Edvald: – Liker dårlig å bli slått av en 22-åring

Edvald Boasson Hagen (25) har blitt skrytt opp i skyene hele sin sykkelkarriere. Nå havner han i skyggen av et enda større talent enn ham selv - Peter Sagan (22). Det liker nordmannen dårlig.

Edvald Boasson Hagen på den tredje etappen

I fjor var det Edvald Boasson Hagen som var Tourens store gjennombruddsrytter. I år er Peter Sagan mannen alle snakker om.

Foto: Lauten, Daniel Sannum / NTB scanpix

Edvald etter tredje etappe

Boasson Hagen var igjen noen meter bak sin argeste konkurrent i Tour de France.

Foto: Daniel Sannum Lauten / NTB scanpix

– Du hater det når det ligger en mann foran deg i løypa, gjør du ikke?

– Jeg liker det i hvert fall ikke. I hvert fall ikke når han er 22 år og yngre enn meg. Jeg skal kanskje ikke si det så høyt. Jeg er vel ikke så veldig voksen selv, sier Boasson Hagen til sykkelnettstedet procycling.no.

For selv om Boasson Hagen må sies å ha fått en knallstart på årets Tour med både en 2.- og en 3.-plass så langt, har han fortsatt til gode å tukte slovakeren Peter Sagan.

Samleside: Alt om Tour de France 2012

Sagan får skryt av Edvalds sjef

På gårsdagens bratte innspurt strakk ikke kreftene til for hele Norges «Edvald» - istedet var det 22-årige Sagan som igjen satte sykkeleliten på plass.

For andre gang på tre dager.

Til og med Sky-sportssjef Dave Brailsford hyller Edvalds overmann.

– Det er helt utrolig. Man kan ikke annet enn å lene seg tilbake og nyte måten Sagan sykler på, sier Brailsford til NRK.

Boasson Hagen tror likevel ikke det er umulig å slå Sagan.

– Jeg har ikke tenkt å gi opp. Jeg nærmer meg en seier, men jeg har ikke fått den ennå. Jeg håper han blir mer sliten enn meg etter hvert, sier Boasson Hagen til NRK.

– «Cav» har slått han, så det er mulig, påpeker Norges eneste Tour-deltager, og sikter til lagkameraten Mark Cavendish sin seier på den andre etappen.

Sagan likt med Edvald

CYCLING-TOUR/ Team Sky's Boasson Hagen of Norway celebrates as he crosses the finish line after the 17th stage of the Tour de France 2011 cycling race

Boasson Hagen vant både den sjette og den syttende etappen av fjorårets Tour de France.

Foto: STEFANO RELLANDINI / Reuters

Boasson Hagen kjører sitt tredje Tour de France i år, og står med to etappeseire så langt i karrieren.

Etter tre etapper har imidlertid Sagan allerede tangert nordmannens meritter i verdens største sykkelritt.

– Sagan var utrolig sterk, erkjenner Hagen overfor NRK.

– Det har han vært i hele år.

Stortalentet fra det lille landet Slovakia (5,4 millioner innbyggere) er allerede historisk. Sagan er første rytter siden Tom Boonen i 2004 til å vinne mer enn én etappe i sin Tour-debut.

Han er også første rytter født etter 1990 til å vinne en etappe på Touren, og den yngste etappevinneren siden Lance Armstrong vant den åttende etappen i 1993, som 21-åring.

Begynte som terrengsyklist

Sagan er født i byen Žilina i Slovakia, en industriby ikke langt fra grensene til Tsjekkia og Polen. Žilina er mest kjent for bilindustri, og huser blant annet flere fabrikker for den koreanske bilprodusenten Kia.

Peter Sagan viste tidlig talent for sykkelsporten, og var en dreven terrengsyklist før han byttet over til den mer økonomisk lønnsomme landeveisvarianten.

Som 17-åring tok han EM-bronse i terrengsykling - hans første internasjonale medalje.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Peter Sagan kaster blomster

Peter Sagan er blitt vant til å stå på toppen av seierspallen. Her kaster han blomster til fansen etter gårsdagens seier.

Foto: BOGDAN CRISTEL / Reuters

Setter stjerner i skyggen

Nå, fem år senere, er han blitt en av verdens beste syklister. I går fungerte selveste Ivan Basso, mannen med to sammenlagtseire fra Giro d'Italia, som hjelperytter for den kraftfulle 22-åringen.

– Egentlig skulle jeg ha pusset skoene hans, og han skulle ikke trenge å gjøre den jobben for meg. Derfor er jeg så takknemlig for jobben han la ned for meg, sier Sagan om Bassos innsats.

Gårsdagens etappeseier var Sagans 15. triumf bare denne sesongen, og han kan blant annet vise til fem etappeseire av åtte mulige fra Tour of California tidligere i år.

Nå leder han poengkonkurransen i Touren med hele 42 poeng på Fabian Cancellara, og 43 poeng på Mark Cavendish.

– Målet er å beholde trøya helt til Paris, sier årets store Tour-fenomen.

Siste nytt

 • Verdenseneren ute i første runde

  Verdensener og nybakt Wimbledon-mester Ashleigh Barty snublet allerede i første hinder i den olympiske tennisturneringen.

  Den australske 25-åringen tapte i strake sett for spanske Sara Sorribes, som er 47 plasser bak henne på WTA-rankingen. Soarribes vant 6-4, 6-3 i en kamp som varte litt over halvannen time.

  Barty var regnet blant favorittene i kvinnenes OL-turnering. Etter hennes tap er hjemmefavoritten Naomi Osaka høyest rangerte spiller i kvinnenes turnering.

  yQxusnqP0hw
  Foto: Seth Wenig / AP
 • Vant historisk gull i OL

  Yuto Horigome, som vokste opp et steinkast unna OL-anlegget i rullebrett, ble sportens første olympiske mester. Rullebrett er en av fem nye idretter på OL-programmet i år.

  Den 22-årige japanske verdensmesteren leverte flere strålende tricks og la konkurrentene bak seg i finalen i street-disiplinen.

  Han endte med 37,18 poeng og seiret et drøyt poeng foran brasilianske Kelvin Hoefler, mens bronsen gikk til amerikanske Jagger Eaton.

  Yuto Horigome
  Foto: TOBY MELVILLE / Reuters
 • Ingen norske til riflefinalen

  Verken Henrik Larsen (bildet) eller Jon-Hermann Hegg klarte i dag å nå finalen i 10 meter luftrifle.

  Lihao Sheng fra Kina ble nummer åtte i kvalifiseringen og tok den siste finaleplassen med sine 629,2 poeng

  Larsen var nærmest finalebillett da han ble nummer 11 og tok 627,4 poeng. Hegg ble nummer 22 og noterte seg for 625,5 poeng.

  LJMbka0gn3Q
  Foto: Terje Pedersen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal