NRK Meny
Normal

Bøkko om Kulizjnikov: – Vil ikke se deg igjen

Pavel Kulizjnikov får trolig beholde verdensrekorden på 500-meter, selv om han skulle bli dopingdømt. Nå får russeren fingeren av en samlet skøyteverden.

Pavel Kulizhnikov

VERDENSREKORD: Pavel Kulizjnikov jubler etter sin verdensrekord i november. Nå skal han ha testet positivt.

Foto: Rick Bowmer / Ap

Even Wetten

TRIST: NRKs ekspertkommentator Even Wetten.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

«Dette er det største som har skjedd på en 500-meter noen gang. Hvilken prestasjon!» utbrøt NRKs ekspertkommentator Even Wetten da Pavel Kulizjnikov (21) brøt den magiske 34-sekundersbarrieren og satte verdensrekord på 500-meter i november i fjor.

I dag ble Wetten overrumplet av nyheten om at russeren skal være tatt for å bruke dopingmiddelet meldonium, ifølge russiske medier.

– Er han tatt for det han også? Nå kødder du med meg. Hjelpes! De gir seg ikke, nei. Det er jo vanvittig trist. Samtidig er det gledelig at systemet fungerer, sier Wetten når NRK forteller om nyheten.

– Dette raserer bildet av det som tilsynelatende var det største skøytetalentet på isen, sier han.

Russeren Pavel Kulizhnikov klarte å bryte den magiske grensen, og kom seg under 34 sekunder på 500 meter. 33.98 er den nye verdensrekorden.

REKORD: Her er russerens rekordløp.

Kan beholde verdensrekord

Kulizjnikov, en av skøytesportens aller største stjerner, er en av fire russere som skal være tatt for stoffet meldonium de siste to døgnene. Han risikerer livstidsutestengelse. Årsaken er at han er tatt i doping én gang før, da han var junior i 2012.

Wetten frykter at verdensrekordene hans likevel blir stående, fordi meldonium ikke stod på dopinglisten til WADA før 1. januar 2016.

– Verdensrekorden ble satt før det havnet på dopinglista. Rent juridisk bør den nok få stå, men jeg har ikke en kjempegod smak i munnen når jeg sier dette, sier Wetten.

Kulizjnikov har også lavlands-verdensrekorden på 1000 meter. Den ble satt 30. januar i år, altså en hel måned etter stoffet ble forbudt. Den rekorden står dermed i fare for å ryke.

– Man måper over tidene hans

Russeren fortalte NRK tidligere i år at han «har lagt dopingen bak seg». Nå får han langfingeren av Håvard Bøkko på Twitter:

Laster Twitter-innhold

– Man bli skuffet og sint når folk jukser. Da vil man ikke se de igjen. Nå har han blitt tatt to ganger, og da kan han holde seg borte fra sporten vår, sier Bøkko til NRK.

Skøytesprinteren Håvard Lorentzen, ble nummer to bak Kulizjnikov i junior-VM i 2012. Han fikk medaljen i posten da russeren ble tatt for å bruke metylheksanamin.

– Man står jo og måper over mange av tidene hans. Det er liksom ikke bare det å slå de andre i verdenstoppen, men han har knust alle. Jeg vet ikke helt hva jeg skal si, sier Lorentzen.

Frykter flere saker

Hjertemedisinen meldonium er det samme stoffet som Maria Sjarapova ble tatt for. Den russiske tennisstjernen fortalte i går at hun har brukt medisinen i hele ti år. Russlands sportsminister fortalte på tirsdag at «mange utøvere» har brukt stoffet.

Meldonium har vært lite kjent i Vesten, men kan kjøpes fritt på nettet. Medisinen bedrer blodsirkulasjonen, noe som påvirker prestasjon og restitusjonstid. Les alt om middelet her.

Kulizjnikovs trener hevder overfor Itar-Tass at utøveren har tatt meldonium mens det var lovlig, men ikke det siste året.

Siste nytt

 • Johansen-scoring i Fulham-tap

  Norges landslagskaptein, Stefan Johansen, scoret sitt fjerde seriemål for sesongen da Fulham tapte 1–2 mot Aston Villa i engelsk mesterskapsserie lørdag.

  Stefan Johansen
  Foto: Alan Walter / Reuters
 • AaFK reddet poeng på overtid

  Aalesund utlignet til 1-1 på overtid mot Kristiansund lørdag. Dermed sikret de seg et viktig poeng i nedrykksstriden. Like før slutt stormet Kristiansunds Torgil Gjertsen mot AaFK-målet som var åpent, men sentret i stedet for å skyte og det ble bom.

  Aalesund - Kristiansund.
  Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
4-4-2 Radiosporten
4-4-2 Radiosporten
4-4-2 Radiosporten
4-4-2 Radiosporten
4-4-2 Radiosporten
4-4-2 Radiosporten
Sportsrevyen
4-4-2 Eliteserien fotball: Brann - Rosenborg