NRK Meny
Normal

I 30 år har «Gudfaren» vært den største bølla i amerikansk idrett

Han blir omtalt som en liten, diktatorisk bølle. Men når David Stern nå gir seg som NBA-sjef, er det som en av tidenes mest vellykkede idrettsledere.

– Jeg synes jeg har gjort en brukbar jobb, sa David Stern med et lurt smil da han annonserte sin avgang som NBA-sjef på en pressekonferanse på fredag.

Den lettere maktsyke 70-åringen hadde god grunn til å glise. For under hans ledelse har NBA gått fra å være en parentes til å bli en av verdens aller mest populære idrettsligaer.

Fra kokain til milliardbusiness

For 30 år siden, da Stern tok over, var den nordamerikanske basketligaen stort sett forbundet med skandaler og kokain. Flere av lagene hadde tilskuertall på nivå med den norske eliteserien i fotball, og i 1980 ble selv ikke finalekampene vist direkte på TV.

Hopp 30 år frem i tid, og TV-rettighetene til NBA er verdt over 4,5 milliarder kroner i året. Det er 40 ganger så mye som da Stern tok over, ifølge Forbes.

Stern utnyttet fenomenet Michael Jordan maksimalt, og ga klarsignal for at NBA-stjernene kunne danne «Dream Team» og delta i OL i 1992. Det, sammen med den kinesiske gigantspilleren Yao Ming, har gjort NBA til et globalt fenomen. I dag vises kampene på TV i hele 215 land.

– Nyter å skremme folk

Likevel har Stern like mange fiender som venner. For det er ikke koseprat, kaffeslabras og småkaker som har økt NBA-lagenes verdi fra 2 til 60 milliarder kroner.

– Han nyter å skremme ansatte, dommere, eiere, trenere og spillere. Han har ikke inspirert de under seg, han har sjefet over dem ved hjelp av frykt, skriver den anerkjente basketballjournalisten Adrian Wojnarowski på Yahoo Sports.

Konspirasjonsteoretikerne sier at det var Stern som tvang Michael Jordan til å ta en pause fra basketballen fordi Jordan hadde brutt ligaens gamblingreglement. Det hele under bordet, selvfølgelig.

Andre forteller om hersketeknikker og voldsomt temperament fra mannen som kalles «Gudfaren» på grunn av måten han styrer ligaen på.

– Vulkansk temperament, bølling og hevngjerrighet. Forskjellsbehandling og prosesser og regler som skyves til side for at han skal kunne dele ut straff og belønning. Han er det største egoet i basketballens historie. Keiseren av NBA fikk alltid viljen sin, skriver Wojnarowski.

– Du får ikke peke fingeren din mot meg!

Stern har vært knallhard med spillerne gjennom flere lockouter, og gang på gang har han vunnet frem i forhandlingene. Den siste gangen fikk han mer motstand, blant annet etter en tirade mot superstjernen Dwyane Wade.

– Du får ikke peke fingeren din mot meg! Jeg er ikke barnet ditt, skal Wade ha ropt mot den da 69 år gamle NBA-sjefen.

– Han er en bølle, og han vet det. Du kan ikke utfordre ham, sa landslagsspiller Deron Williams da arbeidskonflikten stod på som verst.

Sports Illustrated-journalist Zach Lowe forteller om sitt første møte med Stern på Grantland.com:

– Jeg skulle stille ham et spørsmål på pressekonferansen, og jeg rakk knapt å si navnet mitt før han viftet med pekefingeren og sa, to eller tre ganger: «Å, så det er deg, altså». Jeg ante ikke hva han snakket om, men jeg var rimelig sikker på at han allerede var i ferd med å sende folkene sine for å ransake hotellrommet mitt og oppsøke familien min.

Kontroversiell mann

Stern har blitt kritisert mer enn de fleste. Han var øverste ansvarlige da det brøt ut masseslagsmål mellom spillere og tilskuere i Detroit i 2004. Spillerne raste da det de ikke fikk lov å ha på seg hettegensere og store smykker i 2005. Et av hans mørkeste øyeblikk var da dommer Tim Donaghy ble dømt for kampfiksing i 2007.

Stern fikk dessuten krass kritikk etter at han - imot alle regler - brøt inn og stoppet overgangen til stjernespiller Chris Paul i 2011.

Likevel kommer han til å huskes for resultatet, ikke virkemidlene, når han gir seg 1. februar 2014 - på dagen 30 år etter han startet i jobben.

– Det er ingen tvil om at du kommer til å bli husket som den beste idrettssjefen noensinne, sier etterfølgeren Adam Silver.

Siste nytt

 • Sarpsborg på cruise-kontroll

  Sarpsborg tok seg enkelt videre til andre kvalifiseringsrunde i Europaligaen etter 2-0(1-0) over IBV Vestmannaeyjar (Island). Sammenlagt ble det 6-0.

  Mikkel Agger scoret begge målene foran 3552 tilskuere.

  Europa League, Sarpsborg 08 - IBV ( Island).
  Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
 • Nibali sendt til sykehus

  Tidligere Tour de France-vinner Vincenzo Nibali ble torsdag sendt til sykehus med mulig brudd i en ryggvirvel etter et sammenstøt med en politimotorsykkel. Uhellet skjedde mot slutten av torsdagens kongsetappe til Alpe d'Huez.

  Nibali
  Foto: Marco Bertorello / AFP
 • Norsk gruppeseier i sandvolleyball

  Anders Mol og Christian Sørum vant sin tredje gruppekamp i sandvolleyball-EM i Nederland, og er dermed gruppevinnere og klare for åttedelsfinale. Som en av åtte gruppevinnere slipper de første utslagsrunde fredag og går rett til åttedelsfinale.

  Mol og Sørum
  Foto: Fivb.com / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
X Games Minneapolis -- Menn Skateboard Vertical Finale og Menn BMX Halfpipe Finale