NRK Meny
Normal

Bø sin OL-bonus: 100.000 kroner – Klæbo får ingenting

PYEONGCHANG/OSLO (NRK): Johannes Thingnes Bø får 100.000 kroner hvis han tar OL-gull. Gjør navnebror Johannes Høsflot Klæbo det samme, vanker det derimot ingen medaljebonus fra eget forbund.

Thingnes Bø og Klæbo

ULIK GULL-LØNN: Johannes Thingnes Bø (t.v.) og Johannes Høsflot Klæbo har begge hatt en vellykket sesong. I OL får bare en av dem bonus fra eget forbund om de sikrer medalje.

Foto: NTB Scanpix

Man skal ikke beskylde norske utøvere for å motiveres av pengene de kan tjene på OL-medaljer.

For Olympiatoppen betaler ikke ut en krone for hverken gull, sølv eller bronse i Sør-Korea.

– I Olympiatoppen har vi ingen systemer for medaljebonus. Det er ikke vår jobb. Vi skal tenke utvikling, ligge i forkant og skape forutsetninger for at utøverne skal kunne lykkes, sier toppidrettssjef Tore Øvrebø.

Bonus til Bø

Selv om Olympiatoppen ikke betaler utøvere for suksess, kan de enkelte forbund derimot ha sine egne bonusordninger. I hvert fall hvis man har god nok økonomi, og spesialavtaler med sponsorer – som Skiskytterforbundet har.

De betaler nemlig 100.000 kroner for et individuelt OL-gull. Et sølv er verdt halvparten, og bronse 25.000 kroner.

– Vi har hatt den samme ordningen i mange år, og bonusutbetalingen er lik i både OL- eller VM-sesong. Vi har et øvre tak på én million kroner, som også inkluderer pengepremier for pallplass i verdenscupen, forklarer generalsekretær i Skiskytterforbundet, Rakel Rauntun til NRK.

– Ikke synd på dem

Men med unntak av skiskytterne, kan de færreste av OL-håpene vente seg et innskudd på bankkontoen fra arbeidsgiver.

Vinter OL , Olympiske leker, i Pyeongchang 2018.

PÅ PLASS: Tiril Eckhoff var ikke klar over at hun får 100.000 kroner hvis hun tar OL-gull.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Hverken langrennsløperne, alpinistene eller kombinertløperne får bonus for medalje fra hverken Skiforbundet eller sin gren. Mange utøvere har derimot egne avtaler om bonusordninger med sine private sponsorer.

– Langrennsløperne tjener mer i grunnlønn, så jeg vet ikke om det er bedre med bonus. Det er ikke noe synd på dem. Jeg skal være fornøyd om jeg får 100.000 kroner ja, sier Tiril Eckhoff og gliser.

– Jeg tenker uansett ikke på noen bonusutbetaling ved start. Da er det kun medalje som gjelder, så får man ta opptellingen etter hvert. Jeg hadde jo ikke sagt nei takk, men det er ingen stor greie for meg, understreker den doble gullvinneren i kombinert i Sotsji, Jørgen Graabak.

Doblet i USA

Det står uansett i sterk kontrast til andre land. I USA har gullbonusen fra den amerikanske olympiske komité økt med 50 prosent siden OL i Rio for bare to år siden, skriver Business Insider.

SKI-NORDIC-WORLD-WOMEN

MER FOR SUKSESS: Amerikanske Jessica Diggins kan få nesten 300.000 kroner for gull i langrennsløypene i Pyeongchang.

Foto: ANDREAS SOLARO / AFP
 • Gull: 37.500 dollar (ca. 290.000 kr)
 • Sølv: 22.500 dollar (ca. 175.000 kr)
 • Bronse: 15.000 dollar (ca. 120.000 kr)

Nytt av året er at amerikanske utøvere heller ikke må skatte av pengene de tjener på edelt metall.

Det er likevel bare småpenger sammenlignet med for eksempel Kasakhstan. I Sotsji betalte over to millioner kroner for gullmedaljer, ifølge Sputnik News.

– Vi ønsker ikke en slik ordning. Det ville endre vår rolle overfor utøverne som gjør at vi går fra å være et utviklingsorgan til å være et belønningsorgan og jeg tror ikke det er veien å gå, mener Norges toppidrettssjef Øvrebø.

Siste nytt

 • Alle tre topplaga tapte

  Både Aalesund, Viking og Sandnes Ulf tapte i dagens runde i 1. divisjon. Resultat: Aalesund - HamKam 1-2, Jerv - Viking 3-2, Mjøndalen - Sandnes Ulf 1-0, Sogndal - Strømmen 5-1, Florø - Levanger 0-2, Notodden - Åsane 0-0, Tromsdalen - Nest Sotra 3-1.

  Eliteserien fotball 2018: Viking - Ålesund.
  Foto: Carina Johansen / NTB scanpix
 • Selvmål reddet Haugesund

  Tromsøs Kent-Are Antonsen scoret kampens eneste mål i oppgjøret mot FK Haugesund søndag. Han satte ballen i feil mål i første omgang, og FKH vant 1–0.

   Kent-Are Antonsen
  Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix
 • Scoret fem mål på 12 minutter

  Sogndal havnet tidlig under 0–1 i søndagens 1.-divisjonskamp mot Strømmen.

  Så scoret Sogndal fem mål fra det 18. til det 30. minutt. Etter en halvtime sto det 5–1 på Fosshaugane. Det ble også sluttresultatet for Eirik Bakkes menn.

  Kvalifisering til Eliteserien 2018. Sogndal mot Ranheim 1 - 0
  Foto: Christian Blom / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
NRK Sport Live
NRK Sport Live
NRK Sport Live
Sport i dag
4-4-2 Eliteserien: Sarpsborg 08 - Stabæk