Hopp til innhold

– Den største noen gang

Håvard Bøkko (26) sørger over Hjalmar Andersens bortgang. Han mener Oscar Mathisen er den eneste som kan sammenliknes med «Hjallis».

Håvard Bøkko.

Hjalmar Andersen har vært en inspirasjon, også for Håvard Bøkko.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

– Det er velig trist, sier Bøkko om budskapet om at Hjalmar «Hjallis» Andersen gikk bort natt til mandag, 90 år gammel.

Andersen, som tok tre gull under OL i Oslo i 1952, døde av skadene han pådro seg i en dramatisk fallulykke mandag.

LES OGSÅ: Hjalmar Andersen er død

– Han er tross alt den største norske skøyteløper noen gang, kanskje kun slått av Oscar Mathisen. Han oppnådde alt på skøytebanen, i tillegg til at han alltid har vært et ansikt utad for skøytesporten, sier Bøkko til NRK.

– Engasjert

Også for Bøkko har Hjallis vært en inspirasjon.

– Jeg har møtt ham mye rundt på stevner og han har alltid vært veldig engasjert i skøytesporten også i alle årene etter at han la opp. Det har vært inspirerende for meg også. Det har gjort hans popularitet enda større. Det at han fikk hedersprisen på idrettsgallaen sier litt om at han ikke er glemt i dag heller, poengterer Bøkko.

Hans tanker går først og fremst til Fredrik van der Horst, Andersens barnebarn som selv er en lovende skøyteløper.

– Han er tross alt bestefaren til en god kompis på laget (Fredrik van der Horst), det er nok de som har det tyngst i dag, poengterer Bøkko.

– Den mest populære

NRKs skøytekommentator Ove Eriksen sier dette om Andersens staus:

– Jeg mener Hjalmar Andersen var den mest populære idrettsmann som Norge har fostret. Han gjorde rent bord i NM, EM og VM i årene 1950 til og med 1952, altså tre titler på rad, og det å vinne NM den gangen var jo som å vinne VM, poengterer Eriksen.

Han trekker spesielt fram EM på Bislett i 1951.

– I 1951, da han kjempet om europamesterskapet, falt han på 10.000 meter og ødela skøyta si, og fikk da etter hvert lov til å gå om igjen. Det tok lang tid, men ingen på stadion gikk, kong Håkon gikk ikke, alle ventet på at Hjallis skulle gå 10.000 meter om igjen. Han gjorde det, han vant den også og han ble europamester. Og det er klart at en sånn person høster så mye popularitet som det er mulig å oppnå, forteller Eriksen.

– Sjelden utstråling

Også NRKs skøyteekspert gjennom en årrekke, Per Jorsett, sørger over tapet av en stor idrettshelt som også var en personlig venn.

– Jeg har jo hatt kontakt med ham faktisk hele hans voksne liv, så det var selvfølgelig veldig trist, men først og fremst svært overraskende, sier Jorsett.

– Hva er ditt beste minne med Hjallis?

– Selv om hans skøyteprestasjoner er nokså uovervinnelige, så er det hans gode humør og hele hans framferd som jeg minnes. Han var et helt spesielt menneske. Det sier jeg ikke bare fordi at han nå er gått bort, men han var helt unik, med en utstråling som var sjelden.

– Hva har han betydd for norsk skøytesport og idrett generelt?

- Det kan vel nesten ikke beskrives. Han har jo faktisk betydd like mye i årene etter. De fleste toppidrettsfolk blir mer eller mindre borte når de legger opp, men Hjalmar har jo levd et liv etter at han la opp som har vært like sprudlende og like levende. Man kan si at han mer en noen annen var en ener, fastlår Jorsett.

Siste nytt

  • Wrexham skylder kjendiseierne over hundre millioner

    League Two-klubben Wrexham, som eies av skuespillerne Ryan Reynolds og Rob McElhenney, skylder eierne rundt 9 millioner pund, opplyser klubben. Det tilsvarer drøyt 120 millioner kroner.

    Klubben holder til i Wales og ble kjøpt av skuespillerduoen i 2021. Siden fulgte en sportslig opptur, og laget blir fulgt i den Emmy-vinnende dokumentarserien «Welcome to Wrexham».

    Laget tapte semifinalen i opprykkskvalifiseringen i sesongen 2021/22, men rykket opp til League Two året etter. I skrivende stund ligger Wrexham på tredjeplass, med gode muligheter for å nå minst kvalifisering til League One, tredje nivå i engelsk fotball.

    Torsdag la klubben fram regnskapet for budsjettåret som sluttet i juni 2023. Der går det fram at klubbens omsetning har økt med 75 prosent til rundt 10,5 millioner pund fra 6 millioner pund, men at underskuddet samtidig vokste fra 2,9 millioner til 5,1 millioner pund.

    – Klubben er ikke under noe umiddelbart press for å tilbakebetale lånene på bekostning av framgangen vi ønsker å oppnå, skriver klubben.

    Videre opplyses det at det vil hentes inn ytterligere midler for å støtte opp om framtidige prosjekter.

    (NTB)

    QxUVtmMA_7A
    Foto: AP
  • Tøff start for norske golfere

    Golfprofilen Kristoffer Ventura fikk et tungt comeback på PGA-touren og ligger på 113.-plass etter første runde av Houston Open.

    Etter én ferdigspilt runde i Houston ligger han tre slag over par og ni slag bak Taylor Moore og Wilson Furr, som deler førsteplassen.

    Det gikk ikke bedre for Celine Borge i LPGA-turneringen i Arizona. Borge gikk sin åpningsrunde ett slag over par.

    Det gir en foreløpig 123.-plass, nesten 60 plasser bak den forventede cuten.

    (NTB)

    it7lekDvsTU
    Foto: AFP
  • Zuccarellos Wild med viktig seier

    Minnesota Wild vant 3-1 på hjemmebane over San Jose Sharks og sikret seg dermed viktige poeng i kampen om en sluttspillplass.

    Det tok 16 minutter før Joel Eriksson Ek punkterte nullen og sørget for den første scoringen for vertskapet i Minnesota. Midtveis i den andre perioden utlignet Mikael Granlund for Sharks.

    Den tredje perioden var så vidt i gang da Matt Brody sørget for at Wild igjen tok ledelsen. 2-1-målet kom etter bare 18 sekunder.

    På slutten av kampen tok gjestene fra San Jose ut målvakt Mackenzie Blackwood for å øke presset framover å forsøke å kjempe seg til forlenging. I stedet ble det Ryan Hartman som utnyttet muligheten da han snappet opp pucken inne ved vantet på egen banehalvdel og sendte et langskudd inn i det tomme Sharks-målet.

    Dermed kunne Minnesota gå av banen med to nye poeng. Det kommer godt med for laget fra Midtvesten, som før torsdagens oppgjør lå ni poeng unna en sluttspillplass med elleve kamper igjen å spille.

    Mats Zuccarello fikk 17 minutter på isen hjemme i St. Paul, men det ble ingen scoring eller assist på nordmannen denne gangen.

    (NTB)

    mWN7igN52F8
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal