NRK Meny
Normal

Bøkko vant verdenscupen

En febersyk Håvard Bøkko endte i dag på sjetteplass og sikret seg dermed nok poeng til å ta langdistansecupen.

Håvard Bøkko på isen under verdenscupen i Vikingeskipet.
Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

Han er den første nordmann med sammenlagtseier i verdenscupen skøyter siden Øystein Grødum vant den samme langdistansecupen i 2005.

- I kjelleren

Bøkkos prestasjon var imponerende, for oppladningen hans alt annet enn ideell med tre dager i senga med full feber.

– Han måtte i kjelleren for å klare dette. Det var jo ikke akkurat positivt å ligge tre dager til sengs med feber, men han var feberfri lørdag morgen, og da var det ikke tvil om at han skulle gå. Han ville gjerne ha denne tittelen, det sa han klart fra om før start, sa den norske laglederen Øystein Haugen til NTB.

Bøkko måtte inn blant de ni beste på 5000 meter i Heerenveen for å holde Sven Kramer bak seg. Det klarte han med glans. Riktignok vant nederlenderen den avsluttende 5000-meteren med 6.15,10 i par med Bøkko, men nordmannen gikk inn til 6.26,48. Det holdt til en fin 6.-plass.

Sliten, men glad

– Håvard var utrolig sliten og trøtt da han kom til mål, og det skulle da bare mange med den spesielle oppladningen han hadde. Han var også veldig glad for å ha klart dette, fortalte Haugen.

– Håvard har vist sin styrke også tidligere i sesongen etter alle de problemene han har hatt med skulderen som stadig har gått av ledd. Nå viste han igjen hvilken eminent utøver han er, sa Haugen.

Øystein Grødum endte på 7.-plass med 6.26,83 på lørdagens 5000 meter. Det var en oppreisning etter at han har slitt det meste av sesongen.

Sverre Haugli gikk inn til 12.-plass, Henrik Christiansen ble nummer 15, mens den siste nordmannen Odd Bohlin Borgersen, ble nummer 16. Bra norsk laginnsats, men det kom i skyggen av verdenscupseieren til Håvard Bøkko. Han samlet 430 poeng totalt og slo Sven Kramer med 15 poeng.

VM neste

Selv om skøyteeliten gikk verdenscupfinale i Heerenveen lørdag, er sesongen langt fra over. Det er både lagtempo og sprint i Nederland søndag, og om 14 dager er det VM i OL-byen fra 1998, Nagano i Japan.

– Vi kommer hjem til Norge sent søndag kveld, blir hjemme en dag og reiser til Japan tirsdag. Det er først etter at VM er over at Bøkko skal til undersøkelser og foreta de eventuelle inngrepene som er nødvendige for å få orden på skulderen som har plaget ham i år, sa Øystein Haugen.

På 500 meter for menn var det canadiske Jeremy Wotherspoon som vant lørdag. Han gikk også til topps i verdenscupen med 305 poeng til gode på hardeste konkurrent.

Dagens 5000 meter:

  • 1) Sven Kramer, Nederland 6.15,10
  • 2) Enrico Fabris, Italia 6.18,56
  • 3) Wouter Olde Heuvel, Nederland 6.20,21
  • 4) Carl Verheijen, Nederland 6.23,57
  • 5) Arne Dankers, Canada 6.24,68
  • 6) Håvard Bøkko, Norge 6.26,48
  • 7) Øystein Grødum, Norge 6.26,83
  • 8) Tom Prinsen, Nederland 6.27,26
  • 9) Chad Hedrick, USA 6.28,13
  • 10) Ivan Skobrev, Russland 6.28,48

Siste nytt

Sendeplan

Kl. Program Kanal