Bøkko etter skuffende 4.-plass: - Vi har blitt motarbeidet og skjelt ut

Håvard Bøkko avsluttet sesongens store mål med å havne utenfor VM-pallen for første gang på fem år. Likevel mener han fortsatt at han gjorde det rette ved å forlate landslaget.

Håvard Bøkko Peter Mueller

Håvard Bøkko angrer ikke på at han gjenopptok samarbeidet med Peter Mueller før denne sesongen - på tross av at han skuffet med sesongens store mål.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Even Wetten

NRKs ekspertkommentator Even Wetten mener CBA-gjengen må gjøre endringer for å henge med landslagsløperne i årene fremover.

Foto: NRK
– Det er ikke noen bom, men jeg er aldri fornøyd med 4.-plasser. Jeg skulle gjerne hatt medalje her. Det er ikke bom, men litt skuffende, sier Håvard Bøkko til NRK.

Sven Kramer var overlegen i VM i allround i Moskva i helgen. Håvard Bøkko, som har tatt medaljer i fire strake allround-mesterskap, tapte den svært jevne kampen om tredjeplassen.

– Blitt motarbeidet

Bøkko valgte sammen med lillesøster Hege å forlate landslaget før denne sesongen. Han har i stedet vært under vingene til den omstridte treneren Peter Mueller i privatlaget CBA.

Bruddet med landslaget for et år siden har skapt mye bråk.

Målet med den nye satsingen var likevel klart: Å løfte Håvard Bøkko et hakk opp som skøyteløper etter tilsynelatende å ha stagnert de siste sesongene på landslaget.

VM i Moskva har vært sesongens store mål. Selv om det endte uten medalje, er ikke Bøkko i tvil om at han gjorde det rette valget før sesongen.

– Jeg synes vi har gjort det bra utfra det vi har hatt tilgjengelig. Vi har liksom startet på bunnen og blitt motarbeidet og skjelt ut av mange. Jeg synes vi har gjort det rimelig bra med tanke på dette, sier han.

Bøkko understreker at han er skuffet over å gå glipp av medaljene, men ser samtidig også bak resultatene. Blant annet var han best på 1500 meteren søndag (se løpet nederst i artikkelen).

– Dette er mitt åttende VM på rad. Jeg synes jeg har gått dårligere enn dette mange år og likevel tatt medalje. Det er snakk om marginer på skøyter, og før sesongen måtte jeg ta et valg. Jeg valgte dette opplegget jeg følte jeg var mest trygg på å forberede meg her, sier han.

Wetten: - Rett og slett bom

En som ikke er imponert over Bøkkos fremgang - eller snarere mangelen på fremgang - er NRKs ekspertkommentator Even Wetten.

Han tok selv VM-gull i 2005 da han var under Peter Muellers vinger som landslagsløper, men er klar på at resultatene til privatlaget gamletreneren leder ikke har vært bra.

Og han mener Håvard Bøkko er langt fra å ha fått det løftet han burde.

– Håvard Bøkko har blitt en dårligere allrounder på et år. Han har blitt svakere på de lange distansene. Det kan argumenteres med at han har blitt bedre på 1500 meter, men i allroundsammenheng så holder det ikke til medalje. Når han ikke klarer pallen, så er det rett og slett bom, sier Wetten.

Han mener også at de to andre CBA-profilene Hege Bøkko (nummer 17 i VM) og franske Alexis Contin (fikk ikke gå 10.000-meteren etter diskvalifisering) også har prestert under pari.

Samtidig registrerer han at både Sverre Lunde Pedersen og Ida Njåtun på landslaget har prestert svært godt. Derfor mener Wetten det er på tide at CBA-gjengen tenker nytt.

– Skal jeg gi ham et råd på vei mot OL i Sotsji i 2014, så er det å komme seg opp i høyden og få et ordentlig høydetreningsregime. Driver man utholdenhetsidrett i 2012, så har man ikke anledning til å droppe høydetrening, sier Wetten.

Artikkelen fortsetter under bildet

Peter Mueller Hege Bøkko

Hege Bøkko har ikke fått det løftet hun hadde håpet under Peter Muellers vinger.

Foto: Aabech, Magnus / Scanpix

Landslaget i høyden

Nettopp dette har landslaget forsøkt i år, og sportssjef Øystein Haugen mener det har gitt bra effekt på hans utøvere.

– Det er første året vi tester ut høydetrening ordentlig, så det er vanskelig å se akkurat hva som har gjort at det har gitt effekt. Men det virker som om kapasiteten til de som har vært på høydeleirene har steget betraktelig. Det har nok hatt en positiv effekt på hele landslaget, sier Haugen.

CBA-trener Peter Mueller ville ikke snakke med NRK etter at mesterskapet i Moskva var avsluttet. Sportsdirektør Eskil Ervik var ikke tilstede under mesterskapet, men sier på telefon at laget ikke er fornøyd med helgens resultater for laget.

– Håvard gjør en bra 1500 meter og vinner distansen. Men vi ser ikke på en helg når vi skal oppsummere sesongen. Dette var hovedmålet vårt, men vi tenker også frem mot Sotsji og bygger et lag frem til det, sier Ervik.

– Vi tenker fremover og prøver hele tiden å bli bedre. Det er ingen som kjører blåkopi på det opplegget man har hatt tidligere. Vi kommer helt sikkert til å gjøre endringer, sier han.

Video: Håvard Bøkko gikk en bra 1500 meter og vant distansen

Video Bøkko vant 1500m

Bøkko vant 1500 meteren under VM i Moskva.

Siste nytt

 • Ødegaards Vitesse fikk bank av Ajax

  Serieleder Ajax ble et nummer for store for Martin Ødegaard og Vitesse i ligaen tirsdag. Kampen endte 4-2.

  Ajax topper æresdivisjonstabellen, men har kun tre poengs luke til PSV. Sistnevnte har i tillegg én kamp tilgode. Ødegaard og Vitesse er nummer seks.

  Ødegaard
  Foto: Carina Johansen / NTB scanpix
 • Ny remis for Carlsen

  Magnus Carlsen spilte remis mot Fabiano Caruana i storturneringen i Karlsruhe tirsdag. Carlsen spilte med svarte brikker og etter 71 trekk var det over med remis. Verdensmesteren har nå spilt 54 partier på rad uten tap i klassisk sjakk.

  carlsen
  Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
 • Løke-show for Storhamar

  Heidi Løke scoret hele ni ganger da Storhamar slo Byåsen 26-21 og tok første stikk i sluttspillkvartfinalen i håndball. Lagvenninne Malene Aambakk stod for seks fulltreffere. I den andre kvartfinalen vant Molde 24-21 borte mot Larvik.

  løke
  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal