Hopp til innhold

Bolsjunov nektet å ta på seg medaljen – Iversen føler ikke han fortjener gullet

OBERSTDORF (NRK): Det var nærmest begravelsesstemning da den norske nasjonalsangen omsider ble spilt etter femmila. Han som sto øverst føler ikke han fortjente å bli verdensmester.

eiD3YT1PkEA

VERDENSMESTER: Emil Iversen sørget for at VM-gullet fra femmila igjen skal til Meråker, akkurat som Frode Estil gjorde sist det var VM i Oberstdorf i 2005. Sølvvinner Aleksandr Bolsjunov følte seg imidlertid snytt.

Foto: Lise Åserud / NTB

– En sinnssykt stor dag for min skikarriere. At jeg blir mester, det er noe som kommer til å stå. Det er ufortjent at jeg blir det, men det kjennes fortjent at jeg blir nummer to. Jeg er veldig stolt av meg sjøl i dag. Det blir veldig spesielt etterpå, sier Emil Iversen.

Han står med gullmedaljen rundt halsen og er verdensmester på femmil. I hvert fall så lenge ikke Norge og Johannes Høsflot Klæbo vinner fram med en eventuell anke til appellutvalget.

Dramaet som oppsto da Klæbo ble disket fra gull etter en nærkontakt med Aleksandr Bolsjunov skapte en ekstremt trykket stemning på den folketomme VM-stadion i Oberstdorf.

Den var nærmest begravelsesstemning da Iversen sto på toppen av pallen og den norske nasjonalsangen ble spilt.

Se seansen her:

Bolsjunov mener Iversen ikke skulle hatt gull

– Det var rart, men jeg jubla for at jeg hadde tatt sølv, og det må jeg få lov til. Vi hadde fått høre nasjonalsangen uansett, påpeker Iversen.

Og han legger ikke skjul på at han hadde foretrukket å stå på det.

– Jeg hadde vært mer rørt om jeg hadde stått på siden av Johannes og han hadde vunnet, men uansett et stort øyeblikk å stå på pallen, sier han ettertenksomt.

Mens Iversen rykket opp til gull, rykket Bolsjunov opp til sølv. Selv om Klæbo var disket, var han synlig misfornøyd.

Han valgte til og med å ikke ta sølvmedaljen rundt halsen. Til NRK antydet han at juryen burde ha stokket om på resultatlista.

– Jeg kan bare si at i dag må vinneren være meg eller Klæbo. Ikke Iversen. Dette er ikke den beste slutten på denne dagen, sier han.

– Vet ikke om jeg skal juble eller gråte

Simen Hegstad Krüger rykket opp fra fjerdeplass til bronsemedalje. Den medaljen smaker på ingen måte like godt som de to sølvmedaljene han tok tidligere i VM.

epHNKlqVtE4

BETENKT: Emil Iversen tydelig i tvil om hva som ville bli utfallet etter den dramatiske spurten.

Foto: Terje Pedersen / NTB

– Det var veldig spesielt. Hva skal man si. Samtidig som jeg synes Emil fortjener hyllest, føler jeg at jeg står litt malplassert og vet ikke om jeg skal juble eller gråte, sier Krüger til NRK.

Han bet seg merke i at Bolsjunov valgte å ikke ta sølvet rundt halsen, og likte det bare sånn passe.

– Jeg tenker at vi må respektere de beslutningene som tas, og jeg synes jo det er mange løp her som fortjener en hyllest og respekt. Emil gjør er et fantastisk løp, og det fortjener all æren det kan få, sier Krüger, som rister på hodet over Bolsjunovs antydning om at han burde blitt tildelt gull selv om russeren kom i mål som nummer tre.

– Jeg vet ikke helt hva han mener, at han skulle blitt plassert fram, jeg skjønner ikke helt hvordan det skulle gått til. Han er vel en som aldri er fornøyd med sølv, sier Lyn-løperen.

– Hva Bolsjunov gjør driter jeg i. Mer har jeg ikke å si om han, sier Iversen.

IKKE LOV: Juryen fastslo etter mye fram og tilbake at denne manøveren fra Johannes Høsflot Klæbo ikke var tillat.

– Følelsen kan ingen ta fra meg

Både Krüger og Iversen føler med Johannes Høsflot Klæbo.

– Jeg synes fryktelig synd på ham, det er utrolig kjipt for ham, vi skal støtte ham så godt vi kan, sier Krüger.

– Jeg må gi han en klem. Det er ikke min feil heller, jeg har ingenting med det å gjøre, men jeg må bare ta det jeg får, sier Iversen

Samtidig prøver Emil Iversen å nyte øyeblikket. Det er imidlertid følelsen av å gå i mål som medaljevinner han skal nyte, ikke følelsen av å stå øverst på pallen.

– Jeg gikk for medalje. Jeg satset alt og lykkes til slutt. Det er sinnssykt stort. Det er femmila i Oberstdorf og det er VM. Endelig klarte jeg det. Det var veldig følelsesladet. Nå er det mye som har skjedd, men den følelsen jeg hadde i mål den kan ingen ta fra meg, fastslår han.

I VM i Seefeld for to år siden, tok han gull i begge lagkonkurransene. I Oberstdorf er det blitt gull på stafett og femmil.

Nå skal Iversen hvile og nyte, og vet ikke om han stiller i verdenscupavslutningen i Sveits neste helg:

– Jeg skal en tur sørover uansett. Jeg skal langt sørover. Har med Erik Valnes som reiseguide. Jeg vet ikke hvor vi skal. Men vi skal veldig langt sør!

Sportsnyheter

Football, UEFA Women's Euro Qualifier, Norway - Netherlands

Sent baklengsmål ødela igjen – Norge må ut i EM-omspill

Norge slapp igjen inn mål på slutten av kampen mot Nederland tirsdag. Dermed må Norge ut i et omspill om de siste EM-plassene.

sAHG6WZzpK4

Skistjerna har store søvnproblem: – Ein blir nesten galen av det

Anne Kjersti Kalvå har måtte ty til både medisinar og hjelp for å takle søvnproblem. – Det er utfordrande, seier langrennsløparen til NRK.

X6_EWO3VmzI

Ferdig som England-sjef: – Det er på tide med forandring

Gareth Southgate trekker seg som engelsk landslagssjef etter finaletapet mot Spania. Ekspertene er klare på hvem de ønsker som arvtager.

Siste nytt

 • Mørk briljerte: Norge slo Danmark i OL-test

  Nora Mørk førte an med åtte scoringer da Norges håndballkvinner slo Danmark 26-24 i siste hjemmekamp før OL.

  12 dager før lagene møtes i OL var det en jevn dyst i Gjøvik Fjellhall. Danmark ledet det meste av første omgang, men Norge scoret omgangens tre siste mål og gikk til pause med 13-12-ledelse.

  Tidlig i den andre omgangen hadde Norge flere ganger to måls ledelse, slik Danmark hadde hatt før pause, men greide ikke å rykke ytterligere fra.

  13 minutter ut i omgangen gikk danskene opp i 19-20 og fikk sin første ledelse siden 11-12, men Stine Bredal Oftedal og Kari Brattset Dale vendte raskt til norsk ledelse igjen.

  Danskene kom ikke ajour igjen. Camilla Herrem kontret inn 24-22 etter å ha stjålet ballen i et dansk angrep, og derfra så ikke Norge seg tilbake. En ny kontring avsluttet av Dale ga 25-22 og kampens første tremålsledelse.

  Mørk (8) og Dale (6) var klare toppscorere på det norske laget. Åtte andre spillere tegnet seg også i målprotokollen med ett eller to mål.

  Norge og Danmark møtes en gang til før avreise til Paris. Det blir på dansk parkett i Hillerød torsdag. (NTB)

  Mørk
  Foto: NTB
 • Beskyldes for rasistiske kommentarer mot franske spillere

  Det argentinske fotballandslaget vant nylig Copa America og feiret vilt etter bragden. Men video fra spillerbussen har de siste dagene sirkulert, der spillerne angivelig skal ha sunget diskriminerende mot franske fotballspillere.

  Det hevder i hvert fall det franske fotballforbundet, som nå varsler søksmål etter det de mener er rasistiske og diskriminerende kommentarer fra argentiske landslagsspillere.

  – Presidenten i det franske fotballforbundet, Philippe Diallo, fordømmer på det sterkeste uakseptable rasistiske og diskriminerende kommentarer som ble gjort av spillerne mot det franske laget, heter det i en uttalelse.

  De skriver videre at de har varslet søksmålet overfor både det argentiske fotballforbundet og Fifa.

  Det argentinske fotballforbundet har foreløpig ikke kommentert saken.

  Argentina v Colombia - CONMEBOL Copa America USA 2024: Final
  Foto: MEGAN BRIGGS / AFP
 • Norsk sølv i orienterings-VM

  Den norske orienteringsløperen Jørgen Baklid tok en sølv under utslagssprinten i orienterings-VM.

  Flere av løperne løp feil på slutten, det gjorde at Baklid kunne passere flere utøvere og sprinte inn til sølvmedalje. Det var hans eneste løp i årets VM.

  – Selvfølgelig drømmer en alltid om en medalje, og jeg visste det kunne være mulig. Men at jeg faktisk har en så god dag når det virkelig gjelder er bare utrolig deilig, sier Baklid i en pressemelding.

  Sveitseren Ricard Rancan tok en overraskende gullmedalje.

  Det var Norges første individuelle medalje i orienterings-VM som arrangeres i Skottland.

  Baklid gikk videre til finalen da han vant semifinalen etter at de største konkurrentene løp feil.

  Mens Kasper Fosser sa det stopp i semifinalen etter at han ledet an i hele heatet, men tapte spurten.

  For damene røk både Victoria Hæstad Bjørnstad og Pia Vik i semifinalen. Bjørnstad ble beste norske kvinne med sin 7. plass.

  Søndag tok Norge bronse sprintstafett med blandede lag, mens Kasper Fosser mislyktes i forsvare VM-gullet sitt tidligere i uken.

Sendeplan

Kl. Program Kanal