NRK Meny
Normal

Bø sin OL-bonus: 100.000 kroner – Klæbo får ingenting

PYEONGCHANG/OSLO (NRK): Johannes Thingnes Bø får 100.000 kroner hvis han tar OL-gull. Gjør navnebror Johannes Høsflot Klæbo det samme, vanker det derimot ingen medaljebonus fra eget forbund.

Thingnes Bø og Klæbo

ULIK GULL-LØNN: Johannes Thingnes Bø (t.v.) og Johannes Høsflot Klæbo har begge hatt en vellykket sesong. I OL får bare en av dem bonus fra eget forbund om de sikrer medalje.

Foto: NTB Scanpix

Man skal ikke beskylde norske utøvere for å motiveres av pengene de kan tjene på OL-medaljer.

For Olympiatoppen betaler ikke ut en krone for hverken gull, sølv eller bronse i Sør-Korea.

– I Olympiatoppen har vi ingen systemer for medaljebonus. Det er ikke vår jobb. Vi skal tenke utvikling, ligge i forkant og skape forutsetninger for at utøverne skal kunne lykkes, sier toppidrettssjef Tore Øvrebø.

Bonus til Bø

Selv om Olympiatoppen ikke betaler utøvere for suksess, kan de enkelte forbund derimot ha sine egne bonusordninger. I hvert fall hvis man har god nok økonomi, og spesialavtaler med sponsorer – som Skiskytterforbundet har.

De betaler nemlig 100.000 kroner for et individuelt OL-gull. Et sølv er verdt halvparten, og bronse 25.000 kroner.

– Vi har hatt den samme ordningen i mange år, og bonusutbetalingen er lik i både OL- eller VM-sesong. Vi har et øvre tak på én million kroner, som også inkluderer pengepremier for pallplass i verdenscupen, forklarer generalsekretær i Skiskytterforbundet, Rakel Rauntun til NRK.

– Ikke synd på dem

Men med unntak av skiskytterne, kan de færreste av OL-håpene vente seg et innskudd på bankkontoen fra arbeidsgiver.

Vinter OL , Olympiske leker, i Pyeongchang 2018.

PÅ PLASS: Tiril Eckhoff var ikke klar over at hun får 100.000 kroner hvis hun tar OL-gull.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Hverken langrennsløperne, alpinistene eller kombinertløperne får bonus for medalje fra hverken Skiforbundet eller sin gren. Mange utøvere har derimot egne avtaler om bonusordninger med sine private sponsorer.

– Langrennsløperne tjener mer i grunnlønn, så jeg vet ikke om det er bedre med bonus. Det er ikke noe synd på dem. Jeg skal være fornøyd om jeg får 100.000 kroner ja, sier Tiril Eckhoff og gliser.

– Jeg tenker uansett ikke på noen bonusutbetaling ved start. Da er det kun medalje som gjelder, så får man ta opptellingen etter hvert. Jeg hadde jo ikke sagt nei takk, men det er ingen stor greie for meg, understreker den doble gullvinneren i kombinert i Sotsji, Jørgen Graabak.

Doblet i USA

Det står uansett i sterk kontrast til andre land. I USA har gullbonusen fra den amerikanske olympiske komité økt med 50 prosent siden OL i Rio for bare to år siden, skriver Business Insider.

SKI-NORDIC-WORLD-WOMEN

MER FOR SUKSESS: Amerikanske Jessica Diggins kan få nesten 300.000 kroner for gull i langrennsløypene i Pyeongchang.

Foto: ANDREAS SOLARO / AFP
 • Gull: 37.500 dollar (ca. 290.000 kr)
 • Sølv: 22.500 dollar (ca. 175.000 kr)
 • Bronse: 15.000 dollar (ca. 120.000 kr)

Nytt av året er at amerikanske utøvere heller ikke må skatte av pengene de tjener på edelt metall.

Det er likevel bare småpenger sammenlignet med for eksempel Kasakhstan. I Sotsji betalte over to millioner kroner for gullmedaljer, ifølge Sputnik News.

– Vi ønsker ikke en slik ordning. Det ville endre vår rolle overfor utøverne som gjør at vi går fra å være et utviklingsorgan til å være et belønningsorgan og jeg tror ikke det er veien å gå, mener Norges toppidrettssjef Øvrebø.

Siste nytt

 • Liverpool bestod testen

  Mange spådde en vrien bortekamp for Liverpool og det ble det også. Crystal Palace gav seg ikke, selv med ti mann etter Wan Bissakas røde kort, men i jakten på utligningen viste istedet Mohammed Salah og Sadio Mané frem kontringsfotball fra øverste hylle. Sistnevnte scoret, og doblet dermed ledelsen James Milner sørget for fra straffemerket før pause.

  salah
  Foto: Kirsty Wigglesworth / AP
 • Poengdeling på Aspmyra

  Oppgjøret mellom Bodø/Glimt og Odd i kveldens eliteserie i fotball endte 1-1. Kristian Fardal Opseth sendte hjemmelaget i føringen 22 minutter ut i første omgang, men fire minutter senere utlignet Espen Ruud på et frispark fra 18 meter. Odd hopper med det til en tiende plass på tabellen med sine 23 poeng. Bodø/Glimt er tre poeng bak på 12. plass etter 19 kamper.

  Kristian Fardal Opseth, Espen Ruud og Sondre Rossbach
  Foto: Mats Torbergsen / NTB scanpix
 • Gustav Valsvik vant «norsk» duell

  Rune Jarstein og Per Ciljan Skjelbreds Hertha Berlin vant 2-1 borte mot Gustav Valsviks Eintracht Braunschweig i den tyske cupen.

  Valsvik spilte hele oppgjøret. Det samme gjorde Jarstein mens Skjelbred ble sittende på Hertha-benken.

  Gustav Valsvik
  Foto: JULIAN STRATENSCHULTE / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal