Hopp til innhold

Bøkko etter skuffende 4.-plass: - Vi har blitt motarbeidet og skjelt ut

Håvard Bøkko avsluttet sesongens store mål med å havne utenfor VM-pallen for første gang på fem år. Likevel mener han fortsatt at han gjorde det rette ved å forlate landslaget.

Håvard Bøkko Peter Mueller

Håvard Bøkko angrer ikke på at han gjenopptok samarbeidet med Peter Mueller før denne sesongen - på tross av at han skuffet med sesongens store mål.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Even Wetten

NRKs ekspertkommentator Even Wetten mener CBA-gjengen må gjøre endringer for å henge med landslagsløperne i årene fremover.

Foto: NRK
– Det er ikke noen bom, men jeg er aldri fornøyd med 4.-plasser. Jeg skulle gjerne hatt medalje her. Det er ikke bom, men litt skuffende, sier Håvard Bøkko til NRK.

Sven Kramer var overlegen i VM i allround i Moskva i helgen. Håvard Bøkko, som har tatt medaljer i fire strake allround-mesterskap, tapte den svært jevne kampen om tredjeplassen.

– Blitt motarbeidet

Bøkko valgte sammen med lillesøster Hege å forlate landslaget før denne sesongen. Han har i stedet vært under vingene til den omstridte treneren Peter Mueller i privatlaget CBA.

Bruddet med landslaget for et år siden har skapt mye bråk.

Målet med den nye satsingen var likevel klart: Å løfte Håvard Bøkko et hakk opp som skøyteløper etter tilsynelatende å ha stagnert de siste sesongene på landslaget.

VM i Moskva har vært sesongens store mål. Selv om det endte uten medalje, er ikke Bøkko i tvil om at han gjorde det rette valget før sesongen.

– Jeg synes vi har gjort det bra utfra det vi har hatt tilgjengelig. Vi har liksom startet på bunnen og blitt motarbeidet og skjelt ut av mange. Jeg synes vi har gjort det rimelig bra med tanke på dette, sier han.

Bøkko understreker at han er skuffet over å gå glipp av medaljene, men ser samtidig også bak resultatene. Blant annet var han best på 1500 meteren søndag (se løpet nederst i artikkelen).

– Dette er mitt åttende VM på rad. Jeg synes jeg har gått dårligere enn dette mange år og likevel tatt medalje. Det er snakk om marginer på skøyter, og før sesongen måtte jeg ta et valg. Jeg valgte dette opplegget jeg følte jeg var mest trygg på å forberede meg her, sier han.

Wetten: - Rett og slett bom

En som ikke er imponert over Bøkkos fremgang - eller snarere mangelen på fremgang - er NRKs ekspertkommentator Even Wetten.

Han tok selv VM-gull i 2005 da han var under Peter Muellers vinger som landslagsløper, men er klar på at resultatene til privatlaget gamletreneren leder ikke har vært bra.

Og han mener Håvard Bøkko er langt fra å ha fått det løftet han burde.

– Håvard Bøkko har blitt en dårligere allrounder på et år. Han har blitt svakere på de lange distansene. Det kan argumenteres med at han har blitt bedre på 1500 meter, men i allroundsammenheng så holder det ikke til medalje. Når han ikke klarer pallen, så er det rett og slett bom, sier Wetten.

Han mener også at de to andre CBA-profilene Hege Bøkko (nummer 17 i VM) og franske Alexis Contin (fikk ikke gå 10.000-meteren etter diskvalifisering) også har prestert under pari.

Samtidig registrerer han at både Sverre Lunde Pedersen og Ida Njåtun på landslaget har prestert svært godt. Derfor mener Wetten det er på tide at CBA-gjengen tenker nytt.

– Skal jeg gi ham et råd på vei mot OL i Sotsji i 2014, så er det å komme seg opp i høyden og få et ordentlig høydetreningsregime. Driver man utholdenhetsidrett i 2012, så har man ikke anledning til å droppe høydetrening, sier Wetten.

Artikkelen fortsetter under bildet

Peter Mueller Hege Bøkko

Hege Bøkko har ikke fått det løftet hun hadde håpet under Peter Muellers vinger.

Foto: Aabech, Magnus / Scanpix

Landslaget i høyden

Nettopp dette har landslaget forsøkt i år, og sportssjef Øystein Haugen mener det har gitt bra effekt på hans utøvere.

– Det er første året vi tester ut høydetrening ordentlig, så det er vanskelig å se akkurat hva som har gjort at det har gitt effekt. Men det virker som om kapasiteten til de som har vært på høydeleirene har steget betraktelig. Det har nok hatt en positiv effekt på hele landslaget, sier Haugen.

CBA-trener Peter Mueller ville ikke snakke med NRK etter at mesterskapet i Moskva var avsluttet. Sportsdirektør Eskil Ervik var ikke tilstede under mesterskapet, men sier på telefon at laget ikke er fornøyd med helgens resultater for laget.

– Håvard gjør en bra 1500 meter og vinner distansen. Men vi ser ikke på en helg når vi skal oppsummere sesongen. Dette var hovedmålet vårt, men vi tenker også frem mot Sotsji og bygger et lag frem til det, sier Ervik.

– Vi tenker fremover og prøver hele tiden å bli bedre. Det er ingen som kjører blåkopi på det opplegget man har hatt tidligere. Vi kommer helt sikkert til å gjøre endringer, sier han.

Video: Håvard Bøkko gikk en bra 1500 meter og vant distansen

Video Bøkko vant 1500m

Bøkko vant 1500 meteren under VM i Moskva.

Sportsnyheter

Jan Jönsson

Treneren stormet banen, ble utvist og prøvde å klemme dommer: – Ikke akseptabel oppførsel

I kampen mellom Vålerenga og Stabæk ble det baluba på overtid. I sentrum: Stabæk-trener Jan Jönsson.

Siste nytt

  • Grøvdal vraker 10.000 meter i EM – går for ny distanse

    Karoline Bjerkeli Grøvdal (33) endrer konkurranseplanen for sommerens europamesterskap i Roma.

    Hun dropper 10.000 meter og planlegger for å løpe halvmaraton.

    Det bekrefter hun overfor NRK.

    Nå satser hun på å løpe 5000 meter fredag 7. juni og halvmaraton 9. juni – og regnes som en sterk medaljekandidat på begge distansene.

    – Det kan være en morsom kombo det, sier Grøvdal, som presiserer at hun vil ta en endelig avgjørelse etter det første løpet.

    Hun vant nylig New York halvmaraton på tiden 1.09.09 minutter. Hun er rangert som den femte beste europeeren i kategoriene 5000 meter og gateløp.

    Grøvdal har vel å merke ikke tatt EM-kravet på 32 minutter på 10.000 meter, men det ville vært for en formalitet å regne. Hun har løpt minuttet raskere to ganger på asfalt, men måtte tatt på seg piggsko for å kvalifisere seg til europamesterskapet. Det ønsker hun ikke å prioritere i en viktig treningsperiode inn mot EM- og OL-sesongen.

    Den erfarne langdistanseprofilen har bronse på 10.000 meter og 3000 meter hinder fra tidligere europamesterskap, samt at hun har vunnet EM i terrengløp tre år på rad.

    Halvmaraton er ikke en tradisjonell mesterskapsøvelse, men arrangeres i EM i år som sammenfaller med OL.

    PS! EM i Roma og OL i Paris ser du på NRK.

    Friidretts-VM 2023: Pressetreff
    Foto: Beate Oma Dahle / NTB
  • Storhamar sikret gullet etter «sliteseier»: – Ekstrem lettelse

    Storhamar vant den femte NM-finalen med 4-3 over Vålerenga i forlengning. Med 4-1 i kamper kunne vertene juble for tittelen.

    Eirik Salsten ble helten med scoring 50 sekunder ut i spilleforlengelsen. Da eksploderte det på Hamar – som hadde «mætt fjøs» med over 7100 tilskuere.

    For veteran Patrick Thoresen ble det ekstra spesielt å vinne foran familien på tribunen.

    – Det er helt magisk. Jeg har jo vært med på veldig mange finaler, dessverre tapt veldig mange de siste par åra, så det var en ekstrem lettelse å få være med å vinne. Jeg har drømt om dette. Dette har vært et stort, stort mål de siste åra mine, sier Thoresen til NRK.

    – Det er helt sykt at det er 7000 mennesker her som har fulgt oss i tykt og tynt mer eller mindre i hele år.

    Med tirsdagens triumf er Storhamars åttende kongepokal i boks. Vålerenga er fortsatt ledende i Norge med sine 26 «bøtter».

    Tross tapet, lar Storhamar-trener Petter Thoresen seg imponere av motstanden og kaller tirsdagens kamp for en «sliteseier».

    – Imponert av Vålerenga. De har mistet flere sentrale spillere og kriget mot Oilers i syv kamper. Jeg er faktisk imponert over det de leverer, skal jeg være helt ærlig, sier Thoresen til NRK.

    Og det var gjestene fra hovedstaden som kom best i gang i den femte kampen i NM-sluttspillet. Lagets storscorer Thomas Olsen satte 1-0 etter tre og ett halvt minutt. Da Storhamar fikk muligheten i overtall i midtperioden satte Peter Quenneville inn utligningen. Storhamar gikk så opp til 2-1, før Magnus Brekke Henriksen utlignet for Vålerenga.

    55 minutter og 25 sekunder ut i kampen sendte Jakob Berglund Storhamar nok en gang opp i ledelsen, men 12 sekunder før slutt sikret Vålerenga spilleforlengelse da Christopher Bengtson satte 3-3. I spilleforlengelsen sørget Saltsten for seier til Storhamar. (NRK/NTB)

    NM finale Ishockey Storhamar IL - Vålerenga IF i CC Amfi. SIL - VIF
    Foto: Cornelius Poppe / NTB
  • Sævik med ny scoring da Vålerenga beholdt tabelltoppen

    Både Karina Sævik og Iris Omarsdottir scoret sitt fjerde mål for sesongen da Vålerenga slo Stabæk 3-2 på hjemmebane i Toppserien tirsdag.

    Kampen skulle opprinnelig spilles i september, men ble framskyndet for å legge til rette for Vålerengas deltakelse i mesterligakvalifiseringen. Med tirsdagens seier ligger Vålerenga og Rosenborg på topp med tolv poeng, men VIF har bedre målforskjell. Deretter følger Røa med ni.

    Vålerengas hjemmeseier tirsdag kom etter scoringer av Olaug Tvedten, Ylinn Tennebø og Sævik, som scoret sitt fjerde mål for sesongen. For gjestene sto spisstalentet Omarsdottir for begge nettkjenningene – den siste fem minutter før slutt. 20-åringen har i likhet med Sævik scoret fire ganger denne sesongen.

    Stabæk står med seks poeng etter to seirer og tre tap hittil. Vålerenga har byderby mot Lyn til helgen, mens Stabæk får besøk av Brann. (NTB)

    Toppserien fotball 2023: Vålerenga - LSK Kvinner
    Foto: Lise Åserud / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal