Edvald: – Liker dårlig å bli slått av en 22-åring

Edvald Boasson Hagen (25) har blitt skrytt opp i skyene hele sin sykkelkarriere. Nå havner han i skyggen av et enda større talent enn ham selv - Peter Sagan (22). Det liker nordmannen dårlig.

Edvald Boasson Hagen på den tredje etappen

I fjor var det Edvald Boasson Hagen som var Tourens store gjennombruddsrytter. I år er Peter Sagan mannen alle snakker om.

Foto: Lauten, Daniel Sannum / NTB scanpix

Edvald etter tredje etappe

Boasson Hagen var igjen noen meter bak sin argeste konkurrent i Tour de France.

Foto: Daniel Sannum Lauten / NTB scanpix

– Du hater det når det ligger en mann foran deg i løypa, gjør du ikke?

– Jeg liker det i hvert fall ikke. I hvert fall ikke når han er 22 år og yngre enn meg. Jeg skal kanskje ikke si det så høyt. Jeg er vel ikke så veldig voksen selv, sier Boasson Hagen til sykkelnettstedet procycling.no.

For selv om Boasson Hagen må sies å ha fått en knallstart på årets Tour med både en 2.- og en 3.-plass så langt, har han fortsatt til gode å tukte slovakeren Peter Sagan.

Samleside: Alt om Tour de France 2012

Sagan får skryt av Edvalds sjef

På gårsdagens bratte innspurt strakk ikke kreftene til for hele Norges «Edvald» - istedet var det 22-årige Sagan som igjen satte sykkeleliten på plass.

For andre gang på tre dager.

Til og med Sky-sportssjef Dave Brailsford hyller Edvalds overmann.

– Det er helt utrolig. Man kan ikke annet enn å lene seg tilbake og nyte måten Sagan sykler på, sier Brailsford til NRK.

Boasson Hagen tror likevel ikke det er umulig å slå Sagan.

– Jeg har ikke tenkt å gi opp. Jeg nærmer meg en seier, men jeg har ikke fått den ennå. Jeg håper han blir mer sliten enn meg etter hvert, sier Boasson Hagen til NRK.

– «Cav» har slått han, så det er mulig, påpeker Norges eneste Tour-deltager, og sikter til lagkameraten Mark Cavendish sin seier på den andre etappen.

Sagan likt med Edvald

CYCLING-TOUR/ Team Sky's Boasson Hagen of Norway celebrates as he crosses the finish line after the 17th stage of the Tour de France 2011 cycling race

Boasson Hagen vant både den sjette og den syttende etappen av fjorårets Tour de France.

Foto: STEFANO RELLANDINI / Reuters

Boasson Hagen kjører sitt tredje Tour de France i år, og står med to etappeseire så langt i karrieren.

Etter tre etapper har imidlertid Sagan allerede tangert nordmannens meritter i verdens største sykkelritt.

– Sagan var utrolig sterk, erkjenner Hagen overfor NRK.

– Det har han vært i hele år.

Stortalentet fra det lille landet Slovakia (5,4 millioner innbyggere) er allerede historisk. Sagan er første rytter siden Tom Boonen i 2004 til å vinne mer enn én etappe i sin Tour-debut.

Han er også første rytter født etter 1990 til å vinne en etappe på Touren, og den yngste etappevinneren siden Lance Armstrong vant den åttende etappen i 1993, som 21-åring.

Begynte som terrengsyklist

Sagan er født i byen Žilina i Slovakia, en industriby ikke langt fra grensene til Tsjekkia og Polen. Žilina er mest kjent for bilindustri, og huser blant annet flere fabrikker for den koreanske bilprodusenten Kia.

Peter Sagan viste tidlig talent for sykkelsporten, og var en dreven terrengsyklist før han byttet over til den mer økonomisk lønnsomme landeveisvarianten.

Som 17-åring tok han EM-bronse i terrengsykling - hans første internasjonale medalje.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Peter Sagan kaster blomster

Peter Sagan er blitt vant til å stå på toppen av seierspallen. Her kaster han blomster til fansen etter gårsdagens seier.

Foto: BOGDAN CRISTEL / Reuters

Setter stjerner i skyggen

Nå, fem år senere, er han blitt en av verdens beste syklister. I går fungerte selveste Ivan Basso, mannen med to sammenlagtseire fra Giro d'Italia, som hjelperytter for den kraftfulle 22-åringen.

– Egentlig skulle jeg ha pusset skoene hans, og han skulle ikke trenge å gjøre den jobben for meg. Derfor er jeg så takknemlig for jobben han la ned for meg, sier Sagan om Bassos innsats.

Gårsdagens etappeseier var Sagans 15. triumf bare denne sesongen, og han kan blant annet vise til fem etappeseire av åtte mulige fra Tour of California tidligere i år.

Nå leder han poengkonkurransen i Touren med hele 42 poeng på Fabian Cancellara, og 43 poeng på Mark Cavendish.

– Målet er å beholde trøya helt til Paris, sier årets store Tour-fenomen.

Siste nytt

 • Begge lag fortsatt uten seier

  Det aller meste skjedde før pause i 1-1-kampen mellom Newcastle og Leeds i Premier League fredag kveld.

  13 minutter var spilt da Raphinha ga Leeds ledelsen på Newcastles hjemmebane St. James' Park.

  To minutter før pause kom utligningen i det som var en morsom, sjanserik og underholdende 1. omgang. Banens beste i de første 45 minuttene, Allan Saint-Maximin, sto bak scoringen.

  Newcastle tok dermed sitt andre poeng på to kamper og ligger under streken. Leeds har heller ikke vunnet noen kamper ennå og står med tre poeng etter tre uavgjorte på fem kamper.

  Premier League - Newcastle United v Leeds United
  Foto: Scott Heppell / Reuters
 • ESPN: Pelé tilbake på sykehuset

  Fotballegenden Pelé er tilbake på intensivavdelingen på sykehuset bare tre dager etter at han ble skrevet ut. Det melder ESPN Brasil fredag. Han skal være innlagt på São Paulo’s Albert Einstein Hospital.

  80-åringen fikk nylig fjernet en svulst på tykktarmen, men helsetilstanden skal tilsynelatende ha forverret seg etter at han ble utskrevet.

  Opplysningene er ikke bekreftet av sykehuset.

  Mange regner Pelé for å være tidenes beste fotballspiller. Han vant VM tre ganger med Brasil i 1958, 1962 og 1970.

  Pele, Edson Arantes do Nascimento, Pelé
  Foto: Matt Rourke / AP
 • Ruud vant første kampen i Davis Cup

  Casper Ruud sørget for at Norge fikk en best mulig start på Davis Cup-kampen mot Usbekistan da han slo Khumogun Sultanov 2-0 i sett (6-3, 6-3).

  Lagene spiller på nivå 1.

  Casper Ruud er ranket som nummer ti i verden og var naturlig nok stor favoritt mot Sultanov som er ranket som nummer 418 i verden.

  Ruud tok det første settet nokså enkelt etter 29 minutters spill. I det andre settet trengte Ruud litt ekstra tid på å avgjøre. Usbekeren brøt Ruuds serve på stillingen 5-2 til nordmannen. Ruud brøt direkte tilbake og tok settet 6-3. Dermed var seieren sikret til 1-0-ledelse for Norge.

  Viktor Durasovic fulgte opp med 6-4,6-4 over Dennis Istomin og sørget for at Norge har en 2-0-ledelse på nivå 1 foran lørdagens kamper.

  Casper Ruud
  Foto: Terje Pedersen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal