NRK Meny
Normal

Derfor tar Bøkko den vanskeligste veien til OL-medalje

HAMAR (NRK.no): Håvard Bøkko gambler og satser alt på 1500-meteren i OL. Der har konkurransen aldri vært tøffere, men fredag kveld viste 26-åringen at han er blitt raskere.

Hamar 20130807.Skøyteløperen Håvard Bøkko trener utenfor Vikingskipet på Hamar onsdag.Foto: Erlend Aas / NTB scanpix

Håvard Bøkko trener med ett stort mål i sikte: 1500-meteren i OL i Sotsji til vinteren. Denne uken har han trent i Vikingskipet på Hamar før helgens NM.

– Det er alltid fire nederlendere med, i alle fall to russere, et par amerikanere, et par kanadiere, to polakker har vært veldig bra, kanskje kommer det en koreaner...

Håvard Bøkko bruker litt tid på å svare på spørsmålet om hvem som er hans aller største utfordrere på 1500-meteren i OL til vinteren. Det er nemlig uvanlig mange.

Trener mer hurtighet

Den norske skøyteløperen går for nye NM-gull på Hamar denne helgen, men når det gjelder OL har han bestemt seg for å gå alt annet enn minste motstands vei.

Bøkko satser alt på 1500-meteren, til tross for at han tidligere har vunnet VM-sølv både på 5000- og 10.000-meter - og til tross for at det sjelden har vært tøffere konkurranse på distansen.

– Det er 10, 12, kanskje 14 som kan vinne 1500-meteren i OL. Det er veldig mange som er gode på den distansen nå, medgir Bøkko.

Derfor justerer han denne sesongen litt på treningen. Inn kommer mer fartstrening, og fredag kveld fikk Bøkko vist at han etter alt å dømme er blitt litt raskere.

Han leverte personlig bestetid med 35, 85 da han ble nummer fire på 500-meter i NM. Christoffer Rukke vant herreklassen, mens Ida Njåtun ble norgesmester på kvinnesiden.

– Jeg kommer til å fokusere mer på fartsøkter. Når verdenscupen begynner vil jeg også gå litt flere 1000-metere. Ikke fordi jeg har noe på sammenlagtlista på 1000-meter å gjøre, men fordi det er god trening til 1500-meter, sier Bøkko.

– Femteplass ikke noe å samle på

d

Bøkko mener Sverre Lunde Pedersen (t.v) er en av hans største utfordrere på 1500-meteren i OL. Den siste tiden har 20-åringen slått Bøkko flere ganger

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Forrige sesong var det åtte forskjellige vinnere på ni 1500-metere i verdenscupen, EM og VM. Samtidig er det i utgangspunktet færre som utpeker seg som klare medaljekandidater på 5000-meter og 10.000-meter.

– Hvorfor gjøre det så vanskelig for deg selv?

– Hehe, det kan du si. Det blir mange om beinet, men det er på 1500-meter jeg har vært mest på pallen og gjort det best de siste årene. Når jeg får til et skikkelig bra løp der, er det ikke mange som slår meg. Det er jo det jeg håper på, sier Bøkko, og understreker:

– I OL er det medalje som teller, og får man en femte-, sjetteplass på 5000 meter, så er ikke det så mye å samle på, egentlig. Derfor er det lagtempo og 1500-meter jeg går for.

Tror lagkameraten kan vinne

Den tidligere verdensmesteren har muligens en av sine tøffeste konkurrenter som landslagskamerat. Sverre Lunde Pedersen har det siste året gitt Bøkko stadig mer utfordring til tittelen «Norges beste skøyteløper».

I sesongoppkjøringen har 20-åringen slått Bøkko i de fleste testene.

Allerede lørdag får man svar på hvem av dem som er best på 1500-meter akkurat nå, når de skal kjempe om norgesmestertittelen på distansen i Vikingskipet.

– Sverre er en av de jeg har i tankene som kan vinne 1500-meteren, uten tvil. Han har vært et sykt talent helt fra han var 12 år, så jeg er ikke overrasket over det han presterer, sier Bøkko.

– Hvordan blir det om nettopp han snyter deg for en medalje i OL?

– Hvis noen skal slå meg, vil jeg heller at det er Sverre enn en fra en annen nasjon. Det beste er jo hvis vi begge får medalje, sier Bøkko med et smil.

Siste nytt

 • Wolff Eikrem frigitt

  Magnus Wolff Eikrem er frigitt fra Seattle Sounders, etter kun en halv sesong i klubben. Det bekrefter klubben på sine hjemmesider.

  Det ble 17 kamper og to mål for midtbanespilleren i MLS, der kun seks av kampene var fra start.

  Magnus Wolff Eikrem
  Foto: Ted S. Warren / AP
 • Son signerte forlenget med Spurs

  Tottenhams sørkoreanske stjerne Son Heung-min har signert en ny kontrakt med London-klubben som gjelder til sommeren 2023.

  26-åringen har scoret 47 mål på 140 kamper for Tottenham siden han ble hentet fra tyske Leverkusen sommeren 2015.

  South Korea Heung-Min Son
  Foto: Lee Jin-man / AP
 • Løkberg til Brann

  Brann har sikret seg Ranheim-profilen Kristoffer Løkberg. Det melder bergensklubben på sin hjemmeside. 26-åringen har imponert på Ranheims midtbane så langt i eliteserien, og vært ønsket i Brann en stund. – Det er litt vemodig, sa han til brann.no

  Eliteserien i fotball 2018. Ranheim møter Sarpsborg.
  Foto: Ned Alley / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Tour de France 14.etappe og friidrett Diamond League, London
Friidrett: Diamond League fra London
Tour de France 14.etappe og friidrett Diamond League, London
X Games Minneapolis
X Games Minneapolis -- Menn BMX Dirt Finale | Menn Motorcross Best Whip Finale | Menn Motocross Best Trick Finale | Menn Skateboard Big Air Finale