NRK Meny
Normal

– Den største noen gang

Håvard Bøkko (26) sørger over Hjalmar Andersens bortgang. Han mener Oscar Mathisen er den eneste som kan sammenliknes med «Hjallis».

Håvard Bøkko.

Hjalmar Andersen har vært en inspirasjon, også for Håvard Bøkko.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

– Det er velig trist, sier Bøkko om budskapet om at Hjalmar «Hjallis» Andersen gikk bort natt til mandag, 90 år gammel.

Andersen, som tok tre gull under OL i Oslo i 1952, døde av skadene han pådro seg i en dramatisk fallulykke mandag.

LES OGSÅ: Hjalmar Andersen er død

– Han er tross alt den største norske skøyteløper noen gang, kanskje kun slått av Oscar Mathisen. Han oppnådde alt på skøytebanen, i tillegg til at han alltid har vært et ansikt utad for skøytesporten, sier Bøkko til NRK.

– Engasjert

Også for Bøkko har Hjallis vært en inspirasjon.

– Jeg har møtt ham mye rundt på stevner og han har alltid vært veldig engasjert i skøytesporten også i alle årene etter at han la opp. Det har vært inspirerende for meg også. Det har gjort hans popularitet enda større. Det at han fikk hedersprisen på idrettsgallaen sier litt om at han ikke er glemt i dag heller, poengterer Bøkko.

Hans tanker går først og fremst til Fredrik van der Horst, Andersens barnebarn som selv er en lovende skøyteløper.

– Han er tross alt bestefaren til en god kompis på laget (Fredrik van der Horst), det er nok de som har det tyngst i dag, poengterer Bøkko.

– Den mest populære

NRKs skøytekommentator Ove Eriksen sier dette om Andersens staus:

– Jeg mener Hjalmar Andersen var den mest populære idrettsmann som Norge har fostret. Han gjorde rent bord i NM, EM og VM i årene 1950 til og med 1952, altså tre titler på rad, og det å vinne NM den gangen var jo som å vinne VM, poengterer Eriksen.

Han trekker spesielt fram EM på Bislett i 1951.

– I 1951, da han kjempet om europamesterskapet, falt han på 10.000 meter og ødela skøyta si, og fikk da etter hvert lov til å gå om igjen. Det tok lang tid, men ingen på stadion gikk, kong Håkon gikk ikke, alle ventet på at Hjallis skulle gå 10.000 meter om igjen. Han gjorde det, han vant den også og han ble europamester. Og det er klart at en sånn person høster så mye popularitet som det er mulig å oppnå, forteller Eriksen.

– Sjelden utstråling

Også NRKs skøyteekspert gjennom en årrekke, Per Jorsett, sørger over tapet av en stor idrettshelt som også var en personlig venn.

– Jeg har jo hatt kontakt med ham faktisk hele hans voksne liv, så det var selvfølgelig veldig trist, men først og fremst svært overraskende, sier Jorsett.

– Hva er ditt beste minne med Hjallis?

– Selv om hans skøyteprestasjoner er nokså uovervinnelige, så er det hans gode humør og hele hans framferd som jeg minnes. Han var et helt spesielt menneske. Det sier jeg ikke bare fordi at han nå er gått bort, men han var helt unik, med en utstråling som var sjelden.

– Hva har han betydd for norsk skøytesport og idrett generelt?

- Det kan vel nesten ikke beskrives. Han har jo faktisk betydd like mye i årene etter. De fleste toppidrettsfolk blir mer eller mindre borte når de legger opp, men Hjalmar har jo levd et liv etter at han la opp som har vært like sprudlende og like levende. Man kan si at han mer en noen annen var en ener, fastlår Jorsett.

Siste nytt

 • Messi med mål nummer hundre

  I kveldens 3–1-seier over Olympiakos fikk Lionel Messi æren av å sette inn sitt mesterligamål nummer 100.

  Tre minutter før pause ble Gerard Pique utvist for katalanerne.

  Barcelona leder gruppe D tre poeng foran Juventus som slo Sporting 2-1 i kveld.

  Spain Soccer Champions League
  Foto: Manu Fernandez / AP
 • Bare uavgjort for Atlético Madrid

  Atlético Madrid spilte uavgjort mot Tarik Elyounoussis Qarabag i dagens gruppespillskamp i Mesterligaen.

  Dermed står Atlético, som har nådd finalen i to av de tre siste sesongene, med bare to poeng etter tre kamper. Chelsea leder gruppen foran Roma.

  Azerbaijan Soccer Champions League Kevin Gameiro, Maksim Medvedev
  Foto: Aziz Karimov / AP
 • OL-sjef siktet for korrupsjon

  Carlos Nuzman, sjefen for fjorårets OL i Rio de Janeiro, er formelt siktet for korrupsjon, hvitvasking, skatteunndragelse og kriminell virksomhetsledelse. Nuzman er fra før suspendert fra sine verv i Den internasjonale olympiske komité (IOC).

  Brazil Nuzman Arrested
  Foto: Silvia Izquierdo / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal