Norsk gulloppskrift: Holde seg våkne halve natta

SOTSJI (NRK.no): I sterk kontrast til mange andre OL-deltagere velger skiskytterne å holde på den norske døgnrytmen i Sotsji.

Tarjei Bø og Johannes Thingnes Bø

Brødrene Tarjei Bø og Johannes Thingnes Bø har valgt å ikke tilpasse seg tidsforskjellen fra Norge til Sotsji. Her er de i OL-landsbyen torsdag formiddag.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Emil Hegle Svendsen

Emil Hegle Svendsen og de andre skiskytterne hadde bare akkurat stått opp da de møtte pressen litt over klokken elleve torsdag.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Årsaken er at samtlige skiskytterøvelser går på kveldstid. Ingen starter før klokken seks lokal tid (tre på ettermiddagen norsk tid).

– Hvis vi står opp i sju-åttetiden får vi litt for god tid til å grue oss, sier Emil Hegle Svendsen til NRK.

OL-byen Sotsji ligger tre timer foran Norge, derfor er det ikke vanskelig å holde seg våken til langt på natt for en nordmann som ikke snur døgnet.

– Vi er oppe hele natt vi, fleiper Svendsen på spørsmål om når han legger seg.

Stenger ute dagslyset

Romkamerat Tarjei Bø avslører at de holder seg våken svært lenge til toppidrettsutøvere i et OL å være.

– Vi legger oss i ett-totiden og sover til 11 eller 12, sier Bø.

Det betyr at de tar kvelden senest elleve norsk tid og står opp rundt ni.

Da de norske skiskytterne ankom Sotsji forrige helg fant de fort ut at det var best ikke å gjøre det slik.

– Med denne døgnrytmen får vi nok søvn og det er det viktigste. Når gardinene er trukket for merker jeg ikke om det er dag eller natt uansett, sier eldstebror Bø.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Utøverlandsbyen

Slik er utsikten fra huset til den norske troppen i utøverlandsbyen. Det norske huset ligner på de du ser på bildet og ligger bare et steinkast unna skiskytter- og langrennstadion. Skiskytterne bor sammen med langrennsløperne.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Bor i løypene

Da skiskyttergutta møtte pressen i OL-landsbyen torsdag formiddag noen minutter over elleve hadde de nettopp stått opp og dratt på seg sine splitter nye OL-klær.

Omgitt av idylliske fjelltopper og med OL-løypene som nærmeste nabo kom de ruslende ned fra utøverlandsbyen 1400 meter over havet.

– Vi sover lenge for å slippe og få så mange timer før løp, sier Tarjei Bø.

Utsatte frokosten

Den siste harde økta gjorde de unna onsdag. Torsdag gikk de bare en rolig klassisk-tur. Fredag står standplass-trening på programmet.

Lørdagens sprint starter halv sju på kvelden lokal tid. Da har sola gått ned og løypa kommer til å bade i flomlys.

– Vi utøvere er gode til å vri alt til vår fordel uansett, gliser Bø før han rusler opp igjen til hotellet med følgende kommentar:

– Nå er det frokost!

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «aa» i nytt vindu

Sportsnyheter

VM-kvalifiseringskamp fotball kvinner Norge- Belgia

Blir hylla av sjefen: – Kanskje den beste «Caro» eg har sett

Landslaget måtte tole kritikk etter poengtapet mot Polen. Og i møtet med Belgia svarte dei på tiltale, med ein strålande kamp frå Caroline Graham Hansen.

Siste nytt

 • Giroud sendte Milan til tabelltopp

  Olivier Giroud scoret tirsdag i sin tredje strake kamp som Serie A-spiller. Han ble matchvinner hjemme mot Torino og sendte Milan til tabelltoppen.

  Ifølge Sky Italia er det bare Mario Balotelli (2013) som i moderne tid har fått nettsus i sine tre første kamper i den italienske toppdivisjonen.

  Franskmannen står med fire ligamål. Tirsdag avgjorde han etter 14 minutters spill. En corner fra Sandro Tonali ble lagt ned på bakerste stolpe av Rade Krunic. Giroud var først på ballen og styrte inn 1-0.

  Italy Soccer Serie A
  Foto: Luca Bruno / AP
 • Slo Leeds med Ødegaard ute av laget

  Martin Ødegaard var ikke å se hverken fra start eller på benken da Arsenal møtte Leeds. Mikel Arteta bekreftet etter kampen at Ødegaard er skadet.

  Men laget fra Nord-London hadde god kontroll på Leeds, og vant til slutt 2-0 i ligacupens 4. runde.

  Det var først Callum Chambers som sendte Artetas lag i føringen. Deretter satte Eddie Nketiah 2-0 da han plukket opp et tilbakespill mot Leeds-keeper Illan Meslier.

  Arsenal
  Foto: Justin Tallis / AFP
 • Dortmund videre uten Haaland

  Regjerende mester Borussia Dortmund slet med å slå hull på nivå to-laget Ingolstadt i den tyske fotballcupen. Så entret Thomas Hazard banen og ordnet 2-0.

  Belgieren glitret umiddelbart etter innhoppet i det 71. minutt. Fra fem meter styrte han straks inn en pasning fra Julian Brandt. Samme duo slo til igjen ni minutter senere.

  Denne gangen doblet Hazard til 2-0 på volley. Han sto fram i Erling Baut Haalands skadefravær.

  Germany Soccer Cup
  Foto: Martin Meissner / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal