– Den største noen gang

Håvard Bøkko (26) sørger over Hjalmar Andersens bortgang. Han mener Oscar Mathisen er den eneste som kan sammenliknes med «Hjallis».

Håvard Bøkko.

Hjalmar Andersen har vært en inspirasjon, også for Håvard Bøkko.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

– Det er velig trist, sier Bøkko om budskapet om at Hjalmar «Hjallis» Andersen gikk bort natt til mandag, 90 år gammel.

Andersen, som tok tre gull under OL i Oslo i 1952, døde av skadene han pådro seg i en dramatisk fallulykke mandag.

LES OGSÅ: Hjalmar Andersen er død

– Han er tross alt den største norske skøyteløper noen gang, kanskje kun slått av Oscar Mathisen. Han oppnådde alt på skøytebanen, i tillegg til at han alltid har vært et ansikt utad for skøytesporten, sier Bøkko til NRK.

– Engasjert

Også for Bøkko har Hjallis vært en inspirasjon.

– Jeg har møtt ham mye rundt på stevner og han har alltid vært veldig engasjert i skøytesporten også i alle årene etter at han la opp. Det har vært inspirerende for meg også. Det har gjort hans popularitet enda større. Det at han fikk hedersprisen på idrettsgallaen sier litt om at han ikke er glemt i dag heller, poengterer Bøkko.

Hans tanker går først og fremst til Fredrik van der Horst, Andersens barnebarn som selv er en lovende skøyteløper.

– Han er tross alt bestefaren til en god kompis på laget (Fredrik van der Horst), det er nok de som har det tyngst i dag, poengterer Bøkko.

– Den mest populære

NRKs skøytekommentator Ove Eriksen sier dette om Andersens staus:

– Jeg mener Hjalmar Andersen var den mest populære idrettsmann som Norge har fostret. Han gjorde rent bord i NM, EM og VM i årene 1950 til og med 1952, altså tre titler på rad, og det å vinne NM den gangen var jo som å vinne VM, poengterer Eriksen.

Han trekker spesielt fram EM på Bislett i 1951.

– I 1951, da han kjempet om europamesterskapet, falt han på 10.000 meter og ødela skøyta si, og fikk da etter hvert lov til å gå om igjen. Det tok lang tid, men ingen på stadion gikk, kong Håkon gikk ikke, alle ventet på at Hjallis skulle gå 10.000 meter om igjen. Han gjorde det, han vant den også og han ble europamester. Og det er klart at en sånn person høster så mye popularitet som det er mulig å oppnå, forteller Eriksen.

– Sjelden utstråling

Også NRKs skøyteekspert gjennom en årrekke, Per Jorsett, sørger over tapet av en stor idrettshelt som også var en personlig venn.

– Jeg har jo hatt kontakt med ham faktisk hele hans voksne liv, så det var selvfølgelig veldig trist, men først og fremst svært overraskende, sier Jorsett.

– Hva er ditt beste minne med Hjallis?

– Selv om hans skøyteprestasjoner er nokså uovervinnelige, så er det hans gode humør og hele hans framferd som jeg minnes. Han var et helt spesielt menneske. Det sier jeg ikke bare fordi at han nå er gått bort, men han var helt unik, med en utstråling som var sjelden.

– Hva har han betydd for norsk skøytesport og idrett generelt?

- Det kan vel nesten ikke beskrives. Han har jo faktisk betydd like mye i årene etter. De fleste toppidrettsfolk blir mer eller mindre borte når de legger opp, men Hjalmar har jo levd et liv etter at han la opp som har vært like sprudlende og like levende. Man kan si at han mer en noen annen var en ener, fastlår Jorsett.

Siste nytt

 • NFF i blusstrøbbel

  Det europeiske fotballforbundet (UEFA) har innledet disiplinærsak mot Norges Fotballforbund for tilskueres bruk av bluss under kampen mot Færøyene.

  De første minuttene av EM-kvalifiseringskampen forrige uke ble det tent et stort antall bluss på en liten tribuneseksjon bak det ene målet på Ullevaal. Det var en markering i debatten om bruk av pyroteknikk på norske fotballtribuner, og det ble sunget «hater, hater NFF».

  Som ventet ble hendelsen rapportert av UEFAs kampinspektør, og forbundet må regne med en bot når disiplinærkomiteen behandler saken 12. desember (NTB)

  EM-kvalifisering fotball, menn: Norge - Færøyene
  Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
 • Moi ble månedens spiller

  Mohamed Elyounoussi måtte melde landslagsforfall på grunn av skade, men han har nå fått prisen som månedens spiller i skotsk eliteserie for oktober.

  25-åringen har imponert for Celtic den siste tiden. Han er leid ut til klubben fra Southampton denne sesongen i jakt på spilletid, og han har levert meget sterke prestasjoner. Han scoret fire seriemål i løpet av måneden (to mot Ross County, ett hver mot Aberdeen og St. Mirren) for laget som topper tabellen.

  – Det ligger gode prestasjoner bak dette, men fotball er en lagsport, så jeg må takke mine lagkamerater, sier Moi til Celtics nettsted. (NTB)

  Britain Soccer Scottish Premiership
  Foto: Steve Welsh / AP
 • Kolstad slo Haslum

  Kolstad slo Halsum 34-28 i herrenes eliteserie i håndball og topper tabellen. Elverum vant også i kveld med 36-25 over Follo. Kveldens tredje oppgjør i eliteserien endte med seier 30-29 til Drammen over Bækkelaget.

  Daniel Knudsen Brandmo i svevet for Kolstad Håndball
  Foto: Robert Magnussen / nidarosfoto.no

Sendeplan

Kl. Program Kanal