i oppfylling, seier Henriksen til TGN om å delta i Elitloppet.

  Elitloppet
  Foto: MARCUS ERICSSON / TT / NTB
 • Golden State til NBA-finale

  Golden State Warriors er klar for sin sjette NBA-finale på åtte år.

  Det blei klart etter 120-110 over Dallas Mavericks i den femte semifinalekmapen i natt. Warriors vann dermed 4-1 i best av sju-serien.

  Klay Thompson scora 32 poeng i kampen i natt.

  Warriors blei meister i 2015, 2017 og 2018. Årets finalemotsandar blir enten Boston Celtics eller Miami Heat. Boston leier 3-2 før neste møte fredag kveld.

  Første finalekamp skal gå 2. juni i San Fransisco.

  Klay Thompson
  Foto: EZRA SHAW / AFP
 • Hovland under par i Texas

  Det norske golfesset Viktor Hovland ligg på ein delt 26.-plass etter den første runden av PGA-turneringa i Texas.

  Han ligg eitt slag under par, og det er tre slag opp til dei åtte som deler førsteplassen med fire slag under par. Seks av dei er amerikanarar.

  Det blei ein god start for Hovland som rulla inn for birdie allereie på det første holet, før det blei tre par på rad.

  På hol nummer fem gjekk han på ein bogey, men nordmannen slo tilbake på det åttande holet og sikra seg ein godkjent start på runden.

  Hovland spelte jamt og sørgde for par på de fleste hola mot slutten av runden. Han måtte likevel tole bogey på både hol 10 og 13. Han spelte derimot glimrande på dei siste hola og noterte seg for birdie på hol 17 og 18.

  Turneringa i Fort Worth i Texas, har rundt 80 millionar kroner i premiepengar. Vinnaren stikk av garde med 14 millionar.

  Viktor Hovland
  Foto: Carmen Mandato / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 39 klipp
Sport
Spiller nå
Haalands karriere fra A til NÅ 03:44
Neste